Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam, czytalam wszystkie watki w dziale 'rozród' posrednio na ten temat, ale nie zawarto tu jeszcze wszystkiego co chcialabym wiedziec.

czy suce w ciązy, (zwlaszcza chodzi mi o poczatek ciazy)- trzeba ograniczac ruch? a jesli tak, to dokladnie od kiedy i do jakiego stopnia? rozumiem, ze suka w np 7 tyg ciazy nie powinna brykac, skakac intensywnie biegac, ale np co u suki w 2-3 tyg ciazy? czy np. moze biegac z innymi psiakami (mam jeszcze dwa inne) sunia uwielbia te zabawy i gonitwy i zawsze biegala ok 3-4 godziny dziennie, teraz takze sie wyrywa do innych ale nie wiem czy powinnam puszczac? zaczel sie drugi tydzien po kryciu, nie wiem jeszcze czy jest w ciazy ale oczywiscie wolalabym zachowac wszelkie srodki ostroznosci.
a czy sunia moze plywac? uwielbia to i piszczy kiedy inne plywają a ona nie zostala puszczona. :-( w koncu sie zlitowalam i sobie pobrodzila w wodzie ale dostalam opieprz od hodowcy ze nie powinna.. no i sama juz nie wiem, bo zaś inni nie widzą przeciwskazan.. co Wy o tym myslicie?

Posted

Z pływaniem bym uważała jednak, różne świństwa w wodzie (drobnoustroje ) mogą doprowadzić do jakiegoś zakażenia dróg moczowych czy rodnych, co może być niebezpieczne.
Co do unikania ruchu - suka w ciązy powinna mieć ruch. Moim zdaniem w ciągu 2-3 pierwszych tygodni dobrze jest po prostu unikać forsownego treningu, normalny ruch, spacery są jak najbardziej wskazane.

Posted

Ja bym chyba raczej pozwoliła pływać niż biegać z innymi psami, tzn. teraz to w ogóle jeszcze spoko, ale w drugiej połowie ciąży. Pływanie moim skromnym zdaniem krzywdy nie zrobi, ja sama w ciąży pływałam ile wlazlo :-) a to chyba nie bardziej naturalne dla człowieka niż dla psa. I vice versa :-)
Moja Grzanka zaczyna być grubacha, ale ruchu jej nie ograniczam, biega tyle, ile sama chce - ale nie z innymi psami, raczej ze mną.

Posted

hm tak tez zdecydowalam sie robic- biega ile chce, nie ma ograniczen, nie pozwalam jedynie jej skakac szalenczo co robila z zamilowaniem wczesniej :) nie pozwalam takze moim pozostalym psom an przewracanie jej, co bylo wczesniej normą.

no i mieliscie racje- sama dawkuje sobie ruch, widze ze zaczyna o siebie dbac ( a moze moja nadinterpretacja bo bym chciala aby była w ciązy :cool3:) , ale biegac nadal chce intensywnie. to w sumie nic dziwnego, bo do duzej dawki ruchu jest przyzwyczajona i najwidoczniej nadal potrzebuje. juz nie plywamy, bo nie ma okazji, pogoda sie pogorszyla i nie chodzimy juz w tamte tereny, wiec nie ma histerii ze jej nie puszczam, a inne tak. no i tak sobie zyjemy troche sportowo w oczekiwaniu na usg :loveu:

Posted

Co do pływania to ja uważam tak jak Cavisia. Lepiej być przezornym;)
A jeśli chodzi o brykanie z innymi psami to ja bym nie ograniczała tego. Pierwsze 2-3 tygodnie to jeszcze wczesna ciąża. Sunia zacznie sama sobie dawkowac intensywność ruchu mniej wiecej od połowy drugiego miesiąca. Moje również sobie ograniczały jednak i tak były dosyć aktywne i dzięki temu poród przebiegał zawsze bez problemu:lol:

Posted

Moja sunia mnie całkiem zaskakuje w ciazy ( dzis mamy 33 dzien). Pierwsze 2 tygodnie po kryciu była bardzo aktywna, duzo biegała, wrecz nie chciała wracac do domu. Pozniej jak nozem uciete wszystko sie zmieniło: nie chciała nawet wychodzic na siku, doszło do tego, ze wyciagalismy ja siłą 2-3 razy dziennie. Wychodziłam z nia troche na siłe, bo zaczeła tyć w oczach, tylko jadła i spała, na spacery wychodziłam z nia i drugim charcikiem, on biegał jak nakrecony, ona dreptała mi przy nodze z miną cierpięnicy. To trwało do wczoraj. Dzis zmiana o 180`, jak tylko weszłysmy do parku i odpiełam smycz ruszyła przed siebie jak dawniej, biegala, ganiała ptaki. Nie trwało to tyle co zwykle, po ok poł godzinie sama skierowała sie w strone domu. Chyba zwierzaki same wiedza co jest dla nich najlepsze, i nie zrobia sobie krzywdy .

Posted

karenina napisał(a):
Moja sunia mnie całkiem zaskakuje w ciazy ( dzis mamy 33 dzien). Pierwsze 2 tygodnie po kryciu była bardzo aktywna, duzo biegała, wrecz nie chciała wracac do domu. Pozniej jak nozem uciete wszystko sie zmieniło: nie chciała nawet wychodzic na siku, doszło do tego, ze wyciagalismy ja siłą 2-3 razy dziennie. Wychodziłam z nia troche na siłe, bo zaczeła tyć w oczach, tylko jadła i spała,

no wypisz wymaluj moja pyza! dokladnie to samo. najpierw szalala jak zwykle, potem mniej intensywnie, a teraz to w ogole nie chce jej sie lazic na spacerze i wyglada jak beka, a to dopiero 3tydzien... obija sie i oszczedza na spacerach, a moze tylko wykorzystuje sytuacje? :cool3::lol: czy nie sciemnia, okaze sie w przyszlym tygodniu (USG)