mala89czarna Posted December 15, 2012 Posted December 15, 2012 witam ,mam pytanko co to za sklep jakiej jakości jest mięso i czy nadaje się w diecie BARF? Quote
mala89czarna Posted December 16, 2012 Author Posted December 16, 2012 prosze o pomoc .mam 4 letniego psa o wadze 12 kg chciałabym zacząć karmić go BARFem ale mam wiele pytań.zastanawiam sie czy te paczki mięsa o wadze 1 kg nie były za duże (chodzi o to ze jak rozmroże żeby sie nie zepsuło).ile takie mięso wytrzyma rozmrożone? Quote
Sukóru Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Sama nie karmię tymi paczkami ale czytałam o nich i mają dość dobrą opinię. Sama się nad nimi zastanawiam bo są w miarę tanie i są dostępne mięsa które w sklepach są niemal nieosiągalne. Myślę, że można je podzielić jak jest zamrożone np: rąbnąć tasakiem albo siekierką;) i rozmrozić tylko tyle ile jest potrzebne a że mają formę kwadratu to nie będzie większego problemu z odmierzeniem porcji. Poza tym zepsute mięso nie szkodzi psom (oczywiście jeśli są już jakiś czas na BARFie a mięso nie zepsuło się w siatce). Jak chcesz zacząć BARFować to zacznij od żwaczy. Więcej o barfie znajdziesz tu [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/6908-Barf[/URL] Quote
jefta Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Ja zamawiam stamtad flaczki nieczyszczone i czasem jakies miesko. Ono podobno jest oddzielane mechanicznie i szybko sie psuje, nie wiem zawsze skarmiam od razu. Sprzedawczyni mowila ze da sie podzielic siekierka. To drugie ([url]www.barf.pl[/url]) jest pakowane luzno i mozna odsypac ile sie chce z zamrozonej paczki ale nie maja sprzedazy wysylkowej :-( Quote
mala89czarna Posted December 16, 2012 Author Posted December 16, 2012 hmm....no tak można odrąbać. A jak to wychodzi cenowo? Jakie są tygodniowe czy miesięczne koszty karmienia BARFem? pytam bo nie wiem na jakie koszty się nastawić;-) zanim mój kubol przejdzie na tą dietę to jeszcze sporo czasu minie za mało wiem a nie chcę zrobić mu krzywdy. A znacie jeszcze jakieś sklepy które prowadzą sprzedasz wysyłkową? u mnie w mieście niestety niema żadnego dystrybutora więc ciężko jest z różnego rodzaju mięsem ....a literatura na ten temat ? na [url]www.barf.pl[/url] jest w sprzedaży wykład na ten temat czy można go gdzieś dostać ? Quote
Sukóru Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 My wydajemy naprawdę mało, około 60-70zł miesięcznie na 36 kilowego psa, w tej sumie nie uwzględniłam droższych i rzadszych mięs (konina, cielęcina, królik) bo u nas są one słabo dostępne i rzadko goszczą w menu. Na początku jest drożej ale jak się znajdzie tańsze źródła i jest się stałym klientem to ceny spadają a jak się mieszka na wsi i sąsiedzi/znajomi/rodzina hoduje drób albo inne zwierzątka to jest jeszcze taniej;) Quote
mala89czarna Posted December 17, 2012 Author Posted December 17, 2012 O to naprawde bardzo mało:) a powiedzcie mi jak to jest z wieprzowiną? A może ktoś wie gdzie w zielonej górze lub okolicy można kupić tanio mięso? Quote
Sukóru Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 Niektórzy nie dają wieprzowiny ale ja uważam, że jest to dobre i pełnowartościowe mięso, wieprzowina zawiera najwięcej ze wszystkich mięs witaminy B1 i dzięki temu mogę czasem podać psu ryby które zawierają tiaminaze np: rekin, makrela, śledź, bo ryb które nie zawierają tiaminazy dziad nielubi:mad:. Wieprzowina jest kaloryczna więc nie podaje się jej psom z nadwagą albo predyspozycjami do nadwagi. Oczywiście podaje się tylko mięso i kości, podrobów się unika. Quote
