Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Nicka*']Zastanawiałam się też nad szkoleniem indywidualnym, ale obawawiam się, że Sati poźniej tego nie powtórzy przy warunkach rozpraszających w jakich pies jest uczony na szkoleniu grupowym... Zależy mi żeby ją nauczyć bezwzględnego posłuszeństwa.[/quote]

Ależ jak najbardziej powtórzy! To całkowicie błędne myślenie! Szkolenie indywidualne nie odbywa się w sterylnych okolicznościach placu szkoleniowego, tylko tam, gdzie normalnie bywasz z psem (park, ulice itp.). Oczywiście na początku tych rozproszeń jest mało, potem dokłada się ich coraz więcej, im więcej pies już umie. Po jakimś czasie pies szkolony indywidualnie jest w stanie ćwiczyć i poprawnie wykonywać komendy nawet przy w tłumie podbiegających do niego, niesfornych psów.

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='BeataG']Ależ jak najbardziej powtórzy! To całkowicie błędne myślenie! Szkolenie indywidualne nie odbywa się w sterylnych okolicznościach placu szkoleniowego, tylko tam, gdzie normalnie bywasz z psem (park, ulice itp.). Oczywiście na początku tych rozproszeń jest mało, potem dokłada się ich coraz więcej, im więcej pies już umie. Po jakimś czasie pies szkolony indywidualnie jest w stanie ćwiczyć i poprawnie wykonywać komendy nawet przy w tłumie podbiegających do niego, niesfornych psów.[/quote]
Amen ;)
[B]Nicka[/B], jeśli znasz dobrego trenera i cię na to stać, to jak najbardziej polecam szkolenie indywidualne.

Posted

Ksieciunio na sladzie [url]http://youtube.com/watch?v=Gb4-UdjUIas[/url]
Dlugosc sciezki: ok 1000 metrow
Podloze: podmokla, zmarznieta laka, czesciowo rozkopana przez dzika zwierzyne
Wiek sladu: 1,5 godziny
2 przedmioty
1 oszukancze zaznaczanie przedmiotu (tzn oznaczanie miejsca bez przedmiotu)
3 zalamania
4 rowy z woda
2 proby wylamania sladu i podarzania za tropem zwierzyny

I taki tam [URL="http://wm.pl/edytor/ukasz/dimico/agawhisky3.wmv"]filmik[/URL] z Gnojkiem w roli glownej i nieudolnym przewodnikiem, w roli drugoplanowej.

Posted

swietny montaz , napisz mi jakim programem wykonujesz takowy ? moze am-on tez rzeknie słowo ,bo tez ma pieęęekne odjazdowe akcje.

Posted

[B]saJo,[/B]
pisałam na dobkowym forum ale jeszcze napisze tutaj. Gnojek nieźle za****dala :loveu::loveu::loveu:

Posted

[quote name='saJo']Ksieciunio na sladzie [URL]http://youtube.com/watch?v=Gb4-UdjUIas[/URL][/quote]
Paaaasjonujący film :evil_lol: ;)
Zbytnim jestem lajkonikiem, żeby coś mądrego napisać. Jak sama oceniasz ten ślad?

Strasznie mnie rozczuliło to jego wymachiwanie lapkami, jak siedział i chyba miał nieco inne zdanie, niż przewodnik :lol: ;)

[quote name='saJo']I taki tam [URL="http://wm.pl/edytor/ukasz/dimico/agawhisky3.wmv"]filmik[/URL] z Gnojkiem w roli glownej i nieudolnym przewodnikiem, w roli drugoplanowej[/quote]
Rany, wspaniałe jest to zbliżenie na oczy Gnojka podczas konwoju (jesli pomieszałam fachowe nazwy, to mnie poprawcie ), jak on PATRZY!!! :loveu:
I już tak się nie wyzywaj od nieudolnych, bardzo ładnie ze sobą współgracie :)

Jak się ogląda ładną pracę psów na filmach, to nauczenie ich tego wszystkiego wydaje sie takie banalne, no łatwizna po prostu, phi :lol:
Ja naprawde podziwiam, bo domyślam się (nie napiszę wiem, bo wiedzieć to można z praktyki ;) ), ile pracy trzeba włożyć, żeby pies "działał" bez zgrzytów i żeby móc z nim w roli głównej taki film zmontować :klacz:

Posted

[quote name='asher']Paaaasjonujący film :evil_lol: ;)
Zbytnim jestem lajkonikiem, żeby coś mądrego napisać. Jak sama oceniasz ten ślad?[/quote]

Kiepskie oznaczenie przedmiotow, problem pojawil sie na dwoch ostatnich sladach. Zobacze jescze kilka razy, jak problem nie minie, trzeba bedzie popracowac nad oznaczaniem przedmiotow poza sladem.

