cancer43 Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 [quote name='Anula']Glukometr na bank się by bardzo przydał,ponieważ dobrze by było w ciągu dnia 3 razy pomierzyć poziom cukru i zapisywać chociaż przez tydzień i by było wiadomo jak ten cukier się kształtuje.Wet na podstawie jedynie takiego zapisu może dokładnie ustalić dawkę insuliny.[/QUOTE] To poproszę adres ,na który wysłać Quote
ocelot Posted March 24, 2012 Author Posted March 24, 2012 [quote name='Telimena']i jak cukier dzisiaj?[/QUOTE] Ania sie pojawi to napisze. Ja wiem, że Pakuś macha ogonkiem na jej widok i chętnie wychodzi na podwórko na siku Quote
Tymonka Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 Dzisiaj cukier był mierzony raz - 390 , teraz mam zmierzyć koło 20 . Pako ma się bardzo dobrze , jest wesoły i pogodny , bardzo ładnie znosi wszelkie zbiegi :) Quote
Telimena Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 [quote name='Anja2201']Dzisiaj cukier był mierzony raz - 390 , teraz mam zmierzyć koło 20 .[/QUOTE] ile godzin po podaniu insuliny miał to 390? Quote
malizna78 Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 [quote name='Anja2201']Dzisiaj cukier był mierzony raz - 390 , teraz mam zmierzyć koło 20 . Pako ma się bardzo dobrze , jest wesoły i pogodny , bardzo ładnie znosi wszelkie zbiegi :)[/QUOTE]To dużo, mało? Kompletnie się nie znam na tym:( Quote
ocelot Posted March 24, 2012 Author Posted March 24, 2012 [quote name='malizna78']To dużo, mało? Kompletnie się nie znam na tym:([/QUOTE] Sporo nadal. tak mi się wydaje Quote
ocelot Posted March 24, 2012 Author Posted March 24, 2012 [quote name='Telimena']ile godzin po podaniu insuliny miał to 390?[/QUOTE] Nie wiem ile, Anja jak sie pojawi to odpowie. Quote
ocelot Posted March 24, 2012 Author Posted March 24, 2012 Mamy deklarację z fb:)20/30 zł. miesięcznie od Pana Jakuba Ł. Ale mam przypominać. Quote
malizna78 Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 [quote name='ocelot']Sporo nadal. tak mi się wydaje[/QUOTE] Kurcze, no, ale skoro fajnie sie zachowuje jest wesoły i szczęsliwy to może jednak poprawia sie z minuty na minute? Chce wierzyć, że będzie dobrze! \Ze już jest dobrze:) Quote
lika1771 Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 [quote name='ocelot']Mamy deklarację z fb:)20/30 zł. miesięcznie od Pana Jakuba Ł. Ale mam przypominać.[/QUOTE] Bardzo sie ciesze oby tak dalej. Quote
Anula Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 To ja może wstawię temat cukrzycy,jak ktoś będzie zainteresowany tym tematem to sobie przeczyta. Cukrzyca jest przewlekłym schorzeniem metabolicznym charakteryzującym się zaburzeniami równowagi kwasowo - zasadowej, gospodarki węglowodanowej, tłuszczowej oraz białkowej, spowodowanej całkowitym lub względnym niedoborem insuliny. Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę. Dzięki temu hormonowi następuje pobieranie glukozy z krwi przez komórki mięśniowe, wątrobowe i tłuszczowe. Organizmowi dostarczana jest energia potrzebna do wszelkich procesów życiowych. Przy zaburzeniu tego mechanizmu poziom cukru we krwi wzrasta, i usuwany jest przez nerki. Organizm pozbawiony tego podstawowego źródła energii, jakim jest cukier, musi pobierać ją z rozpadu tłuszczu i białka. Powoduje to stopniowe wyniszczenie organizmu. Jednocześnie tworzą się ciała ketonowe - produkty zatruwające zwierzę. [B]Wyróżnia się trzy typy cukrzycy:[/B] [LIST] [*][B]Cukrzyca insulinozależna.[/B] Jest to o najczęstsza forma cukrzycy u psów i stanowi ok. 95% przypadków. Przyczyną jej są: zapalenie trzustki, choroby autoagresywne oraz schorzenia dziedziczne. Charakterystyczna jest tu predylekcja rasowa. Najczęściej chorują: pudle, jamniki, PONy. [*][B]Cukrzyca insulinoniezależna.[/B] Jest ona związana z brakiem reakcji receptorów insulinowych na insulinę. [*][B]Cukrzyca wtórna[/B] Występuje najczęściej przy chorobach endokrynogennych i stosowaniu hormonów (sterydów, środków antykoncepcyjnych). [/LIST] [B]Występowanie cukrzycy u psów:[/B] [LIST] [*]cukrzyca występuje najczęściej u psów starszych 7-9 letnich (chyba że jest wrodzona, wtedy w wieku 1-2 lat) [*]U suk 3-krotnie częściej niż u psów. Bardzo często rozpoczyna się po cieczce. [/LIST] [B]Objawy cukrzycy u psów:[/B] [LIST] [*]Nadmierne pragnienie [*]Wielomocz [*]Wzmożony apetyt [*]Postępujące chudnięcie [*]Zaćma cukrzycowa, która rozwija się w ciągu kilku miesięcy, ale może powstać też w ciągu jednej doby [*]Towarzyszące cukrzycy choroby skóry i układu moczowego [/LIST] Oprócz charakterystycznych objawów w rozpoznaniu największe znaczenie ma badanie krwi na zawartość w niej glukozy. Zwykle wynosi ona grubo powyżej 200mg/% przy normie 100mg/%. Cukier obecny jest również w moczu. Wyniki innych badań też są podwyższone i są związane z uszkodzeniem wątroby, nerek i wikłających stanów zapalnych. Cukrzyca jest chorobą nieuleczalną. Nasze działania skupiają się na utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi i zapewnienie w miarę komfortowego życia naszym pupilom. W leczeniu cukrzycy najczęściej stosuje się insulinę. Istnieje kilka rodzajów insuliny o różnym czasie działania. W praktyce najczęściej stosuję się insulinę lente o średnim czasie działania. Szczyt działania tej insuliny występuje najczęściej po 6-8 h. Niestety nie u każdego psa działanie jest takie same. W związku z tym zaleca się wykonanie krzywej cukrowej, która określa jaką powinno się zastosować dawkę insuliny i kiedy występuje szczyt działania. Niestety nie wszystkie lecznice wykonują to badanie. Można je zrobić w większych placówkach posiadających na miejscu laboratorium. Jeśli szczyt działania insuliny przypada po 6-8 godzinach to insulinę stosuje się 1 raz dziennie. Jeśli szczyt jest poniżej 5 godziny od podania to należy podawać 2x dziennie lub zmienić insulinę. Dawkowanie ustala lekarz w zależności od wielkości zwierzęcia. W związku z tym, że insulinę dawkuje się na kg/mc, a przy cukrzycy następuje utrata masy ciała, co 2 tygodnie należy zwierzę dokładnie zważyć by zweryfikować dawkę insuliny. [B]Żywienie[/B] Drugim bardzo ważnym zagadnieniem w kontroli cukrzycy jest żywienie. Pies powinien dostawać pokarm o stałej zawartości energetycznej. Zalecany jest pokarm zawierający bardzo wysokiej jakości białko i łatwo strawne węglowodany. Można stosować również gotowe karmy dla psów z cukrzycą, które maja jednak wady (są drogie i niezbyt chętnie zjadane przez psy). Zaleca się podać 25% pokarmu na 30 minut po podaniu rannym insuliny. Następna porcja przypada w szczycie działania insuliny a więc po 6-8h i wtedy należy podać pozostałe 75% pokarmu. W przypadku psów przyzwyczajonych do nocnych posiłków można zastosować 25% śniadanie, 50% obiad i 25% kolacja. Reżim pokarmowy trzeba ściśle utrzymywać, gdyż zmiana żywienia powoduje skoki cukru we krwi, kwasice metaboliczną i śpiączkę. [B]Ruch[/B] Trzecią bardzo istotną rzeczą przy kontroli cukrzycy jest stały wydatek energetyczny zwierzęcia a więc zapewnienie stałej aktywności ruchowej. Nadmierny ruch powoduje zwiększone spalanie cukru i może doprowadzić do hipoglikemii, czyli nadmiernego spadku cukru we krwi. [B]Hipoglikemia u psów[/B] Nadmierny spadek cukru we krwi może spowodować utratę przytomności. Należy ją rozróżnić od tzw. śpiączki cukrzycowej, gdzie utrata przytomności jest spowodowana nadmiarem cukru w krwi. Objawy hipoglikemii: [LIST] [*]utrata przytomności, [*]szybkie narastanie objawów, [*]podwyższona temperatura ciała, [*]bladość błon śluzowych, [*]wzmożone odruchy, [*]rozszerzone źrenice, [*]reakcja na podanie glukozy lub cukru (zwierze po podaniu glukozy bardzo szybko powraca do przytomności). [/LIST] Bardzo istotne jest, aby właściciel był przygotowany na taki stan i zawsze miał przy sobie kilka kostek cukru. W takich sytuacjach należy podać doustnie cukier w kostkach lub roztwór cukru uważając, aby pies się nie zachłysnął. Absolutnie