Ada-jeje Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 Z hanek zaliczylysmy dzisiaj kolejna interwncje, calkiem przypadkowo, jestesmy juz tak wyczulone ze jak tylko widzi sie bude to od razu [SIZE=3][B]STOP [/B][/SIZE][SIZE=2]hanek napewno wkleji fotki ktore pokaza nam w jakich warunkach sa trzymane kolejne dwa psy w Chrzanowie na Katach. Facet zobowiazal sie posprzatyc do poniedzialku a do konca przyszego tygodnia dostal termin ocieplenia bud i usuniecia nieprawidlowosci ktore zauwazylysmy.[/SIZE] Quote
hanek Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 Rażące niechlujstwo - jak to się fachowo nazywa w ustawie, no i za duże otwory wejściowe w budach, w tym podobno tylko jedna jest ocieplona. Ale widać, że mokro mają w tych budach, syf, jakieś stare kości, szczególnie u tego astowatego. No i Lenka! Facet powiedział, że nie ma czasu sprzątać, a jak spytałam o spacery to oczywiście z nimi wychodzi. Jasne. [IMG]http://proanimals.org/hanek/k1.jpg[/IMG] [IMG]http://proanimals.org/hanek/k2.jpg[/IMG] [IMG]http://proanimals.org/hanek/k3.jpg[/IMG] [IMG]http://proanimals.org/hanek/k4.jpg[/IMG] [IMG]http://proanimals.org/hanek/k5.jpg[/IMG] Quote
hanek Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 Nie mogę znaleźć tego paragrafu o tym, że się ma 2 tygodnie czasu na zaszczepienie zwierzęcia p/wściekliźnie jeśli się go znalazło i jest bez zaświadczeń. W ustawie o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych tego nie widzę. Quote
Ada-jeje Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 Ja tez szukalam i tez nie znalazlam moze Ula wie gdzie tak naprawde tego szukac :crazyeye: Hanek prosze Cie przeniesc te interwencje, dzisiejsza i ta z Olszyn na Stronke jak rowniez ta z Babic tego psa ktory ma bude przy drodze, wstaw ronwniez daty pierwszych wizyt zebysmy nie zapomnialy o kolejnych rozpoczetych akcjach i niech beda przestroga dla osob ktore odwiedzaja strone, bo na watki wchodza tylko dogomaniacy a tu chodzi o cos wiecej. :angryy: Quote
hanek Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 Do tej z Olszyn nie mam fotek, Ula by musiała mi na maila przesłać, wraz z opisem, mnie tam nie było z wami. Quote
katya Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 Szok! Ilość kup wskazuje na to, że nie sprzątano kojca chyba od x miesięcy... :mad: A to leośkowate, to chyba szczeniak? Nowy nabytek może, bo dość czysty jeszcze :angryy: Quote
Ada-jeje Posted November 20, 2008 Posted November 20, 2008 Leoska podobna juz po sterylce, reszete sprawdzimy sobie w przyszlym tygodniu, czyli szczepienia itd. Quote
Ulaa Posted November 21, 2008 Author Posted November 21, 2008 [quote name='hanek']Do tej z Olszyn nie mam fotek, Ula by musiała mi na maila przesłać, wraz z opisem, mnie tam nie było z wami.[/quote] Fotki są na tym wątku, kilka str. wcześniej. Opis do zredagowania: zgłoszenie dotyczące małego pieska trzymanego w złych warunkach. Na miejscu okazuje się, że młoda, drobna suczka zamknięta jest w kojcu a dodatkowo uwiązana na łańcuchu. Wnętrze kojca od dawna niesprzątane pokryte jest błotem i odchodami, wymieszanymi z jedzeniem. Buda nie jest żadnym schronieniem: zbyt duża, nieocieplona, niczym nie wyścielona, na dnie błoto. Suczka histerycznie szarpie się na łańcuchu i wskakuje na budę. Między siatką a budą zrobiono jej "grzędę" jak dla kury albo małpy w zoo. Suczka nigdy nie jest spuszczana z łańcucha. Wychudzona, cierpi na chorobę skóry. Szokujący kontrast z drugim psem utrzymywanym na posesji: pięknym, zadbanym, biegającym wolno, owczarkiem niemieckim. Właściciel nie widzi nic nagannego w rażącej rozbieżności warunków dla obydwu psów. Dostał 2 tygodnie od dnia interwencji na poprawę bytowania suczki i rozpoczęcie jej leczenia. W przeciwnym razie - sprawa zostanie zgłoszona do prokuratury jako zaniedbywanie zwierzęcia. Quote
