Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='McDzik']Za to ma piekną szatę ;) Zawsze można stwierdzić, że po prostu ma kość po tatusiu ;) .. Pamiętaj, że hiper sylwetka jest zazwyczaj dla psów, które nie mają genetycznie szans na piekną szate, więc nadrabiają właśnie sylwetką. A poza tym to MOLOS, ona musi sprawiac potężne wrażenie.[/quote]
Ona ogólnie należy do berneńczyków o ciężkiej budowie i rzeczywiście ma piękna szatę, ale zbyt duża masa ciała powoduje u niej zły, ciężki chód, przez co ma zły ruch.

[quote name='marymek']McDzik - bern to nie molos. Molos to np. bernardyn, nowofundland, bern to jedna z czterech ras szwajcarskich psów pasterskich. Poza tym, suczka nie może być ociężała, suczka ma być sucza, sprawiać potężne wrażenie może, ale z umiarem. Wystarczy wzorzec poczytać. Suczka to nie pies ;-)
Atena - Ty już tak tego nie przeżywaj. Roxy była, jest i będzie piękna :loveu:[/quote]
No cóż, w pewnym sensie molos.:razz:
Co nie zmienia faktu, że zależnie odbudowy ciała,pies na daną wagę może sobie pies pozwolić. A u bernów bywa różnie bo są i psy lekkiej i ciężkiej budwoy- który wygra to już zależy od gustu sędziego :cool3:.
A Roxy ma zły chód przez swoja wagę i to jest jedyny jej mankament. No może nie jedyny:lol:.
Przeżywam, bo jak sobie pomyśle, ze to w hali to już przypomina mi się Poznań:roll:. Co prawda dostałyśmy bardzo ładny i dokładny opis, oraz doskonałą w młodzieży, ale inne czynniki mnie trochę od hal odstraszają:cool1:

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='panienkabubu']O proszę jakie plany :loveu:
Ale Halszki nie będzie :cool3:[/quote]
OOO:crazyeye: wobec tego trzymamy kciuki za Halszkę i kolejne spełnienie marzeń:razz::p:loveu:

Posted

[quote name='katik']Panienkabubu, a ciebie nie będzie w piątek?
Jak coś to na pewno będę cię szukać w sobotę. Z franią nie trudno cię znaleźć :lol:
My już na ostro przygotowujemy się do wystawy. Fryz już zrobiony, tylko dzień przed wystawą trzeba będzie poprawić. Cwiczymy postawę i Magia coraz lepiej stoi. Tylko nie wiem co będzie z zębami. :roll:[/quote]

Katik - to wszystko zależy od mojego planu zajeć, który jeszcze nie jest "w pełni". Ale myślę, że na chwilkę się pojawię, w razie czego gdzie Was szukać? :loveu:

[quote name='d_orka']OOO:crazyeye: wobec tego trzymamy kciuki za Halszkę i kolejne spełnienie marzeń:razz::p:loveu:[/quote]

Nie ze względów ciążowych nie będzie Halszki, ona już "duże" CWC ma, dajemy szansę innym, ale jak wiemy, w otwartej nie ma żadnej suki i został nam niedosyt, bo mogłyśmy skończyć Ch.Pl. bo Halszka teraz BARDZO się zmieniła. No, ale skończymy może gdzie indziej, na razie się rozglądam :) A marzenia spełniły się w zeszłym roku także teraz to już tylko "dokładka" i pewnie będzie dużo później niż wystawa w Katowicach :) Ale i tak dziękujemy :) no i do zobaczenia :) o ile wcześniej nie spotkamy się na spacerze z Alkiem:)

Posted

[quote name='Atena']Ona ogólnie należy do berneńczyków o ciężkiej budowie i rzeczywiście ma piękna szatę, ale zbyt duża masa ciała powoduje u niej zły, ciężki chód, przez co ma zły ruch.
[/quote]

Hmm.. a czym to jest spowodowane? Ma stały dostęp do ogródka? Ja rozumiem, piewnie praca etc nie umożliwiają Wam jakiś godzinnych spacerów.. A ciężką budowę można mieć przez kości już w genach, nie koniecznie to oznacza, że pies jest zbyt gruby.. Ja miałam sunię ['], ale nie berneńczyka ofc, aczkolwiek nie była podtuczona, tylko miała kości po tacie i przez to była duża [mieściła się we wzorcu!], ale w porównaniu do małych konkurentek na ringu zawsze zadziwiała trochę sędziów.