kasikz Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 Tanie to mięcho w tym sklepie. Mnie interesuje to, które można gotować, zastanawiam się tylko nad jakością tego mięsa... kupujecie tam? Quote
mala89czarna Posted December 17, 2012 Author Posted December 17, 2012 uff...uspokoiłam się bo kubol czasem dostawał kości wieprzowe.a dzik? mięsko ok a podroby? u mnie w mieście ciężko z tym rzadkim mięsem więc jestem skłonna zaopatrywać się w tym sklepie internetowym.A mogłabym liczyć żeby ktoś opracował jadłospis dla mojego kuby z mięskiem dostępnym w tym sklepie? a co z kurczakiem ?słyszałam że ten ze sklepu nie jest odpowiedni bo faszerowany antybiotykami w grę wchodzi tylko taki eco? Quote
Sukóru Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 Dzik tak samo jak świnia może mieć Aujeszkyego więc podroby odpadają ale mięso i kości są ok tylko dzik też musi być badany. Kurczaka ze sklepu można dawać w rozsądnych ilościach i jeśli psa nie będzie uczulać. Na forum "Barfny świat" jest kalkulator barfowy na jego podstawie można ustawić jadłospis ale nie wiem czy będą tam ujęte kostki z neta. Może w styczniu też coś zamówię z tego sklepu i podzielę się wrażeniami. Quote
ajeczka Posted December 18, 2012 Posted December 18, 2012 Kupuję w tym sklepie i jestem zadowolona. Rudy pomału przekonał się do innych rodzajów mięsa niż wołowina, dużo mieści się w lodówce. Rozmrażam cały kg, połowę dostaje pies jednego dnia, reszta do lodówki i jest na następny dzień. Quote
mala89czarna Posted December 18, 2012 Author Posted December 18, 2012 oo... no jak na razie same pozytywy słyszę...a jak z dostawą? wszystko przychodzi w stanie zamrożonym? Quote
ajeczka Posted December 18, 2012 Posted December 18, 2012 [quote name='mala89czarna']oo... no jak na razie same pozytywy słyszę...a jak z dostawą? wszystko przychodzi w stanie zamrożonym?[/QUOTE] Wczoraj zamówiłam, dzisiaj dostałam. Jak nie mają czegoś to dzwonią. Quote
jefta Posted December 19, 2012 Posted December 19, 2012 ja zamawialam w 30`C upale i przyjechalo zmrozone na kamien :razz: Quote
Rosiczka Posted December 19, 2012 Posted December 19, 2012 [quote name='jefta']ja zamawialam w 30`C upale i przyjechalo zmrozone na kamien :razz:[/QUOTE] Ja też mogę gorąco ten sklep polecić. Dodatkowo mogę dodać, że jak właściciel nie dostanie od kuriera potwierdzenia dostarczenia przesyłki, to osobiście dzwoni czy już towar został dostarczony, jeśli nie to ponagla firmę kurierską. Wszystkie paczki przyjechały zamrożone na kamień. Zawsze wszystko było ok. Co dla mnie było bardzo ważne, wszystkie produkty wysyłane były "świeże", to znaczy niecałe dwa tygodnie po dacie produkcji. Więc termin do spożycia był długi. Quote
mapu12 Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 Kupuję w tym sklepie od roku. Jestem b zadowolona. Co prawda wolałabym Primex Barf, ale u nas nie ma możliwości kupna. Zawsze wszystko przychodzi zamrożone! Jedna paczka starcza mi na 2 dni. Quote
Lantash Posted February 24, 2013 Posted February 24, 2013 Czy ktoś z podkarpacia nie będzie z=robił zamówienia w sklepie aspolu?? Potrzebuję niedużą ilość na spróbunek i chętnie przyłączę się do zamówienia. Quote
Recommended Posts