nie podawać czekolady! [B]Śpiączka cukrzycowa u psów[/B] Objawy śpiączki cukrzycowej: [LIST] [*]objawy narastają powoli, [*]obniżona temperatura ciała, [*]osłabienie odruchów, [*]błony śluzowe nastrzykane i suche, [*]charakterystyczny zapach acetonu z jamy ustnej świadczący o kwasicy, [*]źrenice prawidłowe, [*]brak reakcji na podanie glukozy czy cukru (podanie glukozy nie zaszkodzi zwierzęciu). [/LIST] Niezwykle istotna przy cukrzycy jest stabilizacja hormonalna samicy. W związku z tym, że absolutnym przeciwwskazaniem jest stosowanie antykoncepcji hormonalnej, pozostaje sterylizacja chirurgiczna. Bez tego zabiegu możemy zapomnieć o jakiejkolwiek kontroli cukru we krwi mimo stosowania insuliny. Quote
Telimena Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 390 to wciąż bardzo dużo, normy psie są podobne do ludzkich, czyli 390 to mniej więcej 3 razy ponad normę... wszystko jednak zależy od innych pobrań w ciągu doby, idealne jest zrobienie po kilku dniach podawania insuliny tak zwanej krzywej cukrowej - powiedzmy cały dzień co 2h badamy poziom glukozy we krwi, wtedy widać, jak organizm reaguje na podanie insuliny, cukier nie może spaść zbyt nisko, bo zwierzę może stracić przytomność ale musi być jak najbardziej zbliżony do normy, żeby organizm prawidłowo funkcjonował to że w jakimś momencie dnia było 390 to jeszcze nic nie znaczy, żaden lekarz nie jest wróżką, musi wypróbować dawkę, nieraz jest tak, że przy jednej insulinie cukier prawie w ogóle nie spada a przy innej w takiej samej ilości wyniki są niemal w normie, zaczyna się też zazwyczaj od niższych dawek, żeby nie doprowadzić do nagłej hipoglikemii powtórzę pytanie, bo albo nie znalazłam albo przegapiłam odpowiedź - po ilu godzinach od podania insuliny był zmierzony poziom cukru we krwi? Quote
malizna78 Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 Telimeno, czyli norma u psa to ok 150? Mam nadzieje, że faktycznie nie ma co jeszcze się denerwowac bo piesek dopiero zaczął być leczony. Quote
Anula Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 [quote name='malizna78']Telimeno, czyli norma u psa to ok 150? Mam nadzieje, że faktycznie nie ma co jeszcze się denerwowac bo piesek dopiero zaczął być leczony.[/QUOTE] Malizna wystarczy poczytać post wyżej tj.163 i wszystko będziesz wiedziała. Quote
malizna78 Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 [quote name='Telimena']norma jest do 120[/QUOTE] Dzieki za odpowiedź. Trzymam kciuki za Pako, niech już cukier mu sie unormuje:) Quote
Tymonka Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 [quote name='Telimena'] powtórzę pytanie, bo albo nie znalazłam albo przegapiłam odpowiedź - po ilu godzinach od podania insuliny był zmierzony poziom cukru we krwi?[/QUOTE] Wczoraj zmierzyłam po 8 h , dzisiaj podałam insulinę o 7 , a teraz zmierzyłam i jest 368 , koło 14 zmierzę po raz kolejny , później koło 16 podam kolejną dawkę i o 20 zmierzę . Quote
malizna78 Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 [quote name='Anja2201']Wczoraj zmierzyłam po 8 h , dzisiaj podałam insulinę o 7 , a teraz zmierzyłam i jest 368 , koło 14 zmierzę po raz kolejny , później koło 16 podam kolejną dawkę i o 20 zmierzę .[/QUOTE] Troszkę spadła. Mam nadzieję, ze to dobry znak i będzie spadał coraz bardziej. Jak to dobrze Anja, że Pako już u Ciebie. Quote
lika1771 Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 Pako potrzebuje pienazkow na hotel i leki. Quote
ocelot Posted March 25, 2012 Author Posted March 25, 2012 Bardzo potrzebuje. nadal wysoki ten cukier pieruński. Quote
Tymonka Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 [quote name='Telimena']i jaki był cukier o 14?[/QUOTE] 386 , jutro mam jeszcze zmierzyć przd podaniem pierwszej dawki . Quote
Telimena Posted March 25, 2012 Posted March 25, 2012 niedobrze, niezbyt reaguje, za mała dawka lub insulina się nie sprawdza, ja bym spróbowała dać ciut większą dawkę Quote
Recommended Posts