Nano Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 Witam , jak w temacie :) szukam jakiejś sprawdzonej, opracowanej diety dla nerkowców psów ras małych. Moja Sońka jest pinczerem miniaturowym. Choruje też na paradontoze co troszkę wyklucza jej możliwości co do suchej karmy, której i tak nie lubi i by nie jadła ;) Więc w grę wchodzą tutaj tylko jakieś smakowe puszki (hillsa i troveta nie chciała jeść), byle nie z royala, oraz jakieś jedzonko gotowane - które notabene jadła przez całe dotychczasowe życie (13 lat) :-) Co polecacie ? :) Quote
Bell_a Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Witam, żeby nie doblować wątków proszę o poradę w podobnej sprawie: Cytat z forum Maltańczyki: "Pies rasy Maltańczyk „w imieniu którego” zwracam się o poradę choruje na Zespół Cushinga od jakichś 2 lat. Sprawę pogarsza fakt, że ma ponad 15 lat i doszły do tego problemy z nerkami – wykryto mocznik we krwi. Pies otrzymuje leki typu: VETORYL, Ipakitine, Hepatiale oraz karmę mokrą (bo suchej już w ogóle nie chce jeść) – Royal Canin, Purina, Hills, Trowet itp. typu RENAL. Proszę o informację czym można żywic pieska z tego typu chorobami poza karma dedykowana dla nerkowców w puszce. Pytania dodatkowe: - czy marchewka z ryżem i odrobiną (dla smaku) kurczaka jest odpowiednia? - czy można podawać ziemniaki gotowane – słyszałam, że są idealne na taką dietę dla nerkowców? Będę wdzięczna za pomoc." Quote
gryf80 Posted September 6, 2014 Posted September 6, 2014 Zobacz tez w w dziale weterynaria,urologiajest caly watek o psach chorych na nerki i ludzie opisuja co podaja psom z gotowanego jedzenia. Co do twoich pytan,to co wymienilas mozna podawac Quote
ewtos Posted September 12, 2014 Posted September 12, 2014 Wydrukowałam sobie przepisy dr Neski-Suszyńskiej (nie potrafię podać linku do strony w obecnej szacie dogo, dlatego cytuję). Podstawą jest ryż , który uzupełniamy niewielką ilością białego pieczywa lub rozdrobnionymi (puree) ziemniakami.Maxymalna dawka mięsa to 200 g(u Ciebie z racji małej rasy i wieku mniej), w stanach ciężkich nie podaje się mięsa w ogóle. Konsystencja posiłu powinna być półpłynna (zupy), szczególnie, gdy pies mało pije.Źródłem tłuszczu i nienasyconych kwasów tłuszczowych mogą być oleje roślinne tłoczone na zimno, wysokojakościowe. Do ryżu lub ziemniaków, zawsze dokładnie rozdrobnionych można dodać marchew i jajko ugotowane na twardo i rozdrobnione.(W żywieniu nerkowców ważny jest stosynek wapnia do fosforu, zaletą jaj jest najniższy poziom fosforu. Z tego względu NIE podajemy ryb czy koniny, z warzyw pietruszki. Najlepsze mięsa to kurczak i okazjonalnie wołowina z powodu dużej zawartości żelaza). Przykładowy przepis też dr. Neski 0,115 kg zmielonej wołowiny 2 szklanki gotowanego ryżu (bez soli) 1 jajko ugotowane na twardo 3 kromki białego chleba łyżeczka oliwy z oliwek. Można dodawać zamiennie z oliwą siemię lniane. Tak przygotowany posiłek dla Twojego psa wystarczy na 2-3 porcje. Quote
Recommended Posts