thekingisback Posted September 8, 2013 Author Posted September 8, 2013 (edited) nie wiem skad nie dowierzania i z gory zakladanie ze ma sie nie udac ? oraz zlosliwe "pogadamy za rok " Nie znacie nikogo kto ma dwa psy albo i wiecej ? albo kogos kto mial gorsza sytuacje bo wprowadzal do swojego stada adoptowanego doroslego psa badz szczeniaka ? Tocza sie tutaj takie rozmowy, jak by chodzilo o jakas niesamowicie dziwna sytuacje. Znam osoby ktore maja wiecej jak nawet dwa psy i nikt z tego nie robi nie wiadomo czego. [URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/64713-Beatrx"]Beatrx[/URL][COLOR=#3E3E3E] oczywiscie ze jest takze wiez miedzy mna a psami, bo [/COLOR][COLOR=#222222]gdyby kazdy pies mial takie warunki jakie ja z moim partnerem zapewniamy swoim oraz czas jaki poswiecamy kazdemu z nich z osobna i razem to byloby super. Co tydzien chodzimy do psiego przedszkola i szkolki. Codziennie chodzimy na osobne i wspolne spacery. To nie sa psy zostawione same sobie. [/COLOR] Ale co i tak by sie nie napisalo, wszystko jest negowane. Nie ma sensu dalej sie tutaj udzielac , bo myslelismy ze tworzac watek odezwa sie psiarze z zamilowania, z dobra rada, ze poznamy kogos ciekawego, a nie banda ktora zachowuje sie jak by wszystkie rozumy zjadla. Edited September 8, 2013 by thekingisback Quote
czi_czi Posted September 8, 2013 Posted September 8, 2013 [quote name='thekingisback']nie wiem skad nie dowierzania i z gory zakladanie ze ma sie nie udac ? oraz zlosliwe "pogadamy za rok " Nie znacie nikogo kto ma dwa psy albo i wiecej ? albo kogos kto mial gorsza sytuacje bo wprowadzal do swojego stada adoptowanego doroslego psa badz szczeniaka ? Tocza sie tutaj takie rozmowy, jak by chodzilo o jakas niesamowicie dziwna sytuacje. Znam osoby ktore maja wiecej jak nawet dwa psy i nikt z tego nie robi nie wiadomo czego. [/QUOTE] Jest różnica między wprowadzaniem do stada nowego psa (czy to szczeniaka czy dorosłego) a braniem od razu dwóch młodych :) Też mam dwa psy, dorosłe ;) jeden trafił do mnie jak był szczeniakiem, odchowałam go sobie a drugi gdy się do mnie przypałetał był już dorosłym kawalerem. Natomiast historie dotyczące brania na raz dwóch szczeniaków stosunkowo trudnych ras znam tylko 3 i za każdym razem nie kończyły się one dobrze, stąd mój sceptycyzm ;) ale życzę wam dobrze [quote] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/64713-Beatrx"]Beatrx[/URL][COLOR=#3E3E3E] oczywiscie ze jest takze wiez miedzy mna a psami, bo [/COLOR][COLOR=#222222]gdyby kazdy pies mial takie warunki jakie ja z moim partnerem zapewniamy swoim oraz czas jaki poswiecamy kazdemu z nich z osobna i razem to byloby super. Co tydzien chodzimy do psiego przedszkola i szkolki. Codziennie chodzimy na osobne i wspolne spacery. To nie sa psy zostawione same sobie. [/COLOR] Ale co i tak by sie nie napisalo, wszystko jest negowane. Nie ma sensu dalej sie tutaj udzielac , bo myslelismy ze tworzac watek odezwa sie psiarze z zamilowania, z dobra rada, ze poznamy kogos ciekawego, a nie banda ktora zachowuje sie jak by wszystkie rozumy zjadla.[/quote] Nikt niczego nie neguje :) dostajesz tylko rady- odnośnie pracy z każdym psem, zadawane są też pytania które od razu odbierasz jak atak. Wpadasz tutaj i zadajesz pytania, dostajesz odpowiedzi (niekoniecznie po Twojej myśli) i od razu rzucasz wielkiego focha pt "to ja się tu już nie pojawię!". Zluzuj ;) Quote
