Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Kilka dni temu do schroniska w Sosnowcu został przywieziony niewielki, szorstki psiak z 'niebieskimi' oczami.
Okazało się, że jest niewidomy i każdy myślał, że to dziadek. Ale po obejrzeniu zębów okazało się, że ma około 5 lat :crazyeye:
Do tego, na szyi ma starą ranę po sznurze/łańcuchu :angryy:, ktoś musiał trzymać go na uwięzi w za ciasnej obroży, sznurze czy cholera wie czym, a jak stał się nieużyteczny przez swoją ślepotę - po prostu się go pozbył !

[CENTER][IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-mcuPaydI_pc/UJwIYSSW7cI/AAAAAAABcfk/psTlVk6FoFY/s512/DSC_0277.JPG[/IMG]

[/CENTER]

[B]Emiś [/B]ostatnio podsunęła pomysł, żeby mogła zabrać Feliksa (tak został nazwany) na konsultację do Lublina. Jedzie tam z suczką, która jest na hoteliku, więc transport byłby podzielony na pół + koszty wizyty, ok. 150 zł (może?).
Wtedy zobaczymy, co lekarz powie, czy są jakieś szanse, jakie koszty i moglibyśmy postarać się uzbierać kasę na operację oka albo dwóch (jak uzna lekarz). [B][SIZE=4]Przed Feliksem jeszcze wiele lat życia - szkoda, żeby egzystował w mroku, jeśli jest szansa, żeby odzyskał wzrok. [/SIZE][/B]Prawda?

Feliks to niewielki psiak. Bez problemu można wziąć go pod pachę :lol: Został oceniony na ok. 5 lat. Jego życie jak można się domyślać, nie było usłane różami - na dowód tego wystarczy pokazać szyję Feliksa, gdzie widać wielką ranę od zaciśniętego czegoś... Jest bardzo łagodny. Najpierw myślałam, że będzie jakiś wystraszony, niepewny, że będzie chciał się bronić. Sam podchodzi do człowieka, obwąchuje. Po chwili zaczyna merdać ogonem ;) Widać, że kontakt z człowiekiem sprawia mu przyjemność. Potrafi dogadywać się z innymi psami (aktualnie przebywa w jednej klatce z podobnej wielkości suczką).
Jest zaczipowany i wykastrowany.

[CENTER][IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-icmn2w_FHro/UJwM0FdZNLI/AAAAAAABcgE/B-yaF5QA4lc/s720/DSC_0266.JPG[/IMG]

[CENTER][IMG]https://lh5.googleusercontent.com/--cI2I5rVWb8/UJwM2EzslZI/AAAAAAABcgY/i1vsMsLAZ_U/s512/DSC_0271.JPG[/IMG]

[CENTER][IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-b8OfoBOGs94/UJwM3kEB2RI/AAAAAAABcgo/8NQh-jDFhzg/s512/DSC_0274.JPG[/IMG]

[CENTER][IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-1P-We9y2vtY/UJwM6K7fBPI/AAAAAAABchI/BDPrxA1cpG0/s512/DSC_0280.JPG[/IMG]

[/CENTER]

[/CENTER]

[/CENTER]

[/CENTER]

Edited by gosia2313
  • Replies 115
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Są pierwsze wpłaty na Feliksa ;)

[B]19.11.12[/B] - 30zł - [B]Joanna Ś. [/B]
[B]19.11.12 [/B]- 10zł - [B]Angela K.
27 zł od Angeli są na innym koncie Nadziejowym !

23.11.12[/B] - 70zł -[B] Piotr P.
[/B][B]26.11.12[/B]- 20zł -[B] Paulina J.
[/B][B]26.11.12[/B]- 20zł -[B] Mariusz L.
[/B][B]26.11.12[/B]- 10zł -[B] Justyna L.
27.11.12[/B] - 20zł -[B] Hanna Z.
28.11.12[/B] - 50zł -[B] Joanna G.
[/B][B]28.11.12 [/B]- 30zł -[B] abra64 [/B][B]
28.11.12 [/B]- 40zł -[B] Dorota S. [/B]
[B]14.12.12 [/B]- 100zł - [B]Ewa D. [/B]
[B]27.12.12 [/B]- 30zł - [B]abra64[/B]
[B]27.12.12[/B] - 96zł - [B]bazarek Angeliki[/B]

Edited by gosia2313
Posted

normalnie płakać mi się chcę.
W najbliższych dniach zrobię przelew na konto stowarzyszenia (reszta z bazarku).
Chciałabym, żeby na ten cel przeznaczyć te pieniążki.
Gosiu dopisać coś w tytule przelewu, czy normalnie tak jak zwykle ?
Dużo tych pieniążków nie będzie, ale zawsze 30-40 zł więcej.

Posted

Tak, jasne - zaraz dodam nr konta i tytuł do 1-go post albo 2-go?
Tylko wrócę ze spaceru z Pokerem i już dodaję

Tak, na to konto co zawsze może z tytułem "Cele statutowe -Feliks"

Posted

[quote name='gosia2313']Tak, jasne - zaraz dodam nr konta i tytuł do 1-go post albo 2-go?
Tylko wrócę ze spaceru z Pokerem i już dodaję

Tak, na to konto co zawsze może z tytułem "Cele statutowe -Feliks"[/QUOTE]

okej, to jak tylko otrzymam ostatnią wpłatę to robię przelew.

Posted

[quote name='Pysia']A kiedy on ma jechać do tej lecznicy?[/QUOTE]

nie znam jeszcze terminu. Emiś jedzie z Rumbą (jeśli nic nie pomyliłam) i zabierze też Feliksa ze sobą. P. Iwona podsunęła mi też inf, że dr Garncarz będzie na wyjazdowych konsultacjach w Tychach i można tam pojechać bo bliżej, ale Emiś mówiła, że to niekoniecznie się opłaca, bo była ze swoją Raszką, ale nie wziął ze sobą całego niezbędnego sprzętu i i tak na inne badania które były potrzebne musiała jechać do Lublina. Tak więc zostajemy przy konsultacji psiaka w Lublinie :-)

Posted

Ja tak mu się przyglądam i zastanawia mnie jego budowa. Ma typowa dla starszego psiaka. Ja już wiele lat temu stwierdziłam ze zęby są często niemiarodajne. Mojej ONce każdy wet dawał do 5 lat na podstawie uzębienia a miała 13.... To samo mam teraz z niufką. Dają jej 6-7 a ma ponad 10. Luśce dają tyle ile ma ;)

Posted

No na pewno nie jest miarodajne :D Ale inaczej się nie da ;P
U nas np. Liza, która była w schronisku 7 lat miała tak ładne zęby, że oceniono ją na 3 lata :D Dingo z kolei miał tak zniszczone, że dostał 8 lat, ale w czipie z poprzedniego schroniska miał wpisaną datę ur. 2008 więc o połowę młodszy :)

Posted

aaa dziękujemy bardzo w imieniu Feliksa
zaglądajcie też tu proszę , pilne
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/235590-ZAGŁODZONA-MINI-DT-po-OPERACJI-potrzebny-na-JUŻ-!!!?p=19963574#post19963574[/URL]

Posted

Wpłaty można kierować na konto Nadziei Na Dom :

Tytuł : Cele statutowe - FELIKS

Stowarzyszenie Opieki nad Zwierzętami "Nadzieja na Dom"
Sosnowiec, ul. Dojazdowa

65 1020 2313 0000 3102 0402 7082

Posted

No właśnie. Bo ja tak sobie myślę. To takie głupie psie myśli....
Bo jak on staruszek to raczej nie ma szans na odzyskanie wzroku. I kasa wydana będzie niepotrzebnie. Moze rzeczywiscie najpierw jechać z nim do Katowic np do dobrego weta który choć zgadnie na podstawie badań czy jest choć najmniejsza szansa na poprawe?
Tak mi tylko sie myśli- nie bijcie. Znam sporo niewidomych psów. Na starość. I sporo z nich było u Garncarza i nie dawał im szansy.