Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='beataczl']mysle,ze kazdy na watku ma prawo do swojego zdania i wypowiedzi.
jestesmy chyba zgodni co do tego ,ze wizyta Karo u dobrego wet powinna sie odbyc ze wzgledu na lapinke . odczytanie rtg starego i ewentualnie drugi rtg jesli bedzie potrzeba /to nie taki duzy koszt/ a potem zobaczymy co bedzie bo gdybac to sobie mozemy odn chorob,operacji itp;)[/QUOTE]

dokładnie o to chodzi;)

Posted

Czyli mamy załatwioną sprawę lekarza. Piesio musi przejść badania i już.
Ick - przychodzą na konto pieniądze z bazarku i nie bardzo wiem jak to zapisać. Dziś przyszły 20zł od Tobciu i 16zł od Wiosna. Jak mam to ogarnąć?

Posted

[quote name='Tianku']Tak czy siak Karo musi być zdiagnozowany i koniec z fusów wróżyć nie będziemy wiec nie ma co spekulować... [B]Najpierw wizyta u weta[/B] a potem będziemy dyskutować i myśleć co dalej wszyscy chcemy przecież dla niego jak najlepiej :smile:[/QUOTE]

No własnie,też tak myślę...trzeba Karuśka zbadać i dopiero się zastanawiać.:buzi:

Posted

[quote name='ick']I cytuje zakończenie postu...andzia69..z zapytaniem ..post 1563
[COLOR=#000000][I]W takim razie może poczekamy na sugestię do którego weta sobie życzycie psa zawieźć, zeby nie było, ze może ten jest niedobry, a tamten lepszy.[/I][/COLOR]
[COLOR=#000000][I]Mortes się zgodziła psa zatransportować. Więc czekamy na sugestie gdzie.
[/I][/COLOR]

A moje pytanie bylo>
I czy to jedyne zdjecie Rtg,zrobione rok temu szybko przez ten schron
jest podstawą do operacji
[LIST]
[*]osteotomia podkrętarzowa
[*]odnerwieni stawu biodrowego – może być wykonywana zarówno u młodych, jak i dorosłych psów, ale tylko w przypadku bolesności
[*]amputacja głowy i szyjki kości udowej
[/LIST]
I jakiej operacji ?To powazna decyzja.Operacja i długoletnia kosztowna rehabilitacja.
Lekarz weterynarii, do którego trafia pies z podejrzeniem dysplazji stawów biodrowych, prowadzi bardzo szczegółowy wywiad i wykonuje szereg badań – tzw. prób specjalnych . Należy wykonać kilka zdjęć Rtg– w kilku pozycjach (ułożeniach kończyn).
Łapke przednią trzeba przebadać a to stare zdjęcie nie pokaże nam nic nowego
co łapce teraz dolega....Pozdrawiam[/QUOTE]

Sugestie weta po obejrzeniu zdjęć (były dobrze zrobione, w narkozie iwidać co sie dzieje z biodrami - dysplazja, coś tam nie tak w prawym stawie biodrowym, na główce są nierówności - ale to poproszę o opis, bo ja po swojemu przekazuję)
- amputacja główki kości udowej zdaje egzamin w przypadku psów lżejszych - do 25 kg
- odnerwienie stawu - super, ale w przypadku psów do roku czasu

Proponue kurację zastrzyków cartrophen (o ile dobrze spamiętałam) - 4 zastrzyki w odstępach tygodniowych, koszt ok. 200 zł za całość

Mamy być tam dzisiaj z psem i teraz pytanie - co dalej? bo jeśli mamy podać zastrzyk to żeby nie taszczyć psa co chwilę, można pierwszy podać dzisiaj

Oczywiście do diagnozy przednia łapa, na którą pies kuleje

Posted

[IMG]http://imageshack.com/a/img547/1594/hdpm.jpg[/IMG]

[IMG]http://imageshack.com/a/img163/7682/ic8b.jpg[/IMG]

[IMG]http://imageshack.com/a/img547/1466/atfg.jpg[/IMG]

[IMG]http://imageshack.com/a/img845/1254/0hjj.jpg[/IMG]

[IMG]http://imageshack.com/a/img842/8700/pxh3.jpg[/IMG]

[IMG]http://imageshack.com/a/img822/957/4qd9.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='Poziomka']Czyli mamy załatwioną sprawę lekarza. Piesio musi przejść badania i już.
Ick - przychodzą na konto pieniądze z bazarku i nie bardzo wiem jak to zapisać. Dziś przyszły 20zł od Tobciu i 16zł od Wiosna. Jak mam to ogarnąć?[/QUOTE]

Witaj,
pieniądze z bazarku prosze podsumuj razem .To jest konieczne do jego rozliczenia.
Prosze melduj wpłaty na jego bazarku albo na pm.i ja zanotuje w rozliczeniu.
To podstawa wysyłek fantów.
Pieniadze przeznaczone sa na dofinansowanie hotelu i karmy.....
Hotelik trzeba dofinansowywać co miesiac u Mirona.Brakujaca suma jest duza...
Nadal nie wiadomo co z jego przednia łapka, ktorą kiedyś oszczedzał..
To jemu ostatnio dokuczało...Czy wszystkie psy w tym schronisku były
przeswietlane...Dlaczego Karo mial w schronisku robiony RTG?
To stare zdjęcie Rtg nie jest moim zdaniem podstawą do jakiekolwiek kuracji..
Niestety Karo nie finansuje żadna fundacji. Moze znacie jakąs ,ktora moglaby
jemy pomóc finansowo...

