Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanko!

Mojej Duma od szczeniaka zawsze jedno ucho się bardziej brudzi :evil:

Byłam z nią u weta kilka razy - stwierdził,że zadnego stanu zapalnego nie ma! Sunia nie drapie się, nie kłapie uszyskami, nie potrząsa!

Ale jak jej czyszczę uszy to w jednym woskowina jest żółta (normalna), a drugim ma zawsze burdel na kółkach :evil: - woskowiny jest więcej, i jest jakby brązowawa!! :-? Jak jej gmyram wacikiem w uchu to też widać, że ją nie boli!

Może Wasze psiska też tak mają??? :lol: :lol:

Posted

mój pies też tak kiedys miał - pojawiła sie mu brązowa wydzielina - najprawdopodobniej po wakacjach - pies często kąpał sie w jeziorze - nic go nie bolało, dopiero po jakims czasie zaczął dziwnie machac głową...weterynarz powiedział że to drożdże, przepisał krople i po jakimś czasie przeszło...ale stwierdził że dobrze że przyszlismy, bo mogło sie pogorszyć... a - i pani wet powiedziała również że to ma tendencje do odnawiania sie niestety...

pozdrawiam

Posted

Moja tez tak mial ale niestety okazalo sie ze to grzybica! :(

brala jakies specyfiki, miala czyszczone uszka , jakies masci itd i teraz sa juz piekne bialutkie w srodku :D

Posted

U moich psów taka brazowawa wydzielina zawsze oznacza jedno, zaraz się zacznie zapalenie uszka.

Teraz moja sunia (właśnie konczymy leczenie) po 2 miesiacach w koncu zaczyna miec normalne uszko. Moja biedulka!

Wlałam jej 3 tubki masci weterynaryjnych do uszu ( różnych) i nic nie pomagało, dopiero zastrzyki domięśniowe (bolące) pomogły.

Na całe szczęście nie był to gronkowiec.

Posted

Też mam z psimi uszami ostatnio problem. Fafik trzepie nimi i czasami w nich drapie. Kiedy zaglądałam, były czyste. Dzisiaj są już odrobinkę podrapane. Nic z nich nie wycieka i same w sobie nie cuchną. Wyczyściłam H3O3 i wkropiłam atecortin. A Wy czym ratujecie ucholka?

Posted

Moja bassetka też miała czyste uszy, ale się drapała. Zakrapiałam jej Oridermyl i przeszło. Niestety chyba znów kłopoty sie pojawią, chociaż uszy czyste i nie cuchną. To prawdopodobnie jakis grzybek.

Posted

Bogula

to są maści weterynaryjnych firm, więc raczej dostępne będą tylko u wetów lub w hurtowniach weterynaryjnych.

Panolog to maść ale o bardzo płynnej konsystencji, ciężko się ją dawkuje mi przynajmniej u moich wriatów, którzy uchole za swój największy skarb maja, a dopiero jak ich bolą, szkoda gadać. Ale jest bardzo skuteczna naprawdę polecam.

Ja płaciłam za Panolog ( oczywiście podam ceny tubek) 38zł, a Surolan 22zł.

Moja weterynarz ma w tym samym budynku co klinikę właśnie taka hurtownię weterynaryjną ( też jej) i ceny ma niższe tych specyfików - przynajmniej tak mi sie wydaje.

Dla przykładu jedna tabletka na dorobaczenie kosztuje mnie 0.80gr.

pozdrawiam MARTA & huskie

• 2 weeks later...
Posted

To co skutkuje na te drożdzaki? Bo mój sznaucer własnie się z nimi męczy. Chodzimy do weta ale ona za bardzo chyba nie wie co z tym zrobić??

Dała jej oridermyl, stosujemy od trzecg\h tyg. i nic. Przeszło na trochę ale znowu sie zerobiły czerwone te jej uszyska, skóra z nich złazi i mamy juz dosyć eksperymentów.

POMOCY!!!!

:cry:

• 1 month later...
Posted

Ja jak słyszę o chorobach uszu to mi ciarki przechodzą :x

Muj pies zawsze miał problemy z uszami ale wystarczyło przeczyścić raz na jakiś czas, na starość dostał zapalenia ucha i zrobił mu się krwiak na ucu (był naprawde olbrzymi bo wet kazał czekać aż się ustabilizuje), zapalenie wyleczyliśmy zabieg zrobiliśmy ale ucho już okropnie wyglądało (3 razy grubsze i oklapnięte -wet zpaprał :evil: ). Od tej pory uszy były czyszczone codziennie. Rok puzniej zachorował na skure ( chyba grzybica i jeszcze pare dolegliwości) niemogliśmy sobie z tym poradzić pies prawie cały czas w kołnierzu ( ponad miesiąc), dotego doszło zapalenie drugiego ucha drugi krwiak :cry: wtedy zdecydowaliśmy się na uśpienie, nie daliśmy rady :bigcry: . Na doprawienie tragedji wet usypiał psa godzine bo niemógł dobrać dawki :scream7:

Nie lekcewaszcie drapania uszu :cry: