Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Nie wierzyła, że życie może jej spłatać takiego figla.
Porzucona, zdradzona przez najlepszego przyjaciela- człowieka trafiła do lasu gdzie matka natura i instynkt podpowiedziały jej jak zabezpieczyć młode których się spodziewała.
Głęboko w lesie wykopała pod korzeniem sosny ogromną jamę w której na świat przyszło 9 prześlicznych młodych.
Kosztowało ją to wiele wysiłku. Ale życie było okrutne. Nie nauczona zdobywania pożywienia karmiła młode i często głodna szła spać obok najedzonych maluchów.
Uczyła się jak żyć samej, skąd brać pożywienie. Gryzonie, ptaki, jaszczurki to była jej dieta.
Jednak pamięć o spokojnym kącie przyjacielu, który zawiódł nie dawała jej spokoju.
Żebrała na ścieżce, przy torach. Czasem ktoś rzucił ochłap albo kanapkę.
Któregoś dnia zjawiła się ona – przekonywała, że chce pomóc, przyniosła jedzenie.
Ale dotyk jej ciepłej ręki sprawił, ze powróciły wspomnienia. Wspomnienia domu i przyjaciela, który zdradził.
Nie- nie obiecywała niczego, przychodziła i znikała.
Już nie musiała polować, już nie musiała żebrać –miała pełną miskę.
Brakuje tylko jednego DACHU NAD GŁOWĄ I CIEPŁEGO, SZCZEREGO DOTYKU – PRAWDZIWEGO PRZYJACIELA.
Luna obecnie przebywa wraz ze szczeniakami w schronisku. Bardzo przeżywa zamknięcie.

LUNA UWIERZYŁA PONOWNIE CZŁOWIEKOWI I PONOWNIE WEDŁUG LUNY JĄ ZAWIÓDŁ, BARDZO PRZEŻYWA ZAMKNIĘCIE W MAŁYM, CIASNYM BOKSIE SCHRONISKOWYM. NIE WYCHODZI NA WYBIEG.

Głaskana tuli łepek do ręki.....

Edited by ocelot
  • Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Dogo07']Ojej ! Jakie słodziaki. Mogę jej dać na fb ? Szukają domków ?[/QUOTE]
Tak możesz.
malce wszystkie już samodzielne i zaczipowane, zaszczepione. Luna też szuka domu.
Jeden z 9 znalazł dom.

Posted

Ocelot, ta sunia to wypisz wymaluj border collie.
Szczyle zresztą też bardzo borderowe.
Wstawiłam je na forum border collie.
Rozesłałam też wśród miłośników rasy.

Napisz mi ile sunia ma lat? Jaki ma charakter?
Ile jest szczyli? W jakim wieku? Jakiej płci?
Czy sunia będzie sterylizowana?
Od kiedy jest w schronie?
Czy szukacie DT?

Jeśli mają borderowe charakterki (tak, jak wygląd), uważajcie na pseudohodowców w przypadku szczeniaków. I co ważniejsze, trzeba im bardzo rozsądnie dobrać domy, bo życie z borderem jest dość specyficzne, nie każdy to wytrzyma, a szkoda byłoby, aby psiaki za kilka miesięcy wróciły do schronu.
Bordery są bardzo aktywne i niesamowicie mądre. Z nimi trzeba coś robić, trenować, ćwiczyć, bo inaczej same znajdą sobie zajęcie, a właściciel może nie poznać mieszkania. Tu wybieganie nie wystarczy. Trzeba im zapewnić pracę umysłową i fizyczną.

Posted

Rybbka dużo pytań....
i tak... suczka jest młoda, ma około dwóch lat. Jest bardzo inteligentna, radziła sobie sama w lesie i żebrała przy torach. do opiekunki z lasu mocno przywiązana, w darze i dziekując przynosiła jej myszki leśne.
W tej chwili jest mocno przestraszona. bardzo.
Ale zero agresji, daje się głaskać i robić ze szczeniakami wszystko.

Malcy jest w tej chwili 8, było 6 psiaków, 3 dziewczynki. Nie wiem który dom znalazł.

mają 6 tygodni, w schronisku od niedzieli wieczorem

Posted

Dzięki Ocelot.
Wszystko przeklejam na borderowe + na FB do znajomych psiarzy.
Ech, gdyby nie to, że mam zawody, a potem kupę roboty, może bym rozważyła dt dla tej suni.
Pomyślę jeszcze nad tym, choć i tak najpierw trzeba ba sterylkę zaczekać.

• 3 months later...
Posted

Na watku Luny cisza... nieco ją zaniedbaliśmy.

Luna jest w troskliwym DT, malce znalazły domy, adopcje schroniskowe więc nie wiemy czy dobre.

Wieści z domku Luny....

"
Luna nie toleruje zapachu alkoholu i podniesionych głosów, jest nieufna w stosunku do dzieci. Nie może byc tam gdzie są kury - będzie zagryzać - pozostał nawyk szukania w koszach na śmieci. Goni koty blokowe .Pozostawiona na dłużej sama gryzie meble, boi się jeździć samochodem. No i najważniejsze boi się bardzo facetów. Warczy na mojego syna kiedy syn mówi podniesionym głosem sika ze strachu. Skaleczona jest bardzo. Moje przypuszczenia są takie, że była w domu wzięta dla dzieci do zabawy (musiały jej bardzo dokuczać). Gryzła meble w domu za co była bardzo karana przez właścicieli. W domu musiał być alkohol (najprawdopodobniej patologiczna rodzina). Ewidentnie była w domu bo po przyjściu do domu sama wskoczyła na posłane łóżko do spania. Ma charakterek nie lubi jak się jej coś nakazuje na spacerze bo wtedy siada i nie chce iśc odciągając się kładzie łapę na smyczy. Toleruje inne psy, pozwala zabierac sobie miskę, kości.

Wraz z moją Sabiną tworzą ostry duet na spacerze. Skoczyły w domu do siebie ale może było to spowodowane obecnością małego kociaka z którym chciały się obie bawić.

Dzwonili dwaj panowie jeden z Łasku ma kury dzieci i inne zwierzaki i jeden z Torunia - w domu sa dzieci, więc powiedziałam prawdę nie miałam wyjścia"