supergoga Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 (edited) [FONT=Calibri]Anika, maleńka i bardzo delikatna sunia w typie foksterierka przeżyła koszmar. Nie dość, że została porzucona, prawdopodobnie wystawiona z samochodu i w te mrozy błąkała się po poboczu dość ruchliwej drogi to jeszcze ulęgła poważnemu wypadkowi. Potrącił ją samochód. Na czołgające się poboczem ranne maleństwo nikt nie zwrócił uwagi, auta jechały twardo przed siebie. Niewiele brakowało, by to maleństwo z bólu, szoku i wychłodzenia organizmu po prostu odeszło.[/FONT] [FONT=Calibri]Jednak nie tak widać miało być, gdyż na drodze Aniki pojawiła się Osoba, która uratowała wiele już psów i kotów. Mała Anika trafiła do kliniki w Poznaniu i pod nasza opiekę.[/FONT] [FONT=Calibri]Sunieczka miała pękniętą miednicę, poraniona głowę, z przetoką w okolicy szyi, wybite 2 ząbki z przodu. Do tego potwornie sfilcowaną sierść, aż do odparzeń.[/FONT] [FONT=Calibri]Wszystko do zdarzyło się 2 lutego. Teraz Anika jest po operacji, niestety z konieczności ostrzyżona do skóry – i dopiero teraz widać jakie to maleństwo. Waży około 8 kg i prawdopodobnie ma ok. 5 lat. Może trochę więcej. Jest kochana, pełna uroku, przytula się do człowieka, szuka opieki i ochrony.[/FONT] [FONT=Calibri]Czysta, załatwia się na dworze. Już zaczyna chodzić, chociaż jeszcze niepewnie i często odpoczywa.[/FONT] [FONT=Calibri]Zbieramy fundusze na pokrycie kosztów zabiegu, pobytu w klinice i przede wszystkim szukamy dla suni kochającego domu na zawsze – w choćby domu tymczasowego. Nie stać nas na dłuższy pobyt w klinice. Anika zgadza się z psiakami i małymi suniami, dużych po prostu się boi.[/FONT] [FONT=Calibri]Prosimy o pomoc w ratowaniu Aniki, w zapewnieniu jej bezpieczeństwa. W pokryciu kosztów jej leczenia. Tyle to niewielkie psiątko przeszło w życiu – nie odmawiajmy jej pomocy.[/FONT] Sunia jest pod opieką Fundacji dla Zwierząt Animalia. Jeśli ktoś moglby wesprzec choc grosikiem malą Anikę - będziemy ogromnie wdzięczni: [FONT=Times New Roman]Fundacja dla Zwierząt Animalia[/FONT] [FONT=Times New Roman]Konto bankowe:[/FONT] [FONT=Times New Roman]Nordea Bank Polska S.A. Oddział POB Poznań I[/FONT] [FONT=Times New Roman]53 1440 1286 0000 0000 0453 3704[/FONT] Edited March 7, 2012 by supergoga Quote
supergoga Posted February 16, 2012 Author Posted February 16, 2012 Jeszcze jedna wiadomość - sunia była obiektem strzelania. Ma między żebrami śrut - jednak jest tak głęboko i tak otoczony tkankami że nie sposob bylo usuwać w stanie w jakim mała była. Powiedzcie, bo mnie nosi, kto jej to zrobił? Quote
Ajula Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 jakiś psychol sobie na niej ćwiczył :angryy: ludzie są popaprani Quote
Boogie Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 https://www.facebook.com/events/352822748081782/ wydarzenie na facebooku Quote
rytka Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 zupełnie jak Bobik ,ktorego mialam na dt tez po wypadku (resekcja glowki kosci udowej) tez ze śrutem przyozdobiony.. Quote
Pyrdka Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Biedna maleńka. Widziałam ja na fb.Niestety finansowo nie pomogę, same mamy nie małe kłopoty.Trzymam kciuki za zdrowie, finanse i za... Quote
supergoga Posted February 18, 2012 Author Posted February 18, 2012 [FONT=Calibri]Dzisiaj Anika opuściła klinikę. Pojechała tymczasowo do domku, który może okaże się jej domem stałym. Jednak do końca leczenia i rehabilitacji, czyli jeszcze kilka tygodni pozostanie pod naszym nadzorem i na naszym utrzymaniu. W tym czasie okaże się, jaki jest jej stan i czy będzie mogła zostać tam gdzie jest. [/FONT] [FONT=Calibri]Sunia ma podwyższone bardzo mocno wyniki badań w kierunku wątroby – mamy nadzieję, że to wynik urazu, bowiem właśnie na tej wysokości uderzyło w nią auto. Na razie otrzymuje leki wątrobowe oraz karmę specjalistyczna weterynaryjną. W piątek rano pojedzie na badanie krwi a wieczorem – zdjęcie szwów i zacznie się rehabilitacja. Jak tylko stan pourazowy miednicy na to pozwoli sunia zostanie wysterylizowana. No i jeszcze szczepienie. Na razie lekka kwarantanna, zero skupisk psich i psich kontaktów.[/FONT] [FONT=Calibri] [/FONT] [FONT=Calibri]Na razie mamy nadzieje, że koszt zamknie się w kwotach 2000 – 2500 zł.[/FONT] [FONT=Calibri]Bardzo dziękujemy wszystkim, wspierającym Anikę – wiemy już po akcji ratowania Baksa, że możemy na Was liczyć. Nisko się kłaniamy i obiecujemy wieści bieżące. Jak tylko okaże się, że doszliśmy do kwoty granicznej zaraz napiszemy i jeszcze raz będziemy ogromnie dziękować.[/FONT] [FONT=Calibri]Na razie Anika dochodzi w cieple do formy. Jest jeszcze przestraszona i nieśmiała, kuleje i wyraźnie oszczędza nóżkę, raczej siedzi czy leży niż stoi. Ale wierzymy że będzie niebawem sprawną w pełni sunieczką.[/FONT] Quote
supergoga Posted February 18, 2012 Author Posted February 18, 2012 Dzisiejsza waga suni: 7,6 kg. Kruszynka. Quote
Pyrdka Posted February 18, 2012 Posted February 18, 2012 Trzyma kciuki za suńkę. Mam nadzieję,że dojdzie szybko do siebie i dt zakocha się w Aniczce. Quote
What May NN Posted February 18, 2012 Posted February 18, 2012 fajnie, że opuściła klinikę mała! trzymam kciuki za jej zdrowie.. Quote
supergoga Posted February 18, 2012 Author Posted February 18, 2012 Mala mieszka blisko Ciebie, może ja zobaczysz? Quote
What May NN Posted February 18, 2012 Posted February 18, 2012 supergoga napisał(a):Mala mieszka blisko Ciebie, może ja zobaczysz? no byłoby super :-) Quote
conceited Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 Widziałam małą w klinicę i mocno jej kibicuję ! Quote
Ajula Posted February 21, 2012 Posted February 21, 2012 mam nadzieję, że malutka czuje się lepiej Quote
supergoga Posted March 5, 2012 Author Posted March 5, 2012 Są wieści. Anika zostaje w domu tymczasowym na zawsze. Niebawem podjedziemy do niej z wizytą i zobaczymy. Czekam tylko na zdjęcie szwow i efekty leczenia. No i zaczyna sie rehabilitacja. Do czasu zakończenia kuracji Anika jest na naszym weterynaryjnym utrzymaniu - tzn. my oplacamy lekarza i zabiegi. Quote
Recommended Posts