LadyMusic Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 Jestem kompletnie nieobeznana w kwestii mięsa, od przedszkola jestem wegetarianką. W ogóle nie orientuję się ile mam kupić na jeden raz dla szczeniaka, tak żeby nie stało w lodówce nie wiadomo ile tylko zeby bylo swieze. Będę mu robić mięsko z ryżem i marchewką, a szczeniak będzie miał 6 tygodni, więc nie będzie jadł jakichś dużych porcji. Pomóżcie bo nie mam pojęcia w tej kwestii :( I ile ewentualnie wydam na taki zakup jednorazowo. Quote
filodendron Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 Ugotowane mięso możesz przechować w lodówce około 3 dni. Surowe lepiej poporcjować i zamrozić. Jednorazowa dawka zależy od wielkości szczeniaka i - powinna być - jakoś skorelowana z jego docelową wielkością, ale ogólnie 6 tygodni to straszny maluch jeszcze. Czemu taki młodziutki? Nie wiem, czy mięso z ryżem i marchewką to właściwe żywienie dla takiego malucha. Nie wiem, czy nie bezpieczniej byłoby postawić jednak na jakąś specjalistyczną karmę plus powolne urozmaicanie posiłków o inne produkty, a jeśli koniecznie jedzenie domowe, to trzeba do tego inaczej podejść - bardziej systematycznie - bo kurczak z ryżem i marchewką to jest taka dieta "na biegunkę", a nie żeby na tym szczeniak dorastał. U mnie filety z kurczaka (czyli piersi, o które pytasz) kosztują ok. 12-15 złotych za kilogram. Dowiedz się, czy a jeśli, to czym było to szczeniątko dokarmiane do tej pory. Quote
LadyMusic Posted November 30, 2013 Author Posted November 30, 2013 Jego właścicielka nie może dłużej trzymać szczeniąt w swoim mieszkaniu, dlatego to wszystko będzie trochę przyspieszone :oops: A pieska dokarmia teraz rozgotowanym ryżem z mlekiem, tyle że ja myślałam że jednak bezpieczniej będzie jeśli nie będzie jakoś długo na tym jechał. Wydaje mi się, że ryż z kurczakiem i marchewką będzie lepszym rozwiązaniem niż ryż z mlekiem krowim. Szczeniak jest mieszancem husky. Dziękuję za odpowiedź :* Quote
Martens Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 Mięso z ryżem i marchewką jak najbardziej jest ok, tylko koniecznie trzeba je uzupełnić preparatem mineralno-witaminowym, choćby niedrogim Can-Vitem, i dorzucić kapkę oleju lnianego albo rybnego. Można też co kilka dni dodawać trochę wątróbki. Wymieniałabym tylko rodzaj mięsa, żeby nie bazować na samym kurczaku, bo to najbardziej nafaszerowane hormonami i antybiotykami mięso. Można podawać psiakowi również mięso z indyka (chyba najbardziej opłaca się kupić indycze golonki i obrać z kości), gulaszowe wołowe... Z czasem można urozmaicać wypełniacz i wymieniać go na makaron czy płatki jęczmienne; dołączyć inne warzywa. Jogurt naturalny też możesz podawać takiemu maluszkowi; jest na pewno lepszy od mleka. Poczytaj też o BARFie, u psów z grupy północniaków super się sprawdza, jest mnie czasochłonny od gotowania i chyba nawet taniej wychodzi. Co do wieku odbioru pieska - nie da się tego przeciągnąć choć do 7 tygodni? W wieku 6 tyg. powienien dostać pierwszą szczepionkę przeciwko parwowirozie i nosówce. Bardzo niefajnie, gdyby zbiegło się to ze stresem związanym ze zmianą domu oraz "odcięciem" przeciwciał chroniących go przed chorobami wirusowymi, które dostaje w mleku matki. To bardzo zwiększy ryzyko problemów zdrowotnych. 6 a 7 tygodni to przepaść; u takich maluszków te kilka dni robi dużą różnicę... Do tego dochodzi możliwość problemów w kontaktach z innymi psami w późniejszym wieku; człowiek nie nadrobi idealnie nauki "delikatności" w obchodzeniu się zębami z otoczenie, zachowań socjalnych w kontaktach z innymi psami itd. choć tu pomóc może obecność drugiego psa w nowym domu (jednocześnie jednak zwiększa ryzyko choroby zakaźnej, bo może przynieść coś ze spaceru i przenieść na maluszka). Quote
gryf80 Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 po tym mleku może miec luzniejsze stolce.więc rozwiązanie z mięsem nie jest złe,ewentualnie -tak sobie myslę-że mogły by byc gotowane ćwiartki z kuraka bez skóry i kosci(chrząstki ok).myślę ze dla szczeniaka takiej wagi ćwiartka kuraka to porcja dzienna Quote
filodendron Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 W porównaniu z krowim mlekiem, kurczak faktycznie ok. ale jako jedna z opcji - jak już Martens napisała. I nie wszystko na raz - jak z niemowlęciem - wprowadzasz nowy produkt i obserwujesz reakcje. Bo jak za bardzo namieszasz i psu coś zaszkodzi, to nie będziesz wiedziała, co zaszkodziło ;) Quote
Gosiapk Posted December 7, 2013 Posted December 7, 2013 Lepiej wymień kurczaka na indyka, serca z indyka lub wątróbkę na przykład (gotowana wątróbka bardzo śmierdzi). Wprowadź też trochę Royal Cannin Starter dla tak młodego szczeniaczka, pomoże w uregulowaniu układu i zapobiegnie rozwolnieniom. Quote
DINO99 Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 Ja kupuję piersi z kurczaka i gotuję pieskowi na cały tydzień. Quote
filodendron Posted January 17, 2014 Posted January 17, 2014 [quote name='DINO99']Ja kupuję piersi z kurczaka i gotuję pieskowi na cały tydzień.[/QUOTE] A czemu dajesz mu same filety? Jest na jakiejś diecie? Bo jeśli nie, to zdrowemu psu potrzeba też trochę tłuszczyku, tkanki łącznej, trochę poprzerastanego mięsa. Quote
Recommended Posts