Ulaa Posted November 21, 2008 Author Posted November 21, 2008 [quote name='hanek']Nie mogę znaleźć tego paragrafu o tym, że się ma 2 tygodnie czasu na zaszczepienie zwierzęcia p/wściekliźnie jeśli się go znalazło i jest bez zaświadczeń. W ustawie o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych tego nie widzę.[/quote] [B]USTAWA[/B] z dnia 11 marca 2004 r. [B]o chronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt1)[/B] (Dz. U. z dnia 20 kwietnia 2004 r.) [B] Art. 56.[/B] 1. Psy powyżej 3 miesiąca życia na obszarze całego kraju oraz lisy wolno żyjące na obszarach określonych przez ministra właściwego do spraw rolnictwa podlegają obowiązkowemu ochronnemu szczepieniu przeciwko wściekliźnie. 2. Posiadacze psów są obowiązani doprowadzić psy do wyznaczonych przez powiatowego lekarza weterynarii punktów szczepień w terminie 30 dni od dnia ukończenia przez psa 3 miesiąca życia, a następnie nie rzadziej niż co 12 miesięcy od dnia ostatniego szczepienia. 3. Powiatowy lekarz weterynarii ogłasza, w sposób zwyczajowo przyjęty na danym terenie, wykaz punktów szczepień. 4. Psy poddane szczepieniu podlegają wpisowi do rejestru prowadzonego przez urzędowego lekarza weterynarii dokonującego szczepienia. Po przeprowadzeniu szczepienia posiadaczowi psa wydaje się zaświadczenie. 5. Szczepienia lisów wolno żyjących przeciwko wściekliźnie przeprowadza wojewódzki lekarz weterynarii. 6. Minister właściwy do spraw rolnictwa, mając na względzie zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób zakaźnych zwierząt na określonej części terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w drodze rozporządzenia: 1) określi: a) szczegółowe warunki i sposób przeprowadzania ochronnych szczepień lisów wolno żyjących przeciwko wściekliźnie, a w szczególności obszary, na których przeprowadza się szczepienia, rodzaj szczepionki i sposób jej podania, b) wzór i szczegółowy sposób prowadzenia rejestru oraz wzór zaświadczenia, o których mowa w ust. 4; 2) może wprowadzić obowiązek ochronnego szczepienia kotów przeciwko wściekliźnie. 7. W przypadku wprowadzenia obowiązku, o którym mowa w ust. 6 pkt 2, przepisy ust. 3 i 4 stosuje się odpowiednio. Quote
hanek Posted November 21, 2008 Posted November 21, 2008 [quote name='Ulaa']Fotki są na tym wątku, kilka str. wcześniej. [/quote] Nie ma fotek na tym wątku kilka stron wcześniej, prześlij mi je na maila. A ta ustawę, którą podałaś czytałam i nie ma tam przecież nic o tym okresie 2 tygodniowego odczekiwania. Quote
Ulaa Posted November 21, 2008 Author Posted November 21, 2008 [quote name='hanek']Nie ma fotek na tym wątku kilka stron wcześniej, prześlij mi je na maila. A ta ustawę, którą podałaś czytałam i nie ma tam przecież nic o tym okresie 2 tygodniowego odczekiwania.[/quote] nie 2 tygodnie tylko 30 dni od nabycia psa, skąd wam się te 2 tyg wzięły... fotki są na str. 188 tego wątku [url]http://www.dogomania.pl/forum/f98/fundacja-pro-animals-na-pomoc-zwierzetom-w-chrzanowie-watek-glowny-68471/index188.html[/url] Quote
hanek Posted November 21, 2008 Posted November 21, 2008 [quote name='Ulaa']nie 2 tygodnie tylko 30 dni od nabycia psa, skąd wam się te 2 tyg wzięły... fotki są na str. 188 tego wątku [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f98/fundacja-pro-animals-na-pomoc-zwierzetom-w-chrzanowie-watek-glowny-68471/index188.html[/URL][/quote] 2 tygodnie, ponieważ jest to minimalny okres czasu, który musi minąć od poprzedniego szczepienia żeby ponowieniem szczepionki krzywdy zdrowotnej psu nie zrobić. W razie znalezienia psa istnieje ryzyko że został zaszczepiony dzień przed znalezieniem, stąd te dwa tygodnie. A jak się nabywa psa to zwykle się wie od kogo i kiedy był szczepiony i czy wogóle. Quote
Ulaa Posted November 21, 2008 Author Posted November 21, 2008 "Nabyć psa" można z rożnych źródeł. Jeśli 14 dni to minimalny czas, 30 to maksymalny "niekaralny". Jak widać, ustawa jak zwykle daje troszkę pola do interpretacji ;) Quote
