Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Wreszcie po prawie 3 latach spędzonych w schronisku Rex 4.03.2013r. opuścił schronisko! Bez problemu wskoczył do samochodu i z uśmiechem na pysku pojechał zacząć nowe życie!
Wszystkiego dobrego cudny psiaku!

Miałam nie "bawić się" już w zakładanie wątków ale jak tu tego nie robić, gdy tyle "moich" jest potrzebujących.

Tym razem chciałabym przedstawić baaardzo adopcyjnego psa- na pierwszy rzut oka ALE ludzie podchodzą, czytają "kartkę" o psie i idą dalej.
Dlaczego?
Rex jest za stary na dom.
Ok. 10-letni owczarek niemiecki? po co komu? zaraz zaczną się problemy zdrowotne i tylko "problem".
Po drugie:
Rex nie akceptuje innych psów a ja nie mogę ryzykować, że może z jakimś się "dogada".
Po trzecie:
Rex to typowy onek- musi coś robić, tzn. nie ma żadnego adhd ale jest bardzo inteligentny i tego samego oczekuje od przyszłego Właściciela.
Absolutnie nieagresywny do ludzi.
Gdzie chciałabym go widzieć?
W domu z ogrodem, u boku ludzi dla których Rex nie byłby tylko stróżem ale również członkiem rodziny.
Gdzie wieczorami mógłby się rozłożyć spokojny o swój los przy nogach swojego Pana.
Gdzie ma pełną miskę, opiekę i miłość.
Czy taki dom się dla niego znajdzie?
Proszę mi w tym pomóc. Ja już nie mam siły i nie wiem gdzie szukać...

Zalety Rexa:
- jak na swój wiek to naprawdę silny pies, nie ma problemów z poruszaniem się, lubi spacery, zna komendy tj: siad, daj łapę, do nogi (ładnie chodzi przy wolontariuszu)
- byłby dobrym stróżem
- jak już wyżej pisałam- jest inteligentny, np. umie otwierać drzwi!
- posłuszny, wierny, wpatrzony w człowieka
- lubi samochody- pewnie za dobrych czasów jeździł. Jak tylko ktoś przy nim otworzy bagażnik- próbuje do niego wskoczyć

Wady:
- nie toleruje innych zwierząt

Pies na dom czeka 2 lata! Gdyby był o połowę młodszy....pewnie kolejka by się po niego ustawiała!

Na zdjęciach nie wyszedł zbyt duży ale to pokaźny, duży pies!

Czego potrzebuje?
Przede wszystkim POMOCY w ogłoszeniach, szukaniu DS.

Pies przebywa w schronisku w Warszawie i jako w typie owczarka niemieckiego wymogiem schroniska - przed adopcją są 3 spacery zapoznawcze z psiakiem.

Edited by magdyska25
  • Replies 207
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no piękny, dostojny pies...
największym problemem jest niewątpliwie jego wiek - ludzie przy dwucyfrowej liczbie nawet nie udają, że są zainteresowani...też mam kilku takich podopiecznych (link w podpisie). I mimo, że w dobrej kondycji, fizycznej i psychicznej, to odpadają....a przecież tak naprawdę, przy dobrych wiatrach, pożyje jeszcze 5-6 lat.
zgłaszałaś Rexa na fora owczarków...?

Posted

zaraz zajrzę.
Wiek + to, że nie toleruje innych czworonogów.

Były tel w jego sprawie- nie powiem, że nie ale kończyło się zazwyczaj ile pies ma lat? (w ogłoszeniach oczywiście była taka adnotacja), starszy pies ok. 10 aaaaa dobrze to się zastanowimy z rodziną i oddzwonimy.

Zrobię mu ogłoszenie na owczarki.eu są jakieś jeszcze bardziej znane?

Posted

Ogłaszałam Rexa z tym tekstem:

Rex to piękny owczarek niemiecki. Niestety w schronisku spędził już 2 lata, ludzie zwracają na niego uwagę ale zniechęca ich wiek, gdyż Rex ma ok. 10 lat, natomiast siłę i posturę jeszcze młodego psa. Nie toleruje innych zwierząt, dlatego też szukam mu domu, gdzie będzie jedynym czworonogiem. Najlepszy były dla niego dom z ogrodem. Będzie wspaniałym stróżem i członkiem rodziny zarazem. Nie wydaje psa na łańcuch. Pies obecnie przebywa w schronisku w Warszawie. Mogę jeszcze dodać, że na zdjęciu wyszedł mniejszy, w rzeczywistości to na prawdę duży pies. W sprawie Rexa proszę o kontakt telefoniczny.

Namiary na mnie:
tel: 609-266-951
mail: [email protected]

Posted

[quote name='magdyska25']zaraz zajrzę.
Wiek + to, że nie toleruje innych czworonogów.

Były tel w jego sprawie- nie powiem, że nie ale kończyło się zazwyczaj ile pies ma lat? (w ogłoszeniach oczywiście była taka adnotacja), starszy pies ok. 10 aaaaa dobrze to się zastanowimy z rodziną i oddzwonimy.

Zrobię mu ogłoszenie na owczarki.eu są jakieś jeszcze bardziej znane?

wiesz co...jasne, to, że pies toleruje obecność innych zwierząt jest niewątpliwie plusem, ale ja np żyłam przez 12 lat pod jednym dachem z psem, który nienawidził innych zwierząt i nie był to dla mnie jakiś straszny problem, przyzwyczaiłam się po prostu do tego. Taka była i już.
ja zajmuję się np trzema psami, które muszą trafić do domu bez innych zwierząt, ale nie uważam, żeby to był jakiś wielki ich mankament.
no chyba, że ktoś ma już psa i zastanawia się nad adopcją drugiego.

znalazłam jeszcze:

http://forum.owczarkopedia.pl/

http://www.owczarek.pl/forum/

Posted

właśnie o to mi chodzi- o "towarzystwo" dla swojej suczki do domu itp.
Zadzwonił kiedyś pewien pan- dobrze nam się rozmawiało, dom taki jak chciałam dla Rexa no tylko jeden "minus"- suczka.

Rex na początku skupiał się na spacerze na psach i "odpyskiwał" na zaczepki.
Teraz ładnie przechodzi obok innych, nie zwraca na nich uwagi albo po upomnieniu odpuszcza.

Posted (edited)

Magdyska25: a może być w takim razie tak?

Rex to mądry i piękny owczarek niemiecki. Niestety w schronisku spędził już 2 lata, ludzie zwracają na niego uwagę ale zniechęca ich wiek, gdyż Rex ma ok. 10 lat, natomiast siłę i posturę jeszcze młodego psa. Może jeszcze wiele lat być czyimś największym przyjacielem! To ogromnie inteligentny pies i skoncentrowany na człowieku. Toleruje inne zwierzęta ale nie wszystkie, dlatego też szukam mu domu, gdzie będzie jedynym czworonogiem. Najlepszy były dla niego dom z ogrodem. Będzie wspaniałym stróżem i członkiem rodziny zarazem. Nie wydaje psa na łańcuch. Pies obecnie przebywa w schronisku w Warszawie. Mogę jeszcze dodać, że na zdjęciu wyszedł mniejszy, w rzeczywistości to na prawdę okazały Pan Pies. Dowiozę jeśli będzie taka potrzeba. W sprawie Rexa proszę o kontakt telefoniczny tel: 609-266-951
mail: [email protected]

Edited by bea100
Posted

ja też na razie zapiszę wątek. Po ostatnim podwójnym cudzie we Wrocławiu (dwa starsze owczarki, z małą szansą na przetrwanie zimy w schronie znalazły fajny dt za karmę i weta) jakiś cień nadziei miewam przy starszych egzemplarzach. Nie pisałabym, że psiak się nadaje do stróżowania, bo w tym wieku już powinien na emeryturze być, z opcją: do kochania i ogrzewania stóp w zimowe dni:)

Posted

Przychodzę na wołanie z wątku SKARPETY OWCZARKOWEJ :)
Piękny, typowy owczar :loveu:
Potrzebny mu prawdziwy miłośnik rasy, który doceni jego zalety
Mogę założyć mu dziś wieczorem wątek na forum owczarek.pl
W wolnej chwili mogłabym zrobić też wydarzenie na fb, ale wolnych chwil mam ostatnio mało, więc nie obiecuję, że to będzie szybko :roll:
Może ktoś mógłby prędzej ???
I jakiś pakiecik ogłoszeń też się znajdzie dla przystojniaka :)

Posted

Co do jego samopoczucia:
- jak sobie radzi w schronisku?- myślę, że całkiem nieźle, nie widać u niego jakieś wielkiej depresji- chociaż był moment "załamki", kiedy bardzo schudł, boki się mu zapadły- odrobaczyłam psiaka i prosiłam o dokarmianie-również jedna Pani w tyg. specjalnie dla niego przyjeżdżała i dokarmiała.
Potem to już nawet za dobrze wyglądał.
tylne łapy mu nie siadają, jest w drewnianym, pojedynczym "domku", gdzie ma do dyspozycji budę ale wydaje mi się, że ciągle leży przy tej budzie. Lubi obserwować co się wokół niego dzieje.

Jest po prostu już obojętny.
Ludzie podchodzą do jego klatki (przyzwyczajony chyba już tym) i odchodzą.
Kiedyś jeszcze się zrywał i patrzył a teraz tylko leży i obserwuje.

Bea- pięknie dziękujemy! A tekst to i pożyczę.

Ok. dziękuję za dobre rady. Skreślę stróżowanie chociaż jakiś rok temu miałam tel. dzwonił facet, który rzekomo mówił, że to TEN pies stróżował u jego szefa ale szef oddał go do schroniska bo zainstalował kamery a teraz on chce go uratować ze schroniska i dać dom.
Tylko, że powiedziałam, że Rex jest wykastrowany (coś mi nie pasowało) to facet zmienił taktykę- już nie był tak miły- powiedział, że mnie pozwie bo psa okaleczyłam i teraz zamiast stróżowania będzie się lenił bo pies UWAGA! niewykastrowany - nie szczeka!
szczena mi opadła i poradziłam udać się do ludzkiego specjalisty albo się dokształcić w tym zakresie.

Posted

Jestem na zaproszenie magdyski. Na razie zapiszę. Przepiękny ON, w sile wieku (Czata, gdy miała 10 lat, jeswzcze całkiem dziarsko biegała przy rowerze, pływała w morzu i w ogóle była bardzo aktywna). Jakby się znalazł rozsądny DT - dołoże się w miarę moich możliwości.

Posted

Magda, Rexo to tez mój ukochany podpieczny z czasów kiedy jeżdziłam do schronu :) dokarmiałam go i wyprowadzałam na długie spacey, ma chłopaczek szczek i obszczekuje psy to jedyna wada poza tym to cudowny pies, oprócz ludzi powinien mieć swoją posesję do pilnowania , tak sie cieszę, że sie nim zajmujesz :) ponieważ ciągle mi na sercu lezy tydzień temu wysłałam jego zdjęcia do zaufanej osoby szukającej psa do firmy męża a prowadzącej hotelik. Bede jeszcze dociekać jaka decyzja bo tam miałby dobrze. Napisałam im, że Rexia ( tak go 2 lata temu nazwałam ;) ) zawiozę w każdej chwili każde kilometry byle do dobrego domku :)

Posted

Bea- pisz pisz o transporcie. Jak coś to my z Tomkiem w miarę możliwości możemy pomóc.

Ooo ale się złożyło!
Widzę, że nie jednego zauroczył :)
Już nie szczeka na inne psy- ładnie się oduczył i nie ciągnie jak lokomotywa.

Beataczl- nie mówię, że by się nie dogadał ale sprawdzaliśmy psa- poza schronem- na łagodną suczkę- kombinował tylko jakby tu ją "dorwać". To silny, duży pies, nie wiem czy ktoś chciałby ryzykować pogryzienie swojego pupila.
Zazwyczaj te które siedzą pojedynczo to do psów nie bardzo.