Beatrx Posted September 8, 2013 Posted September 8, 2013 [quote name='thekingisback'] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/64713-Beatrx"]Beatrx[/URL][COLOR=#3E3E3E] oczywiscie ze jest takze wiez miedzy mna a psami, bo [/COLOR][COLOR=#222222]gdyby kazdy pies mial takie warunki jakie ja z moim partnerem zapewniamy swoim oraz czas jaki poswiecamy kazdemu z nich z osobna i razem to byloby super. Co tydzien chodzimy do psiego przedszkola i szkolki. Codziennie chodzimy na osobne i wspolne spacery. To nie sa psy zostawione same sobie. [/COLOR].[/QUOTE] nie odpowiadasz na moje pytania. i wcale mnie to nie dziwi;) nie twierdzę, ze nie ma więzi między Tobą a psami. tylko teraz kwestia, która więź jest silniejsza. to pierwszy problem przy posiadaniu dwóch psów od szczyla w tym samym wieku. stwierdzenia "pogadamy za rok" nie są złośliwe, po prostu to stwierdzenie faktu. dobrze pamiętam czasy jak mój pies chciał się bawić z każdym napotkanym psiakiem, niezależnie od ich zamiarów. tak około 9-10 miesiąca życia odmieniło mu się całkowicie i wtedy był problem. ot, po prostu młodzież zaczęła dorastać, testosteron uderzał do głowy i trzeba włożyć wtedy masę pracy w jednego psa, a co dopiero w parkę. zwłaszcza, że parka nakręca się do złego i będą się czuły jeszcze pewniej w stadzie niż samemu. to następny problem. trzecim problemem jest to, że psy jak zaczną dojrzewać to zamiast się bawić mogą po prostu zacząć się gryźć z powodu buzujących hormonów. mając jednego psa skupiasz się tylko na nim i na więzi między wami. jak już masz psa wychowanego i posłusznego to sprowadzasz nowego członka stada, który wielu rzeczy uczy się od starszego psa. tak samo więź nawiązujesz z nowym psem, bo stary już jest Twój. dzięki temu masz dwa posłuszne psy, które idą za Tobą, a nie za sobą jak np. jeden z nich stwierdzi, ze pieskowi po drugiej stronie ulicy należy się łomot, a Ty pofruniesz za nimi na smyczy. oczywiście mogłaś trafić na całkowicie uległe psy, które będą zawsze posłuszne, nie będą patrzyły na siebie, okres dojrzewania przejdą bez echa i w ogóle między nimi zawsze będzie miłość. tylko takich przypadków jest naprawdę mało. masa ludzi ma dwa lub więcej psów, tylko co innego jak sprowadzasz psa do psa, którego miałaś wcześniej i go wychowałaś a co innego jak bierzesz dwa szczyle. i to jeszcze jak jeden z nich jest akitą. nie mam na celu ugaszenia Twojego entuzjazmu tylko spójrz na sprawę trochę dalej niż na dwa 4 miesięczne szczeniaczki, u których normalnym zachowaniem jest zabawa między sobą. Quote
Drkstesrs Posted September 9, 2013 Posted September 9, 2013 A moim zdaniem tu tyle dywagacji na temat czy się zaakceptują czy nie z doświadczenia wiem że teorie swoją drogą a psiny i życie swoją drogą moim zdaniem różnie to bywa i to nie tylko kwestia charakteru pieska ale też wychowania. Quote
czi_czi Posted September 9, 2013 Posted September 9, 2013 [quote name='Drkstesrs']A moim zdaniem tu tyle dywagacji na temat czy się zaakceptują czy nie z doświadczenia wiem że teorie swoją drogą a psiny i życie swoją drogą moim zdaniem różnie to bywa i to nie tylko kwestia charakteru pieska ale też wychowania.[/QUOTE] jeśli ktoś tu wchodzi i zadaje pytanie w stylu "czy to dobry pomysł?" to chyba logiczne że zaczną się dywagacje? Ja w oparciu o moje spostrzeżenia które powstały po obserwacji 3 psich par które były ze sobą od szczeniaka stwierdzam że branie dwóch szczeniąt na raz nie jest dobrym pomysłem. Już nawet nie chodzi o to że będą się tłukły jak dorosną- bardziej o to że ciężko jest z każdym z tych psów nawiązać taką więź jaką miałoby się z każdym gdyby trafiły do domu nierównocześnie. Quote
marta30 Posted September 9, 2013 Posted September 9, 2013 A ja mam dwie suczki spanielki wzięte w tym samym czasie. Różnica pomiędzy nimi 9 dni. Za parę dni skończą rok. I powiem tak: nie było łatwo, miło i przyjemnie cały czas. Większość czasu. :evil_lol: Jasne, jest więcej pracy ale uważam dziś, że decyzja była bardzo dobra. One są jak siostry, wspaniale się dogadują a w sytuacjach "na ostrzu noża", czyli ja chcę to i ona też, decyduję ja. Człowiek musi być alfą dla swoich psów, kochającą. I wtedy jest dobrze. Jednak każdy sam musi zdecydować czy podoła takiemu zadaniu, ja nikomu polecać nie będę bo faktycznie często ludzie nie potrafią wychować jednego psa. Quote
Recommended Posts