Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Magda_Miki napisał(a):
I te psie - wycie do suczek po nocach:loveu: Romeo...

Miki nadal uzbrojony:evil_lol:

Po nocach nie wył co prawda, ale w okresie cieczek co chwilę domagał się wyjścia na dwór i odmawiał posiłków :cool1:

• 1 year later...
Posted

Jeszcze co do szczeniąt z wadami - sama sprzedałam wnętra - w tańszej cenie i spisując umowę "kupna-sprzedaży psa niehodowlanego"!! Jest w niej wyraźnie zaznaczone, że chłopak dzieci mieć nie może :cool3:

Posted

Tigrunia ja nie pisałam że Gioco rozmnarza psy wadliwe tylko że wnosząc z jej odpowiedzi na mój post ona by tak zrobiła ale rozumiem że masz kłopot z czytaniem ze zrozumieniem ,bo to jednak subtelna różnica :diabloti:,co do twojej hodowli to piszesz że masz yorki dopiero od dwóch lat,czy przypadkiem nie kierowałaś się modą? masz hodowle i urodził się Tobie wnętr mam pytanie w związku z tym do Ciebie,czy będziesz dalej mnożyć ten wadliwy genom?mnie oskarżasz o lewą hodowle ale widze mierzysz wszystkich swoją miarą -trudno tacy ludzie też są.Ijeszcze jedno domeną ludzką jest że szukają swoich wad u innych -niestety,JA NIKOGO NIE OCENIAM ANI NIE KRYTYKUJE prosze przeczytaj powoli i uważnie co napisałam

Posted

[quote name='rizo']Tigrunia ja nie pisałam że Gioco rozmnarza psy wadliwe tylko że wnosząc z jej odpowiedzi na mój post ona by tak zrobiła ale rozumiem że masz kłopot z czytaniem ze zrozumieniem ,bo to jednak subtelna różnica :diabloti:,co do twojej hodowli to piszesz że masz yorki dopiero od dwóch lat,czy przypadkiem nie kierowałaś się modą? masz hodowle i urodził się Tobie wnętr mam pytanie w związku z tym do Ciebie,czy będziesz dalej mnożyć ten wadliwy genom?mnie oskarżasz o lewą hodowle ale widze mierzysz wszystkich swoją miarą -trudno tacy ludzie też są.Ijeszcze jedno domeną ludzką jest że szukają swoich wad u innych -niestety,JA NIKOGO NIE OCENIAM ANI NIE KRYTYKUJE prosze przeczytaj powoli i uważnie co napisałam
Wiesz.. nie pokryłam suki swoim psem bo takowego nie posiadam a moja suka na pewno wnętrem nie jest :p No i bynajmniej nie zamierzam się Tobie tłumaczyć dlaczego wybór padł akurat na Yorki :diabloti:
Kolejny troll zawitał na Yorki szerzyć swą wielką wiedzę..życzę powodzenia :cool1:
To co - zrobisz coś dla dobra rasy i zgłosisz hodowle o których pisałaś/eś do ZK ? :cool3: Czy moze brak Ci odwagi? A może podstaw ? :razz:

Posted

Jesteś bardzo sfrustrowanym człowiekiem,jak musisz używać takich słów to trudno, za czasów średniowiecza byłabyś super inkwizytorem, kazałabyś spalić na stosie wszystkich posiadaczy psów bez papierów ,naczytałam sie trochę twoich odpowiedzi na różne tematy i widze że masz poważny problem ze sobą,zawsze zaczynasz dyskusje- a ma rodowód?ale trudno ,są ludzie i ludziska:lol:

Posted

[quote name='rizo']Jesteś bardzo sfrustrowanym człowiekiem,jak musisz używać takich słów to trudno, za czasów średniowiecza byłabyś super inkwizytorem, kazałabyś spalić na stosie wszystkich posiadaczy psów bez papierów ,naczytałam sie trochę twoich odpowiedzi na różne tematy i widze że masz poważny problem ze sobą,zawsze zaczynasz dyskusje- a ma rodowód?ale trudno ,są ludzie i ludziska:lol:
Że ja ? Chyba mnie z kimś pomyliłeś/aś :p Pokaż mi choć dwa takie posty :cool3: Ja szanuję osoby, które posiadają psy bez rodowodu - sama miałam pseudo bokserkę :p Jeśli pytam czy pies ma rodowód to tylko z ciekawości z jakiej hodowli pochodzi :p
Szkoda, że nie znasz się na ludziach .. ale to już nie mój problem i mało mnie to obchodzi jakie masz akurat o mnie zdanie :cool1:
Nawet nie pytam skąd takie a nie inne zdanie - bo Twoje zdanie dla mnie jest nic nie warte i z takimi osobami dyskusji prowadzić nie zamierzam :cool1:

Posted

[quote name='tigrunia']Wiesz.. nie pokryłam suki swoim psem bo takowego nie posiadam a moja suka na pewno wnętrem nie jest :p No i bynajmniej nie zamierzam się Tobie tłumaczyć dlaczego wybór padł akurat na Yorki :diabloti:
Kolejny troll zawitał na Yorki szerzyć swą wielką wiedzę..życzę powodzenia :cool1:
To co - zrobisz coś dla dobra rasy i zgłosisz hodowle o których pisałaś/eś do ZK ? :cool3: Czy moze brak Ci odwagi? A może podstaw ? :razz:

Tigrunia Twoja wiedza,jako hodowcy poprostu powala:D
Twoja suka wnętrem być nie musi ale MUSI być obciążona genem odpowiadajacym za wnętrostwo u swoich synów i przekazania nosicielstwa tego genu swoim córkom.
LECZNICA I SZPITAL ZWIERZĄT EGZOTYCZNYCH - OAZA - Wnętrostwo
Cyt:,,Bez najmniejszych wątpliwości wnętrostwo jest wadą genetyczną. Spory dotyczą jedynie tego, jakie geny i w jakiej ilości są zaangażowane przy jego powstawaniu. Nie zostało to dotąd jednoznacznie wyjaśnione. Jeżeli wystąpi problem wnętrostwa u potomstwa, to z hodowli powinien zostać wycofany zarówno ojciec jak i matka chorego osobnika.''
Ale nie mnie pouczać hodowców ,choć smuci,że podstawowej wiedzy nie posiadają...co niektórzy oczywiście.

Posted

rizo napisał(a):
Tigrunia ja nie pisałam że Gioco rozmnarza psy wadliwe tylko że wnosząc z jej odpowiedzi na mój post ona by tak zrobiła ale rozumiem że masz kłopot z czytaniem ze zrozumieniem ,bo to jednak subtelna różnica :diabloti:,co do twojej hodowli to piszesz że masz yorki dopiero od dwóch lat,czy przypadkiem nie kierowałaś się modą? masz hodowle i urodził się Tobie wnętr mam pytanie w związku z tym do Ciebie,czy będziesz dalej mnożyć ten wadliwy genom?mnie oskarżasz o lewą hodowle ale widze mierzysz wszystkich swoją miarą -trudno tacy ludzie też są.Ijeszcze jedno domeną ludzką jest że szukają swoich wad u innych -niestety,JA NIKOGO NIE OCENIAM ANI NIE KRYTYKUJE prosze przeczytaj powoli i uważnie co napisałam

To co piszesz to prawdziwy nie gramatyczny bełkot.
Skąd Ty wiesz, że jej suka jest nosicielem wadliwego genu który przekazuje wnętrostwo?

Posted

Tigrunia napisała że one słyszała o jakis tam przypadkach ale się z tym nie spotkała,pomijam już fakt że to jej suczka może być nosicielem genu wnętrostwa ale pytanie czy powiadomiła otym fakcie właściciela reproduktora?czy przypilnuje aby i on nie krył kolejnych suczek?a może ma to w nosie -bo to nie dotyczy jej osoby i to nie jej kłopot?:crazyeye:A może właściciele tej pary pomyślą że nie zawsze rodzą sie pieski ,są przecież i suczki,a może tym razem nie będzie wnętra,ale w drugim lub trzecim pokoleniu, a to przecież już nie ich kłopot-prawda?.Czy taka światła osoba, jak ona poinformowała opiekuna swojego szczeniaczka że musi go wykastrować do piątego roku życia go inacze może zachorować na raka?Niestety ale właśnie przez taką obojętność a raczej nieuczciwość hodowców rodzą sie psy z wadami genetycznymi. A co do moich doświadczeń ze zła hodowlą to i owszem zawiadomiłam ZK a było to już dwa lata temu :lol:

Posted

rizo napisał(a):
A co do moich doświadczeń ze zła hodowlą to i owszem zawiadomiłam ZK a było to już dwa lata temu :lol:

Napiszesz nam jak się sprawa w ZK zakończyła?

Posted

Osoba ta otrzymała upomnienie za sprzedaż chorego psa(miałam zaświadczenia lekarskie)a jeśli chodzi próbe sprzedaży bez rodowodu(ta osoba podobno miałam kupca na te papiery za 500zł)to spraw nie do udowodnienia bo byłyśmy same bez świadków.Ale dlaczego nie pytasz co bedzie dalej z parą która produkuje wnętry?

Posted

rizo napisał(a):
Ale dlaczego nie pytasz co bedzie dalej z parą która produkuje wnętry?

Dlatego, że niestety nie ma jeszcze takiego doskonałego prawa żeby można było oficjalnie i przymusowo pozbawić prawa do potomstwa takiej pary i wciąż pozostaje to w gestii i uczciwości hodowców.
Triki marketingowe są stosowane różne w tej rasie, łącznie z tym, ze spotkałem się z reklamowaniem hodowli: jesteśmy ludźmi pewnej wiary i dlatego jesteśmy uczciwi i nasze pieski przez to są najlepsze.
Smutne to ale taka jest prawda, że większość się tu - na forum - zarzeka jacy są święci a jak zostają ze szczeniakiem do 6 miesiąca to później sprzedają jak leci i komu się da. Zaś w stosunku do innych hodowców, czyli konkurencji posuwają się do bezpodstawnych donosów, które czasami kończą się i w prokuraturze - weselej jak donosiciel w efekcie jest relegowany ze Związku Kynologicznego a psy biegiem przepisuje np. na Matkę czy Siostrę ;)

Posted

A może Tigrunia będzie tak uczciwa i poda przydomek swojej hodowli i hodowli z której jest reproduktor, ludzie którzy szukaja psa zastanowią sie nad kupnem z tego miejsca ,choć taki wybór by im został,(jeżeli oczywiście zamierzaja dalej kryć swoje pieski)

