ulana Posted February 23, 2014 Author Posted February 23, 2014 A na koniec różowy zimowy jęzorek :)Taką górską białą zimę nie za zimną i słoneczną - nawet lubię. :) Quote
Margi Posted February 23, 2014 Posted February 23, 2014 Zibi ślicznie się prezentuje w tym czerwonym ubranku na tle pięknej białej zimy.:loveu: Quote
WATACHA Posted February 23, 2014 Posted February 23, 2014 [quote name='Margi']Kobietki napiszcie coś o tej diecie Dąbrowskiej.Rozumiem,że chodzi o zdrowe odżywianie. Zaciekawiło mnie to co piszecie.[/QUOTE] O Dąbrowskiej to do koleżanki.Ja lubię wymieszać, od każdego coś trochę od Krebsa, od Budwigowej, Gersona trochę tu i tam:evil_lol: Ulana te zdjęcia to chyba nie z tego roku, ale śniegu Quote
ulana Posted February 23, 2014 Author Posted February 23, 2014 Kobietki napiszcie coś o tej diecie Dąbrowskiej.Rozumiem,że chodzi o zdrowe odżywianie. Zaciekawiło mnie to co piszecie. Zajrzyj sobie na tę stronkę - wszystko jest opisane: http://ewadabrowska.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=10&lang=pl W skrócie mówiąc są dwa rodzaje diety - lecznicza (warzywno-owocowa, będąca rodzajem postu i oczyszczenia, kiedy to organizm przechodzi na odżywianie wewnętrzne i pobudzany jest system immunologiczny) oraz zdrowa (włącza się nabiał, ryby, pieczywo chyba, ale na zakwasie nie pamiętam na teraz dokładnie, która ma na celu podtrzymanie uzyskanych efektów). Warto się zapoznać z nią, myślę. Kuzynka stosuje ją w RZS i czuje się lepiej. Odstawiła sterydy. Ja to jestem taka trochę 'szkiełko i oko' i w żadne cuda nie wierzę, ale to wydaje się uzasadnione. :) Szykuję się do tej diety już od prawie roku, ale miałam pewne przeciwwskazania. Mam nadzieję, że jak się zrobi prawdziwa wiosna, to już będę mogła spróbować. Chyba że przekona mnie książka Nieumywakinów i przejdę na dietę rozdzielną, hihi. Czekam na przesyłkę. A teraz lecę z Zibciem na spacer, bo piękne słoneczko mamy za oknem :) Quote
WATACHA Posted February 23, 2014 Posted February 23, 2014 [quote name='ulana']Zajrzyj sobie na tę stronkę - wszystko jest opisane: [URL]http://ewadabrowska.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=10&lang=pl[/URL] W skrócie mówiąc są dwa rodzaje diety - lecznicza (warzywno-owocowa, będąca rodzajem postu i oczyszczenia, kiedy to organizm przechodzi na odżywianie wewnętrzne i pobudzany jest system immunologiczny) oraz zdrowa (włącza się nabiał, ryby, pieczywo chyba, ale na zakwasie nie pamiętam na teraz dokładnie, która ma na celu podtrzymanie uzyskanych efektów). Warto się zapoznać z nią, myślę. Kuzynka stosuje ją w RZS i czuje się lepiej. Odstawiła sterydy. Ja to jestem taka trochę 'szkiełko i oko' i w żadne cuda nie wierzę, ale to wydaje się uzasadnione. :) Szykuję się do tej diety już od prawie roku, ale miałam pewne przeciwwskazania. Mam nadzieję, że jak się zrobi prawdziwa wiosna, to już będę mogła spróbować. Chyba że przekona mnie książka Nieumywakinów i przejdę na dietę rozdzielną, hihi. [B]Czekam na przesyłkę[/B]. A teraz lecę z Zibciem na spacer, bo piękne słoneczko mamy za oknem :)[/QUOTE] Ooooo już zamówiłaś :).Fajne tam rzeczy są, ciekawe np , że mózg "żywi się" tylko cukrem, a jelito (chyba grube)podzielone jest bodajże na 25 części gdzie każda odpowiada za jakiś organ.Dla mnie takie informacje np to "skarb":loveu:.Fajny jest też rozdział o bioenergii, o wampirach energetycznych:evil_lol: itp a i ciekawe jest jak się pozbyć z wody pitnej metali ciężkich :cool3:.I mimo, że jej nie czytałam jeszcze z opowiadań wiem, że mi się spodoba i to bardzo. Quote
