_dingo_ Posted February 17, 2004 Posted February 17, 2004 Ostatnio "dokształcam się" w dziedzinie psów, m in. ras, i zaintrygował mnie bulterier miniaturka :) Jako że tutaj na grupie znacie się na psach typu bull & terrier, może oświecicie mnie, bo się doszukać nie mogę: - czy istnieje jakaś zauważalna różnica pomiędzy bulem w konwencjonalnej wielkości i w wersji mini pod względem charakteru ? Gdzieś natknąłem się na informację, o tym że miniatura była swego czasu promowana jako piesek "dla pań"... :wink: - czy taki mały bulik ważący te swoje kilkanaście kilogramów, jest dużo silniejszy od pieska porównywalnej masy, należacego do popularnej rasy kundellus podwórkus ? :D A jeżeli tak, to ile na oko musiałby ważyć taki kundelek, żeby pod względem siły dorównać miniaturowemu bulikowi ? :) Quote
eryka Posted February 25, 2004 Posted February 25, 2004 ja znam jedna wspaniala miniaturke bulla PIPI i jest najwspanialsza bulinka jaka znam a poza tym jest tak samo duza jak moj 8 miesieczny normalny bullek i gdyby mi wlasciciel nie powiedzial, ze ona jest mini to bymnie zauwazyla... Quote
_dingo_ Posted March 3, 2004 Author Posted March 3, 2004 Eryka - ale to trochę dziwne... Bo bull miniaturka waży około 10-12 kg, a dorosły samiec bulla normalnego - około 40 kg... różnica powinna być widoczna na pierwszy rzut oka ;) Quote
Leni Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 Eryka napisała o podobieństwie dorosłej miniatury do 8 miesięcznego bula typu standard - całkiem prawdopodobne. Mój pies skończył 3 lata a waży 27 kg i na chudego raczej nie wygląda :wink: A bulki ważące 40 kg to raczej rzadkość :roll: Quote
_dingo_ Posted March 3, 2004 Author Posted March 3, 2004 Buldog: No tak, w zasadzie nie ma limitu wagi, wzorzec mówi jedynie: Wysokość w kłębie nie powinna przekraczać 35,5 cm. A wagę wziąłem z www.psiaki.pl. Tam pisze 12-13 kg, ale widziałem już gdzieś chyba stronę mówiącą o bullikach ważących około 8-10 kg. Takie to już rzeczywiście mini mini :D Trochę sobie uśredniłem. No ale jak samiec będzie ważyć 18 kg, to może tyle ważą suczki ? ... Leni: To wszystko możliwe. Byłem jednak ostatnio na stronie www takiej pani, która ma dwa reproduktory - jeden waży 39 kg, a drugi 43 kg, i też nie wyglądają na spasione... Quote
_dingo_ Posted March 3, 2004 Author Posted March 3, 2004 Kurczak ! Właśnie znalazłem anglojęzyczną stronkę o bulikach i tam jest napisane: Bullterrier standard - 20-27 kg Bullterrier miniatura - 11-15 kg Nic już z tego nie rozumiem ... :shake: Quote
Leni Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 Leni: To wszystko możliwe. Byłem jednak ostatnio na stronie www takiej pani, która ma dwa reproduktory - jeden waży 39 kg, a drugi 43 kg, i też nie wyglądają na spasione... Ewenementem był płowy bull, mieszkający na przełomie lat 80/90 na Powiślu ( W-wa) wielkości owczarka niemieckiego :o o wadze jakieś 50 kg - gdybym nie zobaczyła na własne oczy nigdy bym ten fakt nie uwierzyła :D Właściciele też byli pokaźnych rozmiarów :wink: Quote
_dingo_ Posted March 3, 2004 Author Posted March 3, 2004 Właściciele też byli pokaźnych rozmiarów Co chcesz, dostosował się biedaczek :D Mówią że pies upodabnia się do właściciela :evilbat: Buldog: Ciesze się że mi to ktoś kompetentny nareszcie czarno na białym napisał, bo prawdę mówiąc z tego co czytałem na necie, w ksiażkach, gazetach itp. to mniej więcej 70-80 % wygląda na radosną twórczość w stylu: pisać każdy może, jeden lepiej a inny, niestety gorzej :D Zbyt dużo nieścisłości było. BTW: Kurcze, no to taki buldog dochodzący z wagą pod 30 kg to już pies obronny :D Quote
tufi Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 Hmmm Waga to sprawa bardzo indywidualna. W ksiazeczce zdrowia psa mam tabelke z wagami psow - przy bullu sa 23kg i tyle wazy moja Bercia (+/- 1 kg). Ale znam psy o wadze 21kg i 37kg, suki tez podchodzace pod 30kg - i czasami roznice sa prawie niezauwazalne. Dla miniatur waga waha sie miedzy 12 a 18 kg - ale rowniez znajdziesz sporo odstepstw. jesli to takie wazne, to skontaktuj sie z hodowcami i ich zapytaj - moge sie zalozyc, ze nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi ;) Quote
eryka Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 coz dla mnie 40 kg bull to jednak bardziej czolg... :roll: ale chyba roznie jest w roznych krajach. gdzies slyszalam, ze amerykanskie bull sa przecietnie coezsze od naszych europejskich moj ma 8 miesiecy i wazy ok 26 Quote
ASTANIA Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 "Wzorce ras” Grupa III FCI tłumaczenie i opracowanie Elżbieta Chwalibóg – Bullterier Miniaturowy : standard jest identyczny ze standardem bulteriera, poza następującymi punktami Wzrost i waga: Wysokość w kłębie nie powinna przekraczać 35,5 cm. Pies powinien sprawiać wrażenie masywnego jak na swój wzrost. Nie ma limitu wagi. Budowa ma być proporcjonalna i harmonijna I to wszystko co jest napisane o bulterierze miniaturowym we wzorcu Quote
Buldog Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 ASTANIA - ale wzorzec to tu juz chyba wszyscy widzieli ;) pytanie, jak to wyglada w rzeczywistosci :niewiem: a standardy tez przeciez nie maja zadnych limitow wagi. Quote
Sajko Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 No jestem :D Buldog, poczułam przez skórę, że mnie wywołałeś. Co do wagi mini- jest ona bardzo niewyrównana ze względu na duże jeszcze niestety zróżnicowanie budowy. Ale mini które rzeczywiście sa kopią standardów, ważą zazwyczaj 15-20kg. Mini o bardzo chudej, 'terierowatej' budowie, ważą poniżej tego, czyli ok 10kg. Czętsym problemem miniatur nadal jest przerastanie wzorca (obecny zwycięzca świata ma 36.7cm :-? ), więc i waga może być większa wtedy. Jeśli mini wygląda jak 8 miesięczny standard, to albo standard jest malutki, albo mini będzie trochę przerośnięta :wink: Eryka, możesz coś więcej o tej znajomej mini napisać, bo jakoś jej z polskich ringów nie kojarzę :) Buldog, niestety nadal czekam na moją miniaturę, ale za to w kennelu Kia jest juz malutka pręguska z Estonii :lol: Quote
ASTANIA Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 Tak, tak Buldogu ale chyba nie wszyscy, a gdyby nawet to przypomnieć nie zaszkodzi. Nie wiem dlaczego w rasach w których nie jest podana waga ludzie tak się tą wagą przechwalają. Nie wiem jak to napisać ale mam sporo telefonów o szczeniaki i dużo ludzi dopytuje się o wagę moich psów. Bo ktoś tam coś tam a znajomego pies to tyle a tyle ważył. Z ciekawości poważyłam po kolei swoje psy ale nie na wadze łazienkowej tak jak większość ludzi to robi tylko na specjalnej wadze w lecznicy weterynaryjnej. Mam amstaffy z mocną kością z doskonała muskulaturą i przeciętnie ważą najmniejsza 25 a największa około 30 kg. Jak ktoś mówi, że jego bullek czy amstaff wazy 35 – 40 kg to zastanawiam się dlaczego ich nie widać na wystawach lub w jaki sposób taki pies został zważony. Na Warszawskiej wystawie będzie jak co roku stoisko przychodni Elwet więc poproszę aby zabrali ze sobą specjalna wagę każdy będzie mógł solidnie zważyć swojego psiaka i przekonać się że 40 kg bullki to są tylko w opowieściach. :wink: Quote
Sajko Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 Astania, Bud, fenomenalny bull brytyjski z kennel Denpowder waży 34kg, ale jest to największy bull jakiego w życiu widziałam. :o jest piekny, ale gigantycznie ogromny. Ale w pełni zgadzam się z Tobą- waga nie jest podana, właśnie po to, żeby się nią nie przejmować. Ma świetnie wyglądać i tyle :lol: Quote
ASTANIA Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 Bo właśnie o to chodzi. A ja obserwując nasze bullki jakoś nie widzę tych gigantycznie wielkich. Quote
Sajko Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 Buldog- zapomniałam wcześniej napisać- jak zwykle BOSKI avatar, skąd Ty je bierzesz??? :lol: Quote
Buldog Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 dzieki. skad biore? robie swojemu psu zdjecia i je zmniejszam :niewiem: :lol: Quote
_dingo_ Posted March 3, 2004 Author Posted March 3, 2004 Sajko, ASTANIA, posłałem wam na priva linki do ciekawej stronki :D Nieco ciekawych rzeczy na temat wagi bulla :D Quote
eryka Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 buldog, a jak sie je zmniejsza... a nie wycina bo juz na swoje oko nie moge patrzec pipi nie jest wystawiana ale jest rasowa. wlasciciel mi mowil, ze ja sprowadzil i nie zajmowal sie juz nostyrfikacja rodowodu. Quote
Sajko Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 Eryka, mam prośbę, możesz się dopytać po jakich rodzicach i skąd? i może jakąś foteczkę masz? :lol: Quote
eryka Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 sajko, hmmm wiesz nie bardzo bo spotykam ich (pana i pipi) co jakis czas przypadkiem. niestety zdjec nie umiem nigdzie wklejac :( a ty masz mini? jak tak sobie mysle to chyba calkiem smiesznie miec mini bullika:) takie mniejsze zabki to moze mniej gryza noge od stolu :lol: mini baczki :) mini ahsanek fajnie by bylo:) Quote
Sajko Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 to jakbyś miała kiedyś okazję, to w podpisie jest mój mail, jak byś miała fotki, ślij tam śmiało :lol: mini jeszcze nie mam, ale jak wszystko pójdzie idealnie (a niestety już raz źle poszło, więc nie zapeszam), to latem będę miała malutką dziewczynkę z Hiszpanii 8) Quote
ASTANIA Posted March 3, 2004 Posted March 3, 2004 Eryko Pipi to przypadkiem nie biała bulka a jej pan to młody chłopak wysoki szczupły Quote
Recommended Posts