Posted

berneńczyk nie zadowoli sie stałym dostępnem do ogródku, to nie ONek który bedzie latał przy płocie 24/7. Z nim trzeba wychodzić na spacery ;)

Bernenczyk to wiecej niż średni pies o mocnej budowie.
coraz bardziej popularne stają sie berneczyki naprawdę mocne, nisko zawieszone, z szeroką klatką i grubą kością. Taka jest Roxy. Tylko, zalezy co kto woli, bo ja osobiście wole mocną sukę, ale suczą w wyrazie, a nie babochłopa, co też można zobaczyć na rignu bernów.
Atena spokojnie ;) zobaczysz, bedzie dobrze.
Jesli martwisz sie o ruch, to biegaj z nią wieczorami. My z Nugatem dwa tygodnie przed każdą wystawą zaczynamy takie przebieżki wieczorne, co by na rignu sie nie okazało, że Nuśku taka bieda bez kondycji :D ale zima robi swoje...
do zobaczenia! :)
My mamy taką konkurencję w otwartej, że zadowole sie doskonałą chyba... :D

Posted

Hmm... to podobnie jak u Leonów... ostatnio stają się popularne takie 'małe czołgi', co mi w żadnym wypadku tego typu suki, jaki ja sobie w moim umysle wyklarowałam przez lata, nie przypomina. I najgorsze jest to, że sędziowie zaczęli oswajac się z taką wizją suki leona, która mi się jak najbardziej nie podoba. Szczególnie, gdy suki mają bardzo krótkie łapy, a rozstawienie przednich jest takie samo, jak rozstawienie tylnich, a ja jednak wolę, jak tylne łapy są znacznie szerzej rozstawione od przednich, jakoś ładniej dla mnie to wygląda, niż taka cegła na czterech kijkach...

Posted

[quote name='Nugatika']berneńczyk nie zadowoli sie stałym dostępnem do ogródku, to nie ONek który bedzie latał przy płocie 24/7. Z nim trzeba wychodzić na spacery ;)

Bernenczyk to wiecej niż średni pies o mocnej budowie.
coraz bardziej popularne stają sie berneczyki naprawdę mocne, nisko zawieszone, z szeroką klatką i grubą kością. Taka jest Roxy. Tylko, zalezy co kto woli, bo ja osobiście wole mocną sukę, ale suczą w wyrazie, a nie babochłopa, co też można zobaczyć na rignu bernów.
Atena spokojnie ;) zobaczysz, bedzie dobrze.
Jesli martwisz sie o ruch, to biegaj z nią wieczorami. My z Nugatem dwa tygodnie przed każdą wystawą zaczynamy takie przebieżki wieczorne, co by na rignu sie nie okazało, że Nuśku taka bieda bez kondycji :D ale zima robi swoje...
do zobaczenia! :)
My mamy taką konkurencję w otwartej, że zadowole sie doskonałą chyba... :D[/quote]
dokładnie

Spacer codziennie -oprócz czwartków bo mam tylko godzinę przerwy między szkołą, a zajęciami i dni kiedy naprawdę nie mam czasu, a tylko ja wyprowadzam psy- przynajmniej godzinny, ale przez cieczkę tydzień nie chodziłyśmy. Teraz na szczęście kawalerom przeszło.
Roxy ogólnie biega sama, ale również biegam z nią ;).
Jak sie odchudzać to razem :evil_lol:.

Właśnie ja też sie nastawiam na doskonałą i muszę w końcu młodą zważyć i jutro wybrać sie na spacer by po tej przerwie kondycje zacząć jej wyrabiać. Mamy miesiąc intensywnej pracy, szkoda tylko, ze ma padać i mocno wieje.

Posted

[quote name='Iwona1984']zapraszam zapraszm do nas :)[/quote]
Będę musiała się rozdwoić, bo przy innych terierach też trzeba posiedzieć, a do ringu AST też będzie mnie ciągnęło.

Posted

[quote name='mindgame']McDzik czyżbyś była z bernem? :cool3:[/quote]

A gdzież, to była aluzja do poprzednich postów właścicielki berna o słabszej kondycji, bez urazy dla nikogo ofc :) ..

W Katowicach wystawiam spaniela tybetańskiego w szczeniakach, grupa IX :)

Posted

[quote name='Katarzyna']Mamy miejsce na sobote w aucie z Rzeszowa.
Spokojny duzy pies (ktory pojedzie w Mercedesie Vito z tylu z bernenczykiem) lub mniejsze w transportowkach (2 miejsca)[/quote]

Hm, skorzystałabym, ale jesteśmy w niedziele.. A jedziecie może do Krakowa, Łodzi albo Opola?

Posted

[quote name='aleb']Ja pojawię się w piątek, sobotę i w niedzielę :)[/quote]

Ale szczęście, też bym tak chciała, niestety nie mieszkam w Katowicach :D .. No ale będę w niedziele :)

Posted

[quote name='basia bonnie']ja się pojawie w sobotę i niedziele :)[/quote]

Ja też :)
Oczywiście będę na lodowisku przy bernardynach no i na głównym na MP :)