BeataSabra Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Mam pytanie czy kto艣 stosowa艂 u swojego psa lek Karsivan ? Sabra ma zrosty w p艂ucach /oskrzelach Momentami jest niedotleniona wet przepisa艂 w艂a艣nie ten lek a nie wiem nic na jego temat i boj臋 si臋 troche go podawa膰. Zaleci艂 r贸wnie偶 Rimadyl na 艂apy ale wiele z艂ego na jego temat s艂ysza艂am i nie podam. Jest co艣 o podobnym dzia艂aniu a mniej szkodliwe ?? Pozdrawiam Quote
Ela_and_Krzys Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Moj 15-letni spanielek dostaje Karsivan na ogolna poprawe kondycji. I widze duze zmiany na plus - jest zwawszy, wiecej biega, ma wiecej sil. Quote
BeataSabra Posted March 9, 2007 Author Posted March 9, 2007 [quote name='Ela_and_Krzys']Moj 15-letni spanielek dostaje Karsivan na ogolna poprawe kondycji. I widze duze zmiany na plus - jest zwawszy, wiecej biega, ma wiecej sil.[/quote] Sabra ma 5 lat. Czy s膮 jakie艣 skutki uboczne stosowania tego leku ? I czy pies b臋dzie go przewlekle dostawa艂 I czy jest jaki艣 ta艅szy odpowiednik Quote
Ela_and_Krzys Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Nie wiem, Bimus bierze go od kilku miesiecy i ma sie caly czas dobrze. Ja nie slyszalam o efektach ubocznych. Staruszkom chyba podaje sie go przewlekle. Przy mlodym psie nie mam pojecia. AniaB tez podaje karsivan swojej Leksie. Quote
BeataSabra Posted March 9, 2007 Author Posted March 9, 2007 [quote name='Ela_and_Krzys']Nie wiem, Bimus bierze go od kilku miesiecy i ma sie caly czas dobrze. Ja nie slyszalam o efektach ubocznych. Staruszkom chyba podaje sie go przewlekle. Przy mlodym psie nie mam pojecia. AniaB tez podaje karsivan swojej Leksie.[/quote] Aha Sabra ma bra膰 dwa razy po p贸艂 tabletki Od jutra dostanie Quote
Ela_and_Krzys Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Bim bierze chyba kolo 3 tabletek dziennie. Wazy niecale 30kg. Quote
AniaB Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 karsivan nie jest lekiem uci膮zliwym dla organizmu nie jest tez alergizuj膮cy to taki w艂a艣nie dotleniacz organizmu dobry dla starszych ps贸w - aby 艂atwiej pracowa艂o serce, dotlenia艂 sie m贸zg r贸wniez stosowany u ps贸w z problemami sercowymi oraz wszedzie tam gdzie wystepuje niedotlenienie.. beatasabra - nasza leksa jest alergikiem, ma powiekszone serce i jest stara - lek przyjmuje juz rok jest po nim zwawsza, weselsza i ma wiecej si艂 ja polecam go bardzo w kazdym razie jutro odbieram nastepn膮 dawke to ewentualnie przepisze wazniejsze rzeczy z opakowania - chyba, ze kupi艂as i masz ulotk臋.. lek nie jest tani - ja p艂ace 50 z艂 za 60 tabletek nie znam odpowiednika -nie wiem czy jest leksa nasza b臋dzie bra膰 ten lek dozywotnio.. Quote
BeataSabra Posted March 9, 2007 Author Posted March 9, 2007 [quote name='AniaB']karsivan nie jest lekiem uci膮zliwym dla organizmu nie jest tez alergizuj膮cy to taki w艂a艣nie dotleniacz organizmu dobry dla starszych ps贸w - aby 艂atwiej pracowa艂o serce, dotlenia艂 sie m贸zg r贸wniez stosowany u ps贸w z problemami sercowymi oraz wszedzie tam gdzie wystepuje niedotlenienie.. beatasabra - nasza leksa jest alergikiem, ma powiekszone serce i jest stara - lek przyjmuje juz rok jest po nim zwawsza, weselsza i ma wiecej si艂 ja polecam go bardzo w kazdym razie jutro odbieram nastepn膮 dawke to ewentualnie przepisze wazniejsze rzeczy z opakowania - chyba, ze kupi艂as i sama mozesz to zrobi膰.. lek nie jest tani - ja p艂ace 50 z艂 za 60 tabletek nie znam odpowiednika -nie wiem czy jest leksa nasza b臋dzie bra膰 ten lek dozywotnio..[/quote] Ja zap艂aci艂am 30 z艂 za 30 tabletek Ale nie dosta艂am ulotki opakowania nic Wi臋c bardzo ch臋tnie skorzystam z pomocy Quote
Ela_and_Krzys Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 ja nie mam opakowania - Bimus mieszka z moimi rodzicami w okolicach Lublina Quote
AniaB Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 pewnie dosta艂a艣 po prostu p贸艂 opakowania - pude艂ko zosta艂o u weta ja te偶 zazwyczaj swoje od razu wyrzucam, ale jutro zaraz napisze wszystko z ulotki Quote
BeataSabra Posted March 9, 2007 Author Posted March 9, 2007 [quote name='AniaB']pewnie dosta艂a艣 po prostu p贸艂 opakowania - pude艂ko zosta艂o u weta ja te偶 zazwyczaj swoje od razu wyrzucam, ale jutro zaraz napisze wszystko z ulotki[/quote] Dzi臋kuje Troche mnie to wszystko przyt艂oczy艂o Quote
AniaB Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 no mam juz ulotk臋 - wiec wybiore to co bardziej zrozumia艂e (chyba ze potzrebny Ci ca艂y opis dzia艂ania farmakologicznego - to ew. potem to dopisze) W艂asciwosci i dzia艂anie: lek polepsza szybko艣膰przep艂ywu krwi w naczyniach w艂osowatych, przyczyniaj膮c sie do lepszego zaopatzrenia w tlen m贸zgu, miesnia sercowego i miesni szkieletowych.Posiada dzia艂anie naczyniowo - rozkurczowe, korzystnie wp艂ywa na reakcje metaboliczne w m贸zgu oraz zmniejsza uszkodzenia tkanki m贸zgowej spowodowane niedokrwieniem. Lek nie kumuluje sie. Doswiadczenie kliniczne ()wykaza艂y, ze karsivan jest dobrze tolerowany przez organizm psa. Wskazania: Preparat przeznaczony do zapobiegabnia i ograniczania zmian zwi膮zanych ze staroscia. Zaleca sie podawac w przyp.: nu偶liwo艣c, apatia, trudnosci we wstawaniu i chodzeniu, utrata apetytu, wyniszczenie organizmu, wypadanie w艂os贸w, matowienie siersci.. Mam nadzieje ze takie informacje troszke Cie uspokoj膮 Ulotka jest d艂uga - ale dawkowanie pewnie znasz, je艣li jakies informacje sa ci potzrebne to je tu uzupe艂nie.. Quote
BeataSabra Posted March 10, 2007 Author Posted March 10, 2007 Dzi臋kuje informacja mnie uspokoi艂a Rozszyfrowa艂am dawkowanie w ksi膮偶eczce ma dostawa膰 dwa razy po 1 tabletce Quote
Anashar Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 No to ja te偶 co艣 dodam ;) M贸j Rock bierze Karsivan ponad rok, cho膰 m贸j psiak sam ma 1,5 roku. Niestety ju偶 jak by艂 ma艂y okaza艂o si臋, 偶e ma powi臋kszone serce. Dawk臋 ma do艣膰 du偶膮, 4 tabletki na dzie艅. W upalne dni musieli艣my podawa膰 mu 6 tabletek na dzie艅. Ale to naprawd臋 bardzo pomaga. Bez jego podawania Rocky wog贸le nie m贸g艂 spa膰, bardzo ci臋偶ko oddycha艂, wida膰 by艂o, 偶e poprostu si臋 m臋czy. Odk膮d go podajemy naprawd臋 wida膰 znaczn膮 popraw臋. To jest 艣wietny lek na dotlenienie, i z czystym sumieniem go polecam :) Quote
AniaB Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 no to teraz ci od karsiwanu powinni sypna膰 nam jakim艣 groszem za reklam臋!! za taka reklame!!! Quote
Anashar Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 [quote name='BeataSabra'] Zaleci艂 r贸wnie偶 Rimadyl na 艂apy ale wiele z艂ego na jego temat s艂ysza艂am i nie podam. Jest co艣 o podobnym dzia艂aniu a mniej szkodliwe ?? Pozdrawiam[/quote] A co dok艂adniej dolega Sabrze? Ma k艂贸poty ze stawami/ko艣cmi? My kiedy艣 swojemu na ko艣ci i stawy te偶 podawali艣my Rimadyl, ale to yb艂o dawno, nie pami臋tam czy by艂y jakie艣 skutki uboczne. Wiem, 偶e r贸偶ni weci r贸偶nie radz膮. My chodzili艣my z naszym psiakiem odk膮d go mamy do jednego weta. Niesety musz臋 stwierdzi膰, 偶e leczenie byo z艂e i psiak strasznie si臋 przy nich wyniszczy艂... Odk膮d zmienili艣my ich na inn膮 wetke w ci膮gu miesi膮ca podlczy艂a psa nie do poznania. Po ponad roku ci膮gle podniesionej gor膮czki, kt贸rej tamci weci nie potrafili zbi膰, nasza nowa Pani doktor zrobi艂a to w tydzie艅 :) Teraz na te stawy mamy zastrzyki, do wtorku codziennie robi臋 mu raz dziennie zastrzyk. Jeszcze nie powiem, czy jest poprawa bo dopiero 2 dni je bierze. Ale jest kilka dobrych i lepszych lek贸w na stawy i ko艣ci, Rimadyl napewno nie jest jedyny ;) Quote