Rowy pokonane powiedzialabym super! Tam gdzie deptacz kluczyl w poszukiwaniu dobrego miejsca do skoku, tam pies kluczyl. 2 i 3 row pokonany wlasciwie idealnie po sciezce deptacza. Raz zgubil sie na sladzie i musialam mu pomoc (czasami tropienie zwierzyny bierze gore). Dwa razy zauwazylam proby weszenia za zwierzyna i na moje eeeee wrocil na slad, z tego jestem najbardziej zadowolona,bo to znaczy, ze slad staje sie dla niego najwazniejsza rzecza.

[quote name='asher'] Strasznie mnie rozczuliło to jego wymachiwanie lapkami, jak siedział i chyba miał nieco inne zdanie, niż przewodnik :lol: ;)[/quote]

To nasz najwiekszy problem, to powrot do sladu po zaznaczeiu przedmiotu. JAk widac potrafi (drugie oznaczanie bylo sciema :angryy: ), ale na codzien z tym jest probem. Doradzono mi, zebym udawala, ze tez wesze, zobaczymy co z tego wyjdzie :lol:

[quote name='asher'] Rany, wspaniałe jest to zbliżenie na oczy Gnojka podczas konwoju (jesli pomieszałam fachowe nazwy, to mnie poprawcie ), jak on PATRZY!!! :loveu:
I już tak się nie wyzywaj od nieudolnych, bardzo ładnie ze sobą współgracie :) [/quote]

Za szybko zwalanialam przy tunelu, skutkiem czego pies zwalnial na wbiegnieciu do niego (ten bialy zakrecony tunel), za pozno pokazalam niebieski tunel, skutkiem czego pies zrobil kolko (co normalnie kosztowaloby 5 pkt karnych, ale my juz detke mielismy :evil_lol: zgadnij z czyjej winy :lol: ). Za wczesnie i zle wyrzucilam talerz, dlatego pies najpierw odbil go zebami i za pozno sciagam szelki na ucieczce. To tyle co pamietam na chwile obecna.

[quote name='asher'] Jak się ogląda ładną pracę psów na filmach, to nauczenie ich tego wszystkiego wydaje sie takie banalne, no łatwizna po prostu, phi :lol:
Ja naprawde podziwiam, bo domyślam się (nie napiszę wiem, bo wiedzieć to można z praktyki ;) ), ile pracy trzeba włożyć, żeby pies "działał" bez zgrzytów i żeby móc z nim w roli głównej taki film zmontować :klacz:[/quote]

Ja mam na kompie filmy hauwink...co jakis czas sobie poogladam, podziwiam, a pod koniec lapie dola....bo moje sy nigdy tak nie beda pracowaly :placz:

Posted

[quote name='saJo']Ja mam na kompie filmy hauwink...co jakis czas sobie poogladam, podziwiam, a pod koniec lapie dola....bo moje sy nigdy tak nie beda pracowaly :placz:[/quote]
SaJo, nie wiem, kim jest hauwink... :oops: Ale czy ty sądzisz, że ta osoba upublicznia filmy ze wszystkich treningów? I że jej się błędy nie zdarzają? :cool3: ;)
Poza tym Bols jest chyba pierwszym twoim psem, z którym zaczęłaś na powazniej coś robić? Ja sądze, że przy którymś z kolei psie, to ty będziesz tak dołująco oddziałowywac na maluczkich ;) :multi:
Oceniaj się więc surowo, ale się nie dołuj, kurde :mad:
A tymczasem miłego węszenia :lol: ;)

Posted

Heuwinkl - M.Manharta team. Wpisz w google, ale w tej chwili stronka nie dziala.

Fajny filmik sajo. Ale co robisz na szybsze siady i warowania? Bo u Knuta tez poruszalas ten problem z tego co pamietam i na filmiku takze to bylo widac(zwlaszcza, ze inne elementy fajne i dynamiczne).

Posted

[quote name='saJo'] Doradzono mi, zebym udawala, ze tez wesze, zobaczymy co z tego wyjdzie :lol:
[/quote]

Nakręć jak węszysz... :evil_lol::cool3:

Posted

[quote name='asher']Ale czy ty sądzisz, że ta osoba upublicznia filmy ze wszystkich treningów? I że jej się błędy nie zdarzają? :cool3: ;)
[/quote]

Z pewnoscia nie, ale jak ktos jezdzi na MS FCI czy OB to te bledy jakot tak mozna mu wybaczyc.

[quote name='asher']
Oceniaj się więc surowo, ale się nie dołuj, kurde :mad:
[/quote]

Jak bym miala szanse zostac MS, to moze i byl sie dolowala. Ale patrze realnie, wiem ze MS nie bede wiec....olac :evil_lol:

[quote name='Gin']Heuwinkl - M.Manharta team. Wpisz w google, ale w tej chwili stronka nie dziala.[/quote]

Na szczescie na bierzaco wszystkie filmiki zgrywam sobie na komputerek.

