Jump to content
Dogomania

*Pabianice* chudy,wycieńczony przymarznięty do ziemi - Fuks odszedł za TM [*]

Recommended Posts

• Replies 244
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ee 2 psy w aucie to nie jest dobry pomysł:) a poza tym Fuks bardzo kiepsko jeździ autem, bo on nie siada wogóle więc cały czas stoi, a ponieważ te nogi ma słabe to się przewraca, a to napewno go boli. Ostatnio już po schodach nie chce chodzić:(

macie pomysł na parterowy dom dla Fuksa??:( bo wolałabym go nie usypiać w przyszłości tylko dlatego że przestał mieć siłę na łażenie po schodach :( a tak się zapowiada, bo nikt u mnie nie będzie go nosił niestety:( mama jest za słaba, a w ciagu dnia wychodzi z nim na spacer, g dy ja jestem w pracy. A poza tym on ni elubi noszenia, jako pies ślepy i głuchy traci grunt pod nogami i boi się, panikuje.

Badanie kliszowe nie wyszło jednak tak źle. Co prawda wyżarło klisze dopiero rano po 12h a nie po 2h tak jak powinno ale to i tak lepiej niż gdyby wogóle trzustka nie działała. Więc nie ma tragedii. Lekarka powiedziała, że spróbujemy zminimalizować te leki które dostaje, a dostaje za dużo jak na niego i dopiero weźmiemy się za trzustkę.

dziś jest chyba jakaś słaba aura czy coś, bo Fuks non stop śpi, tak jak ostatnio był pobudzony i wiecznie dreptał po mieszkaniu tak dzisiaj śpi. Przespał całą noc, wstał o 9 na spacer i spał do 15! poszliśmy na spacer i znowu śpi.

ale mamy mały wielki sukces...pierwszy raz podniósł nogę do sikania!!!!!! do tej pory sikał jak suka:) a dziś tak ją zadarł, ze mało się nie przewrócił. Byłam z niego dumna :D

Posted

[COLOR=#0000cd][B]ciotki wejdźcie tu, może wy pomożecie:( szczeniaki 2tygodniowe wyrzucone w parku:([/B][/COLOR]
[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/240103-*Pabianice*-szczeniaki-wyrzucone-w-praku!-Pilnie-potrzebne-DT?p=20464970#post20464970[/url]

Posted

dziś doszło 40zł od cioci benkowej bardzo dziękuję w imieniu Fuksika.
a dziadek Fuksik dostał dziś kurzą łapkę, taką suszoną z przysmaków i zeżarł ją może w 30sek. nawet chyba nie zdążył smaku załapać...nic zero wdzięczności :)
jutro będą wyniki biochemii, jedziemy do pana doktora ustalać nowe leki

Posted

nie nie, absolutnie. Kurza łapka chyba mu się przyjęła. Fuks ma niestety problem z trawieniem, a dzisiejsza wizyta u weta załamała mnie kompletnie!
zmieniłam lekarza, z najbliższego na "dalszego" ale zaufanego. Trudno...Fuks fatalnie jeździ autem,ponieważ nie może usiąść to cały czas stoi i sie przewraca.Lata po aucie jak piłka.

Zrobiliśmy powtórne badania, po miesiącu leków i co... kapota:(
wątroba nie zareagowała na leki i niestety ALT (cokolwiek to znaczy) wzrosło z 70 na 92 (norma 50).Trzeba było zmienić ten lek. Lekarz stwierdził, że niestety ale żeby postawić go na nogi najlepsze byłyby zastrzyki z Ornipularu, który jest cholernie drogi:( bo miesięczna kuracja to ok 112zł :( Narazie wzięliśmy dawkę na 7dni, później jest 7dni przerwy i trzeba skołować pieniądze na kolejne 7dni:( Stwierdził, że to bardzo dobry lek, rzadki w Polsce, ale bardzo skuteczny. Ma też brać Hepatiale Forte który też jest nie tani :(

potwierdziła się wersja złej pracy trzustki i złego wchłaniania:( dlatego też musi łykać AmylaDol. Stąd te kupy w różnych kolorach i konsystencji.

Serce: okazuje się, że lek który brał był do bani:( Serce pracuje za wolno i są problemy z krążeniem, stąd to wieczne dyszenie bo pies jest niewydolny krążeniowo. Narazie ma brać Lotensin i Furosemid. Zobaczymy czy zaskoczy, jeśli nie to trzeba będzie wziąć Vetmedin, którego cena też wiele pozostawia do życzenia :(

do tego dochodzą tabletki przeciw bólowe, które Fuks musi dostawać, bo go kręgosłup i tyle łapy bardzo bolą. Bez nich ciężko się porusza i ma problemy z wejściem na schody i z kładzeniem się. Ma zwyrodnienia w kręgosłupie i te zrosty:( a ponieważ ma chorą wątrobę pole manewru jest mocno ograniczone i zostaje nam praktycznie 1 lek, który oszczędza wątrobę a jest to Cimalgex 6,20zł/tabl. :( to policzcie ile to wyjdzie przy miesięcznym używaniu:(

do tego wszystkiego MUSI jeść specjalistyczna karmę na wątrobę, bo leki to niestety nie wszystko. A taka karma to koszt 200-250zł:( najlepiej opłaca się kupić Purinę EN bo jako jedyna ma 14kg i kosztuje 220zł, a reszta karm ma 12kg

jestem załamana :placz::placz::placz: ja rozumiem, że leczenie wątroby jest chyba najdroższe ze wszystkich schorzeń, ale skąd wziąć na to pieniądze :( błagam podpowiedzcie coś:(

w takim układzie miesięczny koszt utrzymania Fuksa to ok 500zł :( skąd na to brać?