Posted

[quote name='kabaja']bardzo dzielny piesio :lol: i jaki wynik był na tej wadze:cool3:[/QUOTE]

hmmm...40 kg :razz:
Karo jest ciężki do obsługi u weta ...stoi grzecznie itd dopóki...dopoki nie trzeba dać się przwrócić na bok i takie tam w celu badania :( Posikał się, puściła strzała z gruczołów - no sama przyjemność :diabloti:
Trochę się umęczyliśmy, zanim cokolwiek się dało mu przebadać. Mam to zdjęcie - spróbuję wstawić. Dysplacja jest, ale z tego co powiedzial wet większym problemem jest kolano - wypadająca rzepka i więzadło. Pies dysplastyczny odciążając biodro obarcza kolana - taka reakcja lańcuchowa. Poniewaz Karo do małych nie należy - no to też się tak dzieje, mozna się zastanowić nd operacją tego więzadla ...ale to niekoniecznie teraz. Dzisiaj chodził bardzo ładnie - widać nie był przeciążony bieganiem.
Przedniej łapy nie dal sobie juz przebadać...

Postanowiłyśmy podac mu te zastrzyki - dzisiejszy koszt pokryłam ja, dalam tez Mortes 20 zl na paliwo.

Niestety w drodze Karo pogryzł smycz Mirona - porządną smycz :shake: i trzeba będzie ją odkupić (ale tu niech Miron napisze, zeby nie było, ze kogoś na coś naciągam)

Dziękuję Mortes za dotaszczenie psa do weta - łatwe to też nie jest, bo nie lubi samochodow zbytnio :cool3:

Posted

[quote name='andzia69']
Dziękuję Mortes za dotaszczenie psa do weta - łatwe to też nie jest, bo nie lubi samochodow zbytnio :cool3:[/QUOTE]
Skąd ja to znam:p

Posted

Ja tylko dopowiem, że po powrocie do domku, Karo przywitał się tylko ze stadkiem, wpadł do kojca na jedzenie i picie, i zakopał się w budzie :lol: Dopiero teraz jak poszedłem mu wymienić wodę na noc, wyleciał się poprzytulać :lol: Do samochodu wszedł bez żadnych problemów, natomiast do grzecznych i siedzących na miejscu, psów w trakcie jazdy, nie należy ^^
Smycz, cóż :P Dobrze, że mocna i gruba była i utrzymała wariatuńcia :)

Posted

cartrophen fajna rzecz i po naprawdę preferencyjnej cenie dostał,ja dla Meguna za serię zapłaciłam 250 zł po znajomości,że tak powiem.kosztem drugiego zastrzyku proszę obciążyć mnie.ale miałyście wieczór pełen wrażeń,nie zazdroszczę,te gruczoły:shake:wręcz współczuję i dzięki dziewczyny za pomoc:loveu:

Posted

[quote name='miron h']Ja tylko dopowiem, że po powrocie do domku, Karo przywitał się tylko ze stadkiem, wpadł do kojca na jedzenie i picie, i zakopał się w budzie :lol: Dopiero teraz jak poszedłem mu wymienić wodę na noc, wyleciał się poprzytulać :lol: Do samochodu wszedł bez żadnych problemów, natomiast do grzecznych i siedzących na miejscu, psów w trakcie jazdy, nie należy ^^
Smycz, cóż :P Dobrze, że mocna i gruba była i utrzymała wariatuńcia :)[/QUOTE]
Miron :) chłopak miał dzień pełen wrażeń. Ale się poprzytulał w końcu. :)
A smyczkę trzeba odkupić.

Posted

[quote name='devoner']cartrophen fajna rzecz i po naprawdę preferencyjnej cenie dostał,ja dla Meguna za serię zapłaciłam 250 zł po znajomości,że tak powiem.kosztem drugiego zastrzyku proszę obciążyć mnie.ale miałyście wieczór pełen wrażeń,nie zazdroszczę,te gruczoły:shake:wręcz współczuję i dzięki dziewczyny za pomoc:loveu:[/QUOTE]
Dziękuję Ci bardzo za sponsoring drugiego zastrzyku dla Karusia. :)
Jesteś Jego Dobrym Duszkiem :)

Posted (edited)

Przypominam ,że za pare dni trzeba zapłacic następny miesiąc za hotelik....
Brak nadal stałych deklaracji ....
Moj bazarek to co miesięc 50 zl dofinansowanie oplaty za hotelik i ewentualnie karmy...
Reszta finansów mamy w poście rozliczeniowym.
Tak jak informuje tutaj tytul jego watku
KARO BRAKUJE DEKLARACJI na pobyt w hotelu i jego karme. ..
Karo potrzebujewspanialego domku i włascicieli, którzy o niego zadbają i go przebadaja.
Czy ktos pytał o Karo ? Czy były już jakies telefony? Pozdrawiam

KARO PROSI O WSPARCIE FINANSOE

Edited by ick
Posted

[quote name='Poziomka']Andzia69 pieniążki za zastrzyk mam przelać na Twoje konto?[/QUOTE]

Andzia69 napisała, że zapłaciła za pierwszy zastrzyk (w sensie zasponsorowała). Devoner zadeklarowała pokrycie kosztów drugiego. Trzeba podjąć decyzję odnośnie podania trzeciego i czwartego.