Posted

[quote name='agasc']Tigrunia Twoja wiedza,jako hodowcy poprostu powala:D
Twoja suka wnętrem być nie musi ale MUSI być obciążona genem odpowiadajacym za wnętrostwo u swoich synów i przekazania nosicielstwa tego genu swoim córkom.
LECZNICA I SZPITAL ZWIERZĄT EGZOTYCZNYCH - OAZA - Wnętrostwo
Cyt:,,Bez najmniejszych wątpliwości wnętrostwo jest wadą genetyczną. Spory dotyczą jedynie tego, jakie geny i w jakiej ilości są zaangażowane przy jego powstawaniu. Nie zostało to dotąd jednoznacznie wyjaśnione. Jeżeli wystąpi problem wnętrostwa u potomstwa, to z hodowli powinien zostać wycofany zarówno ojciec jak i matka chorego osobnika.''
Ale nie mnie pouczać hodowców ,choć smuci,że podstawowej wiedzy nie posiadają...co niektórzy oczywiście.
No cóż droga koleżanko - nie myśl sobie, że zakładałam hodowlę bez tak minimalnej wiedzy :cool1:
Napisałam do rizo, ze tłumaczyć się nie będę dlatego napisałam w skrócie i trudno, że myślisz jak myślisz .. trzeba się zastanowić zanim się coś napisze lub po prostu zapytać a nie twierdzić, że z mą wiedzą bynajmniej źle .. :cool1:
[quote name='rizo']Tigrunia napisała że one słyszała o jakis tam przypadkach ale się z tym nie spotkała,pomijam już fakt że to jej suczka może być nosicielem genu wnętrostwa ale pytanie czy powiadomiła otym fakcie właściciela reproduktora?czy przypilnuje aby i on nie krył kolejnych suczek?a może ma to w nosie -bo to nie dotyczy jej osoby i to nie jej kłopot?:crazyeye:A może właściciele tej pary pomyślą że nie zawsze rodzą sie pieski ,są przecież i suczki,a może tym razem nie będzie wnętra,ale w drugim lub trzecim pokoleniu, a to przecież już nie ich kłopot-prawda?.Czy taka światła osoba, jak ona poinformowała opiekuna swojego szczeniaczka że musi go wykastrować do piątego roku życia go inacze może zachorować na raka?Niestety ale właśnie przez taką obojętność a raczej nieuczciwość hodowców rodzą sie psy z wadami genetycznymi. A co do moich doświadczeń ze zła hodowlą to i owszem zawiadomiłam ZK a było to już dwa lata temu :lol:
Owszem - moja suczka może być nosicielem tego genu, ale nie musi i jak mi to udowodnisz, ze to właśnie ona ?? :cool1:
Z właścicielką reproduktora mam stały kontakt i doskonale wie o problemie mojego dzidziusia :p
Moze chcesz skan umowy ? Pisałam już wcześniej, że jego nowi właściciele podpisali umowę kupna-sprzedaży psa niehodowlanego!! Jest w nim owa wada wyszczególniona i art.4 pkt.2 brzmi: "Nowy właściciel oświadcza, że nie dopuści psa do krycia a dla jego zdrowia rozważy decyzję o jego sterylizacji w odpowiednim wieku po konsultacji z lekarzem weterynarii" Mało?? :cool1:
[quote name='rizo']A może Tigrunia będzie tak uczciwa i poda przydomek swojej hodowli i hodowli z której jest reproduktor, ludzie którzy szukaja psa zastanowią sie nad kupnem z tego miejsca ,choć taki wybór by im został,(jeżeli oczywiście zamierzaja dalej kryć swoje pieski)
Przecież czytałeś/aś moje wszystkie posty i nie wiesz jak ma hodowla się zwie?? Żadną tajemnicą to nie jest: "ROMANTIC PASSION" - zadowolony/a? :cool3:
Jeszcze co do mych rzekomych postów gdzie pytam o rodowód - odnalazłeś/aś jakieś ??

Na mojej stronie każdy znajdzie reproduktora, którym pokryłam swoją suczkę ..
I co to ma znaczyć : "ludzie którzy szukaja psa zastanowią sie nad kupnem z tego miejsc"??:cool1: Wiele osób właśnie z TAKIEGO miejsca szuka psów a nie z rozmnażalni gdzie psy trzymane są w klatkach i t.d... U mnie pieski mają jak w raju i parę osób nawet z dogomanii może to potwierdzić :cool3: To że w hodowli urodził mi się jednostronny wnętr chyba mnie nie przekreśla jako hodowcy, co ? :razz: Każdy kto dzwonił w sprawie szczeniaka był informowany, że mały nie ma jednego jąderka :razz: No faktycznie straszna ze mnie oszustka i naciągaczka .. :p

Posted

[quote name='Gioco']
uwaga do tigruni:
W umowie powinno być napisanie, nie że w gestii nabywcy jest przyszła sterylizacja a że nabywca zobowiązuje się do kastracji psa dla jego zdrowia z powodu wnętrostwa.

Jest wyraźnie napisane, że pies dzieci mieć nie może - uważam, że to wystarczy.. a jeśli wet zdecyduje, że kastracja jest konieczna no to dzieciak pozbędzie się płodności. W tym wypadku akurat wiem, że nowi właściciele malucha rozmnażać go nie będą, mam z nimi stały kontakt i w pełni im ufam. ;)

Swoją drogą.. przecież w każdej hodowli zdarzają się pety i wielu nabywców cieszy się, że może kupić taniej pieska (absolutnie nie zamierzam tworzyć hodowli petów-żeby nie było :evil_lol:).
I absolutnie nie zamierzam wykluczać mojej suki z hodowli tylko dlatego, że akurat takiego psiaka urodziła - jeśli przy kryciu innym psem sytuacja się powtórzy no to wiadomo, ale póki co mam nadzieję, że z następnymi szczeniakami będzie wszystko ok ;)

Posted

tigrunia napisał(a):
Jest wyraźnie napisane, że pies dzieci mieć nie może - uważam, że to wystarczy.. a jeśli wet zdecyduje, że kastracja jest konieczna no to dzieciak pozbędzie się płodności. W tym wypadku akurat wiem, że nowi właściciele malucha rozmnażać go nie będą, mam z nimi stały kontakt i w pełni im ufam. ;)

