Jump to content
Dogomania

Karmy dla psów z chorą wątrobą


Recommended Posts

  • Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

można kupic tańsze żarcie a wspomagac tabsami z apteki,taniej wychodzi

Posted Images

Faktycznie jest minimalnie tańsza (zawsze można parę groszy zaoszczędzić), ale nie ma specjalnej dla psów z chorą wątrobą i nie wiem czy któraś inna by pasowała...
Tutaj są wszystkie ich produkty:
[url]http://www.farmina.com/?q=pl/product[/url]

Link to post
Share on other sites

CHyba nie ma nic tańszego od Troveta, niestety, szukalam bardzo długo. Fermina wychodzi dokładnie tak samo,wcale nie jest tańsza , ja kupuje Trovet po 209 zł 12,5 kg,Farmina jest po 223 zł worek 12 kg. .

Niby Bosch Veterinary Diet jest najtańsze,ale chyba w środku nie ma nic wartościowego [url]http://animalia.pl/produkt,4028,63,bosch-veterinary-diet-special-light-125kg.html[/url]. Może ktoś "znający się" wypowie.

Można tez kupić za 215 zł Purina Veterinary Diet 14 kg,ale już po jednym worku psu siada sierśc i waga [url]http://www.karmoteka.pl/purina-veterinary-diets-gastroenteric-formula-14kg-p-115.html,więc[/url] i tak szybko wrócisz do Troveta. Różnica w jakości jest widoczna już po otwarciu worka, jakieś suche ,zatęchłe wióry.

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

Zdiagnowali u mojego psa chorą wątrobę. Weterynarz polecił karmę hill's l/d albo royal hepatic. Nic nie wspomniał o trovecie. Czy są jakieś przeciwskazania tej karmy? Potrzebuję karmy dla niejadka, która go dodatkowo podtuczy...

Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o karmę Farmina Vet Life Hepatic dla psa to doskonale sprawdza się u psów chorych na wątrobę i miejących dodatkowo alergię pokarmową. Długo szukałam karmy dla mojej suni chorej na wątrobę, niestety wszystkie ją uczulały. I teraz w końcu wynaleźli Farmine Hepatic. Super. W końcu przestała się też drapać. To jest jedyna taka karma na rynku na dwie choroby w jednym :)

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Zaczęliśmy od Royala, niestety po trzech tygodniach Maniek ma wzdęcia oraz nie może się wypróżnić. Nie chce w ogóle tykać tej karmy.

Czy ktoś byłby tak miły i odsprzedał kilogram karmy Trovet Hepatic? Chcę spróbować, a że Maniek to kompletny niejadek, to boję się, że poraz kolejny wyrzucę kasę w błoto...

Link to post
Share on other sites

Wiem, że można kupić tańsze i pakować farmakologię sztuczną ale mnie ciekawi właśnie inna alternatywa. Osobiście unikam używania leków wole naturalne sposoby i zioła właśnie. Odpowiednią dietą też można leczyć. Tylko nie wiem czy to u psa zadziała czy w takiej karmie jest odpowiednia ilość ziół czy to tylko tak na pokaz dodali.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Moja suka jedzie na hepaticu (Trovet) już drugi rok. I nagle mnie oświeciło, czy to może być dla psa (13 lat zaczęła) szkodliwe??? Tak długo?  Przeczytałam własnie w opisie Trovet takie zdanie : 

Wskazówki żywieniowe:

Karmienie dietą TROVET HLD jest zalecane przez okres 6 miesięcy w celu zmniejszenia możliwości powstawania kamieni.

 

I jak to rozumieć? czy Trovet HLD chroni przed powstawaniem kamieni,czy długotrwałe podawanie może się właśnie przyczynic do powstawania kamieni?

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Witajcie jestem tu nowa,potrzebuję bardzo Waszej pomocy. Mam sunię rasy Cocker Spaniel angielski,Tina ma 15 lat,niestety jest to wiek geriatryczny. Jest po zabiegu nacinania ropnia na skutku,odetkał jej się kanał sutkowy i wytworzył się stan ropny bardzo mocny,Tina bardzo wycierpiała,ale na szczęście wyszła z tego,brała jakiś czas silne antybiotyki i zastrzyki sterydowe,niestety kanał sutkowy jest cały czas w środku otwarty nie zamknął się a co za tym idzie trzeba podać jej lek hormonalny,jednak podczas badań krwi wyszło,że jej wątroba jest w opłakanym stanie,ma bardzo dużo tłuszczu,jakby go nie tolerowała.Dodam,że jest całe życie na gotowanym jedzeniu,ryż z warzywami i mięsem typu żołądki,wątróbka żadne świństwa.Nigdy nie tolerowała żadnej karmy,zawsze kończyło się to jakąś reakcją alergiczną albo biegunką,albo wychodzeniem sierści,albo jej matowieniem albo wymiotami,już tyle karm w ciągu jej życia próbowaliśmy,że straciłam już rachubę. Ale do rzeczy nie można podjąć leczenia tego sutka,gdyż jej wątroba tego nie wytrzyma,a układ odpornościowy jest bardzo słaby. Powinna przejść na karmę specjalną wątrobową,sęk w tym,że już nie stać mnie na to leczenie,koszt przy jej wadze powinna jeść 200 gr dziennie karmy wyszedł około 460 zł miesięcznie a jak wiadomo na miesiącu tej karmy się nie skończy.W ostatnim czasie wydałam tysiąc złotych na jej leczenie i brakuje mi już sił.Nie wiem co mam robić,nie chcę się poddać,ciągle o nią walczę,ale już nie wiem co mam robić.Moja koleżanka pracuje w sklepie chcę zorganizować zbiórkę na dalsze leczenie Tiny,ale utkwiłam w martwym punkcie,czy naprawdę nie ma jakiś tabletek ziołowych które mogłyby poprawić funkcjonowanie jej wątroby?Skoro dla człowieka są?Problem jest taki,że ona potrzebuje podania tamtego leku na zamknięcie tego kanału sutkowego,jest teraz osłabiona i może jej się to odnowić w każdej chwili,ale przez tą wątrobę nie mogę podać jej leku ;( Proszę pomóżcie,bo zwariuję.Patrzę na Tinkę i płaczę jeszcze wczoraj dobiłam się tymi zdjęciami http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114871,15000460,_Wiem__ze_podczas_zdjec_beda_lzy___Przepiekne_zdjecia.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta Przepraszam za moje roztargnienie w piśmie,ale to po prostu emocje...z góry dziękuję za wszystkie rady

Link to post
Share on other sites

nie załamu się,kup w aptece np.esseliv duo w kapsułkach i stosuj tak jak dla dorosłego czlowieka(preparat jest tani).

piszesz tez że watroba ma bardzo duzo tłuszczu(przynajmniej tak zrozumiałam z twojego opisu)-jakie to badania wykonałas bo jakos nie bardzo kojazę aby były takowe.może chodziło ci o surowicę("część"krwi po odwirowaniu),że jest lipemiczna(czyli ma duzo kropelek tłuszczu)przez co badanie na watrobe wyjsc nie mogło(wystarczy przegłodzic wtedy psa 24h przed badaniem)

Link to post
Share on other sites

 

nie załamu się,kup w aptece np.esseliv duo w kapsułkach i stosuj tak jak dla dorosłego czlowieka(preparat jest tani).
piszesz tez że watroba ma bardzo duzo tłuszczu(przynajmniej tak zrozumiałam z twojego opisu)-jakie to badania wykonałas bo jakos nie bardzo kojazę aby były takowe.może chodziło ci o surowicę("część"krwi po odwirowaniu),że jest lipemiczna(czyli ma duzo kropelek tłuszczu)przez co badanie na watrobe wyjsc nie mogło(wystarczy przegłodzic wtedy psa 24h przed badaniem)

 

Ona właśnie była na czczo przed badaniem a ostatnio w ogóle nie ma apetytu...może podam dokładnie parametry jej wyniku,nie znam się na tym a będzie łatwiej ocenić sytuację.
Dziękuję...
ALT 23.564 U/L ( 3.000-50.000)
AST 8.913 U/L ( 1.000-37.000)
KREA 1.654 mg/dl ( 1.000-1.700)
Bial * 12.136 g/dl H ( 5.500-7.000)
Chol *69.020 mg/dl L ( 127.000-360.000)
Moczn * 9.476 mg/dl L ( 20.000-45.000)
Lip 25.849 U/L ( 0.000-800.000)
AST/ALT 0.378

tak tak chodziło o tą krew,że po odwirowaniu miała bardzo dużo tłuszczu i wet.powiedział,że to co wyszło w wynikach świadczy o uszkodzeniu wątroby
Link to post
Share on other sites

na podstawie wyników-"nie wynika z uszkodzenia watroby",to że surowica jest lipemiczna wynikac może z otyłosci,grubej tkanki tłuszczowej psa

niski cholesterol może wskazywac na niewydolna watrobe(ale aspat i alat masz w normmie).,ale tez na choroby wyniszczajace(np w twoim przypadku  mógł to byc zabieg operacyjny).na twoim miejscu wzięła by wszytskie wyniki i skonsultowałabym u innego weta

na podstawie tych wyników śmiała bym stwiedzić że masz zdrowego psa

Link to post
Share on other sites

 

na podstawie wyników-"nie wynika z uszkodzenia watroby",to że surowica jest lipemiczna wynikac może z otyłosci,grubej tkanki tłuszczowej psa
niski cholesterol może wskazywac na niewydolna watrobe.,ale tez na choroby wyniszczajace(np w twoim przypadku  mógł to byc zabieg operacyjny).na twoim miejscu wzięła by wszytskie wyniki i skonsultowałabym u innego weta

 

Ona ma 14 kg niby waga jest prawidłowa,właśnie w poniedziałek taki mam zamiar chcę to skonsultować,dlatego też jeszcze napisałam tutaj,ale boję się o nią strasznie,ja wiem że młodsza już nie będzie,ale w ostatnim czasie mam już po prostu dość.Ale jak tu nie walczyć o nią?
Link to post
Share on other sites

majac zinterpretowac na podstwie wyników tu i teraz to nie,nie ma tragedii-tak skromnie powiem.więc dziś mozesz spac spokojnie.

a wracjac jeszcze do tematu samego gruczołu sutkowego-czemu tej zmiany po prostu nie usuna chirurgicznie?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Announcements


×
×
  • Create New...