Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Matko....
co tam się dzieje ja się pytam,że te psy takie smutne
dwa tyg temu byłam z coroczna zbiórka koce/karma z naszej szkoly w schronie w opolu, nie powiem,ze psy tam szczęsliwe, ale nie tak dobite:
(:( toż te tu to...słów brak ...i łez....

Posted

[quote name='Marta72']no i jeszcze jedno się rzuca w oczy obok tego smutku .....wiekszośc tych psów jest pieknych!!!!!!!!!!!! nie kundelkowate ale rasowate DLACZEGO!!!!!??????????[/QUOTE]

bo są kradzione spod domów i wywożone setki kilometrów a potem zabijane, okaleczane; głodzone i wywożone dalej....co za gnój z tego p.

czy te świnie to dziki bo ja słabo widzę na tych zdjęciach??

Posted

[quote name='Marta72']no i jeszcze jedno się rzuca w oczy obok tego smutku .....wiekszośc tych psów jest pieknych!!!!!!!!!!!! nie kundelkowate ale rasowate DLACZEGO!!!!!??????????[/QUOTE]
[quote name='Malgoska']bo są kradzione spod domów i wywożone setki kilometrów a potem zabijane, okaleczane; głodzone i wywożone dalej....
[/QUOTE]
Tak wiekszość jest pieknych, na zdjeciach widać, ze kiedyś o nie dbano.
Mogą być poszukiwane przez właścicieli. Iwoniam, pisalaś kiedyś ze psy, trafiają tam z roznych, czasem dość dalekich terenow. Czy kiedykolwiek na lokalnych portalach w miejscowościach skąd psy wywozone sa do tego schroniska ogłaszano :
jesli zaginął Twój pies szukaj go w Olkuszu ?

Posted

[quote name='barb']Tak wiekszość jest pieknych, na zdjeciach widać, ze kiedyś o nie dbano.
Mogą więc być poszukiwanw przez właścicieli. Iwoniam, pisalaś kiedyś ze psy, trafiają tam z roznych, czasem dość dalekich terenow[COLOR=#FF0000]. Czy kiedykolwiek na lokalnych portalach w miejscowościach skąd psy wywozone sa do tego schroniska ogłaszano :
jesli zaginął Twój pies szukaj go w Olkuszu [/COLOR]?[/QUOTE]

Barb
moze to kolejne nasze zadanie
nagłośnic przez nie wiem...schrony? lecznice? policję?
nie wiem, gdzie sie zgłasza zaginięcie psa???

Posted

[quote name='Marta72']Barb
nie wiem, gdzie sie zgłasza zaginięcie psa???[/QUOTE]
Trzeba wiedzieć z jakich terenow psy są przywozone do Olkusza i takie ogłoszenie dawać na portalach lokalnych tych miejscowości.
Niestety jest jeszcze duzo ludzi, zwlaszcza starszych, ktorzy nie korzystaja z internetu.

Moja przygoda z Dogomanią zaczynała sie od działu zaginione. Naprawdę mnóstwo ludzi szuka swoch zaginionych zwierzakow. Jak ich szukają ? Równiez poprzez ogloszenia taże i na dogo.

Posted

to najwazniesze ....trafić z inf tam gdzie ludzie szukaja.... jakby to było możliwe na onecie np wrzucic info, by miało zasięg ogólnokrajowy....ale nie mam pojęcia czy jest to realne

Posted

[quote name='Justyna Lipicka']Pan P. pewnie/napewno z okolicznych województw "zbiera" czyli małoposkie, podkarpackie, śląskie, łódzkie, świętokrzyskie, może również dalej...:-([/QUOTE]
Może iwoniam lub missiek będa dokladniej wiedzieć.

Posted

Najlepiej byłoby zrobić stronę z informacją "jak szukać psa"
1. Zasięgnąć informacji w gminie (mieście) i gminach ościennych. Stamtąd dowiedzieć sie adresów hycli i schronisk.
2. Również tam szukać informacji o kontaktach ze zbieraczami zwłok zwierzęcych.
3. Skontaktować się z wszystkimi otrzymanymi adresami podając szczegółowy rysopis psa (kota).
4. Jeżeli to nie pomoże wykupić płatne ogłoszenie w gazecie o zasięgu powiatowym.

Posted

[quote name='bea100']Iwoniam: proszę, o rany, bez tego nie ruszę pomocy dla niego...może jakimś cudem by się jednak udało?[/QUOTE]
reszta zdjęć jest tak niewyraźna - zrobiona aparatem tel, że niewiele z nich się da wyciągnąć
tu sa 2 - moje - to, które widzisz i to z wiekszej odległosci
Tam nie można wejść z aparatem w ręku - ot tak, kilka stron wczesniej na watki missiaa załaczyła te zdjęcia z aparatu kom
Ja mam do Olkusza ponad 50 km,
ciężko tam jechać tak sobie na wycieczkę codziennie, szczególnie, jak auto zamarzło.....

Tak, WIELE z nich jest rasowa + pół-rasowa
zabrane z pseudo-hodowli do pseudo-schroniska... ironia, cio??
[quote name='Marta72'][COLOR=#FF0000][B]Iwonam
BARDZO DZIEKUJĘ ZA TO CO ROBISZ!!![/B][/COLOR][/QUOTE]

Etam... dzięki :-)
[quote name='Malgoska']bo są kradzione spod domów i wywożone setki kilometrów a potem zabijane, okaleczane; głodzone i wywożone dalej....co za gnój z tego p.

czy te świnie to dziki bo ja słabo widzę na tych zdjęciach??[/QUOTE]

tak, dokładnie,
i... tak, dokładnie - dziki
[quote name='barb']Tak wiekszość jest pieknych, na zdjeciach widać, ze kiedyś o nie dbano.
Mogą być poszukiwane przez właścicieli. Iwoniam, pisalaś kiedyś ze psy, trafiają tam z roznych, czasem dość dalekich terenow. Czy kiedykolwiek na lokalnych portalach w miejscowościach skąd psy wywozone sa do tego schroniska ogłaszano :
jesli zaginął Twój pies szukaj go w Olkuszu ?[/QUOTE]

bardzo dobry pomysł !!!
[quote name='Marta72']Barb
nie wiem, gdzie sie zgłasza zaginięcie psa???[/QUOTE]

trzeba by tak zrobić - dobra myśl
[quote name='Justyna Lipicka']Pan P. pewnie/napewno z okolicznych województw "zbiera" czyli małoposkie, podkarpackie, śląskie, łódzkie, świętokrzyskie, może również dalej...:-([/QUOTE]
z tych wszystkich na pewno tak.
od Łodzi az po granicę z południem...
[quote name='Agata Balu']Najlepiej byłoby zrobić stronę z informacją "jak szukać psa"
1. Zasięgnąć informacji w gminie (mieście) i gminach ościennych. Stamtąd dowiedzieć sie adresów hycli i schronisk.
2. Również tam szukać informacji o kontaktach ze zbieraczami zwłok zwierzęcych.
3. Skontaktować się z wszystkimi otrzymanymi adresami podając szczegółowy rysopis psa (kota).
4. Jeżeli to nie pomoże wykupić płatne ogłoszenie w gazecie o zasięgu powiatowym.[/QUOTE]

nio, a moze jakis program stworzyc do identyfikacji?

Posted

Kolejne zdjęcia z Olkusza napawają mnie po prostu przerażeniem. Skąd tyle tych piesków? Dziki??!!! Przecież to bezprawie!!! Wiele pytań się nasuwa jeszcze, na które pewnie nigdy nie poznamy odpowiedzi. Zastanawiam się również, czy kiedykolwiek zobaczymy szczęśliwy finał (dla piesków oczywiście). Coraz częściej w to wątpię...Chyba, że przepowiednie majów się w końcu spełnią.

Co słychać u maluchów Iwonko? Kiedy je widziałam ostatnio w gabinecie zastanawiałam się, kiedy do ciebie wróci całe dobro, jakie dajesz tym i wszystkim innym zwierzakom. Ile Ty wkładasz w nie pracy i opieki wiesz chyba tylko Ty sama. Mnie wystarczają spotkania w gabinecie i w głowie mi się nie mieści jak dajesz radę ze wszystkim (Natalia jest boska!!!). Te spotkania to czasem wyglądają tak, jakbyśmy się umawiały:). I w sumie szkoda, że "nasz" gabinet nie pracuje siedem dni w tygodniu, oficjalnie przynajmniej. Ja miałam w niedzielę sesję telefoniczną z wet. Na odległość wprawdzie, bo byłam daleko poza Krakowem na adopcji. Fiord napędził mi strasznego stracha, ale jest wszystko dobrze, na szczęście. Kejsi już też w normie, choć cały czas na tabletkach. Kredka na tabletkach, jest po badaniach, które nic nam nie powiedziały. Będziemy szukały dalej, chociaż jest lekka poprawa.
Rumcajs i Topik na zastrzykach. W przypadku Topika niestety doszły nowe problemy. Topiś ma dwa "guzy". Na razie je obserwujemy i tyle mogę powiedzieć. Jestem przerażona!!!
I na koniec powiem Wam, że do adopcji poszli:
Zgredek - obecnie Bachus
Magnus - obecnie Pepsi
Beriberi - obecnie Batumi
Karmi chyba zauważyła brak części dzieciaków, ponieważ resztę przywołuje za wersalkę i tam je ukrywa. Pozwala się ssać i wygląda na to, że dostała troszkę mleka (???). Kredka, Mikra i Shanon są wniebowzięte. Muki trzyma się z boku, nie ma odruchu ssania "matki" i troszkę przeżywa rozstanie z bratem.
Dzisiejszej Pani, o której rozmawiałyśmy, odmówiłam oddania kociaka. Może to błąd, bo brzmiała dość poważnie, ale ryzyko zbyt duże jak dla mnie.
Fiord i Kejsi już nie gadają tak zajadle z nowym, psim kolegą u sąsiadów, ale ten piesek potrafi szczekać pół nocy. Reaguje na najmniejszy ruch na klatce schodowej. Moi sąsiedzi są głuchoniemi (Pan i syn trochę słyszą w aparatach), ale w nocy nie kontrolują tego co "mówi" piesek. Bywa to uciążliwe.

Posted

[quote name='Ikusia']
I na koniec powiem Wam, że do adopcji poszli:
Zgredek - obecnie Bachus
Magnus - obecnie Pepsi
Beriberi - obecnie Batumi

[/QUOTE]

Super. Trzymam kciuki za domki dla reszty kociąt.

Malinka jest prześliczna :loveu:

Posted

Nowy tekst do ogłoszeń:
[B][COLOR=black][FONT=&quot]Malinka to trzymiesięczna sunia. Waży 4,5 kg, jest odrobaczona i zaszczepiona. W przyszłości będzie średniej wielkości psem, około 20 kg, wielkości do kolan lub odrobinę ponad. Ma gładką jedwabistą sierść. Jest kochanym, wesołym, odważnym szczeniaczkiem, bardzo pojętnym. Niemal całkowicie jest nauczona czystości, ładnie reaguje na przywołanie, świetnie dogaduje się z psami i kotami. Grzecznie jeździ w samochodzie i pozostaje w domu sama jeśli zostawi się jej coś do gryzienia i zabawy. Jest bardzo przymilna, lubi pieszczoty i zabawy z ludźmi. [/FONT][/COLOR][/B]
[B][COLOR=black][FONT=&quot]Malinka nie zostanie wydana do budy. Warunkiem adopcji jest zgoda na sprawdzenie warunków życia pieska oraz podpisanie umowy adopcyjnej ze zobowiązaniem do sterylizacji suni po osiągnięciu dojrzałości.[/FONT][/COLOR][/B]

kontakt do iwoniam

Posted

[quote name='iwoniam']
nio, a moze jakis program stworzyc do identyfikacji?[/QUOTE]

Od 2007 roku walczę o ustawę o obowiązkowym znakowaniu i rejestracji psów: [url]http://amicus.malopolska.pl[/url] strona główna.
Amicus już nie żyje od 3 lat, a ja dalej walczę. Wpierw przez organizacje prozwierzęce - olały, potem przez posłów - olali, teraz zabieram się za samorządy powiatowe. Ostatnia próba.
Jedynie posłowie niektórzy wysłali w tej sprawie kilka interpelacji, ale Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi spuściło ich po brzytwie. Przez 6 lat mieli taką samą gotową odpowiedź, która powielali!!! Że to ogromne koszty!!! BZDURA!!!
Unia Europejska jest za tym, posłowie są za tym ale MRiRW nie, choć obecnie nie musiało by na to wydać ani grosza.
Ale PSL rządzi w MRiRW a to głównie ze wsi pochodzą te wszystkie bezdomne kundle!!!
Ech ... dużo by tu mówić

Posted

[quote name='iwoniam']
piesek w typie azjaty:
[URL="http://www.flickr.com/photos/iwoniad/8263911911/"][IMG]http://farm9.staticflickr.com/8356/8263911911_9ba6ed804b_z.jpg[/IMG][/URL]
[/QUOTE]

To tez azjata? Masz jakieś jego zdjęcia? Ta sunia biało ruda, kopiowana wygląda na w typie CAO. Czy wiesz co z jej łapą?