Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciał bym zacząć hodować rybki w w akwarium wmontowanym w ścianę. Jakiej wielkości powinienem wybrać?Jakie rybki były by najlepsze do tego zbiornika zaznaczam że jestem początkującym hobbystą i liczę na podpowiedź

Posted

Ściana jest szerokości 25 cm. Chciałem zamontować akwarium o wymiarach 50/50/25 cm.Mam znajomego szklarza to mógł by mi wykonać taką skrzynkę.chciał bym się dowiedzieć jaki akcesoria będę musiał kupić w pierwszej kolejności

Posted

No na pewno filtr, oświetlenie, grzałkę. Dalej wszystkie rzeczy typu podloże, korzenie, żywe rośliny. Żywe stworzenia wpuszczać dopiero jak się ustabilizuje rownowaga w zbiorniku, czyli po około miesiącu, przy zastosowaniu odpowiednich preparatów można wczesniej.
W takim zbiorniku z ilością ryb za bardzo poszaleć nie mozna.
Zdecyduj też czy chcesz akwarium tzw. "towarzyskie" czy o konkretnym biotopie, np. Czarne wody Ameryki Południowej itp.

A przede wszystkim odsyłam do bardziej fachowych stron ;).

• 6 years later...
Posted

Nie chce zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj :P Planuje zacząć moją przygodę z rybkami :) Więc lepiej zacząć od mniejszego akwarium czy od razu kupić już jakieś duże ? :P

Posted
19 minut temu, jariz napisał:

Nie chce zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj :P Planuje zacząć moją przygodę z rybkami :) Więc lepiej zacząć od mniejszego akwarium czy od razu kupić już jakieś duże ? :P

Ja bym kupiła duże.W dużym akwarium utrzymują się większe ustabilizowane warunki.Nie trzeba często podmieniać wody.Np.karma i odchody jeżeli się rozłożą to nie zabrudzą tak wody w dużym jak w małym.Ryby będą mieć komfort przestrzeni.Są to istoty żywe i też należy im się komfort.Stwórz im takie warunki aby się czuły dobrze.

Ja mam już od kilku dobrych lat akwarium morskie 1500L i ryby się czują w nim bardzo dobrze.Bardzo przyzwyczajone są do nas,podpływają do głaskania.Cudny widok i cudna więź między człowiekiem jest a nimi.