Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zastanawiam się na d kupnem tej karmy bo skład ma super ponad 60%mięsa bez zbóż , zastanawiałam się nad orijenem ,acaną, hillsem ale jak znalazłam NDFC to się zastanowiłam bo i cena w porównaniu do orijena ,acana, hilsa jest niższa i skład o wiele lepszy.Może miał już ktoś coś wsolnego z tą karmą?

Posted

[quote name='weronika7']zastanawiam się na d kupnem tej karmy bo skład ma super ponad 60%mięsa bez zbóż , zastanawiałam się nad orijenem ,acaną, hillsem ale jak znalazłam NDFC to się zastanowiłam bo i cena w porównaniu do orijena ,acana, hilsa jest niższa i skład o wiele lepszy.Może miał już ktoś coś wsolnego z tą karmą?[/QUOTE]
Ja mogę polecić tę karmę. Moje dwa Goldeny jadły jagnięcinę i ryż. Od niecałych dwóch miesięcy są na innej karmie, ale wracamy do NDFC. Z tej półki cenowej to moim zdaniem bardzo dobry wybór.

Posted

[quote name='weronika7']zastanawiam się na d kupnem tej karmy bo skład ma super ponad 60%mięsa bez zbóż , zastanawiałam się nad orijenem ,acaną, hillsem ale jak znalazłam NDFC to się zastanowiłam bo i cena w porównaniu do orijena ,acana, hilsa jest niższa i skład o wiele lepszy.Może miał już ktoś coś wsolnego z tą karmą?[/QUOTE]

Skąd ta pewność odnośnie zawartości mięsa? Karmy NDFC są karmami mączkowymi i mięso w nich jest w ilościach śladowych.

Posted

[QUOTE][COLOR=#000000][B]
Składniki karmy[/B]: Świeże mięso łososia szkockiego (min 24%), ryż pełnoziarnisty brązowy (min 24%), cały owies, suszone mięso łososia szkockiego (min 13%), warzywa i zioła (min 9,25%), pełnoziarnistyjęczmień, siemię lniane w całości, rafinowany olej z kurczaka, drożdże piwne, buraki cukrowe, algi morskie.[/COLOR][/QUOTE]

Dla mnie nic ekstra, a cena wcale nie jest niska bo za 15kg/230zł - do tego mój pies musiał by jeść jej ponad 500g gdzie w tej chwili je niecałe 400g i do tego nie całą porcję bo nie potrzebuje więcej.

Posted

[quote name='Maron86']Dla mnie nic ekstra, a cena wcale nie jest niska bo za 15kg/230zł - do tego mój pies musiał by jeść jej ponad 500g gdzie w tej chwili je niecałe 400g i do tego nie całą porcję bo nie potrzebuje więcej.[/QUOTE]

to co w takim razie polecacie z karm holistycznych ? zależy mi na małych granulkach dla szczeniaka chihuahua

Posted

Nie wiem jak z wielkością granulek, ale może Tast of the Wild?
Ja swoje psy karmie na dzień dzisiejszy karmą Firstmate pacific ocean fish - ale nie wiem czy chihuahua zje te granulki. Dla moich są za małe i połykają je zamiast gryźć. Polecić również mogę Canidae grain free pure, tu tak samo granule są dla moich wręcz za małe.
Jednak mój najmniejszy pies waży 19-20kg, dlatego nie posiadam wiedzy o tym czy taki maluszek da radę zjeść granulki (nie wiem jakiej wielkości są dla was odpowiednie).

Posted

[quote name='Maron86']Nie wiem jak z wielkością granulek, ale może Tast of the Wild?
Ja swoje psy karmie na dzień dzisiejszy karmą Firstmate pacific ocean fish - ale nie wiem czy chihuahua zje te granulki. Dla moich są za małe i połykają je zamiast gryźć. Polecić również mogę Canidae grain free pure, tu tak samo granule są dla moich wręcz za małe.
Jednak mój najmniejszy pies waży 19-20kg, dlatego nie posiadam wiedzy o tym czy taki maluszek da radę zjeść granulki (nie wiem jakiej wielkości są dla was odpowiednie).[/QUOTE]

wiesz jak wygląda royal mini junior? takie trójkąty? to dla nas maximum lub jeśli kulki to ok 5-6mm .Nikt ze sprzedających karmy które mnie interesują nie potrafi odpowiedzieć na pytanie jakiej są wielkości granulki ,tłumaczą że są w zamkniętych workach i ich nie widzą ..... chyba powinni wiedzieć co sprzedają:-o

Posted

Zmierzyłam. Najmniejszy jest canidae i to jest 1cm na 0.5cm - tak się zastanawiam... nie można tej karmy np namoczyć, albo 'potłuc' tłuczkiem na mniejsze?

Karmy dla psów mini nigdy nie widziałam bo najmniejszy pies był postury teriera pszenicznego ;) . Widziałam za to kocią karmę i dla królików - podobne są gabarytowo?

Posted

[quote name='Rosiczka']No ale przecież szczeniak nawet taki mały jak chihuahua ma zęby.... Przecież nie jeden pies tej rasy żywiony jest BARFem i kości wciąga :)[/QUOTE]

mój dorosły chi waży 1,10kg nie wyobrażam sobię jak kości wciąga:crazyeye:

Posted

Normalnie przy użyciu zębów.... Kiedys o uszy obiło mi się, że sa hodowle które karmią i odchowują szczeniaki metodą BARF. Dla dorosłego psa kostka to pikuś :)

[URL]http://www.youtube.com/watch?v=PW9_uRuOwA4[/URL]

Posted

Rosiczko - i tu na dogo i na bs jest dziewczyna która ma hodowlę chi i barfują wszystkie, nawet suczka z tyłozgryzem - też wciąga kosci.
Nie przesadzajmy - kość z kuraka to nie stal. Małe zęby czy duże zęby - dają radę bez problemu. Dodam, że dziewczyna ta studiuje weterynarię

Posted

[quote name='Maron86']Nie wiem jak z wielkością granulek, ale może Tast of the Wild?
Jednak mój najmniejszy pies waży 19-20kg, dlatego nie posiadam wiedzy o tym czy taki maluszek da radę zjeść granulki (nie wiem jakiej wielkości są dla was odpowiednie).[/QUOTE]
A jaki skład procentowy ma TOTW? bo chciałabym porównać, ale na żadnej stronie niestety nie znalazłam takiej informacji.
Tak samo z Firstmate - nie znalazłam dokładnego składu procentowego (nawet na stronie firstmate.com) poza informacją, że na pierwszym miejscu w karmie są ziemniaki, zaraz po tym mączka ze śledzia (ale również udziału % nie podano).

Jeśli chodzi o wielkość granulek w NDFC - są mniej więcej jak jednogroszówka.
BTW, jeśli chodzi o łososia z NDFC to fakt - na pierwszym miejscu jest świeże mięso z łososia, ale gdyby zacytować skład procentowy np. jagnięciny - na pierwszym miejscu jest suszona jagnięcina min 23% (oraz świeża jagnięcina) lub np. kurczaka - na pierwszym miejscu jest suszone mięso z kurczaka min 22% (oraz świeże mięso z kurczaka).