Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dla udowodnienia, że Mamba nie tylko w łóżku bywa, zdjęcie podłogowe :ghost_2:

[IMG]http://img144.imageshack.us/img144/192/mamba77sh3.jpg[/IMG]

Posted

Nie napisałam Wam, kiedy ona śpi na tej podłodze... Bo jak to bywa, nic nie dzieje się bez przyczyny :diabloti:
Otóż Mamba jak się naje, to wtedy po prostu nie jest w stanie wgramolić się na łóżko :oops2:

Posted

eee tam - ona chyba wogóle nie chodzi tylko ty ją przenosisz!:evil_lol:
a żeby nam pokazać,ze ona i po podłodze sie rozplaszcza to jej tak kazałas leżeć!:lol:

powiem wam,że Zgredziu chyba pojedzie jednak nad morze!

Posted

no, faktycznie - ozór na wierzchu...a w tle - ŁOŻE widzę!:evil_lol:

no my to tak chyba po książkowemu to wcale psów nie chowamy - łóżka, kanapy, fotele - niejeden mądry co pisał mądrości o łóżkach i psach w nich by się przekręcił:eviltong:

Posted

Ja to Wam powim, że coraz bardziej zastanawiam się czy Mamba u mnie nie zostanie...

I to z wielu problemów...

Pierwszy - nie mogę jej położyć na stół operacyjny bo jest za ciepło a ona obok sterylki będzie mieć usuwanego guza oraz kamień z zębów.

Druga sprawa to muszę ją przebadać, bo coś jest nie tak z jej kondycją.
Od początku jak u mnie jest strasznie mało się rusza a wyjście z nią na spacer to dla niej najgorsza kara na świecie...
Czy zima, czy lato ona po spacerze 15min ledwo wraca do domu z wybałuszonym jęzorem i często nie jest w stanie wleźć na łóżko... Potem śpi i śpi... Dziś po spacerze wokół bloku położyła się na schodach i nie miała siły wejść.

Trzecia sprawa to taka, że jak je, to często się zapowietrza i zwraca pokarm. Dostaje więc malutkimi porcjami po kilka razy dziennie.

Czwarta sprawa to wiele niby błachostek, które nie dają mi spokoju i wzbudzają obawy, czy powinnam ją oddać.
Np. Mambusia poluje na wszystko co się rusza a co nie jest psem - tj. owady, gryzonie, kotki, gołąbki itd. W sumie cały spacerek chodzi na smyczy (jeszcze nawet nigdy nie puściłam jej ze smyczy..).
Mambusia nie zna przytulania (teraz już wie, co to i się przełamuje) i nie jest psem który kocha ludzi od pierwszego wejrzenia i ciągle się cieszy.

Mambusia początkowo warczała na odkurzacz. Teraz po prostu stara się trzymać od niego z daleka. I tu zauważyłam, że jak jest jakaś nowość w jej życiu to reaguje negatywnie.

Jak przyszli Panowie do kaloryferów to poważnie na nich szczekała. Nie wiem nawet czy by ich nie zaatakowała.

Podsumowując Mamba nie jest w 1000% bezpiecznym psem.
Dla mnie jest psem idealnym - nie wymaga dużo codziennej pracy, za razem nie jest ciapą i wymaga naprawy pod względem zachowań.

Jednak, czy ja ją z czystym sumieniem bym oddała w ciemno?
Nie.

Jak Mamba miałaby zamieszkać u dogomaniaka to ok, ale u zwykłego człowieka z ulicy - nie.

Ponadto Mamba jest psem szczególnym, w którym bardzo długo wyrabiałam zaufanie... Po 2-3 miesiącach pobytu w Warszawie pierwszy raz zamerdała ogonem... Wyobrażam sobie, że dużym przeżyciem byłaby dla niej zmiana domu...

Posted

doddy - nie pitol - wiedzialam,że tak będzie - tym bardziej po stracie Bonisławy!:lol:

to co opisujesz to przeciwieństwo Zgredka - wszędzie go pelno i cały czas się cieszył - wesoły chłopak był z niego od początku!

No, ale jedną rzecz mają wspólną - nie lubią chłopów!;) A już nie daj boshe jak jakiś klient za bardzo w moją stronę się zbliży...najpierw warczy...a potem, potem go zapinam do kaloryfera!:mad: Na neutralnym terenie obserwuje chłopów, ale raczej obserwuje - nie interesują go za bardzo, więc tu wiem,że raczej nikogo nie obszczeka - no chyba,że by panią napadł - to chyba jedyny pies z mojej trójcy, ktory by zareagował akuratnie!:p Tora by machała ogonem - bo ona tak nastawiona na ludziow jest - a Frodek...a cholera wie co by zrobił - moze by uciekł i potknąłby się o ogon, albo o łapy:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

:multi::multi::multi: Doddy : ja myślę że u Ciebie Mambolina ma najlepiej, wiadomo że skoro są z nią jakieś problemy to kto się podejmie jej wychowania z większą miłością i oddaniem ???
Andzia : no moje bojowce to takie same : spindalają gdzie pieprz rośnie tylko Happy to taka obrończyni co czasem kogoś pogoni :evil_lol:, A Johnego unikają bo zaliże i zaskacze na śmierć:diabloti:

Posted

Ja tak naprawdę to chciałam normalnie szukać dla Mamby domu, bo wtedy jakaś bida miałaby u mnie tymczas... Np. Besii z Opola, bo ja lubię babuszki...

Ale obawiam się, że nie oddam jej ze względu bezpieczeństwa...

Kurde im jestem starsza, tym głupsza...
Kiedyś nie miałam problemów z oddawaniem agresywnych psów, a teraz byle warkot mnie odstręcza :roll:

Chyba do ideałów dążę... Ale czy zdąże?

Posted

[quote name='doddy']

Druga sprawa to muszę ją przebadać, bo coś jest nie tak z jej kondycją.
Od początku jak u mnie jest strasznie mało się rusza a wyjście z nią na spacer to dla niej najgorsza kara na świecie...
Czy zima, czy lato ona po spacerze 15min ledwo wraca do domu z wybałuszonym jęzorem i często nie jest w stanie wleźć na łóżko... Potem śpi i śpi... Dziś po spacerze wokół bloku położyła się na schodach i nie miała siły wejść.

Trzecia sprawa to taka, że jak je, to często się zapowietrza i zwraca pokarm. Dostaje więc malutkimi porcjami po kilka razy dziennie. "

w tym kawałku czytam o mojej adoptowanej ze schroniska 8 letniej dobermance!!!!
od początku coś bylo nie tak z wlasnie jej kondycją-identyczne objawy....kazdy jej spacer to siku, obwąchanie terenu i galop do domu...sama wyciaga na spacery ale potem ledwie dyszy jak wracamy, a czasem myslę ze bede ją nieśc:razz: schody i wejscie po nich na pietro przekracza jej fizyczne możliowsci...chodziliśmy do weta,mowilam mu ze to nie jset normalne, mialam w zyciu kilka psów i wiem jak zachowuje sie zdrowy pies- nic nie stwierdził-3 tyg temu z dnia na dzien pies tracil sily,w oststnim momencie wylądowalismy u innego weta (wspaniałego!!!!)i z marszu przetoczono jej krew.
diagnoza:autohemofilia-wyniki zastraszajce krwi-na pograniczu śmierci.
transfuzja uratowala jej zycie, wyniki coraz lepsze, znów jest kontaktowa i radosna.
najdziwniejsze jest to jakis miesiac wczesniej robilam jej morfologie i lekarz stwierdzil ze do niczego sie nie moze przyczepic...a ja widzialm ze cos jest nie tak...
z karmieniem podobnie-najbardziej wchodzi jej z ręki, malymi porcjami.

A Mambolina jest cudowna, nie znam sie kompletnie na psach w typie bull ale coraz bardziej mi sie podobają jak czytam o takich słodkich potworach:loveu:

Posted

dzodzo - z każdego psa można zrobić potwora (kiedyś były gadania na rottki, dobcie, teraz są na bulle) w nieodpowiednich rękach - ja np. najbardziej się obawiam malych szczekających nieobliczalnych psów - ty się odwrócisz a on cię użre!

a co do miłości do bullowatych - kazdy kto pozna na zywo jacy to mordercy (oczywiście piszę tu o psach normalnych - a nie od łysych, napakowanych z arbuzami pod pachami i bmv) się zako****e w tych psach - zapewniam cię,że żaden pies nie śmieje się tak jak szczęśliwy i zmęczony bull!!! i ten jego uśmiech powala na kolana!!!:lol:

Posted

wiem, wiem -ja tam sie psów-morderców akurat nie boje w koncu mam trzeciego dobermana w zyciu i jakos zyję;)
mój kot również-a przeciez dobki uwielbiaja mordowac koty:razz: -u mnie musialy sie pokochac mimo ze oba dorosle

na dogo podczytuje różne wątki o astach i pitkach i coraz bardziej mnie fascynują-co dziwne nikt z moich znajomych nie ma ...jedyny bezposredni kontakt z amstaffka mialm wtedy kiedy dzieci kolegi przyniosły do domu wyrzuconą polroczną sunie i szukalam dla niej domu na dogo.Zajefajna byla ta mala.Taki zolty kurczak przymilny:)

Posted

[quote name='doddy']Ja nadal szukam domu dla Mamby, tylko jak nic idealnego się nie znajdzie to zostanie.[/quote]

no to się uśmiałam!!!!:evil_lol::evil_lol::evil_lol::eviltong::eviltong::eviltong::eviltong: dobre!

Posted

[quote name='Beata_Dorobczyńska']Andzia , Ty sie przestaniesz śmiać jak 5 psów pojedzie do Ciebie nad morze, zapewniam, ze to już nie będzie fajne . :diabloti:[/QUOTE]

będziemy obstawiac?????:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
ale proszę - jak ludzie z dziećmi wyjadą - dobra?????:evil_lol: boby juz wiecej nie przyjechali!:lol: :eviltong:

Posted

W czerwcu nie damy rady koleżanko :eviltong:
W czerwcu to ja do BeatyA jadę na wakacje pilnować naszych booorków.

Na początku lipca jest wystawa - więc tyż odpada. :diabloti:

Posted

no własnie - jeśli z psiurami to jakbyscie tak pod koniec czerwca chciały albo po 15 sierpnia to chyba jest wtedy ciut mniej ludziów - tak się mnie wydaje po tym jak ja jeździłam na wywczasy... no bo be booorków to bez róznicy

ja się wybieram (przynjamniej chcę) tak ok. 20 czerwca juz wyjechac - o ile mi się uda... no i bedę tam siedzieć pewnie do jakiegos 10 wrzesnia