może ktoś zrobiłby jakiś bazarek?? nie mamy już pieniędzy na naszej Skarpecie:(

[SIZE=5][COLOR=#ff0000][B]POMOCY [/B][/COLOR][/SIZE]

Posted

Piechcia, a nie możesz tego skonsultować z Szulcem? Bez psa...zaraz Benkowa wróci może ona coś podpowie. Furosemid no nie wiem, on też szkodzi zwłaszcza na nerki a to przecież wszystko razem...

Posted (edited)

Napisz on zna się na sercu ;), dużo ma pod opieka cavików...A Fuks ma płyn w płucach? Tzn musi być odwadniany? Bo już mi się te wątki mylą?
Może wstaw tez wyniki bo rozpatrywanie pojedynczo też nie ma sensu... Wyniki były w tym samym laboratorium? Serce może wolno bić również przy niedoczynności tarczycy, zawsze w takim przypadku wyklucza się, żeby nie leczyć bez sensu serca... Pytałaś o wspomniany wcześniej catrofen?

Edited by wiosenka
Posted

piechcia, mówiłam ci, że mam sto tysięcy fantów na bazarki. Nigdy ich nie robiłam, od dawna się przymierzam, ale póki mam Werkę nawet nie spróbuję. Ciotki z Łodzi i okolic, chętnie przekażę. Co tylko chcecie - ciuchy dla dorosłych i dzieci, książki, płyty i przeróżne różności, których chętnie się pozbędę przed czekającą mnie, być może już za rok, przeprowadzką. Przechodzę na minimalizm.

Posted

to w takim razie naszykuj te graty i jak przyjadę do was w tygodniu to wezmę, ale ubrań ja nie chcę jeśli mogę wybrzydzać. Za dużo z tym zachodu, mierzenie, cudowanie, później jest milion pytań, nie dziękuję :)

Fuksio dziś czuje się jakoś gorzej, jest niespokojny, czujnie śpi, dużo chodzi, głośno dyszy. Wczoraj na chwilę wstrzymał oddech, jakieś 15sek:( bardzo mnie wystraszył. Ale lekarka mówi, że przy zmianie leków tak może się zachowywać. Serce musi sie przyzwyczaić do nowego leku.

Posted

A wybrzydzaj sobie, ile chcesz. Tyle ci wolno. Ciuchami sama się kiedyś (czytaj: jak już Werki u mnie nie będzie :-() zajmę. Co mam przygotować na początek?

Fuksiu, daj szansę nowemu lekowi.

Posted

a przygotuj co chcesz, zobaczymy co się nada i co sprzedamy:)

dziś Fuks ma znowu jakąś rewolucję, ale ponieważ przyczyn może być wiele to nie wnikam dlaczego, poprostu ma rozwolnienie i nie chce jeść. Rano na spacerze załatwił się ok, po 30min z domu załatwił się na dywanie:( taka galaretowata kupa, wyszłam z nim ponownie i już leciała z niego żółta woda:( może to przez którąż puszkę, bo kupuje mu różne (tańsze:(), może to przez ten nowy lek przeciwbólowy bo przy nim mogą występować biegunki, a może to znowu kwestia trzustki.Ehh...
karma purina jest juz zamówiona, powinna byc ok wt i niestety Fuksik będzie musiał zapomnieć o pysznym gotowanym jedzonku :( boję się że jeszcze bardziej schudnie, bo tam są sztywne proporcje i ani grama więcej, a on jednak je 4 posiłki dziennie i to całkiem spore :( no ale może jak trzustka w końcu zacznie pracować i lepiej przyswajać pokarm to zacznie tyć?

dostaliśmy od pani Gabrieli z fb 390zł:) akurat będzie na karmę i może dokupię mu tych tabletek p/w bólowych:( bo co ostatnio widzę jakby bardziej był obolały, może za mało dostaje:( czemu on nie umie mówić :(

Posted

dziś Fuksik dostał obiecaną karmę i nie był tym faktem zachwycony :) narazie podjął głodówkę:) ale jak zgłodnieje to zje i to :) trudno, w imię zdrowia. Kupiłam mu też jeszcze kilka tabletek p/w bólowych, zobaczymy czy działają bo póki co nie umiem określić. No i leki sercowe wykupiłam bo kończą się. Ogółem jesteśmy chudsi o 300zł :( dziś dziwnej śluzowatej kupy ciąg dalszy ale miejmy nadzieję że to teraz kwestia czasu przy takiej wypasionej karmie :)

[IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-SDUMWCenT-M/USuc0Ql-SYI/AAAAAAAAEuY/X9hlmPQRUOI/s650/P1130417.JPG[/IMG]