hanek Posted November 21, 2008 Posted November 21, 2008 [quote name='Ulaa']"Nabyć psa" można z rożnych źródeł. Jeśli 14 dni to minimalny czas, 30 to maksymalny. Jak widać, ustawa jak zwykle daje troszkę pola do interpretacji ;)[/quote] Ula, ale gdzie Ty to masz napisane w tym co zacytowałaś? Nie ma tam przecież mowy o nabywaniu psa. Podobno w ogóle tego nie ma w ustawie tylko w jakiś wytycznych dotyczących szczepienia, które znają lekarze wet, tak się dziś u weta ta kobieta dowiedziała. Albo w jakimś załączniku dzikim do ustawy. Quote
hanek Posted November 21, 2008 Posted November 21, 2008 A, byłabym zapomniała. Dzwoniła Zielińska, że Solakowa planuje jakiś artykuł o psach, kotach wypuszczanych luzem, czy jakoś tak, nie umiała dokładnie powiedzieć. W każdym razie chciała zilustrować ten artykuł zdjęciem jakiegoś naszego psa do adopcji, który jeszcze nie był ogłaszany i ma małe szanse na dom. Jakiego proponujecie? Quote
Ada-jeje Posted November 21, 2008 Posted November 21, 2008 Chyba nie ma takiego psa ktory nie byl jeszcze oglaszany, Kostus chyba tez juz byl, przydaloby sie zeby ukazala sie wzmianka o ONku z tatu wywiezionym do OL. Quote
Ulaa Posted November 21, 2008 Author Posted November 21, 2008 Nidzie nie jest to określone. Można więc przyjąć interpretację 14-30 dni, na podstawie powyższej ustawy (a okres rejestracji psa rasy niebezpiecznej również wynosił 30 dni ;)). Albo szukać weta z wiedzą prawniczą i chęciami. Ja zresztą miałam podać tylko [URL="http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0625.htm"]linka do ustawy[/URL]. Nie wtrącam się już. Rozporządzenie z 1999 roku o szczepieniach, ale tam też nic nie ma o okresie obowiązku szczepienia dorosłego psa: [URL="http://www.hodowle.info/weterynaria,main,0,1,wscieklizna_szczepienia,4.html"][I]za długi link, nie chce się wkleić<-kliknąć [/I][/URL] Quote
hanek Posted November 21, 2008 Posted November 21, 2008 [quote name='Ulaa'] fotki są na str. 188 tego wątku [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f98/fundacja-pro-animals-na-pomoc-zwierzetom-w-chrzanowie-watek-glowny-68471/index188.html[/URL][/quote] O, dzięki. Z tego wynika, że już czas tam znowu jechać. Ech. Quote
Weronikaa Posted November 21, 2008 Posted November 21, 2008 [quote name='Ada-jeje']Moj oddany :loveu::lol:[/quote] I mój :cool3: Żal serce ściska ile tam schronisk i przytulisk zgłoszonych.. Na niektóre z nich nawet nie oddano ani jednego głosu :-( ___________________ Zapomniałabym.. : Jeżeli macie jakiegoś psa/psiaki, które czekają w kolejce do zrobienia im wątku - to ja chętnie się tego podejmę ! Najlepiej w ten weekend. ;) Quote
hanek Posted November 24, 2008 Posted November 24, 2008 Dzisiaj byłyśmy z Adą-jeje na Harcerskiej. Sąsiad udzielił nam informacji, że dorosły pies, który mieszka z suką i ma z nią szczeniaka, to jej syn. I że tylko ten szczeniaczek się ostał z miotu, a reszta była za słaba i zmarła. Sąsiad przekaże właścicielowi psów pisemko z prośbą o kontakt z nami. Podobno gościu jest codziennie u psów, więc szybko powinien się odezwać. U psów z Kątów kupy były posprzątane. Właściciel oprócz ocieplenia bud i remontu podłogi kojca planuje zbudować zadaszenie nad kojcem. Pod koniec tygodnia trzeba będzie tam podjechać. Quote
hanek Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Ulaa, czy podjęłaś już decyzję co z jutrzejszym wyjazdem do Krakowa? Quote
hanek Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Czy pies, którego dzisiaj przywiozłyśmy do lecznicy jest psem fundacyjnym czy mam się nim zajmować jako prywatna osoba? Bo porozumieć się nijak nie mogę? Quote
Ada-jeje Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Spokojnie hanek na jutro juz wszystko dograne, tylko moje plany zaplanowane wziely w leb :angryy::mad: Quote
hanek Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Czy w takim razie mogłabym uzyskać informację CO jest dograne? Quote
Ada-jeje Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 To ja jade z Ula do Krakowa, i tam go zostawimy, Ula zalozy mu jeszcze dzisiaj watek. Quote
Recommended Posts