Swoją drogą.. przecież w każdej hodowli zdarzają się pety i wielu nabywców cieszy się, że może kupić taniej pieska (absolutnie nie zamierzam tworzyć hodowli petów-żeby nie było :evil_lol:).
I absolutnie nie zamierzam wykluczać mojej suki z hodowli tylko dlatego, że akurat takiego psiaka urodziła - jeśli przy kryciu innym psem sytuacja się powtórzy no to wiadomo, ale póki co mam nadzieję, że z następnymi szczeniakami będzie wszystko ok ;)

Ja dalej twierdzę,że Twoja wiedza jest hmm...znikoma.
Twoja suczka nie musi przekazać w kolejnym miocie z innym repem wnętra jeżeli on nie będzie posiadał genu za to odpowiedzialnego.
Tak jak i reproduktor po którym wnęter się urodził z inną suczką może dać zdrowych chłopaków:D
Nie mniej jednak hodowcy nie powinni używać do reprodukcji psów pochodzących z tych samych miotów co wnętry,ani ich rodziców.
Ale każdy posiada własne sumienie,szkoda tylko,że tak łatwo przychodzi ferować stanowiska innych osób.

Posted

agasc napisał(a):
Ja dalej twierdzę,że Twoja wiedza jest hmm...znikoma.
Twoja suczka nie musi przekazać w kolejnym miocie z innym repem wnętra jeżeli on nie będzie posiadał genu za to odpowiedzialnego.
Tak jak i reproduktor po którym wnęter się urodził z inną suczką może dać zdrowych chłopaków:D
Nie mniej jednak hodowcy nie powinni używać do reprodukcji psów pochodzących z tych samych miotów co wnętry,ani ich rodziców.
Ale każdy posiada własne sumienie,szkoda tylko,że tak łatwo przychodzi ferować stanowiska innych osób.

No dzięki za kolejne oświecenie :cool1: Czy na tym forum naprawdę trzeba pisać drukowanymi?? :cool1:
Szkoda dyskusji ..

Posted

tigrunia napisał(a):
No dzięki za kolejne oświecenie :cool1: Czy na tym forum naprawdę trzeba pisać drukowanymi?? :cool1:
Szkoda dyskusji ..

Naprawdę,nie ma za co:)
Fakt...szkoda,bo co niektórzy i tak będą hodować na psach do tego się nie nadających:shake:ale tak już jest.

Posted

agasc to był pierwszy miot suki powiedz mi skąd Tigrunia ma wiedzieć czy szczeniak ma wadę po matce czy po ojcu ?
jeżeli nie zrobi kolejnego krycia z obcym psem
nie dowie się kto tak naprawdę jest nosicielem tego konkretnego genu
suka wcale nie musi być nosicielem w/w genu :roll:
tak Mnie przynajmniej na genetyce uczyli :diabloti:

Posted

[quote name='nane']

agasc to był pierwszy miot suki powiedz mi skąd Tigrunia ma wiedzieć czy szczeniak ma wadę po matce czy po ojcu ?
jeżeli nie zrobi kolejnego krycia z obcym psem
nie dowie się kto tak naprawdę jest nosicielem tego konkretnego genu
suka wcale nie musi być nosicielem w/w genu :roll:
tak Mnie przynajmniej na genetyce uczyli :diabloti:

agasc na pewno była uczona inaczej :cool3:

Posted

Tigrunia jest bardzo dumna ze swojej uczciwej postawy:lol: i mówi że w wielu hodowlach rodzą sie pety ale czy przypatkiem hodowla psów rasowych nie na celu eliminowanie takich wadliwych psów a dopuszczanie tylko zdrowych dla dobra rasy?,ale rozumiem że robią to dla dobra biedniejszych ludzi aby też mogli kupić sobie yorka za mniejsze pieniadze a potem w cichości mnożyć je dalej jako rasowe po rodowodowych rodzica,tylko nie rozumiem dlaczego wtedy tak bardzo tępi pseudohodowle jak w ten sposób pomagają tacy jak ona w szerzeniu sie tego procederu:crazyeye: