Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

W nowym regulaminie jest zapis :

g/ klasa weteranów - dla psów i suk które ukończyły 8 lat

a pod spodem zaraz piszą:

Dla klasy otwartej, użytkowej, championów i weteranów nie określa się górnej granicy wieku.

Jest to dla mnie zaprzeczeniem , albo logika mnie mami.

Bo jeżeli wg 2 zdania klasa championów nie ma granicy górnej, tzn , że i 9, 10 letnie i starsze można tam zgłaszać.
To w takim razie majac tak starego psa nie musi on występować w kl.weteranów. Choćby po to by skończyć championat.

Kochani , a moze ja błądzę ??:angryy: :roll:

wg mnie wystawa elit - to np wystawa championów w Lesznie - gdzie moga wystawiać się psy z tmym tytułem . A jak wiecie wsędziowanie na tej wystawie jest inne niż na pozostałych.

Posted

Dochodzą do mnie jakieś co prawda nie sprawdzone słuchy , że wystawa elit to druga swego rodzaju wystawa championów, podobno będzie w Warszawie. Ale głowy za to nie daję. Musia wszystko jest dobrze. Do weteranów możesz zgłaszać dopiero jak pies skończy 8 rok życia, nie ma górnej granicy wieku, sama oceniasz czy jest jeszcze w dobrej kondycji na tyle, żeby go pokazać. Przed regulaminem z tego roku też można było zgłaszać psa jak chcesz i do klasy weteranów lub do np. champiuonów. czasami młody wetewran lepiej wygląda niż średnaik młodszy w tej samej klasie. Ja tak planuje już niedługo robić z drugim psem, raz do championów raz do weteranów.

Posted

[quote name='musia']W nowym regulaminie jest zapis :

g/ klasa weteranów - dla psów i suk które ukończyły 8 lat

a pod spodem zaraz piszą:

Dla klasy otwartej, użytkowej, championów i weteranów nie określa się górnej granicy wieku.

Jest to dla mnie zaprzeczeniem , albo logika mnie mami.

Bo jeżeli wg 2 zdania klasa championów nie ma granicy górnej, tzn , że i 9, 10 letnie i starsze można tam zgłaszać.
To w takim razie majac tak starego psa nie musi on występować w kl.weteranów. Choćby po to by skończyć championat.

Kochani , a moze ja błądzę ??:angryy: :roll:

Ale popatrz na klasę młodzieży (do 18 mca) i dorosłe (od 15 mcy). Pies w wieku 15-18 moze isc w mlodziezy albo w doroslych klasach. Wiec w tym czasie moze konczyc ml.ch albo zaczynac dorosly

Posted

Ale w czym widzisz problem? :roll:

Psy wiekowo kwalifikujace sie do weteranow nie musza byc wystawiane w kl. weteranow i to zadna nowosc. Co zlego w konczeniu championatu ze starszym psem? W kl. weteranow go nie skonczysz, bo tam nie przyznaje sie CWC, choc w niektorych krajach jest 1 CAC na plec i do porownania o ten CAC wchodza rowniez weterany.

Posted

BabyCakes napisał(a):
Ale w czym widzisz problem? :roll:

Psy wiekowo kwalifikujace sie do weteranow nie musza byc wystawiane w kl. weteranow i to zadna nowosc. Co zlego w konczeniu championatu ze starszym psem? W kl. weteranow go nie skonczysz, bo tam nie przyznaje sie CWC, choc w niektorych krajach jest 1 CAC na plec i do porownania o ten CAC wchodza rowniez weterany.

No wlasnie, szkoda ze nie wprowadzono Championatu Weteranow :(

Posted

ale sie ciesze z tych weteranów:cool3: Mam nadzieje ze teraz nie jeden weteran pokaze na wyborze BOB kto tu rządzi:multi:

a z tym zabieraniem tytułów psom z dodatku.. hmm czasami te psy co znajda sie tam sa wsadzone przez błąd osoby składającej katalog, a nie dlatego ze przyjmowane po terminie:roll:

Posted

przegladalam nowy regulamin swoim mlodym okiem i nie wylapalam roznic :) ale dzieki wam juz wiem co sie zmienilo :)

ale tej sprawy z spami " z erraty" nie doczyatalam ale wydaje mi sie to wielce bezsensowne.

Bo nie jestem w stanie zroumiec dlaczego pies nie moze dostac tytulu jesli znalaz sie na erracie ?
:angryy: :angryy: :angryy: :angryy: :angryy:
Nie chcecie przyjmowac psa - to nie bierzcie pieniedzy i nie dawajcie tytulow.
BIerzecie pieniadze , robiecie errate - tytuly sa dla wszystkich.

