Jump to content
Dogomania

Problem z dorosłym psem i szczeniakiem. Zazdrość, nie duża agresja! Prosze o pomoc!!

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry.
Mam psa, ma 13 lat, jest głuchy ale jak na swoje lata jest bardzo żywy i kumaty. Ostatnio zjawił się u nas młody szczeniaczek, jest to piesek. Problem polega na tym ze staruszek go nie akceptuje, młody się do niego łasi, a ten na niego warczy i raz do niego doskoczył. To nie jest tak że staruszek jest agresywny, ma swój świat i zawsze był sam wychowywany. Młodego załatwiło się bo pomyślałem że oba będą się dobrze bawić, i 13 latek się rozrusza.. pomyliłem się. Z tego co widzę jest po prostu bardzo ale to bardzo zazdrosny. Macie jakieś pomysły ? Domyślam się że muszą ustalić między sobą który jest samcem Alfa, ale boje się że zrobią sobie krzywdę. Teraz jest zazdrość, a co będzie jak młodziak zacznie rosnąć ? Mówiąc wprost będzie sporo większy i boje się że go najprościej w świecie zje..:shake:
Jakie macie pomysły, propozycje ? Jak wspomniałem wcześniej staruszek jest głuchy od jakiegoś czasu i to też strasznie utrudnia mi z nim komunikację. Reaguje na mimikę. Przecież nie da się, przez całe życie oddzielać je, i żeby siedziały w 2 pokojach, bo jak któryś przejdzie mi z drzwiami jak nas nie będzie to... krew się poleje!
Sprawa jest pilna! Czy psi psycholog jest w stanie pomóc ?

Posted

Wiesz co, ja zawsze, ilekroć wprowadzałam nowe psy do ekipy, zostawiałam je samym sobie. Ingerowałam dopiero, jeśli szło naprawdę na ostro, a takich okazji przez ostatnie 15 lat było może pięć. Psy się dogadają, dla starszego to nowa sytuacja, młody chce się bawić, ale nie za bardzo rozumie, że starszy chce mieć jasno wyznaczone granice. Daj im czas, pozwól im się docierać, nie ingeruj w ogóle, jeśli nie leci sierść i nie ma jatki. Jeśli jeden drugiego czasem przydusi, ale widać, ze po chwili przyduszony działa swobodnie dalej, daj im spokój. To normalne zachowanie u psów.
Akurat 3 lata temu do teściów wprowadziłam sukę. Mieli psa, całe życie mieszkał u nich, na dodatek źle zsocjalizowany z psami, bo mieli go od 4 tygodnia (suka była chora i maluchy umierały przy niej). Nagle wpadła do domu trzyletnia suczka, radosna, zabawowa, niedopieszczona. Pies cały czas ją przeganiał, usiłował jej zabierać michę, gonił od swoich ludzi. Po kilku tygodniach wspólnych posiłków, spacerów, zabaw nagle Ami uznał Maję za swoje stado i zaczął jej bronić, pilnować, nawet się bawili.
Po prostu one się same muszą dogadać. Musisz tylko uważać, aby żadnego nie faworyzować, ale też żeby starszy pies nie czuł się zepchnięty w kąt i przyduszony przez młodego. Jeśli widzisz, że starszy ma serdecznie dość szczyla, ogania się, odwołaj młodego i zajmij go czymś innym.

Posted

A co jeśli zrobią sobie krzywdę ? Ta zazdrość przeradza się w agresję.. Staruszek nie ukrywam ma charakter dominujący.. Przecież nie da się trzymać ich przez całe życie w 2 oddzielnych pokojach prawda ?.. Biorąc szczeniaka zakładałem że będzie zupełnie inaczej, bo jak jestem ze staruszkiem na spacerze to piszczy za innymi psami i się za nimi ogląda.. A może je rozdzielić na jakiś czas i później na neutralnym terenie klimatyzować ? Tylko co będzie jak szczeniak zacznie być dla wiekowego przeciwnikiem ? Ech człowiek chciał dobrze a wyszło źle..

Posted

NIE ROZDZIELAJ, tylko pogłębisz problem, psy będą myślały, że ten drugi jest dla nich zagrożeniem. Baw się z oboma razem, integruj, nie ingeruj. Tu większość ludzi ma po kilka psów i bardzo rzadko się zdarzają jatki.

Posted

grosik1983 napisał(a):
Domyślam się że muszą ustalić między sobą który jest samcem Alfa,

nieprawda. szczeniak jakby z automatu jest niżej w hierarchii i póki jest małym szczylem to nawet nie będzie próbował się stawiać. problem może być później, w jego okresie dorastania. póki co daj im czas. starszy pies musi się przyzwyczaić do szczeniaka, w końcu od zawsze był sam. pilnuj jedynie, zeby szczyl nie był zbyt nachalny. i pamiętaj, zrównoważony dorosły pies nie zrobi krzywdy szczeniakowi. moze go skarcić, jak szczyl zacznie przeginać, ale krzywdy nie zrobi.