Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dziś rozmawiałam z Anią. Tumiś Sylwestra zniósł jak każdy inny dzień, strzały nie zrobiły na nim najmniejszego wrażenia. Miecia jamniczka panikowała, ale na szczęście znalazła pocieszenie w objęciach naszego dzielnego Tumisława. wlazła mu do klatki, przytuliła się i tak sobie siedziała :) (żeby nie było - tak, Tumiś cały czas mieszka w klatce, ale ona nigdy nie jest zamykana)
3 stycznia minął rok, od kiedy pan Tumisław przeprowadził się do mamy Ani :) 100 lat Tumisiu!!!

• Replies 351
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Tumiś ma bardzo złe wyniki moczu :( 2 dni temu zaczął sikać w domu, wczoraj miał badanie moczu i wyszło bardzo źle. Zaraz jedziemy do dr Traczyka do Nowego Dworu, który zrobi morfologię z biochemią i rozpocznie w razie czego leczenie.
Jest to mój bardzo zaufany lekarz, który prowadził już psa z ciężką niewydolnością nerek, także ma doświadczenie, a do tego na pewno nie zedrze z nas.
Trzymajcie mocno kciuki.

Posted

Tumiś został dziś dogłębnie przebadany, mocz poszedł jeszcze raz do badania na jakieś rozszerzone parametry,aby wykluczyć nerki, ale wszystko wskazuje na to, że problemy z zapaleniem pęcherza wywołuje przerośnięta prostata. dodatkowo na jednym jądrze jest nowotwór, także Tumiś powinien być jak najszybciej wykastrowany. Prostata jest tak wielka, że uciska na pęcherz i stąd stan zapalny. w badaniu usg na prostacie ukazały się też torbiele. gdyby było tylko to, to można by rozważać kastrację chemiczną, ale w związku z nowotworem na jądrze trzeba Tumisia poddać operacji.
Morfologia jest w najlepszym porządku, osłuchowo serduszko też jest w porządku, także dr Traczyk nie widzi przeciwwskazań do narkozy.
Kastracja będzie w promocyjnej cenie 200zł, dodatkowo pewnie ok. 100 zł trzeba będzie zapłacić za histopatologię.
Jutro doktor będzie się kontaktował z mamą Ani w sprawie badania na nerki.

Posted

Jeśli ktoś miałby chęć wspomóc Tumisława finansowo, to będziemy z Anią bardzo, bardzo wdzięczne. Koszt kastracji to 200 zł + histopatologia.
Tumiś bardzo prosi o wpsarcie

Posted

Tumiś już po operacji :)
zabieg odbył się bez komplikacji, Tumiś narkozę zniósł dobrze. Na efekty zabiegu, czyli zmniejszenie prostaty, trzeba będzie poczekać ok. 2 tyg, ale już z każdym dniem będzie tylko lepiej. Tumiś nie mógł się do końca wysikać, w pęcherzu zbierał się mocz, przez co brzuch Tumisława był obrzmiały. W kwestii nowotworu na jądrze - dr Traczyk nie widział potrzeby wysyłania tego do badania histopatologicznego. Mam nadzieję, że nic nie pokręcę, ale z tego co zrozumiałam, zmiana jest związana także z hormonami i ten rodzaj nowotworu nie daje przerzutów na inne narządy. wszystko zostało wycięte i już też będzie dobrze.
Jutro wizyta kontrolna i antybiotyk.
Za jakiś czas zdjęcie szwów i USG, żeby sprawdzić, jak prostata się po zabiegu zachowuje.
Bardzo dziękujemy doktorowi Traczykowi ze fachową opiekę i wielkie serce.
Oraz dziękujemy wszystkim za kciuki :)

A tu Tumiś tuż przed zabiegiem:

Posted

Tumiś już po zdjęciu szwów, usg pokazało, że prostata już zmniejszona o 1/3. przez miesiąc Tumiś ma być na karmie niskobiałkowej, żeby organizm odpoczął po zapaleniu i narkozie. Tumiś jest bardzo dzielnym chłopczykiem :)

Posted

bardzo proszę, zajrzyjcie do porzuconego na działce menelskiej psa. po menelach ani śladu, psa dokarmia matka meneli, ale na bank nie codziennie. pies siedzi w zagrodzie z szopą i nie ma nawet budy, żeby schować się przed zimnem. dziś zawiozłam mu jedzenie i będę go dokarmiać, dopóki nic nie wymyślę. może ktoś będzie miał pomysł jak mu pomóc?

http://www.dogomania.pl/forum/thread...%28-%28-pomocy

• 1 month later...
Posted

zdjęcia Tumisława :)

Tumis w środę jedzie na badania. pomimo, ze ma zdrowe nerki dużo pije i dużo sika. ma tez obrzmiały brzuszek. będzie miał badaną tarczycę i cos jeszcze. po badaniu powiem wiecej, bo na razie sama wiem tyle ile mi Ania przez telefon podała.
trzymajcie kciuki, żeby to nie było nic poważnego.

• 2 weeks later...
Posted

Witam po długiej nieobecności na dogo niestety rzadko teraz będę zaglądać :-(
Ale cały czas myślę o tych wszystkich zwierzakach i pamiętam o nich jak również o Was :smile:
Cześć Tumisiu kochane słoneczko :-)
Czekam na rezultat badań

• 3 weeks later...
Posted (edited)

[quote name='magdyska25']Fonia- podeślij mi nr konta. Wyślę parę grosików dla Tumisia.

dzięki magdyska, kochana jesteś :) zaraz prześlę pw

kochani, wklejam post Ani z bullbazarku:

Z naszym dziadziem kiepsko żadnej poprawy pije i sika na potęgę ,pieluszki jak jest ktoś z nim w domu to nosi na dupce a jak zostaje sam to rwie w drobny mak ale do tego się przyzwyczai.Umawiam mu wizytę u dr Neski może ona znajdzie przyczynę ,będę walczyć o niego z całych sił ,martwi mnie to jego pragnienie to jest dla niego na pewno uciążliwe .

[ Dodano: Sro 10 Kwi, 2013 09:06 ]
Tumiś jest już bo wizycie u dr.Neski i zapalenie prącia przewlekłe ,zapalenie napletka ,zgrubienia na prąciu .Dostał płyn do płukania pitola ,antybiotyk dr pobrała materiał do badania [mocz,wydzielinę z napletka i krew]zobaczymy ale jest mała poprawa dziś zostawił wodę w misce czego nie robił od dawna ,pieluchę nosi ale przy najmniejszej okazji porwana ,zdarza mu się nasikać ale nie z taką częstotliwością jak w tam tyg .Dziękuje pani dr że go przyjęła i że została dłużej w pracy mimo że czekało na nią małe dziecko .Za wizytę i leki zapłaciłam 295 zł dziękuje Majki ,Gabrieli i KamiS że nam pomagają i dołożyli wspólnie 150 zł do tego interesu ,dziadek wysyła buziaki dla was .

generalnie na wątku Tumisia na bullbazarku sa relacje bardziej na bieżąco. ja teraz mam duży remont i nie wszystko ogarniam :oops:
w związku z remontem przekazuję pozostałe na koncie Tumisiowym pieniądze od Buella na konto BullAni i już ona sama będzie się rządzić finansami Tumisia.

http://www.bull-bazarek.eu/po-10-latach-wynocha-smutna-historia-tumisia-vt4068.htm

Edited by fonia123
  • 3 weeks later...