Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak, to chyba dość popularne powiedzenie było, bo osobiście spotkałam kiedyś (parę lat temu wprawdzie..) Holendra, ktory był w szoku, ze mamy McDonaldsa -jak do nas jechał to mu powiedziano, że Polacy mieszkają w drewnianych chatach i mają psy na łańcuchach. Śmiesznie było, bo dom w którym ów Holender nocował w czasie pobytu miał kilkaset m2 i nijak drewniany nie był, a 3 mieszkające w tym domu psy spały na skórzanych kanapach i jadały piersi kurczaka z warzywami ;). :)

Posted

Ci Holendrzy to też dziwna nacja, która uważa się za pępka świata. Wystarczyło popatrzeć na minę i aroganckie zachowanie Holendra, który przegrał z naszym Bródką.

Wpłynęła deklaracja Pani Ani 50 zł i Pucka69 - 10 zł
Dziękuję bardzo :)

Posted

I tak powstaja stereotypy o Brudnych Polakach, Chciwych Szkotach, Kochliwych Francuzach, Zimnych Anglikach......itd itp.
A zobaczcie, jakie pokrętne uzasadnienie "sprawy żyrafy" zamieścił Onet - autor Colin Tudge,a gazeta - Daily Telegraph. Cóż, ten pan, jest specjalistą od "zrównoważonego rolnictwa"......:(
[URL]http://wiadomosci.onet.pl/prasa/rozum-przed-sercem-dlaczego-marius-musial-umrzec/8zzy7[/URL]

[B]Wybacz, Polu, że o takich sprawach piszemy na Twoim wątku :([/B]

Posted

Ewcia ja tradycyjne wpłacę w okolicy 28.
Dzisiaj przyszło pismo z poczty polskiej - odpowiedź na moja skargę, niestety rozpatrzona negatywnie bo od 1 stycznia 2013 r. przesyłka listowa obejmuje tylko i wyłącznie dokumenty a nie rzeczy, wkładanie rzeczy jest naruszeniem zapisów ustawy. Przyznam się, że z braku czas nie doczytałam ustawy dokładnie (a z tego co kojarzę Kara zwracała na to uwagę) sierota ze mnie i już :(
czyli wychodzi na to że poczta polska może sobie do woli okradać przesylki listowne i nie ponosi za to odpowiedzialności. To jakaś paranoja. Jutro może znajdę chwilę żeby doczytać ustawę - mam możliwość odwołania w ciągu 14 dni, ale chyba nie wygram z nimi, chyba że znajdę w przepisach jakiś punkt zaczepienia. Szkoda, ze nie miałam czasu na dokładne doczytanie ustawy :(

Posted

przecież wiedząc że są takie przepisy każdą grubszą kopertę mogą okradać bezkarnie. Wychodzi na to że wszytsko trzeba będzie wysyłać jako paczki, a może po tych zmianach ceny paczek i lietów są podobne - doweim sie na poczcie. Zła jestem na siebie że nie doczytałam, a z drugiej strony skoro oni piszą, że naruszyóam przepisy ustawy to dlaczego pracownicy poczty przyjmują takie grube listy gdzie od razu widać że to nie są dokumenty, to oni tez łamia zapisy ustawy skoro to przyjmują. Może tego wątku uchwyce sie w odwołaniu, że skoro widać było, że to koperta z gruba nieregularną zawartością to dlaczego pracownik poczty przyjął to jako list.

Posted (edited)

Też o tym pomyślałam. Klient nie musi znać przepisów, ale pracownik.......
A ceny zaczynają się zbliżać do siebie, bo cena paczki najtańszej to 9,50 a ponad 1 kg to 11 zł

Edited by EVA2406
Posted

To już było wałkowane w innym temacie. Pracownik PP nie ma prawa zaglądać do przesyłki. Nadajesz jako polecony i musi Ci uwierzyć na słowo, że tam są dokumenty, nawet jeśli widać, że to nijak nie pasuje, bo mięciutkie i kanciaste.:evil_lol: Jedyne wyjście to przy stwierdzeniu uszkodzenia i zaginięcia części przesyłki odbierający MUSI się upierać, że tam były jakieś papiery. List albo dokumenty.
Gwarantuję, że zguby nie znajdą, a innego sposobu, żeby mogli udowodnić, że tak nie było jest jej odnalezienie. (Szukaj tatka latka...:evil_lol: )
Skoro podałyście, że to były próbki perfum to już teraz nic się nie da zrobić.:shake:

Posted

Odwiedzam Polcię i
dodam swoje trzy grosze...
PP dopuszcza gabaryty przesyłek, trzeba trzymać się jak pijany płotu, że ślemy dokumenty o wymiarach do 900 mm licząc sumę boków :roll:

Posted

Te mini paczki rzeczywiście są, pani na poczcie wczoraj mnie poinstuowała, kupuję się za 8,50 (zwykła) a za 9,50 (priorytet) taką specjalną twardą kopertę i można tam włożyć ile się zmieście do 2 kg i tyle sie płaci za wysyłkę i to jest traktowane jako paczka w przypadku zaginięcia lub okradzenia. Ta koperta to format A4 i taka dosyc szeroka mysle że gdzies na ok 11 cm na oko, tylko samemu sie ja rejestruje na stronie internetowej i podaje się mail do adresata i zanosi sie na pocztę, dlatego jest ciut taniej bo wykonuje się czynnosci za pracownika poczty, pani na poczcie powiedziała że gdyby był problem to oni tez moga zarejestrowac na poczcie. Więc jak rzeczy zmieszczą sie w ta koperte to lepiej je tak wysyłać bo to jest cena tak jak list a odpowedzialność poczty jest większa.

Posted

Ja nigdy nie rejestruję sama - zostawiam w okienku i Pani sama to robi jak jest kolejka zostawiam i wychodzę za 3 min dostaję sms potwierdzenie - akurat tylko pod tym względem moją pocztę mogę pochwalić - bo jeśli chodzi o wysłanie czegokolwiek innego niz książka czy dokumenty listem poleconym - od razu wielkie awanti i nigdy się nie zgodzili...więc przepakowywanie, ponowne adresowanie...ehhh szkoda gadać

Posted (edited)

hmm.. Wy tu gadu, gadu, a Polcia korzenie zapuszcza ;) Drukowałaś plakaty, Ewcia? Wieszałaś gdzieś? :)

Zapraszam do udziału:
[URL="https://www.facebook.com/events/264287993733641/?ref=22"][IMG]http://images51.fotosik.pl/226/44f599e456a3f539.jpg[/IMG][/URL]
[url]https://www.facebook.com/events/264287993733641/?ref=22[/url]

Edited by zoja.
Posted

Też dzisiaj rozmawiałam na poczcie o tych mini paczkach. Widziałam ten kartonik. Tylko, że to też nie rozwiązuje sprawy, bo to ma wys ok 2 cm, więc nic poza książką, próbkami perfum itp drobiazgami się nie zmieści.

Dziewczyny, zagłosujcie proszę na któregoś z facetów. To ważne, żeby tytuł trafił w godne ręce.
[url]http://cztery-lapy.pl/index.php/aktualnoci/2032-kociarz-roku-2013.html[/url]

Postaram się jutro wkleić linki, tłumaczące dlaczego na nich.
Jeśli ktoś ma ochotę poczytać na ten temat to jest wątek:
[url]http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=160098[/url]

Posted

Jolcia, fajny konkurs. Chyba do Ciebie kilka zdjęć przyślę, żebyś zobaczyła czy to się nadaje.

Plakaciki drukowałam i porozwieszałam, ale nadal cisza. Chyba ta Polcia postanowiła zostać ze swoim nowym Państwem już do końca ;)

Posted

a gdzie można znaleźć ten plakaci? też bym w kilku miejsach rozwiesiła
Trzeba wierzyć że ten domek dla Poli się znajdzie bo koszty są tak duże i pewnie nie każdy do końca życia Poli będzie mógł wpłacać na hotelik

Posted

Dziękuję za głosowanie. W poniedziałek będę na ogłoszeniu wyników. Zobaczymy.

Kaju, plakacik jest śliczny i jak jest bardzo rzucający się w oczy.
Jeśli możecie powiesić np w lecznicach wet to bardzo proszę o pomoc.

Jolcia, ale Eli trzeba chyba dać link, żeby mogła sobie wydrukować w dobrym formacie.

Posted

I ja komputer/net podziwiam, korzystam na ile potrafię/*mogę i jest dla mnie równie tajemniczy, jak te krasnoludki, które noszą w wiaderkach ładunki elektryczne, śmigając po drutach - elektrycznych oczywiście ;)

[B] POLA - do góry :)[/B]