Fibunia Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Witam Moja Fibi 1-go maja kończy 7 miesięcy. Jest taka nieposłuszna, że chwilami już mi brak na nią sił. Na szczęście załatwianie się na dworze już mamy za sobą. Po pierwsze: Ciągle jest głodna. Mamy starszą sunię ze schroniska, która siedzi w oddzielnym pokoju, do którego Fibi ma zabroniony wstęp. Ogólnie Fibi tam nie wchodzi,ale jak wyczuje, że tamta ma w misce jedzenie to, gdy tylko nadarzy się okazja i nie ma nikogo w pokoju wchodzi tam i wyjada wszystko dla starowinki. Oczywiście cały czas skacze na lodówkę, bo wie, że stamtąd wyciąga się jedzenie i cały czas łasuje. Po drugie: Podbiega do wszystkich psów i ludzi, kiedy jest bez smyczy i wcale się nie słucha. Puszczam ją ze smyczy tylko na terenie takim, gdzie raczej nikogo nie ma w pobliżu, ale tylko zobaczy kogoś choćby z kilometra to już leci, a ja za nią jak głupia. Już nie raz została ugryziona przez psiaka,tak, że aż piszczała, ale nic sobie z tego nie robi. Ona nie rozumie, że piesek nie chce się z nią bawić i jest namolna, skacze, szczeka itd. Quote
Sybel Posted April 23, 2013 Posted April 23, 2013 Dlaczego izolujesz psy? Problemy z agresja, czy w czym rzecz? Nie bo nie, nie bo co? Dobrze by im zrobiło, gdyby się zapoznały, starsza by młodszą mogła nauczyć życia z psami. Jesli chodzi o jedzenie - czym karmisz psiaki? Młodej moze po prostu brakować mikroelementów i dlatego jest głodna. Skoro podbiega, nie słucha się, to jej nie spuszczaj. Kup linke treningową, np. piętnastometrowa i na niej ćwicz z Młodą wracanie. W ogóle jak ją szkolisz? Czy ma podstawy, żeby rozumiec, ze ma wrócić, kiedy wołasz? Tak sama z siebie nie skuma wielu rzeczy. Quote
Fibunia Posted April 26, 2013 Author Posted April 26, 2013 Nie izoluję psów... Jak staruszka chce to wyjdzie z pokoju. Fibi ma zakaz wstępu tam, ponieważ często załatwia się na mojej mamy łóżku. Mloda dostawala karme Josery dla juniorów. Teraz je Purinę z kurczakiem i ryżem dla juniorów. Zna podstawy, chociaż niechętnie się uczy i musi mieć ważny powód (np. kawałek kiełbasy) żeby usiąść, czy dać głos. Quote
Beatrx Posted April 26, 2013 Posted April 26, 2013 a odrobaczana była? jak jej podajecie jedzenie? ta purina to pro plan czy jakaś tańsza opcja? ja bym zaczęła od ćwiczenia posłuszeństwa, ale nie w formie przekupstwa a faktycznej pracy psa. ćwicząc z nią np. siad za każdym razem sukę chwal, a wybiórczo nagradzaj. czyli np. wołasz ja do siebie, mówisz "siad", ona siada, mówisz "dobrze", "super" czy jak wolisz, dajesz kawałeczek kiełbasy (malutki, dosłownie plasterek tak, żeby miała na jedno przełknięcie). dajesz komendę zwalniającą np. "luz" i zachęcasz suczkę do wstania. potem znowu dajesz komendę siad, znowu chwalisz, nagradzasz, zwalniasz z komendy, potem znowu siad, ale tym razem tylko chwalisz i zwalniasz, potem siad, pochwała, nagroda, zwolnienie, potem pochwała bez nagrody i tak pracujesz dochodząc do momentu, kiedy suka nie robi siad za coś, a dlatego że tego została nauczona. a na spacerach jak już ją puszczasz to miej oczy wszędzie, wypatruj wcześniej zagrożeń i w razie czego ją odwołuj, albo np. krzyknij czy piśnij, żeby zwrócić jej uwagę i jak na Ciebie spojrzy to odbiegaj w drugą stronę. i ćwicz ciągle przywołanie, najpierw jak jest blisko, potem z większej i większej odległości, z początku za każdym razem sowicie nagradzając, chwaląc, ciesząc się jakby wykonała super trudną sztuczkę. Quote
Wasylek Posted April 29, 2013 Posted April 29, 2013 Popieram to co napisała Beatrx , to jest skuteczna metoda nauczenia psa przychodzenia :lol: (mój się tak właśnie nauczył :cool3:) Quote
Recommended Posts