Anashar Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 [quote name='AniaB']no to teraz ci od karsiwanu powinni sypna膰 nam jakim艣 groszem za reklam臋!! za taka reklame!!![/quote] Albo chocia偶 darmowy zapas Karsivanu na rok :lol: Za to to nawet m贸g艂bym codziennie paradowa膰 z ich reklam膮 na plecach ;) Quote
BeataSabra Posted March 10, 2007 Author Posted March 10, 2007 [quote name='Anashar']A co dok艂adniej dolega Sabrze? Ma k艂贸poty ze stawami/ko艣cmi? My kiedy艣 swojemu na ko艣ci i stawy te偶 podawali艣my Rimadyl, ale to yb艂o dawno, nie pami臋tam czy by艂y jakie艣 skutki uboczne. Wiem, 偶e r贸偶ni weci r贸偶nie radz膮. My chodzili艣my z naszym psiakiem odk膮d go mamy do jednego weta. Niesety musz臋 stwierdzi膰, 偶e leczenie byo z艂e i psiak strasznie si臋 przy nich wyniszczy艂... Odk膮d zmienili艣my ich na inn膮 wetke w ci膮gu miesi膮ca podlczy艂a psa nie do poznania. Po ponad roku ci膮gle podniesionej gor膮czki, kt贸rej tamci weci nie potrafili zbi膰, nasza nowa Pani doktor zrobi艂a to w tydzie艅 :) Teraz na te stawy mamy zastrzyki, do wtorku codziennie robi臋 mu raz dziennie zastrzyk. Jeszcze nie powiem, czy jest poprawa bo dopiero 2 dni je bierze. Ale jest kilka dobrych i lepszych lek贸w na stawy i ko艣ci, Rimadyl napewno nie jest jedyny ;)[/quote] Sabra ma problemy ze stawami okresowa kulawizna b贸l po wysi艂ku R贸wnie偶 ma problemy ze zrostami w p艂ucach i problemy z oddychaniem No i niestety na dok艂adke niedoczynno艣膰 tarczycy. Mo偶esz mi zdradzi膰 co to za wet.?? Ja jak na razie mam same b. z艂e wra偶enia po wizytach u Krakowskich weterynarzy :mad: Quote
BeataSabra Posted March 10, 2007 Author Posted March 10, 2007 Aha i co to za lek w zastrzykach ?? i jakie s膮 te lepsze i dobre leki na stawy ? Quote
BeataSabra Posted March 12, 2007 Author Posted March 12, 2007 [quote name='Anashar']Albo chocia偶 darmowy zapas Karsivanu na rok :lol: Za to to nawet m贸g艂bym codziennie paradowa膰 z ich reklam膮 na plecach ;)[/quote] Dok艂adnie tak Po dzisiejszej konsultacji : EKG Odwr贸cony za艂amek T cechy niedokrwienia niedotlenienia serca RTG p艂uc serca zrosty( blizny) pozapalne p艂uc powi臋kszenie serca g艂贸wnie lewej komory niedokrwienie niedotlenienie Pozdrawiam Quote
Anashar Posted March 13, 2007 Posted March 13, 2007 A u kt贸rego weta w ko艅cu by艂a艣? I gdzie RTG zrobi艂a艣? Bo nied艂ugo ze swoim te偶 si臋 musz臋 wybra膰. Quote
BeataSabra Posted March 13, 2007 Author Posted March 13, 2007 [quote name='Anashar']A u kt贸rego weta w ko艅cu by艂a艣? I gdzie RTG zrobi艂a艣? Bo nied艂ugo ze swoim te偶 si臋 musz臋 wybra膰.[/quote] Masz PW (10 znak贸w ) Quote
Bura Posted March 13, 2007 Posted March 13, 2007 [quote name='BeataSabra']Dok艂adnie tak Po dzisiejszej konsultacji : EKG Odwr贸cony za艂amek T cechy niedokrwienia niedotlenienia serca RTG p艂uc serca zrosty( blizny) pozapalne p艂uc powi臋kszenie serca g艂贸wnie lewej komory niedokrwienie niedotlenienie Pozdrawiam[/QUOTE] Zaraz chwytam za moj膮 m膮dr膮 ksi膮偶k臋 z czar贸w :diabloti: to pomo偶emy Wam mam nadziej臋. Poza tym zam贸wi艂am Veterinary homeopathy i powinno by膰 ju偶 wkr贸tce to te偶 podzia艂amy. Trzymajcie si臋. Quote
BeataSabra Posted March 13, 2007 Author Posted March 13, 2007 [quote name='Bura']Zaraz chwytam za moj膮 m膮dr膮 ksi膮偶k臋 z czar贸w :diabloti: to pomo偶emy Wam mam nadziej臋. Poza tym zam贸wi艂am Veterinary homeopathy i powinno by膰 ju偶 wkr贸tce to te偶 podzia艂amy. Trzymajcie si臋.[/quote] Dzi臋kuje i g艂aski dla Ajki Quote
Jagoda1 Posted March 13, 2007 Posted March 13, 2007 [quote name='BeataSabra']Mam pytanie czy kto艣 stosowa艂 u swojego psa lek Karsivan ? [/quote] Moja sunia, ze schroniska, ma ok. 11 lat i dostaje "Karsivan". To taki psi "geriavit". Jest w znacznie lepszej kondycji. Quote
Recommended Posts