Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie czy ktos mial do czynienia, może sprawił sobie tam haszczaka z hodowlami : " Hodowla Potęga Naturalności", "Husqvarna", "eskimoski Domek". Interesuje mnie wasze zdanie odnośnie tych hodowli czy sa godne zaufania jakie panuja tam warunki itd. itp. I ktora z nich byscie mi polecili. Z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich posiadaczy tych cudownych pieskow mam nadzieje ze kiedys dołącze do waszego grona :lol:

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A komu mamy odpowiadać ? :o :o :o

Nie żeby to było bardzo ważne, ale można się poczuć, jakby się do człowieka-widmo pisało...

I jak się do Ciebie zwracać ??? :o

Posted

Manu zgadzam się z tobą, głupio sie pisze do człowieka widmo!

Sprecyzuj pytanie, bardzo chetnie ci odpowiem jakie są u mnie warunki ( ja to "Potęga Naturalności" jeżeli chodzi o ścisłość).

Zapraszam, jak masz jakieś wątpliwości do odwiedzenia nas na wsi!

Pozdrawiam

Ps. Zapytaj się Carie lub Party z tego forum o nas. To są osoby mające pieski odemnie.

Ps. Lub Cobrę z tego forum naszego "wnuczka", który nas odwiedza.

Posted

Przepraszam ale nie wiem dlaczego nie wyslwietliło mojego loginu od wczoraj jestem zarejestroowany wiec nie wiem o co tu chodzi. Pozdrawiam :oops:

Posted

A więc tak do sh_maniak odwiedziłem twoja strone i musze powiedzieć ze bardzo mi sie podoba profesjonalna robota i twoje pieski tez sa naprawde piekne. Odwidzilem rowniez strony pozostalych hodowli i rowniez sa bardzo dobre dlatego pytam sie czy ktos moze mi powiedziec cos blizej o hodowli Eskimoski Domek i Husqvarna. Bede bardzo wdzieczny. DZiekuje i pozdrawiam :)

Posted

Mogę conieco napisać jedynie o Eskimoskim Domku, bo stamtąd właśnie mam swoją pierwszą sunię i z hodowcą jestem w bliskim, osobistym kontakcie od ponad 7 lat.

ED to chyba największa w Polsce hodowla wyłącznie siberian husky. Działa od 10 lat. Właścicielka jest przesympatyczną fascynatką husky.

Obecnie ma w swojej hodowli kilka bardzo udanych importów z Hiszpanii i Słowenii. Stawia na amerykańską krew. Szczenięta są zawsze świetnie odchowane a nabywca może liczyć na wszelką pomoc niemal o każdej porze dnia i nocy.

Od kilku lat hodowla mieści się na wsi; psy mają tam lepsze warunki niż ludzie :wink:

Najlepiej zobaczyć to na własne oczy.

Nowa stronka to http://www.eskimoskidomek.huskies.pltam znajdziesz więcej :)

Posted

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi jesli uda mi sie namowic rodzicow to pojezdzimy po bardziej interesujacych hodowlach i sie porozgladam jak to wszytko wygląda od kuchni :D. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam wszytkich posiadaczy tych cudnych piesków :wink:

Posted
A więc tak do sh_maniak odwiedziłem twoja strone i musze powiedzieć ze bardzo mi sie podoba profesjonalna robota i twoje pieski tez sa naprawde piekne.

Dziękuje z miłe słowo!

Moja hodowla jest malutka ( w porównaniu do tych dwuch, które jeszcze wymieniłeś) domowa.

A stronka to tylko mój projekt, podziękowania należą się webmasterce. Dzięki Elu!

Stronka jest cały czas w budowie, ale koniec już jest bliski.

Odwidzilem rowniez strony pozostalych hodowli i rowniez sa bardzo dobre dlatego pytam sie czy ktos moze mi powiedziec cos blizej o hodowli Eskimoski Domek i Husqvarna. Bede bardzo wdzieczny. DZiekuje i pozdrawiam :)

Napewno uzyskasz informacje na temat tych hodowli od forumowiczów.

Posted

Proponuję też zajrzeć do topicu LINKI do stron o SH, AM...

Tam znajdziesz adresy stron do wielu innych hodowli.

Życzę owocnych poszukiwań :)

Posted
Mam pytanie czy ktos mial do czynienia, może sprawił sobie tam haszczaka z hodowlami : " Hodowla Potęga Naturalności", "Husqvarna", "eskimoski Domek". Interesuje mnie wasze zdanie odnośnie tych hodowli czy sa godne zaufania jakie panuja tam warunki itd. itp. I ktora z nich byscie mi polecili. Z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich posiadaczy tych cudownych pieskow mam nadzieje ze kiedys dołącze do waszego grona :lol:

Znajomi mają suke z hodowli "Husqvarna".Z tego co zawsze mówili to ta hodowczyni traktuje psy dość przedmiotowo, chociaż z jednym jest naprawdę zżyta.Eksterier mają bardzo dobry.Jeśli chodzi o charakter to takze nie mozna się niczego przyczepić.

A w ogóle to chyba nie zrobiłam nic złego piszac tutaj ,a nie na priva?

A oto ta sunia:

Dysponuje innymi fotkami ,ale to mi sie najbardziej podoba

_218518_n.jpg

Posted

Hodowla Husquarna-- Suka w tej hodowli Sasquehanna TREMA miała pierwszy miot jak miała 10 miesięcy, a zaraz przy nastę pnej cieczce kolejny, w tej chwili jest po 3 miotach o ile znowu nie jest pokryta

Posted

Yoshko

To również słyszałam od tych znajomych.Wystarczy tylko uważnie przeczytać katalogi .....

Ichhusky też jest po suce Sasquehanna TREMA, tylko nie pochodzi z pierwszej cieczki :roll:

Posted

nice_girl napisała o psach z Husqvarny

Eksterier mają bardzo dobry
a chyba potencjalnym nabywcom chodzi o DOSKONAŁY :-? Zwłaszcza , za taką cenę, za jaką kupuje się tam psy.
Posted
nice_girl napisała o psach z Husqvarny
Eksterier mają bardzo dobry
a chyba potencjalnym nabywcom chodzi o DOSKONAŁY :-? Zwłaszcza , za taką cenę, za jaką kupuje się tam psy.

Ja na husky się nie znam, tylko powtarzam co mówili mi znajomi :roll: Racja ,ze między doskonałym a bardzo dobrym jest różnica.Nie wiem jak radzą sobie inne psy z tej hodowli na wystawach, dlatego napisałam bdb ,a nie doskonały.Ta suka znajomych zawsze na wystawach ma doskonałą i zdobyła do tej pory jedno CWC :wink:

Posted

No jesli ktos chce psa do kochania a nie do wystaw(i do kochania)to co za roznica czy pies bedzie zaslugiwal na dosk czy na CWC.Wazne zeby byl zdrowy o dobrej psychice i po badanych rodzicach. A jak ktos marzy o karierze wystawowej to niech kupi psiaka z hodowli po najepszych psach.

JA swojego Anuka kupilam z hod."z andrzejowego ogrodu" i kocham go bardzo ale juz bym z tamtej hod psa nie kupila.(zwlaszcza ze juz chyba nie istnieje) :)

Posted
JA swojego Anuka kupilam z hod."z andrzejowego ogrodu" i kocham go bardzo ale juz bym z tamtej hod psa nie kupila.(zwlaszcza ze juz chyba nie istnieje) :)

Istnieje.

Tylko ilość posiadanych psów się znacznie zmniejszyła (chyba do 3 czy 4 ) po interwencji Związku Kynologicznego.

Posted

Aha :)

To fajnie ale to nie zmienia faktu ze bym juz z tamtad psa nie chciala;)

Bo anuk ma chyba najdenniejszych przodkow jacy sa mozliwi :D

Posted

Nie mam psiaka z żadnej z tych hodowli, ale zanim sprawiłam sobie haszczaka nawiązałam kontakt z kilkunastoma hodowlami,m.in.mailowy z Pot.Nat. i telefoniczny z EDom. i Husq.

Dwaj pierwsi hodowcy odpowiedzieli na wszystkie moje pytania,również odnośnie metod odchowu szczeniąt u nich w hodowli.

To, że nie wybrałam akurat tych hodowli nie wiązało się z brakiem zaufania czy czyś podobnym, lecz inne czynniki wpłynęy na mój wybór.

Z hodowcą Husq. nie złapałam bliższego kontaktu,więc nie mogę się wypowiedzieć...

Chciałam jedynie wspomnieć, że troszkę przeraża mnie fakt istnienia hodowli, w których jednym psem kryje sie jednocześnie 5 suczek i narodziny szczeniąt nastepują praktycznie w jednym czasie.

Nie piszę , że jest to złe, ale do KAŻDEJ JEDNEJ takiej hodowli należy podejść indywidualnie i ostrożnie.

Należy przekonać się osobiście,odwiedzając hodowlę czy ilość szeniaków przekłada się na jakość - i to nie tylko jakość eksterieru, ale i jakość odchowu,opieki i socjalizacji!