Saththa Posted February 23, 2014 Posted February 23, 2014 [url]http://images51.fotosik.pl/258/21c45a19e9d7c14b.jpg[/url] bardzo ładny kubraczek;) Super dobrany, dobrze się komponuje z Czarnym :) wygląda jakby był częscią psa :D Cudnie ;) A ta zima na zdjęciach u Ciebie W GÓRACH piekna ;) Quote
ulana Posted February 23, 2014 Author Posted February 23, 2014 [quote name='Margi']Zibi ślicznie się prezentuje w tym czerwonym ubranku na tle pięknej białej zimy.:loveu:[/QUOTE] Bo to ta biała zima tak wszystko upiększa. [quote name='WATACHA']Ulana te zdjęcia to chyba nie z tego roku, ale śniegu[/QUOTE] Nie czytasz moich wypocin. :razz: Zaraz na początku pisałam, że to sprzed dwóch lat. Ale wnioskujesz dobrze. :) [quote name='WATACHA']jelito (chyba grube)podzielone jest bodajże na 25 części gdzie każda odpowiada za jakiś organ.Dla mnie takie informacje np to "skarb":loveu:[/QUOTE] No właśnie też mnie to zaciekawiło - nigdy nie myślałam w ten sposób... [quote name='Saththa'][url]http://images51.fotosik.pl/258/21c45a19e9d7c14b.jpg[/url] bardzo ładny kubraczek;) Super dobrany, dobrze się komponuje z Czarnym :) wygląda jakby był częscią psa :D Cudnie ;) [COLOR="#0000CD"]Dzięki. Przywieźliśmy go z wystawy w Kielcach. Śmiałam się wtedy, że to nie sznaucer tylko terier szkocki - bo w taką kratkę. :) Nawiasem mówiąc parę razy mnie pytano czy Zibi to nie szkot. Był wtedy bez kubraczka. ;)[/COLOR] A ta zima na zdjęciach u Ciebie W GÓRACH piekna ;)[/QUOTE] Bo to miejsce w ogóle jest piękne. Taki dołek, a takie widoki... Quote
WATACHA Posted February 24, 2014 Posted February 24, 2014 [quote name='ulana']Bo to ta biała zima tak wszystko upiększa. [B]Nie czytasz moich wypocin. :razz: Zaraz na początku pisałam, że to sprzed dwóch lat. Ale wnioskujesz dobrze.[/B] :) No właśnie też mnie to zaciekawiło - nigdy nie myślałam w ten sposób... Bo to miejsce w ogóle jest piękne. Taki dołek, a takie widoki...[/QUOTE] :oops: Mogłam przeoczyć, bo się śpieszyłam :roll: Quote
ulana Posted February 26, 2014 Author Posted February 26, 2014 Już jutro "Wieczór orchidei" - początek wystawy storczyków. Już się nie mogę doczekać, kiedy tam dotrę. Nie wcześniej zapewne niż w piątek po południu... Wolę nie myśleć ile wydam. :) Ludizja - mój pierwszy samodzielnie nabyty storczyk. Jeszcze wtedy nie wiedziałam, że to storczyk, hihi. Potem się dowiedziałam co kupiłam i że nie powtórzy mi kwitnienia, jeśli nie będzie latem w słońcu, w ogrodzie. Tyle fachowcy. Moja królewna najpierw kaprysiła i z pięknie rozrośniętych listków zostało ledwie kilka, a potem zakwitła - bez pobytu w ogrodzie i nie wiosną, jak to podobno mają one w zwyczaju, lecz w listopadzie. Teraz powoli przekwita, a w doniczce widać znowu młode listki w kilku miejscach. :) Oto ona z początku kwitnienia Tu w pełni kwitnienia :) A to nędzne resztki wcześniej bujnych listków - za to z kwiatkiem :) Więcej o wystawie tutaj: http://www.storczykiwystawa.pl/ Quote
Tekla64 Posted February 28, 2014 Posted February 28, 2014 hm wystawa napewno przyniesie ogrom wrazen i pewnie deczko pociagnie po kieszeni a napewno zostawi niedosyt ze wzgledu na bark srodkow platniczych na wszytskie okazy ale zawsze warto isc poogadac ja najczesciej ide na takwe rzeczy bez portfela by nie miec pokus wcale Quote
AnkaG Posted March 5, 2014 Posted March 5, 2014 Wpadłam zobaczyć waszą galerie - fajny czarnuszek :) Quote
