Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

I jak niedopieczony żółtek będzie się nazywał? ;)

Doczytałam zaległości...szkoda że Impuls akurat trafił do miasta i trzeba go na siłę(w sensie bo nie ma opcji żeby na powoli) socjalizować. Na pewno dużo łatwiej i spokojniej nabierał by pewności siebie na wsi, bez takiego nawału na raz bodźców i presji żeby wszystkie oswajać na raz... Nie wiem czy taki bojażliwo-nerwowy dorosły pies będzie kiedykolwiek w stanie komfortowo funkcjonować w takim środowisku..

Posted

I jak niedopieczony żółtek będzie się nazywał? ;)

Doczytałam zaległości...szkoda że Impuls akurat trafił do miasta i trzeba go na siłę(w sensie bo nie ma opcji żeby na powoli) socjalizować. Na pewno dużo łatwiej i spokojniej nabierał by pewności siebie na wsi, bez takiego nawału na raz bodźców i presji żeby wszystkie oswajać na raz... Nie wiem czy taki bojażliwo-nerwowy dorosły pies będzie kiedykolwiek w stanie komfortowo funkcjonować w takim środowisku..

To prawda, gdybym mieszkała w mieście nie dałabym rady z moimi gamoniami. Cormac od szczenięcia u nas, ale wzięty świadomie jako szczenię raczej lękliwe. Już nie ma problemów, choć bywa, ze nagle schowa się za mnie i obszczeka "wroga", poza tym to ciągle merdający ogonek i bardzo ciekawski łprzyjaźnie nastwiony do ludzi wieczny szczeniak. Leoś z kolei taki nieokiełznany wirażka, mimo młodego wieku piętno ludzkiej głupoty się na nim odcisnęło i wychodzą zjawy przeszłości, potrafi wystartować z zębami, tylko u nas nikomu to nie przeszkadza, a nawet jak kogoś pod bramą postraszy to i dobrze, bo różne typki się czasem kręcą. Teraz widać, że oprócz braków socjalizacyjnych ma wyuczone niektóre zachowania, przypadkiem odkryliśmy, że reaguje na słowo bierz. Kiedyś syn coś chciał i powiedziałam "bierz" w sensie żeby wziął, na co Leoś warczący w pełnej gotowości nagle znalazł się pod drzwiami, od tamtej pory unikamy tego słowa. 

Danusiu-ściskam

Zawsze będę pamiętać Tosia-śliczne dziecko mamusi

Tak Jolu był taki cały mój, strasznie mi go brakuje

Posted

to nie jest tak, ze on musi się socjalizować bo mieszka w mieście. Ludzie moga nie wychodzić z nim poza ogrodek, bo Impuls nie przepada za spacerami, ale oni chcą by pies poznal jednak zycie poza płotem. Ludzie mieszkaja na obrzeżach, to nie sa wyjścia do centrum tylko spacery po uliczkach wśrod domków jednorodzinnych. Uważam ze Impuls lokalizacyjnie swietnie trafil, na wsi może w ogóle nie wyszłoby że jest z nim jakiś problem i przypadkiem dopiero by się okazało, gdyby pojechali sobie na przykład na urlop nad morze i wówczas byłby mega szok. A tak wiedzą że maja psa specjalnej troski, co na pewno pozwoli im nie wladować sie z nim niechcący w jakies nieodpowiednie miejsca.

Posted

To dobrze, lepiej o tym wiedzieć, ja swoje czasami specjalnie zabieram w bardziej tłumne miejsca, choć mogłabym całkiem unikać kontaktu, ale życie plecie rózne scenariusze i jakby nagle trzeba było pojechać gdzieś z którymś byłyby kłopot. Nie potrafię zrozumieć logiki w myśleniu ludzi, którzy twierdzą, że ich psa n ie trzeba uczyć chodzenia na smyczy, bo do wybiegania pójdą na spacer w pola, a wet może do domu przyjechać. Znam jednego goldena u nas na wsi tak wychowanego, w sumie pies sympatyczny i nawet karny, ale nigdy obroży na szyi nie miał a ma już chyba 5 lat. 

Posted

wieści od Kacpra

Pani Aniu, udało się!!! Jesteśmy w domu.

Kabała zrobił sondę, wypuścił gazy, zrobił płukanie żołądka (nie było tam nic więcej niż podtrawiony kurczak z ryżem). W ciągu godziny. Potem zadzwonił po mnie (myślałam że to ta najgorsza wiadomość...) żebym przyszła, bo Grant się kręci i żeby z nim poleżeć, a musi przyjąć jeszcze ze 2 butle kroplówek i antybiotyk.  Nie wierzyłam, w to co słyszę... ale już wiedziałam że nie jest źle. Misiek był trochę otumaniony po znieczuleniu, ale ogólnie ok, brzuszek miękki. No więc leżeliśmy tam z Grantem do północy, aż kroplówki się skończyły. Potem do samochodu, w między czasie siku i teraz zasnął jak kamień;)

Na razie zakaz jedzenia, choć pierwsze co zrobił po wejściu do domu to bieg do michy, a jutro jesteśmy umówieni u Kabały na 9.30, co dalej... mam nadzieję że chłop coś wymyśli, bo z tego co czytam, jak pies już raz dostał rozszerzenia, to będzie się to powtarzać niestety... A ja nie zawsze jestem w domu, żeby tak szybko zareagować.

Na to mogą mieć wpływ te jego biegunki okresowe, wieczorne burczenie w brzuchu, czyli jakieś problemy w systemie trawiennym... I tu trzeba szukać przyczyny i znaleźć na to sposób. W zeszłym tygodniu miał pobieraną krew na profil biegunkowo- trzustkowy, może to choć częściowo wyjaśni sprawę. Bo ogólną morfologię ma idealną.

Posted

O mamo, współczuję państwu. Teraz żyją jak na bombie.

Mojemu korsiakowi po skręcie też tak się przelewało i burczało. Pani dr kazała go przeleczyć metronidazolem i dawać probiotyk. 

Na razie tfu, tfu, przeszło.

Ale raz już wylądował w lecznicy z bardzo ostrą kolką jelitową.

Posted

Od chyba 2 lat albo i lepiej dosypuję do suchej karmy MACED - to suszone sproszkowane mięso wołowe z probiotykiem, a jak nie mam to czasami jogurt, przy każdych lekach doustnych tez jest probiotyk, narazie nic się nie dzieje, najwyżej hafcik jak się któryś trawy naje, ale czujność zachowuję.

Bardzo się cieszę, że z Kacprem lepiej

Posted

Leosia też trzeba w to wliczyć, bo jako wolontariuszka SDA zdecydowałam, jak go zobaczyłam pierwszy raz w ogłoszeniu, że biorę go na dobre i na złe, a ogłoszenie było chyba tylko 2 może 3 godziny, bo Kasia, jak rozdzwoniły się telefony potencjalnych chętnych skasowała je, to było z jej strony grzecznościowe, a potem to już lawina, jeszcze tego samego dnia pojechała go odebrać i chciała przy pomocy SDA szukać mu domu tymczasowego na cito, ale na cito był tylko dom stały :)

A oto sam bohater zamieszania Cezar/Lord nazwany w nowym życiu Leonem po domowemu Leoś/Lesiu lub ty Gałganie jeden zostaw to :)

11178263_873312629396754_181186813182185