Jump to content
Dogomania

Jak się zachowuje seterek piesek w ogrodzie?

Recommended Posts

Posted

Jak się zachowuje seterek piesek w ogrodzie, chodzi mi o drzewka i krzaczki, jest jakimś wybitnym szkodnikiem, mam na myśli potrzeby fizjologiczne, czy nie odbiega od normy. A jeśli chodzi kopanie? Lubi sobie podłubać w ziemii?

Posted

:lol:

Albert, jednak będzie seterek?! :)

Jak nie chcesz mieć obsikiwanych krzaczków i drzewek to kup sukę. ;)

Ale podobno można psa nauczyć, żeby nie sikał w ogrodzie? Ja nigdy nie próbowałam, bo nie mam ogrodu... :roll:

A co do kopania- jeśli pies będzie wybiegany, nie będzie spędzał całych dni sam w ogrodzie to jest szansa, że nie będzie kopał. Nie wszystkie psy lubią kopać. Zależy jak Ci się trafi ;) Był taki topic na wychowaniu- o kopaniu w ogrodzie- poszukaj, lepiej go uczyć od małego... ;)

• 3 weeks later...
Posted

Coztego bliski mi czlowiek ktory prowadzil hodowle gordonow nauczyl jakos te swoje potwory aby nie sikaly.....I nie sikaly :lol:

Aczkolwiek nie mam pojecia jak to zrobil :lol:

PS.Cerry tez nie podsikuje jak narazie.....Oby nigdy tego nie robil...

A jesli juz to po prostu trzeba dostosowac ogrod do psa i zasadzic to czemu siusie nie zaszkodza....W milosci trzeba isc na kompromisy 8)

• 2 months later...
Posted

Mój gordon nie ma swojego ogródka, ale często bywa ogrodzie swojej narzeczonej. Nigdy nie przyszło mu na myśl kopanie. Galopuje za swoją ukochaną i nawet nie ma czasu na sikanie.. Jego "przyrodni brat" jamnik - zapalony "kopacz" ,ogródek też zostawia w spokoju :P Nadrabia za to na łąkach. Gordon woli bieganie, bieganie, bieganie w wodzie i bieganie :P Poniżej zakochani już od dwóch lat (pierwsza miłość)galprzyj_m1.jpg

OFI%20z%20Doliny%20Lopienki%20-%205.04.2003.jpg

• 8 months later...
Posted

a ja mam inne doswiadczenia...Od wielu już lat u nas w domu gościły i goszczą setery ( w tej chwili jeden irland :wink: ), swojego czasu były też sczeniaczki,dużo szczeniaczków ( nawet 12 sztuk kiedyś :o ) i muszę powiedzieć że to jedne z bardziej niszczycielskich szczeniąt , mam porównanie bo mamy kilka ras ,m.in amstaffkę, CTR ,afgankę,whippeta nie wspominając o innych rasach które również u nas gościły. Nasz seter ma w tej chwili 8 lat i do tej pory jest nieco "zwariowanym"psem i oczywiście że obsikuje wszystko równo i dokładnie :P .Kiedy był mały dosłownie "paliło" mu się w pysku ,nie mówiąc o 12! małych seterkach które skosiły ogród maksymalnie :o

Posted

Na szxczescie mam dwie sunie gordonki wiec krzaczkow nie podsiusiaja ,ale za to Zira uwielbia kopac na lakach .Co do ogrodka to obie kopia , :) ale grzadki z marchewka i jak juz dopadna marchew to uciekaja ile sil w lapkach :D

• 4 weeks later...
Posted

jak piesek to nie wiem ale spaniel piesek dał się nauczyc ze na krzaczki się nie sika a to byl prawdziwy watriat a z sukami wszystko wporządku :D

Posted

Moj obecny pies (seter) obsikuje oczywiscie krzaczki i drzewka i czasem kopie (zwlaszcza w grzadkach z marchewka). Za to poprzedni pies (bokser) nigdy nie sikal w ogrodzie (byl kulturalny i wychodzil sam poza ogrod - poniewaz dom byl w budowie, jak i ogrod :wink:, wiec nie byl ze wszystkich stron ogrodzony) ani nie kopal.
Seter moj zas potrafi mlode drzewko czeresni zaraz po wsadzeniu wyrac z ziemi i biegac po ogrodzie i zachowujac sie jakby myslal :"ale mam fajnego patyczka". Ale oczywiscie niech cie to nie zniecheci do setera, bo o ile wiem od znajomych nie wszystkie kopia, obsikuja i wyrywaja drzewka :D .

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Moja Dora nie siusia, ani nie kopie na swoim ogródku, choć nie mieszkamy w domku jednorodzinnym i mamy jedynie działkę. Żadko tam jeździmy, ale Dorka i tak zostawia wszystko w spokoju i załatwia się poza nią. Zresztą ona ma wyjątkowe upodobania- musi mieć wyższą trawę żeby się załatwić :lol:

• 4 weeks later...
Posted

nasz 4,5 miesieczny seterek (seterka;) wlasnie wczoraj wykopala w ogrodku ok. 40 cm :o glebokosci dolek, przekopujac sie przez gruba warstwe sniegu, przez to co zostalo po ostatnich roztopach czyli warstwe zlodowacialego sniegu :roll: , nastepnie przez warstwe trawy pod tym wszystkim i potem juz fruwala ziemia :roll: Tak ze nie wiem co bedzie dalej, byc moze piesek z tych kopiących. Jednak generalnie nie robimy z tego powodu jakiegos wielkiego problemu. Cóż.."ryzyko" posiadania psa (jedno z wielu :wink: )