[quote name='Gin'] Fajny filmik sajo. Ale co robisz na szybsze siady i warowania? Bo u Knuta tez poruszalas ten problem z tego co pamietam i na filmiku takze to bylo widac(zwlaszcza, ze inne elementy fajne i dynamiczne).[/quote]

Dzieki. Robie tak Jak Knut mowil, wprowadzilam psu schematy, zeby wiedzial co kiedy bedzie. Wydaje mi sie, ze jest lepiej, ale ciezko mi powiedziec dokladnie, bo posluszenstwo robie zwykle sama i nie ma kto mnie nagrac, a ja tak dobrze nie widze, zeby ocenic. Te treningi z posluszenstwa, ktore sa na filmie, sa z okresu przed semi z Knutem.

[quote name='AM']Nakręć jak węszysz... :evil_lol::cool3:[/quote]

Nakrece :evil_lol:

Posted

Bardzo fajne filmiki. Podoba mi się tempo pracy Bolsa - spokojnie i dokładnie;).
[SIZE=1]P.S też muszę koniecznie zobaczyć jak węszysz:evil_lol:[/SIZE]

Posted

[quote name='arrakis']Bardzo fajne filmiki. Podoba mi się tempo pracy Bolsa - spokojnie i dokładnie;).[/quote]

Na filmie nie slychac moich komend :eviltong: Najczestrza komenda to "powoli" :evil_lol:
Z obcym przeowdnikiem tropi galopem :roll:

[quote name='arrakis'][SIZE=1]P.S też muszę koniecznie zobaczyć jak węszysz:evil_lol:[/SIZE][/quote]

Kupujcie piwo i popcorn, jutro mamy tropienie :cool3:

Posted

[quote name='saJo']
Kupujcie piwo i popcorn, jutro mamy tropienie :cool3:[/quote]

:razz::lol: Kupię... :cool3:

Obejrzałam nareszcie filmik z Bolsem :cool2:

Posted

[quote name='saJo']Kupujcie piwo i popcorn, jutro mamy tropienie :cool3:[/quote]
A też będziesz węszyć po ścieżce długości ok. 1000 m? :cool3: :evil_lol: Bo nie wiem, ile tego popcornu sobie zrobić :cool3:

[quote name='Gin']Heuwinkl - M.Manharta team. Wpisz w google, ale w tej chwili stronka nie dziala[/quote]
Dzięki Gin, jak juz strona ruszy, to i ja się podołuję :lol:

Posted

[quote name='asher']A też będziesz węszyć po ścieżce długości ok. 1000 m? :cool3: :evil_lol: Bo nie wiem, ile tego popcornu sobie zrobić :cool3: [/quote]

Eeeeeee, no pierwszy slad to chyba jakis krotki sobie uloze,bez przesady, Bols mial 100 metrow za pierwszym razem, to dlaczego ja mam miec trudniej? :eviltong: :evil_lol:

Posted

Sajo, a nie wyprzedza ci komend? Chociaz Knut mowil o zapobieganiu temu, wiec pewnie nie? A wysylanie naprzod zmienialas, czy zostal stojak?

Posted

Czy wiecie, ze [URL="http://www.pl.lucask9.com/main.php?secId=4"]TUTAJ[/URL] są filmiki seminarium z Michael'em Manhart'em ??
Wolno tak je udostępniać w necie ?
Nie powiem bardzo mi sie przydały ale tan nawet nic nikt nie napisał, ze to on.

Posted

[quote name='Axusia']Czy wiecie, ze [URL="http://www.pl.lucask9.com/main.php?secId=4"]TUTAJ[/URL] są filmiki seminarium z Michael'em Manhart'em ??
Wolno tak je udostępniać w necie ?
Nie powiem bardzo mi sie przydały ale tan nawet nic nikt nie napisał, ze to on.[/quote]

Na tym seminarium chyba mozna bylo nagrywac. Na psachsportowych tez byly filmy z tego seminarium. I info na stronie jest o Manharcie i jego semi.

Posted

Po wejściu w zakładke " poradnik szkolenia" odrazu wchodzi sie w filmiki i nic nie pisze, ze to Manhart a jak sie wejdzie w zakładke seminaria to dopiero pisze.

Posted

No to na wesoło:razz:
W związku z praca nad kontaktem,znaczy naprawą,tego co człowiek durnowaty spartaczył,opracowana została komenda"Misiak" ,a wygląda to tak
Z monszem,szanownym zresztą( a co mi tam,święta idą)
[IMG]http://img217.imageshack.us/img217/7333/pic0107mi6.jpg[/IMG]
I ze mną
[IMG]http://img299.imageshack.us/img299/9916/pic0108ux8.jpg[/IMG]

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...