Posted

Jeszcze mi przyszło na myśl coś , co jest przecież najwazniejsze- warto kupić psiaka po rodzicach, którzy chociaż rekreacyjnie biegają-przy rowerze lub w zaprzęgu.

Pasjonat-hodowca nie zapomniałby chyba o tym do czego te psy zostały stworzone...

Posted
Nice_girl

A co mozesz powiedziec odnosnie tragicznych warunków w jakich trzymane w Husqvarna psy.

Na polu w jakiejs starej szopie razem z końmi na betonie itd. z dala od ludzi!!

A co do odrzywiania szczeniat?

Jakie one sa chude, po tej karmie typu TIP czy ARO!!

A ta cena szczeniat, szok, za co???

O tym nie wiedziałam.Mówili mi ,że psy nie maja kontaktu z właścicielem, ale o tym naprawdę nie wiedziałam.Także mówili ,ze za to jak ta hodowczyni przygototwywuje psy do wystawy to powinni ją zamkąć.

W sumie to nie wiem czego chcieli akurat tą hodowlę, mają małego synka, więc zależało im na charakterze.Na szczęscie sunia jest niezwykle łagodna, zrównoważona.Byćmoże dlatego ,ze włożyli sporo pracy w jej wychowanie

Oni płacili za nią 1500 oraz mówili ,ze pies z tej hodowli kosztuje 2 tys :roll:

Posted
Hodowla Husquarna-- Suka w tej hodowli Sasquehanna TREMA miała pierwszy miot jak miała 10 miesięcy,

:o

Sprawdziłam to,bo miałam nadzieję, że to jakieś paskudne oszczerstwo.

Na stronie hod.Husq. nie znalazłam info o dacie urodzenia tej ślicznej suni, ale jest to siostra TRONA Sasquehanna, który ur,. się 15.09.2000r.( info do sprawdzenia na str. hodowli Fortunatus., w której pies przebywa).

To niestety prawda z tym macierzyństwem w wieku 10 mcy( miot A-po Tremie ur. się 19.07.2001r.) :(

Zastanawia mnie jednak czy na pewno jest w takim razie znany ojciec tych szczeniąt, bo jeśli tak -to oznaczałoby, że z całą premedytacją suczka została pokryta w wieku 8 miesięcy( ciąża trwa ok.63 dni-2 miesiące).

Nie chce mi się wierzyć w to, żeby to było planowane, raczej jakiś przypadek(=niedopilnowanie,MASAKRA :evil: !),a zatem skąd pewność, że dany pies jest ojcem?Może ojców było nawet kilku?

Posted

Szaman

PO takich hodowcach można się wszystkiego spodziewać, nawet tego ,ze było to krycie z premedytacją :roll:

A w ogóle dziwię się ,ze ta suka była wystawiana na tej samej wystawie co jej córka z tego miotu.Przecież ktoś mógł to zauważyć i przekazać gdzies :roll:

Posted

Są różne style hodowania. Na pewno inaczej to wygląda w hodowlach wielopsich, a inaczej w takich gdzie są 1 czy dwie suczki.

Dlatego właśnie popieram takie podejście jakie ma do kupna szczenięcia Rossi, czy miał Szaman.

Najpierw szuka, pyta, ogląda, porównuje i wyciąga wnioski, a potem dopiero podejmuje decyzję gdzie kupić swojego przyjaciela.

Co do kwestii biegania przedstawionej przez Szamana

co jest przecież najwazniejsze- warto kupić psiaka po rodzicach, którzy chociaż rekreacyjnie biegają-przy rowerze lub w zaprzęgu.
to nie do kńca się zgadzam. Ale o tym już było w innej "bajce" :wink:

I chociaż to może zabrzmieć w tym miejscu jak autoreklama to wzięło się raczej z goryczy:

1/ mam właśnie tylko 2 sunie,

2/kryję je żadko (co 1,5 - 2 lata) starannie dobierając reproduktora,

3/szczeniaki troskliwie odchowane sprzedaję tylko wyselekcjonowanym nabywcom,

4/jestem z nimi w stałym kontakcie,zawsze służę radą i pomocą,

5/wszystkie moje psy biegają rekreacyjnie, a niektóre nawet "wyczynowo"

i co z tego skoro nie mogę znaleźć nowego domu dla świetnego szczeniaka :(

Każdy kto telefonuje zadaje najpierw to sakramentalne pytanie ILE? a mnie wtedy od razu szlag trafia :evil: