Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='LILUtosi']Muszę porozmawiać osobiście w Strzelinie dlatego zwlekam z odpowiedzią.[/QUOTE]

Rozumiem, to czekam w takim razie na informację.

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Saszka miała te nadziąslaki długo, na operacje zdecydowano sie, gdy zaczeły sie rozrastac.
Czy u Misia one rosną cały czas ? Czy ten rozrost sie zatrzymał ?

Posted

Przewaliłam dziś część weterynaryjnych wątków dogo i znalazłam takie:

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/26176-Nadziąślaki!!!?[/URL]

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/241371-14-letnia-suczka-nadziąślak?[/URL]

Myślę, że może warto by było zaprosić tutaj malawaszkę i lulę2010...

Posted

[quote name='inka33']Przewaliłam dziś część weterynaryjnych wątków dogo i znalazłam takie:

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/26176-Nadziąślaki!!!?[/URL]

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/241371-14-letnia-suczka-nadziąślak?[/URL]

Myślę, że może warto by było zaprosić tutaj malawaszkę i lulę2010...[/QUOTE]

Napisałam do obu. Dziękuję Inko za informacje :buzi::bluepaw:

Posted

Trudno powiedzieć czy Misiowi się to rozrasta bo nikt mu do gębolki wcześniej nie zaglądał. Ja myślałam że chodzi o to co ma na dole. Najpierw parę dni się u mnie oswajał z nową rzeczywistością. Później praca nad futrem i dopiero wet. U mnie jest raptem od 12 maja.
Pocieszające jest to że zjadł to co wczoraj dostał. Ja mu jeszcze dałam pół puszki Animody i wciągnął nosem i na wieczór dostał znowu karmę na rosole i z pół dawki zjadł.

Posted

Przeczytałam wątek - wielkiego doświadczenia z nadziąślakami nie mam, ale akurat teraz mam też na tapecie ten temat bo zrobiło się to dziadostwo u mojej byłej tymczasowiczki, którą adoptowała od nas sąsiadka i w najbliższym czasie zabieram ją na usuwanie - usuwamy kauterem czyli tym "wypalaczem" bo to ogranicza krwawienie, a nadziąślaki są mocno ukrwione - to jest też powód dla którego je usuwamy - jak się nadziąślak uszkodzi (przy zabawie, jedzeniu, itp) to potrafi mocno krwawić - to nic fajnego; nadziąślaki to nowotwory łagodne - w sensie - nie dają przerzutów na inne organy, ale własnie to o czym piszecie - lubią odrastać - ale nie da się powiedzieć w jakim czasie u konkretnego psa odrosną i w jakiej wielkości - to jest chyba jak loteria; Ja też się bardzo boję o Julkę naszą bo to cudowna sznupeczka, ma najwspanialszy na świecie charakter, a ciągle jakieś problemy zdrowotne - już jej usuwaliśmy dwie listwy mleczne bo miała guzy - ale to nie jest powiązane z nadziąślakami... ot pech, że tyle na jednego pieska :(

Usuwałam nadziąślaki u mojego Bolusia (') - on już nie żyje, ale odszedł z powodu niewydolności nerek, nie nadziąślaków - jemu się to usunęło bardzo ładnie, pięknie się zagoiło, ale po pół roku urosły nowe - nie w tym samym miejscu, tylko w innym ... to było 7 lat temu już :(

Posted

[quote name='malawaszka']Przeczytałam wątek - wielkiego doświadczenia z nadziąślakami nie mam, ale akurat teraz mam też na tapecie ten temat bo zrobiło się to dziadostwo u mojej byłej tymczasowiczki, którą adoptowała od nas sąsiadka i w najbliższym czasie zabieram ją na usuwanie - usuwamy kauterem czyli tym "wypalaczem" bo to ogranicza krwawienie, a nadziąślaki są mocno ukrwione - to jest też powód dla którego je usuwamy - jak się nadziąślak uszkodzi (przy zabawie, jedzeniu, itp) to potrafi mocno krwawić - to nic fajnego; nadziąślaki to nowotwory łagodne - w sensie - nie dają przerzutów na inne organy, ale własnie to o czym piszecie - lubią odrastać - ale nie da się powiedzieć w jakim czasie u konkretnego psa odrosną i w jakiej wielkości - to jest chyba jak loteria; Ja też się bardzo boję o Julkę naszą bo to cudowna sznupeczka, ma najwspanialszy na świecie charakter, a ciągle jakieś problemy zdrowotne - już jej usuwaliśmy dwie listwy mleczne bo miała guzy - ale to nie jest powiązane z nadziąślakami... ot pech, że tyle na jednego pieska :(

Usuwałam nadziąślaki u mojego Bolusia (') - on już nie żyje, ale odszedł z powodu niewydolności nerek, nie nadziąślaków - jemu się to usunęło bardzo ładnie, pięknie się zagoiło, ale po pół roku urosły nowe - nie w tym samym miejscu, tylko w innym ... to było 7 lat temu już :([/QUOTE]

Wet w Strzelinie usuwa diatermą (nożem elektrycznym) Czy to gorsza/mniej skuteczna/bardziej ryzykowna metoda?

Posted (edited)

moja 13-letnia astunia miala usuwane nadziaslaki w wieku 6 -lat,nasz wet usuwal je laserem,bo uwazal ,ze ta metoda jest skuteczniejsza niz zwykly zabieg,bo daje wieksza gwarancje ,ze nie bedzie nawrotow (odrostu nadziaslaka );sunia na drugi dzien po zabiegu juz normalnie jadla (namaczalam suchy pokarm),nadziaslak do tej pory nie odrosl,nasz wet okreslil go nowotworem lagodnym,nie dajacym przerzutow na inne organy;kolezanka usuwala u swojej bokserki nadziaslaki metoda tradycyjna-po pol roku odrosly,ponownie sunia miala je usuwane laserem i juz nie odrosly....ja nie jestem specem ,ale osobiscie usuwalabym metoda laserowa...aczkolwiek mysle ,ze na to chorobsko nie ma reguly-kazdy przypadek jest inny....

Edited by lula2010
Posted (edited)

[quote name='Rubik']Wet w Strzelinie usuwa diatermą (nożem elektrycznym) Czy to gorsza/mniej skuteczna/bardziej ryzykowna metoda?[/QUOTE]
mysle ,ze kazda metoda jest inwazyjna ,bo jest narkoza i zawsze to jest ingerencja w organizm ,no i jeszcze liczy sie kondycja psa,jego wiek ....pisze to na podstawie obserwacji i chorob moich 3 sun....

Edited by lula2010
Posted

[COLOR=#000000][INDENT]Proszę, obejrzyjcie filmik, przekażcie dalej - pomóżcie psiakom - to nic nie kosztuje :smile:!

[URL="http://www.youtube.com/watch?v=YMw8lsfOxzU&feature=youtu.be"]http://www.youtube.com/watch?v=YMw8l...ature=youtu.be[/URL][/INDENT]
[/COLOR]
[INDENT]
[/INDENT]

Posted

[quote name='lula2010']moja 13-letnia astunia miala usuwane nadziaslaki w wieku 6 -lat,nasz wet usuwal je laserem,bo uwazal ,ze ta metoda jest skuteczniejsza niz zwykly zabieg,bo daje wieksza gwarancje ,ze nie bedzie nawrotow (odrostu nadziaslaka );sunia na drugi dzien po zabiegu juz normalnie jadla (namaczalam suchy pokarm),nadziaslak do tej pory nie odrosl,nasz wet okreslil go nowotworem lagodnym,nie dajacym przerzutow na inne organy;kolezanka usuwala u swojej bokserki nadziaslaki metoda tradycyjna-po pol roku odrosly,ponownie sunia miala je usuwane laserem i juz nie odrosly....ja nie jestem specem ,ale osobiscie usuwalabym metoda laserowa...aczkolwiek mysle ,ze na to chorobsko nie ma reguly-kazdy przypadek jest inny....[/QUOTE]

Zapaliło się u mnie światełko nadziei... Wiem, że każdy przypadek indywidualny, ale skoro w dwóch nadziąślaki nie odrosły po laserze, to może jest to właśnie TO?
LILUtosi, czy we Wrocławiu w klinice jest możliwość laserowego usunięcia? Bo jak rozumiem, w Strzelinie nie? Przepraszam, że Cię tak zasypuję gradem pytań, ale sytuacja jest jak widać dość dynamiczna.

Posted (edited)

Wiesz też przeczytałam i wydaje się że laser ma lepsze efekty. Zaraz poszukam. Na klinikach nie wiem ale zadzwonie i spytam.

Pytanie czy kauter to to samo co laser?
kauter - żegadło, przyrząd lekarski służący do przypalania patologicznie zmienionych tkanek

[url]http://www.dentysta.eu/dla-studenta/3602-nowotwory-niezlosliwe-jamy-ustnej[/url]

Edited by LILUtosi
Posted

raczej to nie jest to samo, ale chyba zasada podobna bo laser też wypala/przepala tkankę nie? - tak ja to rozumiem, ale fajnie jakby się ktoś bardziej obeznany wypowiedział, no bo laser to wiązka światła, a w kauterze tnie się ostrzem takim cieniutkim, które jest rozgrzane mocno i wnika w tkankę, brr

Posted

Dobra, do edukowałam się. To nie to samo. Laser nazywa się CO2 i jest wykazie sprzętu na akademii. Czy go używają - nie wiem. Generalnie info dużo ale w wykorzystaniu tego lasera do usuwania zmarszczek ;-) Pewnie mniejsza moc. Bo nieinwazyjnie. Tu muszą mieć cięcie więc moc musi chyba być większa. Znalazłam jeszcze jeden gabinet we Wrocławiu. Dr pisze że interesuje się laserem Co2 w wykorzystaniu w chirurgi zwierząt. Czy go ma nie wiem.
[url]http://www.podajlapke.pl/lekarze.html[/url]

Mam maila do dr Sapikowskiego, napisze zapytanie.

Posted

[quote name='LILUtosi']Dobra, do edukowałam się. To nie to samo. Laser nazywa się CO2 i jest wykazie sprzętu na akademii. Czy go używają - nie wiem. Generalnie info dużo ale w wykorzystaniu tego lasera do usuwania zmarszczek ;-) Pewnie mniejsza moc. Bo nieinwazyjnie. Tu muszą mieć cięcie więc moc musi chyba być większa. Znalazłam jeszcze jeden gabinet we Wrocławiu. Dr pisze że interesuje się laserem Co2 w wykorzystaniu w chirurgi zwierząt. Czy go ma nie wiem.
[URL]http://www.podajlapke.pl/lekarze.html[/URL]

Mam maila do dr Sapikowskiego, napisze zapytanie.[/QUOTE]

To ja czekam w takim razie (nie)cierpliwie na info :)

Posted

Napisałam maila ale nie wiem czy dr przez weekend zagląda na maila uczelnianego. Pozostaje czekać. Jak nie odpisze to zadzwonię. Jakby ktoś jeszcze poszukał takiego lasera we wrocku to było by super. Ja nie znalazłam w wyposażeniu nigdzie indziej.

Posted

bez wzgledu na to jak decyzja bedzie podjeta jesli chodzi o metode usuniecia nadziaslakow u Rudego Misia-trzymam kciuki , a moje 3 sunie mocno zaciskaja lapy za powodzenie leczenia psa :kciuki::kciuki:

Posted

Rozmawiałam dziś z dr w Strzelinie, o koszta końcowe się nie pytałam bo wydaje mi się że jak ma już mieć Misiek ten zabieg to chyba laserem bo nie stać nas na częste poprawianie. Dr powiedział mi że ta metoda jest duża droższa. I że ma ten laser dr Niedzielski we Wrocławiu. Zadzwoniłam do dr Niedzielskiego i koszt operacji mógł by nawet opiewać 700zł tyle że rozmawiałam z asystentką. Dr musiałby zobaczyć jak to duże jest. Problem jest że teraz będzie na urlopie do przyszłej niedzieli.

Posted

Zaglądam do Misia i podczytuję wątek
Ja też niewiele wiem o nadziąślakach, w sumie tyle co przeczytałam na wątku Saszeńki
[*]
Nie zazdroszczę opiekunom konieczności podjęcia tak trudnej decyzji :shake:

Posted

[quote name='LILUtosi']Rozmawiałam dziś z dr w Strzelinie, o koszta końcowe się nie pytałam bo wydaje mi się że jak ma już mieć Misiek ten zabieg to chyba laserem bo nie stać nas na częste poprawianie. Dr powiedział mi że ta metoda jest duża droższa. I że ma ten laser dr Niedzielski we Wrocławiu. Zadzwoniłam do dr Niedzielskiego i koszt operacji mógł by nawet opiewać 700zł tyle że rozmawiałam z asystentką. Dr musiałby zobaczyć jak to duże jest. Problem jest że teraz będzie na urlopie do przyszłej niedzieli.[/QUOTE]

Ja również stoję na stanowisku, że Miś powinien mieć zabieg laserowy. Pieniądze wytrzaśniemy. Czy wet strzeliński polecał dr Niedzielskiego, czy po prostu miał informacje, że ten robi taki zabiegi laserowo? Jeśli Miś jest w przyzwoitej kondycji (jak z jedzeniem?) to warto poczekać ten tydzień. Poczekajmy jeszcze co odpiszą z kliniki.
Dziękuję LILUtosi za rozeznanie :)

Posted

[quote name='lula2010']bez wzgledu na to jak decyzja bedzie podjeta jesli chodzi o metode usuniecia nadziaslakow u Rudego Misia-trzymam kciuki , a moje 3 sunie mocno zaciskaja lapy za powodzenie leczenia psa :kciuki::kciuki:[/QUOTE]

Zaciskanie kciuków i łapek mile widziane :)

[quote name='DONnka']Zaglądam do Misia i podczytuję wątek
Ja też niewiele wiem o nadziąślakach, w sumie tyle co przeczytałam na wątku Saszeńki
[*]
Nie zazdroszczę opiekunom konieczności podjęcia tak trudnej decyzji :shake:[/QUOTE]

Nie będzie łatwa...

[quote name='bela51']A czy rozmawaiłyscie z kikou ? Jaka metodą Saszka miała usuwane nadziąslaki ?[/QUOTE]

A o tym nie pomyślałam. Zaraz do niej napiszę