patch75 Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 nie wiedzialam, ze tak szybko tu znowu zajrze-otoz dostalam zpytanie z allegro na temat fidelka; oto ono: Witam, istnieje mozliwosc transportu psiaka do Niemiec, to moglabym poszukac mu domku? Prosze o kontakt. poprosilam o wiecej informacji, bo na razie to zapytanie jest zupelnie anonimowe Quote
Jagoda1 Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 patch75 napisał(a):nie wiedzialam, ze tak szybko tu znowu zajrze-otoz dostalam zpytanie z allegro na temat fidelka; oto ono: Witam, istnieje mozliwosc transportu psiaka do Niemiec, to moglabym poszukac mu domku? Prosze o kontakt. poprosilam o wiecej informacji, bo na razie to zapytanie jest zupelnie anonimowe Trzeba więcej informacji, bo to wyjątkowy psiak i na dodatek jeden z moich ulubieńców:razz:... Ale to już "coś", ze ktoś pyta! Quote
Ania_i_Kropka Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 Plakaciki dodrukuje jutro i zostawię w sobotę. Jeżeli chodzi o domek w Niemczech to trzeba go dobrze sprawdzić i upewnić sie, że Fidelek trafi do prawdziwego domku. Jeżeli dom będzie pewny to nie ma problemy, wszystkie papiery się załatwi. Quote
patch75 Posted October 19, 2007 Posted October 19, 2007 no wiec dostalam taka wiadomosc: Witam, tak jak juz poprzednio pani Masiuk pisalam, niestety nie moge krecika wziac do siebie (mam 3 starsze koty) nawet na tymczas, moge jedynie w ten sposob pomoc, ze pooglaszam go w internecie itp. Jesli sie ktos zglosi niedaleko ode mnie moge pojechac i sprawdzic, zalatwic umowe itd. Gdyby sie ktos znalazl, krecika musialby ktos przywiezc do Niemiec do nowego domku, pomoge przy tlumaczeniu. Oczywiscie wszystkie formalnosci musialyby byc zalatwione w Polsce. Jest taka mozliwosc? Jesli tak prosze o dokladne informacje o psiaku: wiek wzrost czy jest kastrowany jaki jest jego stosunek do dzieci, do innych zwierząt itd. Chetnie sprobuje. pozdrawiam hmm, nie znam zadnej Pani Masiuk i jaki krecik?:crazyeye: Pani sie chyba cos pomylilo:lol: no ale wpiszcie tu wszystko, co wiecie o fidelku i wszelkie sugestie dotyczace odpowiedzi na ten e-mail, a ja odpisze; im wiecej osob bedzie moglo cos zasugerowac, tym lepiej, bo adopcja w niemczech to juz powazniejsza sprawa, oragnizayjnie i w ogole Quote
Ania_i_Kropka Posted October 19, 2007 Posted October 19, 2007 Patch na początek spróbuj odpisać tej Pani. Napisz, że sie pomyliła, że Fidelek to całkiem inny piesek. Który jednak bardzo potrzebuje dobrego domku. Zobaczymy co ta Pani odpisze. Quote
patch75 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 napisalam do tej kobiety, poczekamy na odpowiedz; napisalam, ze formalnosci moga byc zalatwione, ze lepiej, zeby fidelek nie zamieszkal w domu z malymi dziecmi, bo taki pies jak on potrzebuje duzo spokoju, ze z innymi zwiezretami dogaduje sie ok, ze transport do niemiec mozna zalatwic i ze jest malym pieskiem (nie jestem w stanie okreslic jak malym w cm jeszcze:cool1:) Quote
Ania_i_Kropka Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Teraz poczekamy na odpowiedź. Fidelek był dzisiaj na spacerku z ciocią Agusią. Był taki szczęśliwy:loveu: Quote
patch75 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 szkoda, ze tego nei widzialam:lol: jest slodki:loveu: Quote
patch75 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 a tu nowa wiadomosc: Witam, faktycznie zaszla pomylka i pomylilam maile, ale nie szkodzi, chodzi o to samo, tylko innego psiaka mialam na mysli. Co do fidelka, czy on zyje faktycznie wciaglym zagrozeniu z innymi psami, to chyba by trzeba jak najszybciej reagowac, bo szkoda psiaka. Mam jedna chetna na malego psiaka, poniewaz ma male mieszkanie nie moze on miec wiecej niz 30cm, to jest jej stwierdzenie. Jest mloda 21lat, ale z tego co wiem nie pracuje, ze wzgledow zdrowotnych. Psiak musialby byc spokojny, nie agresywny. Sama nie ma dzieci, ale powinien je tolerowac, chyba chodzi o odwiedziny. Dowiem sie dokladnie co z tymi dziecmi. Ma w kazdym razie starszego kota, z ktorym musialby sie zgodzic. Czy odpowiada to fidelkowi? Porsze dac znac, to odwiedze ta osobe, albo najpierw sobie z nia potelefonuje. Co mam sie jeszcze dowiedziec? Czy jest wykastrowany? pozdrawiam juz jej odpisuje, co myslicie?mysle, ze jesli chodzi o dzieci odwiedzajace nie byloby wiekszego problemu, o ile rodzice beda monitorowac sytuacje; no w koncu pies moze trafic na dzieci w kazdym momencie sowjego zycia Quote
patch75 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 i tak dla pewnosci-wiecie cos na temat fidelka podejscia do kocikow? Quote
Ania_i_Kropka Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Z kotami jest Ok. Fidelek w ogóle nie zwraca na nie uwagi. Jeżeli dzieciaki nie będą chciały go głaskać i tulić to będzie ok. On raczej będzie ich unikał. Quote
patch75 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 ja juz jej odpisalam, ze rodzice powinni monitorowac dzieciaki, bo wiadomo jak to znimi bywa-nie daja psom spokoju Quote
Ania_i_Kropka Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 Jak możesz dowiedz się w jakiej okolicy jest to mieszkanie ( obrzeża miasta, centrum). Fidelek nie nadaje sie do mieszkania w mieście. Każde wyjście na spacer byłoby dla niego traumatyczny przeżyciem. On bardzo boi się samochodów, dużych grup ludzi itp. Quote
Jagoda1 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 To b. delikatny i wrażliwy psiak, cieszy się z każdego kontaktu, ale wciąż zachowuje dystans... Quote
patch75 Posted October 20, 2007 Posted October 20, 2007 uff, wlasnie wyslalam tej kobiecie 27 zdjec:lol: beda mieli co ogladac, a tu nastepne:lol: podalam jej linka do tego watku, bo ona chyba tez z dogo:cool3: no i wszystko napisalam Quote
patch75 Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 dostalam nowa wiadomosc, co myslicie? Jesli on taki strachliwy, to na pewno przezyl niezle koszmary w zyciu. Warto by bylo zrobic mu terapie esensjami bacha. Nie wiem, czy pani cos na ten temat slyszala, wiec podaje link http://dogs.gd.pl/kliker/off_topic/bach_flower.html, sluze rowniez informacja. Dziala podobnie jak homeopatia, ale sa latwiejsze w dobraniu. Ja jestem do nich przekonana, z doswiadczenia na kotach. Dziewczyna mieszka w Essen, miasto cos nieco mniejsze niz Poznan. Czego boi sie ten psiak, ludzi, czy samochodow, innych psow. Bo miasto jest miastem, wszedzie pelno samochodow, moze musialby na wioske. Na wiosce na pewno nie nadawalby sie znow na podworko... Ale moze bedzie miala niedaleko jakis pareczek, czy cos w tym rodzaju, dowiem sie. pozdrawiam wedlug waszych obserwacji, powiedzcie jak to u niego bywa z ta lekliwoscia-im wiecej spostrzezen, tym lepiej; dzis poczytam na temat tej terapii, to mi przypomina terapie, o ktorej mowila mi pewna brytyjka, sama ja stosuje-jest czesto stosowana przez ludzi ,majcych problemy zdrowotne, psychosomatyczne itp.; co myslicie o miescie? Quote
patch75 Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 Fidelek sie spodobal, ta kobieta jutro bedzie kontaktowac sie telefonicznie z ta dziewczyna. Quote
Ania_i_Kropka Posted October 21, 2007 Posted October 21, 2007 Ja cały czas mam wątpliwości czy mieszkanie będzie dobrym pomysłem. Fidelek boi się rzeczy nieznanych. Przerażają go samochody, nowi ludzie. Wiadomo, że spacery w mieście nigdy nie są takie same. Zawsze spotka coś czego jeszcze nie widział. Zastanawiam się czy ta dziewczyna będzie potrafiła poradzić sobie z tak lękliwym psiakiem. A jeżeli nie to co wtedy? Przepraszam, za tyle pytań, ale chcę zresztą jak my wszyscy dla Fidelka jak najlepiej. Quote
Jagoda1 Posted October 22, 2007 Posted October 22, 2007 Wiem, że Fidelek boi się każdej nowej sytuacji, nawet zmiana kierunku spaceru stresuje go, trzeba postępować z nim b. ostrożnie. On wymaga ogromnej cierpliwości, wiele uwagi i czasu, aby przekonał się, że nic mu nie zagraża. Początkowo na spacerach żaden smakołyk nie interesował go, rozglądał się trwożnie, a na ostatnim wcinał kawałki droźdżówki.:razz: Quote
patch75 Posted October 22, 2007 Posted October 22, 2007 dlatego wlasnie kopiuje wszystkie wiadomosci i pytam was o zdanie, bo wy ostatnio wiecej sie nim zajmowalyscie, jesli macie watpliwosci, to napisze do tej kobiety i jej o tym powiem, nic na sile, na razie nic nie wiadomo o tym domu, jeszcze nei sprawdzony, a ja tak na przyszlosc pytam wszystkich o trasnport do niemiec, moze innego psa jej zapropronowac? Quote
Jagoda1 Posted October 22, 2007 Posted October 22, 2007 Proponuję "konsultację";) z Anią, ona najlepiej zna psiaki, ja moge "opowiedzieć" i dać krótką charakterystykę tych, z którymi chodzę na spacer. Quote
Ania_i_Kropka Posted October 22, 2007 Posted October 22, 2007 Patch a czy ta kobieta, która sie z Tobą kontaktuje jest z jakieś organizacji, czy to osoba prywatna? Quote
Recommended Posts