AmartAmi Posted September 20, 2012 Posted September 20, 2012 [B]Jak w temacie, może ktoś mi podpowie gdzie najtaniej "zaczipuję" psa? [/B] Quote
tred102 Posted January 9, 2013 Posted January 9, 2013 (edited) Czipowanie psów i kotów polega na wszczepieniu pod skórę zwierzęcia czipu – mikroprocesora wielkości ziarna ryżu z zakodowanym unikalnym numerem identyfikacyjnym. Czip umieszcza się po lewej strony szyi zwierzęcia za pomocą specjalnej strzykawki. Jest to zabieg szybki (trwa około minuty), bezbolesny i nie powoduje uszkodzenia [COLOR=#01337C][FONT=Verdana]skóry[/FONT][/COLOR]. Sam implant jest całkowicie bezpieczny dla [URL="http://pupile.wieszjak.pl/psy/237110,Jakich-szczepien-potrzebuje-pies.html"]zdrowia[/URL] zwierzęcia. Nie wywołuje uczucia dyskomfortu, reakcji [URL="http://pupile.wieszjak.pl/koty/285648,Co-zrobic-gdy-kot-powoduje-alergie.html"]alergicznych[/URL], szkodliwego działania na ani w żaden sposób nie ogranicza normalnej aktywności pupila. Implant wszczepia się raz na całe [COLOR=#01337C][FONT=Verdana]życie[/FONT][/COLOR]. Znakować elektronicznie można także ptaki. [B][B]Co daje czipowanie?[/B][/B] Czip umieszczony pod skórą zwierzęcia umożliwia identyfikację pupila gdy się zgubi lub zostanie skradziony. W czipie znajduje się unikany numer, któremu przyporządkowane są dane o zwierzęciu oraz podstawowe dane właściciela. Te [COLOR=#01337C][FONT=Verdana]informacje[/FONT][/COLOR] podaje się lekarzowi weterynarii po wszczepieniu implantu, a ten z kolei przesyła je do Ogólnopolskiej Bazy Danych Polskiego Towarzystwa Rejestracji i Identyfikacji. Edited January 28, 2013 by tred102 Quote
Aysel Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 Temat już stary, ale jeśli nadal aktualny i się przyda to ja chipowałam u p. Rudobielskiej, niestety dokładnie nie pamiętam ile to kosztowało. Quote
AmartAmi Posted January 22, 2013 Author Posted January 22, 2013 [quote name='Aysel']Temat już stary, ale jeśli nadal aktualny i się przyda to ja chipowałam u p. Rudobielskiej, niestety dokładnie nie pamiętam ile to kosztowało.[/QUOTE] Dzięki, przyda się na przyszłość... a czy mogę prosić o dokładny adres? Z tego co wiem to p.Rudobielska wykonuje inseminacje... i podobno zna się na rzeczy... nie jestem z Białegostoku, ale szukam weta, który oferuje takie usługi. Quote
Aysel Posted January 22, 2013 Posted January 22, 2013 Hehe nie wiem czy jest jakaś rzecz której p. Rudobielska się nie podejmuje ;) Nawet jaszczury ostatnio u niej diagnozuję, gdy po wprowadzeniu nowego zaczęły się komedie z robakami. Pani Rudobielska przyjmuje na ul. Pietkiewicza 14 - to jest osiedle TBS. Jeśli jedziemy KEN od strony Castoramy to pierwsza uliczka w prawo, ostatni budynek po prawej. Quote
dreag Posted January 22, 2013 Posted January 22, 2013 Czipują prawie wszystkie lecznice w Białymstoku, koszt 30 zł - z dofinansowaniem z miasta. Wypełnia się dane do BOP (Baza Oznakowania Psów), która prowadzi schronisko (baza miejska). Jeśli pies trafi do schronu, odnajdą Cię i powiadomią. Normalna cena to 60 zł i wtedy nie podajesz danych do w/w bazy. Warto oprócz tego, moim zdaniem, zarejestrować w bazie ogólnopolskiej [COLOR=#009933]www.[B]safe[/B]-[B]animal[/B].eu[/COLOR], co prawda płaci się wpisowe 30 zł, ale potem można rejestrować nieograniczoną liczbę psów;). Jeśli pies zaginie, a ktoś sprawdzi, że ma chip (czytniki mają lecznice, SM, schronisko), jak nie będzie zarejestrowany w bazie ogólnopolskiej - to nie znajdzie się właściciela!!!!! Quote
AmartAmi Posted January 22, 2013 Author Posted January 22, 2013 [quote name='Aysel']Hehe nie wiem czy jest jakaś rzecz której p. Rudobielska się nie podejmuje ;) Nawet jaszczury ostatnio u niej diagnozuję, gdy po wprowadzeniu nowego zaczęły się komedie z robakami. Pani Rudobielska przyjmuje na ul. Pietkiewicza 14 - to jest osiedle TBS. Jeśli jedziemy KEN od strony Castoramy to pierwsza uliczka w prawo, ostatni budynek po prawej.[/QUOTE] Wielkie dzięki :) [quote name='dreag']Czipują prawie wszystkie lecznice w Białymstoku, koszt 30 zł - z dofinansowaniem z miasta. Wypełnia się dane do BOP (Baza Oznakowania Psów), która prowadzi schronisko (baza miejska). Jeśli pies trafi do schronu, odnajdą Cię i powiadomią. Normalna cena to 60 zł i wtedy nie podajesz danych do w/w bazy. [/QUOTE] Niestety nie jestem z Białegostoku, więc dofinansowanie mnie nie obejmuje :( Szukałam "taniego" czipowania - przed przeglądem miotu... w innych Związkach można zaczipować po 35 zł od szczeniaka, w naszym to niemożliwe niestety. Quote
dreag Posted January 22, 2013 Posted January 22, 2013 Zapytaj czy nie obejmuje, a może? Nic nie szkodzi zadzwonić;). Quote
AmartAmi Posted January 24, 2013 Author Posted January 24, 2013 [quote name='dreag']Zapytaj czy nie obejmuje, a może? Nic nie szkodzi zadzwonić;).[/QUOTE] Dzwoniłam i nie obejmuje... Quote
Recommended Posts