Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Przepiękna, cudowna przemiana Magika! Czy są jakieś telefony o niego??

I mam pytanie o jego "paniczną reakcję na smycz i zamknięte pomieszczenie" - czym się to objawiało?

Ciocia Karina prawdopodobnie zdecyduje się na adopcję Magika :)

Poniżej odpowiedź Kasi (naszej wolontariuszki, która właściwie zna Magika od samego początku):

"Magik, kiedy znalazł się w zamkniętym pomieszczeniu (schroniskowy boks, gabinet weterynaryjny, mieszkanie) zachowywał się jakby całkowicie tracił orientację, przemieszczał się na ugiętych nisko łapach, przyklejony do ściany, szukając jakiegoś kąta, mebla, w który mógłby się wcisnąć. Wyglądało to jakby staram się utrzymać równowagę i bardzo bał, że zaraz coś się stanie. Nie potrafił stanąć na środku pomieszczenia, przenoszony na rękach był cały odrętwiały, jakby sparaliżowany. Lęk przed smyczą wyglądał jak efekt bicia lub wiązania psa. Widząc smycz w ręku, wpadał w panikę, próbował, uciec schować się, za wszelko cenę nie pozwalał się dotknąć w okolicę szyi. Z czasem, kiedy było już lepiej i nie uciekał, pozostał lęk przed dotknięciem szyi, w tym momencie pies sztywniał, napinając całe ciało, zwłaszcza okolice szyi."

Posted

W takim razie bardzo się cieszę, że Magik zostanie w domku, który podarował mu tyle miłości i ciepła :)

Dziękuję za opis reakcji Magika na pomieszczenia i smycz, myślałam że może to coś podobnego do zachowań mojej Czary, ale jednak zupełnie coś innego. Dobrze, że Magik się już z tym uporał.

• 2 months later...