Posted

A zauważyliście nowy tytuł
NDPwR, NDSwR ?

Najlepszy Dorosły Pies w Rasie, Najlepsza Dorosła Suka w Rasie.

Powiedzcie mi, bo chyba w tym regulaminie nie pisze (bądź ja źle szukam), co z sukami z cieczką (pomijając już tutaj to, że psy ciągną i w ogóle, ale jak to wygląda "regulamionowo") oraz co z sukami zaciążonymi?

Posted

Gazuś napisał(a):
Dalej zakaz.
O ile zaciążone - to jestem za nawet.
To cieczka :roll: Suka to suka MUSI mieć cieczkę, to jej natura. Wystawy psów nie powinny tego 'karac'.

a jest to gdzieś ujęte? bo nigdzie nie mogę tego odnaleźć :roll: :oops:

Posted

9. W wystawach uczestniczyć mogą tylko psy zdrowe, posiadające zaświadczenia zgodne z wymogami służby weterynaryjnej. Psy chore, kalekie, z atrofią jąder, suki będące w widocznej ciąży lub z cieczką nie mogą
uczestniczyć w wystawach.
W przypadku, gdy właściciel nie zastosuje się do tego przepisu, sędzia powinien wykluczyć psa z ringu.

Punkt dziewiąty z postanowień ogólnych.

Posted

[quote name='Gazuś']To cieczka :roll: Suka to suka MUSI mieć cieczkę, to jej natura. Wystawy psów nie powinny tego 'karac'.

Jak musi to niech zostanie w domu. Nikt jej cieczki nie zabrania mieć.
A ten kto przychodzi na wystawę z jedną suką w cieczce 'karze' wszystkie psy.

Posted

no własnie uczestniczyc.... ale czasami ktos zabiera ze soba suke z cieczką, bo nie mogl jej zostawic w domu mimo ze jest nie zgłoszona. Tego nikt nie sprawdzi i nic z tym nie zrobi, a psy na około dostają hopla.
I co jeszcze.. teraz sa takie preparaty ze nawet wspaniały nos psa zawodzi w niektórych przypadkach;). A pozatym moja suka np. w czasie cieczki wogóle sie nie nadaje na show, bo cały czas tylko śpi i się wałęsa i wcale nie ma ochoty mówic przez siebie " oh, patrzcie na mnie..". Przynajmniej cieczka to dla nich wymówka zeby pancio znowu na wystawe nie ciągnął ;]

Posted

Nowością jest też (o ile dobrze zrozumiałem), że psy z oceną bardzo dobra tez mogą mieć lokatę a nie jak poprzednio tylko psy doskonałe.

Cztery najlepsze psy w każdej klasie są klasyfikowane na miejscach pod warunkiem, że uzyskały ocenę przynajmniej „BARDZO DOBRĄ”.

No i jakieś nowe tytuły?

NMPwR, NMSwR, NDPwR, NDSwR
Tytuł „Zwycięzca Młodzieży” może otrzymać na każdej wystawie (nie dotyczy wystawy championów) i w każdej rasie pies (suka), który uzyska w klasie młodzieży ocenę doskonałą z lokatą pierwszą. W porównaniu Zwycięzców Młodzieży psa i suki wybiera się „Najlepszego Młodzieżowego Psa/Sukę w Rasie”. Tytuł „Najlepszy Dorosły Pies/Suka w Rasie”. O tytuł ten mogą ubiegać się psy (suki) w każdej rasie z ocenami doskonałymi i I lokatą z klasy pośredniej, otwartej, użytkowej i championów, konkurując ze sobą w tzw. „porównaniu”. Wyboru „Zwycięzcy Rasy” (ZR lub BOB - ang. Best of Breed) dokonuje się na poszczególnych ringach. O tytuł ten konkurują psy i suki, które na danej wystawie zdobyły tytuł: „Najlepszy Młodzieżowy Pies/Suka w Rasie”, „Najlepszy Dorosły Pies/Suka w Rasie” oraz te, które w klasie weteranów uzyskały ocenę doskonałą z I lokatą.

Posted

Prawdę mówiąc to niewiele się zmienio poza dopuszczeniem Weteranów do BOB-a, bo tytuł NMSwR to nic innego jak do tej pory Najlepszy Junior , po prostu nazwa troszkę dłuższa. To samo NSwR zmieni się na NDSwR.
Waściciele Weteranów będa musieli na początek przypominać o swoich przywilejach... A psy z oceną b. dobra jak najbardziej były stawiane i wpisywane w lokaty...