ulana Posted March 5, 2014 Author Posted March 5, 2014 [quote name='Tekla64']hm wystawa napewno przyniesie ogrom wrazen i pewnie deczko pociagnie po kieszeni a napewno zostawi niedosyt ze wzgledu na bark srodkow platniczych na wszytskie okazy ale zawsze warto isc poogadac ja najczesciej ide na takwe rzeczy bez portfela by nie miec pokus wcale[/QUOTE] Po kieszeni mnie WALNĘŁA, a jakże. Ale miałam takiego jednego typka upatrzonego od zeszłego roku i nie mogłam sobie odmówić. Nie napiszę ile wydałam, bo jeszcze mąż tu zajrzy. :) A że ja to często zapadam na miłości od pierwszego wejrzenia, to oprócz niego przytachałam jeszcze trzy. Na takie imprezy bez kasy to mogę ja nie chodzę w ogóle, bo jak coś mi wpadnie w oko, to potem w kółko myślę jakie to cudo było i jak szkoda, że nie mogłam kupić. To już wolę wcale nie iść. [quote name='AnkaG']Wpadłam zobaczyć waszą galerie - fajny czarnuszek :)[/QUOTE] Witamy, witamy. :) Cieszymy się z wizyty i zapraszamy do zaglądania. :) Quote
ulana Posted March 5, 2014 Author Posted March 5, 2014 [quote name='Saththa']no to czekamy na fotorelację :)[/QUOTE] Jeszcze chwilkę. Jedyna zdrowa w domu jestem (inaczej niż zwykle, choć raz, chłe, chłe) - coś im te narty bokiem wychodzą. Latam więc jak głupia i z psem, i do sklepów, i do pracy, i wokół kichaczy, i do kuchni obiad zrobić, i rada szkoły jutro, i... na pewno jeszcze parę rzeczy bym znalazła. Ale w weekend najpóźniej będzie. :) Quote
Tekla64 Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 no niech chlopaki syzbko zdrowieja bo jutro dzien kobiet to powinnas miec labe i same przyjemnosci !!!! Quote
ulana Posted March 7, 2014 Author Posted March 7, 2014 Laba i przyjemności - jakoś ostatnio zupełnie zapomniałam o istnieniu tych dwóch słów... Ciekawie jest u moich rodziców, bo mama ma święto jako kobieta, a tata urodziny. No i kto ma się byczyć - jubilat czy jego kobieta? ;) Quote
Saththa Posted March 8, 2014 Posted March 8, 2014 [quote name='ulana']Laba i przyjemności - jakoś ostatnio zupełnie zapomniałam o istnieniu tych dwóch słów... Ciekawie jest u moich rodziców, bo mama ma święto jako kobieta, a tata urodziny. No i kto ma się byczyć - jubilat czy jego kobieta? ;)[/QUOTE] Tata jako gentelmen powinien pozwolic mamie się byczyc :diabloti: Quote
ulana Posted March 10, 2014 Author Posted March 10, 2014 W końcu wrzucam parę fotek z wystawy storczyków z zeszłego weekendu. Cóż - wystawa jak wystawa. Nie było tak wielkiej obfitości wielkich kwiatow jak rok temu. Więcej było subtelnych maluchów, dominowały różne Phalaenopsisy, aranżacje momentami wydawały mi się ciut łysawe. Ale poszalałam przy zakupach. :) Zdjęcia nie są najlepsze. Z rozrzewnieniem wspominałam mojego starego Zenita i stare czasy. Ech, żeby tak była ze mną eria na ten przykład... W końcu się zbiesiłam i przeszłam na automat i... najlepsze zdjęcia wychodziły na funkcji kulinaria. :) Tak więc - smacznego. :) Na początek aranżacje. Storczykowa kolumna. Nie zabrakło też wodnych akcentów. Pozostałe kwiatki prezentowano tradycyjnie. Quote
ulana Posted March 10, 2014 Author Posted March 10, 2014 A teraz prezentacja, która najbardziej mi się spodobała - pewnie dlatego, że były tam sabotki moje wszak ukochane. ;) Fajne też mieli orchidarium, chociaż malutkie. I to orchidarium. A teraz sabotki. Wyróżnione aniołki. :) Ta para bliźniaków rozglądała się dokoła jakby normalnie podśmiewała się ze wszystkich pod nosem (nosami właściwie) :) A tu samotnik Quote
ulana Posted March 10, 2014 Author Posted March 10, 2014 I jeszcze jedna parka. A te sabotki już są z innych aranżacji. A teraz pozostałe kwiatki, w większości Phalenopsisy - mieszańce i odmianowe. Quote
ulana Posted March 10, 2014 Author Posted March 10, 2014 No i na koniec zapodział mi się wyróżniony sabotek-ślicznotek I jeszcze jeden - sabotki górą! :) Oj chyba skłamałam... Na koniec - absolutnie fascynujący robal latający Psychopsis Kramieriana. :loveu: To tyle. Mam nadzieję, że Wam smakowało. :) Quote
Recommended Posts