Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 854
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pani jest Polką,o ile dobrze zrozumiałam pani ma domek z ogródkiem i jest gotowa zapłacić za wszystko,ale najbardziej boję się czy Sarę puszczą na granicy,nigdy czegos takiego nie załatwiałam;
z drugiej strony jest mieszkanie w centrum Wrocławia, z kotami i 6 osób..

pani będzie jeszcze dzwonić,najwyżej wtedy byśmy uzgodniły szczegóły,tylko przydałaby się jeszcze kontrola,chyba Pajunia zajmuje się tym w Dojczach...

cieszę się,że Sara ma szansę,chiciałabym żeby w końcu jej się udało

Posted

Aniu - najpierw chip. potem papiery i swiadecto wystawione przez weta, ze jest szczepiona - + jej ksiazeczka - jesli takowa jest :)

to nie jest zaden problem - Niemcy nie robia przeszkod - co innego Szwedzi i Anglicy - tam to jest dopiero...

koszt calej przygody paszportowej to ok. - jesli dobrze pamietam - 100 zl...

Posted

ANKA_89 napisał(a):
pani jest Polką,o ile dobrze zrozumiałam pani ma domek z ogródkiem i jest gotowa zapłacić za wszystko,ale najbardziej boję się czy Sarę puszczą na granicy,nigdy czegos takiego nie załatwiałam;
z drugiej strony jest mieszkanie w centrum Wrocławia, z kotami i 6 osób..

pani będzie jeszcze dzwonić,najwyżej wtedy byśmy uzgodniły szczegóły,tylko przydałaby się jeszcze kontrola,chyba Pajunia zajmuje się tym w Dojczach...

cieszę się,że Sara ma szansę,chiciałabym żeby w końcu jej się udało

HURA!!! taaaki domeek?? :) wow :) jestem za !!!! :) :loveu:

a skad Panie wie o Saruni?

Posted

Anka - oczywiście że Sarunię puszczą przez granicę! Prawda jest taka że mnie sie nigdy nie zdarzyło żeby psa na granicy sprawdzali. Ale trzeba będzie załatwić czip i paszport - to nic skomplikowanego.
Tylko Panią trzeba sprawdzić żeby Sara nie pojechała w nieznane. No i jak z transportem, przyjedzie po Sarcię?

Posted

wklejam ze strony:
http://www.eracareers-poland.gov.pl/page.html?kid=1454:3341

Wejście Polski do Unii Europejskiej ułatwiło Polakom podróżowanie po Europie, natomiast ich domowym zwierzętom przeciwnie. Nasze psy i koty, aby pojechać z nami w podróż po rozszerzonej Europie, będą musiały mieć własne paszporty.

Od 1 października 2004 pies, kot czy fretka, towarzyszące właścicielom w podróży na terenie państw Unii Europejskiej, muszą posiadać paszport. Jest to wymóg unijnego prawa.

Na paszporcie znajdują się emblematy UE, dane o właścicielu zwierzęcia oraz informacje na temat imienia, gatunku, rasy, płci, daty urodzenia oraz umaszczenia psa, kota lub fretki.

Ponadto wymagane są zaświadczenia o szczepieniach zwierzęcia oraz informacje o chorobach, które przechodziło. Koszt wyrobienia paszportu to nieco ponad 50 złotych.

Czipowanie zwierząt (szczególnie psów) jest w wielu miastach bezpłatne.
Do ceny paszportu należy dodać cenę szczepienia przeciwko wściekliźnie.

Na stronie Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii znajdują się adresy Powiatowych Inspektoratów, do których należy się udać po stempel lekarza weterynarii w koci lub psi paszport.

Zwierzę musi mieć identyfikator w postaci elektronicznego chipu, którego numer i miejsce umieszczenia będzie odnotowane w paszporcie. Czipy wszczepione są zwierzętom pod skórę przez upoważnionych do tego przez Krajową Izbę Lekarsko-Weterynaryjną weterynarzy. Zdjęcie zwierzęcia nie jest obowiązkowe. :multi:

Aniu to ni ebedzie trwac dlugo - bo nie potrzebna jest kwarantanna ani wysylanie krwi do badania :)

Posted

Yona napisał(a):
A Sara jest wysterylizowana, bo ten pies, którego pani już ma, a który do Sary taki ponoć podobny, zaczyna mnie martwić...

Tak Sarcia jest po sterylce.

Posted

pani z allegro,tylko na poczatku myślała,że Sara jest z Warszawy jak sprzedający;)

dzięki za link przeczytałam i jestem spokojniejsza;
Sara nie ma książeczki tylko zaświadczenie,że w maju była szczepiona,chyba może być czy wyrabiac książeczkę?

pani chyba by ją odebrała na granicy,w każdym razie trochę mogą ją dowieźć pkp.
pani będzie dzwonić za 3-4 dni,niestety nie mam nr,prywatny,
oczywiście domek musiałby być sprawdzony,teraz dobrze nie kojarzę ,ale tamtem piesek tez jest chyba z PL

weszka,nie sprawdzają!? :crazyeye: a ja tak panikuje:shake: :lol:

Posted

[quote name='ANKA_89']
weszka,nie sprawdzają!? :crazyeye: a ja tak panikuje:shake: :lol:

Mnie się nie zdarzyło. A dobrych parę razy podróżowałam zagramanicę z psiakami :cool1: Nic się nie przejmuj, to tylko formalność :p

Byle Pani się odezwała i była pewna!

Posted

Weszka ma racje - nie zwracaja uwagi - ale trzeba paszport miec :) a nuz sie zdarzy... :)

Aniu - jak zadzwonisz do weta i sie dowiesz - to daj nam znac - prosze :)

Dzis pozdrawiam Was z Tibilisi - przed chwila wrocilam z Osetii ...ufff- upal niemilosierny :) :evil_lol:

Posted

[quote name='carolinascotties']Aniu - jaki to rejon NIemiec?

oto lista lekarzy uprawnionych do wydawania paszportow :)

http://www.vetpol.org.pl/paszporty.htm

rejonu nie znam,nie pytałam,
dzięki za listę, nawet nie wiedziałam,że ci weci mogą wystawiać! znają mnie,schronisko,troche się podliże i może będzie taniej;)

jeśli pani się odezwie załaduje Sarę w autobus i podbijemy Złotów i dowiemy się wszystkiego co i jak:lol:

Sarcia był ciachnięta przed wyjazdem do p.Basi,no ale nie wyszło

Posted

carolinascotties napisał(a):
Weszka ma racje - nie zwracaja uwagi - ale trzeba paszport miec :) a nuz sie zdarzy... :)

Aniu - jak zadzwonisz do weta i sie dowiesz - to daj nam znac - prosze :)

Dzis pozdrawiam Was z Tibilisi - przed chwila wrocilam z Osetii ...ufff- upal niemilosierny :) :evil_lol:

zadzwonie później, i napiszę co się dowiedziałam
ciesz się z upału ,u nas mróz i aż 10 stopni... cudowną mamy jesień tego lata

Posted

ANKA_89 napisał(a):
zadzwonie później, i napiszę co się dowiedziałam
ciesz się z upału ,u nas mróz i aż 10 stopni... cudowną mamy jesień tego lata

hahaha - o rety - w takim razie postaram sie wypchnac te masy goracego powietrza - w Waszym kierunku :)

Posted

weszka napisał(a):
O rany Aniu tak u Ciebie zimno :-o ??? Ja mam 28 stopni na termometrze!
Karolino - ależ zwiedzasz świat. I ciągle kochana cioteczka myśli o Saruni :loveu:

co:crazyeye: ja bym chciała choć 20 stopni:)

żem zadzwoniła i koszt ok.230 zł!
paszport ,czip,szczepienie na nosówkę ,parwowirozę i jeszcze jakieś dwie,w jednej szczepionce
czas ok.pół godziny
może pani by pokryła koszty,jam bezrobotna,ale się zapożycze i wyłoże kasę.
wet chciał żebym już przyjechała:cool1: poczuł łatwą kasę:evil_lol:

Posted

Weszko - chyba nie mowilam..ale ja tu pracuje :evil_lol: :loveu: oczywiscie jest to polaczone ze zwiedzaniem...ale b. ograniczonym... w Osetii trwa konflikt... :-( prawdziwy konflikt...

a o SARUNI MYSLE CO DNIA :) i o Was Cioteczki - o Was :loveu:

Posted

ANKA_89 napisał(a):
dzwoniłam do innego weta,wystarczy sama wścieklizna,koszt 120 zł,subtelna różnica:evil_lol:
no to teraz czekamy na odzew tej pani

120zl za wściekliznę? :crazyeye:
Wścieklizna powinna kosztowac ok. 20-25zł, paszport ok. 50zł, a chip chyba z 70zł?

To gdzie Sara ma jechać, że potrzebuje paszportu? :cool3: