brazowa1 Posted March 12, 2012 Posted March 12, 2012 Suka ma prawie 9,5 roku, ale jest psem aktywnym,chodzimy na długie spacery,prowadzi tryb życia wlaściwy dla no-pięcioletniego psa. Typ wyspokojonego przez wiek psiego ADHD.Wyżlica. Gdy podaje karmę dla seniora,widzę,ze chudnie.I mam wrażenie,że się ta karma nie najada. I teraz dylemat-czy podawac karmę "normalną",czy jednak seniora. Ostatnio jadla Brit care. Quote
wilde22 Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 Mam ten sam problem, mój prawie 8letni bokser jest dość aktywny i gdy daje mu seniorową karmę to widzę że zaczyna mu wyłazić kręgosłup i sterczą żebra. Teraz postanowiłam na adult go przestawić i zobaczę jak będzie się po wersji dla dorosłych trzymał. Tzn trzymać to się będzie trzymał na pewno, ale czy lepiej będzie się czuł i wyglądał :) Quote
marmara_19 Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 mam prawie 14sto letnia mala kundlice. Byl czas, zezjadala jakies sneiory, zjadala tezlighty. Od kilku miesiecy jeto co ON. W chwili obecnej wcina josere sensi plus :) Jesli pies jest aktywny i nie tyje za nadto to nie ma sensu podawania mu karmy dla seniora. Quote
gryf80 Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 w sumie nie ma znaczenia,może jesc "adulta",w karmach typu senior producenci przewaznie obnizają kaloryczność przez znikomą ilosc tluszczu Quote
rotek_ Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 kiedyś ktoś polecał mi, że karmy dla psów aktywnych świetnie poprawiają witalność przy staruszkach i rzeczywiście podziałało. Starsze psy odzyskiwały trochę młodości, ale wet powiedział mi że te karmy są gorzej trawione przez staruszki i obciążają (chyba?!) wątrobę. Przy zmianie karmy adult, activ i senior widać różnicę w zachowaniu psa, ale jednak przekonałam się, że lepiej zachowywać odpowiednią karmę do wieku psa. Quote
gryf80 Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 pewnie wet mial na mysli dużą ilośc bialka w karmach activ czy adult,a wiadomo stare nerki gorzej filtrują. Quote
brazowa1 Posted March 14, 2012 Author Posted March 14, 2012 No właśnie,niby lepiej senior,ale widze po psie wyraznie,że karma "lajt" jej nie służy i stąd dylemat. Quote
marmara_19 Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 delikatny adult napewno nie zaszkodzi. Z kolei jesli pies jest bardzo aktywny i spalalby wysokobialkowa karme- podawala bym. ALE! Co jakis czas robila bym badania czy wszystko jest ok. Moja seniorka majac lat 11 wcinala przez jakis czas orijena, badania krwi miala zrobione po nie calym meiisacu po przejsicu na bytowke jakas zwykla- wyniki miala rewelacyjne! Nie ma chyba jakies mocnej reguly. Wszystko zalezy od danego egzemplarza! Samazmieniam karmy w zaleznosci od potrzeb. Czasem jest to wysokobialkowa, czasem bytowka-tu lubie jakies na jagneicinie czy rybkach podawac psom. Czasem mala dostanie seniora albo lighta. Zalezy od tego co akurat robimy. Bo przez caly rok nie mamy rowno rozlozonej aktywnosci. Quote
brazowa1 Posted May 27, 2012 Author Posted May 27, 2012 mam odpowiedź na włane pytanie zadane w pierwszym poście - na razie wątrobowa karma. Quote
Recommended Posts