immortal Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Może ktoś się orientuje ile mogę dawać tabletek sylimarolu 35 dla psa 7 kg bo każdy mówi co innego, dla człowieka podaje się 6 sztuk dziennie, czy dawka 3 tab. dla psa jest ok? Substancją czynną jest ostropest plamisty. Quote
JamniczaRodzina. Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Dawka Sylimarolu wynosi 40 mg/kg czyli przy wadze Twojego psa wychodzi 280mg, podaje się 2-3 razy dziennie. Wygodniej by było podawać tabletki 70 mg bo by było ich mniej. Quote
immortal Posted April 4, 2013 Author Posted April 4, 2013 Wielkie dzięki, a może się orientujesz ile tego wyciągu z ostropestu jest w jednej kapsułce sylimarolu 35 mg, bo w nazwie ma 35 mg , a na ulotce 50 mg. Quote
JamniczaRodzina. Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Nie wiem niestety, wiem że właśnie sylimaryna od której nazwę ma sylimarol jest otrzymywana z łupin ostropestu czyli pewnie to 35 mg które jest na opakowaniu odnosi się do sylimaryny. Może odpowie ktoś bardziej zorientowany a jeśli nie to w aptece muszą wiedzieć takie informacje :) Quote
brazowa1 Posted November 4, 2013 Posted November 4, 2013 a który z tych "ludzkich" leków na watrobę proponujecie dla psa? czy je należy wymieniać,czy można się trzymać jednego. Pytam o ludzkie,bo sa tańsze,co przy dużym psie ma ogromne znaczenie. Quote
JamniczaRodzina. Posted November 4, 2013 Posted November 4, 2013 Zalezy na co cierpi konkretniej pies, ja znam dosyc skuteczny lek, ale jest na recepte. Quote
immortal Posted November 5, 2013 Author Posted November 5, 2013 My zrezygnowaliśmy z leków na rzecz naturalnych ziół z naciskiem na ostropest plamisty - poprawa większa niż przy przyjmowaniu chemii Quote
brazowa1 Posted November 7, 2013 Posted November 7, 2013 immortal,napisz cos więcej. Dlaczego zacząłes podawac,jak długo,kiedy była poprawa i czym charakteryzuje sie to ziółko? dlaczego tak pomaga? Quote
immortal Posted November 8, 2013 Author Posted November 8, 2013 (edited) [quote name='brazowa1']immortal,napisz cos więcej. Dlaczego zacząłes podawac,jak długo,kiedy była poprawa i czym charakteryzuje sie to ziółko? dlaczego tak pomaga?[/QUOTE] Ostropest odtruwa wątrobę i ją regeneruje, przy okazji działając korzystnie na nerki. Najlepiej kupować całe ziarna i mielić je w młynku samodzielnie, podając w ciągu kilku dni od zdrobnienia - wtedy zachowują wszystkie właściwości. Podajemy pół lub całą łyżeczkę na psa, w zależności od jego wielkości. Mój pies miał podrażnioną wątrobę po przebytej babeszjozie - podwyższona próba wątroba i widoczne lekkie odstępstwa od normy w obrazie USG. Przy tabletkach z apteki (hepatil, essentiale forte, sylimalor) poprawa była powolna. Po kilkumiesięcznej terapii ostropestem widzę, że ALAT spada nieco szybciej. Do tego przyczyniła się zapewne również bardziej naturalna dieta. Ważne, aby zioło podawać długoterminowo, aby osiągnąć zamierzony rezultat. Edited November 8, 2013 by immortal Quote
gryf80 Posted November 8, 2013 Posted November 8, 2013 immortal czy ostropest mozna kupic normalnie w sklepach zielarskich? Quote
immortal Posted November 8, 2013 Author Posted November 8, 2013 Jasne. Chyba w każdym ;) I kosztuje grosze. Quote
gryf80 Posted November 9, 2013 Posted November 9, 2013 kurcze u mnie ostropest rośnie za płotem w duzej ilości.zastanawiam sie czy w przyszłym roku samemu nie nazbierac i wysuszyc ziarnka Quote
Basiula_ Posted March 18, 2023 Posted March 18, 2023 Kochani poradzcie proszę.Mieszkam w UK i udało mi się dostać Ostropest Plamisty w kapsułkach ( Ekstrakt z nasion 45mg , sylimaryna 34mg). Jak mam to dawkować mojemu 12 kg psiakowi? Na opakowaniu pisze że nie przekraczać dziennej dawki 1 kapsułka dla ludzi i nie wiem jak się to ma do psiakow. Quote
Recommended Posts