Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Suka ma prawie 9,5 roku, ale jest psem aktywnym,chodzimy na długie spacery,prowadzi tryb życia wlaściwy dla no-pięcioletniego psa. Typ wyspokojonego przez wiek psiego ADHD.Wyżlica. Gdy podaje karmę dla seniora,widzę,ze chudnie.I mam wrażenie,że się ta karma nie najada. I teraz dylemat-czy podawac karmę "normalną",czy jednak seniora.

Ostatnio jadla Brit care.

Posted

Mam ten sam problem, mój prawie 8letni bokser jest dość aktywny i gdy daje mu seniorową karmę to widzę że zaczyna mu wyłazić kręgosłup i sterczą żebra.
Teraz postanowiłam na adult go przestawić i zobaczę jak będzie się po wersji dla dorosłych trzymał. Tzn trzymać to się będzie trzymał na pewno, ale czy lepiej będzie się czuł i wyglądał :)

Posted

mam prawie 14sto letnia mala kundlice. Byl czas, zezjadala jakies sneiory, zjadala tezlighty. Od kilku miesiecy jeto co ON. W chwili obecnej wcina josere sensi plus :) Jesli pies jest aktywny i nie tyje za nadto to nie ma sensu podawania mu karmy dla seniora.

Posted

kiedyś ktoś polecał mi, że karmy dla psów aktywnych świetnie poprawiają witalność przy staruszkach i rzeczywiście podziałało. Starsze psy odzyskiwały trochę młodości, ale wet powiedział mi że te karmy są gorzej trawione przez staruszki i obciążają (chyba?!) wątrobę.

Przy zmianie karmy adult, activ i senior widać różnicę w zachowaniu psa, ale jednak przekonałam się, że lepiej zachowywać odpowiednią karmę do wieku psa.

Posted

delikatny adult napewno nie zaszkodzi. Z kolei jesli pies jest bardzo aktywny i spalalby wysokobialkowa karme- podawala bym. ALE! Co jakis czas robila bym badania czy wszystko jest ok.

Moja seniorka majac lat 11 wcinala przez jakis czas orijena, badania krwi miala zrobione po nie calym meiisacu po przejsicu na bytowke jakas zwykla- wyniki miala rewelacyjne!

Nie ma chyba jakies mocnej reguly. Wszystko zalezy od danego egzemplarza!

Samazmieniam karmy w zaleznosci od potrzeb. Czasem jest to wysokobialkowa, czasem bytowka-tu lubie jakies na jagneicinie czy rybkach podawac psom. Czasem mala dostanie seniora albo lighta. Zalezy od tego co akurat robimy. Bo przez caly rok nie mamy rowno rozlozonej aktywnosci.

• 2 months later...