modliszka84 Posted July 5, 2007 Author Posted July 5, 2007 ta mała cholera poczuła sie chyba zbyt pewnie :mad: głupio mi troche, nie myśl pi_wei ze Cie wprowadzałam w błąd... ale ona naprawde była tu grzeczna :roll: Quote
Aleksandra_B Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 pi_wei jak tam Tola? Dogaduje się już lepiej z innymi psiakami? Quote
modliszka84 Posted July 12, 2007 Author Posted July 12, 2007 Tola niestety musiała zmienić właściciela. Zaatakowała psa pi_wei, mało nie doszło do tragedii... :roll: Pi_wei znalazła jej inny dom, u znajomego myśliwego. Mieszka z dwoma innymi jagdterrierami, z którymi jakoś sie zaakceptowała. Za jakiś czas pójdzie na polowanie. Podobno pierwszego dnia upolowała juz kurę. Myślę, że bedzie jej tam dobrze. :roll: Quote
Aleksandra_B Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Hmm, skoro miała takie zapędy to pewnie najlepiej będzie w takim właśnie miejscu. Quote
xxxx52 Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Zachowanie Toli to typowe dla tej rasy,dlatego takie pieski i krzyzowki z ta rasa-jagt -terrier sa bardzo ciezkie w adopcjach. Adopcje sa nadtwyczaj trudne,gdyz to zachowanie Toli jest typowe dla tej rasy tzn,temperament !!!!,chec polowania,upartosc!!. W schronisku pieski zawsze przedstwiaja sie inaczej jak w rzeczywistosci sa.jedne szczekaja w kojcach ,przedstwiaja sie bardzo zle,a na wolnosci sa kochane bezgranicznie,a inne spokojne w schronisku na wolnosci szczekaja,sa dominujace itd.Dlatego bardzo wazna rzecza jest przed oferowaniem pieska na dogomani ,w ramach skromnych mozliwosci najwiecej powiedziec o pieski ,szczegolnie o charakterze ,zeby mozliwie wlasciwy dom znalezc,a nie kierowac sie wygladem ,czy aniolkowa postawa psa za kratami. Uwazam ,ze pewnych ras nie powinno sie nagminie rozmnazac,gdyz nie wszystkie biedaki sa do domu jako kanapowce mimo urody lub wzrostu.One za to nie moga ,za swoj charakter.To ludzie sa winni ,ze takie rasy tworza lub nie dbaja o kastracje i powstaja krzyzowki.zawsze psy sa poszkodowane:-( Quote
modliszka84 Posted July 12, 2007 Author Posted July 12, 2007 Tola jest na szczęście wysterylizowana :) Mamy w schronisku jeszcze jednego jagdterriera - dziadka ok 10 lat... Gdyby ktos był zainteresowany... :roll: Quote
xxxx52 Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 10 -letni jagdterrier to jeszcze mlody kawaler.Te pieski zyja bardzo dlugo. Quote
pi_wei Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 To prawda, teriery żyją długo. W domu mojej przyjaciółki, w domu z wielopokoleniowymi tradycjami myśliwskimi, zawsze były jagdteriery i każdy z nich żył bardzo długo. Rekordzistą był Reksio, który zmarł rok temu mając 18 lat! Był to miły i kochany pies, przepolował wiele sezonów, dając właścicielowi i kolegom z jego KŁ wiele radosci! xxxx52, nie można generalizować, ale trzeba mieć na uwadze, że terier to terier.... a jagdterier to już w ogóle TERIER. Inaczej jest wychować od początku szczeniaka, który przychodzi do nowego domu w wieku 7-8 tygodni, a zdaje się, inaczej postępować trzeba z psem doświadczonym przez los, z nieznaną przeszłością. Jagoda przez te kilka dni u mnie nie starała się dominować mnie, ale to kwestia tego, że ja po prostu nie pozwalam psom wchodzić sobie na głowę, natomiast z moich krtótkich obserwacji wynika jedno - Jagoda była bardzo zazdrosna o mnie i stąd ataki na inne psy. To podobno częste w przypadku adopcji psów porzuconych; tak bardzo chcą mieć swojego "wybawiciela" dla siebie, że czasem nawet potrafią atakować domowników. Wychodzę z założenia, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło; pies nie musi już mieszkać w schronisku, jest w rękach odpowiedniego człowieka z pieskami o takim samym temperamencie. Za tydzień-dwa pójdzie na pierwsze polowanie :) Będzie miała okazję się wyszaleć! Pierwszego dnia u nowego właścicela upolowała kurę bażanta ;-) hihi Od czasu do czasu dam znać jak się miewa Jagodzianka... Quote
Aleksandra_B Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 pi-wei dawaj znać od czasu do czasu :) Super, że udało Ci się znaleźć taki dom dla Jagódki. Quote
xxxx52 Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 generalizacja polega w tym przypadku ,ze te pieski tej rasy musza dostac sie do osob z doswiadczeniem,byc konsekwentnie wychowywane,oczywiscie dotyczy to prawie wszystkich psow,a terirow specjialnie. Quote
pi_wei Posted August 21, 2007 Posted August 21, 2007 Jagoda ma się świetnie :) Ma na koncie już kilka bażantów... ich liczba zbliża się już do 10 :) :) :) Mieszka w OHZ przy fermie bażantów.... :) :) :) Już niedługo pierwsze prawdziwe polowanie, jej nowy paneczek jest zachwycony Gutką :) Quote
Aleksandra_B Posted August 22, 2007 Posted August 22, 2007 Super :multi: To na pewno jest szczęśliwa :lol: Dziękujemy za informacje :) Quote
Recommended Posts