Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
W necie krąży tak wiele sprzecznych opiniio podhalańczykach, że nie wiem co myśleć :roll: Jedni piszą, że to wspaniałe psy dla rodzin z małymi dziećmi, opiekuńcze i troskliwe. Inni, że niebezpieczne i, że są dla dzieci zagrożeniem... Domyślam się, że wiele zależy od osobnika i wychowania, ale jak to jest naprawdę? Mieliśmy przez wiele lat wspaniałego psa - mieszańca ON i kaukaza. Wbrew wszelkim teoriom jakoby ta mieszanka była agresywna i nadpobudliwa, był to wyjątkowo zrównoważony i opiekuńczy pies. Wiem więc z doświacznia, że nie należy wierzyć "legendom".
Proszę o radę doświadczonych hodowców - czy podhalany rzeczywiście jest tak trudno "okiełznać"? Pomijając oczywiste zagrożenie jakim jest ich wielkość i siła, czy dzieci w ich towarzystwie będą bezpieczne?

pozdrawiam

PS - Próbowałam zarejestrować się na forum podhalańczyków dwa dni temu i dziś jeszcze raz - ale bez skutku:placz: Co robię źle?

Posted

a w jakim wieku są dzieci?
jestem właścicielką 2 letniego podhalana,moja córka ma 14 lat.
Baca traktuje ją jako towarzyszkę zabawy,nie bardzo jej słucha,ale nigdy nie spotkałam sie z objawami agresji z jego strony.
również znajomi jak przychodzą z dziećmi(ale starszymi)nie mają problemu.

Posted

Dziękuję za odpowiedź.
Dzieci sa małe - 7 lat i 13 miesięcy. Starsze ma wpojony szacunek dla zwierząt i nigdy ich nie męczy, za to dla młodsze (ogromnie ciekawskie) może być dla psiaka uciążliwe. Na pewno zdarzy się nie raz, że wejdzie na psie legowisko, zajrzy do miski itp

Posted

znawcą nie jestem,ale wydaje mi się że jeśli pies od początku przebywania w waszym domu będzie przyzwyczajony do takich sytuacji to nie będzie problemu.naszemu psu od początku można"kopać"w misce,zagląda do niej również kot,kot również pije wode z psiej miski a Baca tylko łypie kątem oka i ...nic.co do legowiska to Baca nie ma stałego miejsca kładzie sie gdzie ma ochotę.
wydaje mi się że ważna jest dokładna obserwacja psa kiedy jest w towarzystwie dzieci,zaopatrz sie w różna książki np.''Sygnały uspokajające",
no i rzecz najważniejsza pies musi być kupiony w hodowli,doświadczony hodowca potrafi wybrać odpowiedzniego szczeniaka biorąc pod uwagę gdzie ma pies przebywać.
pozdrawiam

Posted

Dorinia - bardzo dziękuję za odpowiedź:loveu:
Rozmawiałam wczoraj z hodowcą - powiedział, że podhalany są rasą wręcz polecaną dla rodzin z dziećmi. Radził wziąść sukę - są mniejsze i podobno bardziej opiekuńcze.
Zgadzam się z tym, że szczeniaka powinno się kupowac w hodowli - problem polega na tym, że przez kilka dni "googlowania" itp nie znalazłam ani jednej oferty poza typowo "giełdowymi" (pies z bagaznika...). Legalnych szczeniąt brak...Nie sądziłam, że to az tak rzadka rasa. Na forum podhalańskie nadal nie moge się zalogować więc pozostaje mi czekać do wystawy we Wrocławiu (psy pasterskie) - może złapię jakiś kontakt z hodowcami :roll:

pozdrawiam

Posted

[quote name='Majula']Dorinia - bardzo dziękuję za odpowiedź:loveu:
Rozmawiałam wczoraj z hodowcą - powiedział, że podhalany są rasą wręcz polecaną dla rodzin z dziećmi. Radził wziąść sukę - są mniejsze i podobno bardziej opiekuńcze.
Zgadzam się z tym, że szczeniaka powinno się kupowac w hodowli - problem polega na tym, że przez kilka dni "googlowania" itp nie znalazłam ani jednej oferty poza typowo "giełdowymi" (pies z bagaznika...). Legalnych szczeniąt brak...Nie sądziłam, że to az tak rzadka rasa. Na forum podhalańskie nadal nie moge się zalogować więc pozostaje mi czekać do wystawy we Wrocławiu (psy pasterskie) - może złapię jakiś kontakt z hodowcami :roll:

pozdrawiam[/quote]
a hodowca, z którym rozmawiałaś? O nie planuje żadnego miotu?

Ja wpisałam w Googlach "hodowla owczarków podhalańskich" i coś mi wyskoczyło - pierwsza strona od gory to strona hodowli Na Góralsko Nute ;)

Posted

Bellatriks - mieszkam we Wrocławiu, do hodowcy dotarłam przez stronę oddziału jeleniogórskiego ZK. U tego Pana były szczenięta do wzięcia w marcu - obecnie nie ma. A najbliższy planowany miot dopiero późnym latem.

W googlach wpisywałam "owczarek podhalański" w wariacjach, na "hodowla o.p." nie wpadłam... :lol: Zaraz sobie sprawdzę;) Dzięki.

Posted

Majula wejdź na strone [URL="http://www.klubpodhalana.pl"]www.klubpodhalana.pl[/URL] tam są informacje o miotach w dwóch hodowlach. Może jeszcze mają szczenięta.Jak się nie mylę to w łodzi w hodowli "Biały Podhalan" są w tej chwili maluchy.

Moja podhalanka uwielbia dzieci i to nie tylko mojego 9-cio letniego syna ale wszystkie jakie spotka.W ogóle ma wspaniały charakter.A zamieszkała u nas jak była w wieku 10-ciu miesięcy, nie jako malutkie szczenię.

Posted

Moi sasiedzi maja podhalanke- i ...czworke dzieci - najstarszy 10 lat, dziewczynki w przedziale od 4 do 6. Nie widzialam zadnych przejawow agresji , jest mila, otwarta - az sie zdziwilam, bo do mnie nie wykazuje takiej 'milosci". I dodam ze to pies w typie, czyli niby - podhalan. Wiec skoro mowimy o psie z paierami, to tym bardziej.

Posted

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi oraz linki. Udało mi się nawiązać kontakt z kilkoma hodowcami:multi:
serdecznie pozdrawiam i miłej niedzieli

• 1 month later...
Posted

Witam,
Nasza miśka ma 11 miesięcy i jak każdy podhalan ma właściwy sobie charakter i przyzwyczajenia (już), ale już od samego początku wiedzieliśmy, że będzie przyjazna zwierzętom i dzieciom, bo od razu ją do tego przygotowywaliśmy. Więc zaprzyjaźniła się z okolicznymi dziećmi (mieszkamy na wsi) i naszymi zwierzakami - trzy koty i psy rodziny. Moja 3,5letnia bratanica od razu ją pokochała - ze wzajemnością, tak samo jak reszta "naszych" dzieciaków.
Wydaje mi się, że wszystko zależy od wychowania - jeśli chcemy wychować kilera to możemy to zrobić równie dobrze z podhalanem, jak i zwykłym kundlem.

Aha - kupiliśmy ją od górala w Zakopanem. Wiem, że wielu nie pochwala takiego zakupu, ale ktoś te psy w końcu też kupuje. Wyrosła na pięknego, dużego psiaka, którego wszyscy uwielbiamy.

Pozdrawiam!