Jump to content
Dogomania

Holi i spółka! Czyli, jak 5 psów, 3 koty w jednym domu spali. 20.09.2020 r. żegnaj Holusiu :(

Recommended Posts

Posted

cóż ja przywykłam ..bo Holi, Masza i Sol to święta trójca małych destruktorów...

ale ja o wczoraj chciałam napisać ..a raczej pokazać zdjęcia - one mówią więcej niż setka moich słów...

w roli wyjaśnienia napiszę tylko że łąka i "zagajnik" do stare nieużytki na Panewnikach koło nowego osiedla "Książęce" (kto mieszka w kato ten pewnie wie) w przyszłości ma tam powstać druga część osiedla :( ale chwilowo się na to nie zanosi i wielu ludzi korzysta z tego nieużytku jaka miejsca do spacerów :)

wczoraj słonce wyszło, choć było chłodno - ale przynajmniej nie dało więc na spacer poszłam z kuzynką i mamą
- kuzynka ma dwa psy - Bambi ma 14 lat, jest mixem pinczera, a Newton (zwany Niuniem) ma koło 5 lat, od 1.5 roku jest z kuzynką, został zabrany z katowickiego schronu:), Zuźlika od mamy już znacie.

Tyle słów opisujących sytuację ..

aha, jeszcze jedno. jako że Niuniek się mało słucha na łące i wraca kiedy mu się chce, a Masza ma podobnie - to oboje biegali spięci jedną smyczą .... dzięki temu jest szansa że jak choć jedno z nich posłucha wrócą oboje ..a jak nie wrócą to zahaczą się o jakiś uparty krzaczor i daleko nie uciekną ;) A że oboje uwielbiają kopać dołki to mało im przeszkadza ta smycz ...chyba że chcą iść w różne strony ... ;)

a teraz zdjęcia ..najpierw widokowe ...łąka ...wyglądała pięknie! choć trawa brunatno żółta to na wielu krzaczkach i małych drzewkach pozostał jeszcze śnieg .. wyglądało to bajecznie
IMG_5659.JPG

IMG_5661.JPG

IMG_5662.JPG

oczywiście na pierwszym planie śmieci 
IMG_5664.JPG

IMG_5667.JPG

Posted

niby już tak wiosennie wokoło ..
IMG_5673.JPG

zaśnieżone lrzaczory ;)
IMG_5672.JPG

a to zagajnik :)
IMG_5772.JPG

artystyczny krzak^^
IMG_5691.JPG

i rzecz niebywała w całej tej brunatnej łące ...niewielka dolinka - bagno latem - pewnie przez wodę jest tam chłodniej ...i patrzcie jaka różnica ..
IMG_5816.JPG

Posted

no dobra, koniec z krajobrazami ..czas pokazać "moją" gromadkę;)

Newton zwany Niuniem, w tle Masza
IMG_5670.JPG

trochę będzie tego Niunia - on jest taki kochany dla tych których zna :D ale potrafi ugryźć ... nie cierpi większości facetów ...nieźle musiał kiedyś dostać w kość..
IMG_5674.JPG

Niuton che iść się pobawić, ale Masza jets jak kotwica^^
IMG_5675.JPG

IMG_5677.JPG

IMG_5678.JPG

Posted

a oto Zuzia - wpatrzona w mamę jak w obrazek, tak samo nakręcona na aport jak Holi ;) no może troszkę mniej ...Zuzia nie szczeka jak nakręcona, kiedy nie chcemy się z nią bawić
IMG_5679.JPG

o i Masia - Niuniek no chodź!
IMG_5680.JPG

Zuzia i Bambi ;) nieźle się trzyma jak na swoje 14 lat
IMG_5688.JPG

mój patyk!
IMG_5689.JPG

a to Masza i Niuniek pędzący przez zarośla :)
IMG_5700.JPG

Posted

moje ulubione zdjęcie Zuzi :D
IMG_5719.JPG

a tu Niuniek skacze ponad trawę ...on jest jak piłeczka - odbija się od ziemi wszystkimi czterema łapkami :D
IMG_5729.JPG

IMG_5731.JPG

a tu cała trójka szaleńców czeka na rzut^^
IMG_5736.JPG

Niuniek ze zdobyczą
IMG_5741.JPG

Posted

Holi usłyszała piszczałkę w zabawce i popędziła z odsieczą!
IMG_5742.JPG

zwróćcie uwagę na wzrok Newtona ^^
IMG_5743.JPG

ale po chwili się zorientował że Holi nie na niego naskoczyła tylko na zabawkę, więc chciał znią uciec
IMG_5744.JPG

na co Holi delikatnie sugerowała mu że powinien jej oddać zabawkę
IMG_5745.JPG

a kiedy w końcu Niuniek zrezygnował i Holi zniknęła wraz z żółtym czymś był tak zdesperowany że skakał i skakał .. -->a Masza zero reakcji ^^
IMG_5747.JPG

Posted

i pobiegł ciągnąc Maszę za sobą^^
IMG_5748.JPG

Holi oooodaaaaj
IMG_5749.JPG

A Bambi nie wie o co cały ten hałas ;)
IMG_5751.JPG

cicho ..rzuca ..rzuca!
IMG_5752.JPG

a to hmm ...kotłowisko trzech czarnych podpalanych długowłosych psów i Masza ..spokojna ..tak dla kontrastu ;)
IMG_5753.JPG

Posted

a tu by była cała paczka ale Masia chciała sobie pójść..
IMG_5836.JPG

a tu i Ziuzia się straciła..
IMG_5837.JPG

Maszka
IMG_5841.JPG

biegniemy!
IMG_5846.JPG

A tu Masza okręciła się wokół Newtona i pobiegła...
IMG_5848.JPG

Posted

Holi nie wiedziała czy ma iść ze mną czy z mamą .. i tak kursowała pośrodku ;)
IMG_5851.JPG

i na koniec Holusia na mnie czeka ;)
IMG_5853.JPG

koniec!!

swoją drogą ..zauważyliście że cztrey psy są czarne podpalane? tylko Masia się wyróżnia - rudaska :D

Posted

Holi i Newton bardzo podobne do siebie... pamiętam że wcześniej na jakimś zdjęciu miałam problem z odróżnieniem ich;)
achh mieć takiego oddanego psa jak Holi <zazdroszczę>
Masza za to spokojna duszyczka, czasem pokopie sobie tylko:)
świetna zdjęcia i widoki... 3mam kciuki aby zrezygnowali z tej budowy

Posted

no własnie nie ma zgrzytów .. znaczy jakiś dużych - bo pomiędzy Zuzią i Holi jest rywalizacja o względy - ale tylko dwa razy futro poleciało i raczej było to tylko takie stawianie się - bo mocno się nie gryzły, no i ta rywalizacja jest tylko w domu u rodziców (Holi się tam wychowała, a Zuzia trafiła po mojej wyprowadzce, więc obie uważają ten dom za swój), z reszta "stada" czyli Bambim i Newtonem też jest ok ...potrafią wszyscy z jednej miski pić wodę czy jeść (choć przy jedzeniu trzeba uważać na Zuzię)

Generalnie Holi z Bambim zna się od jej szczenięcych czasów- wcześniej Bambi był "wielkim" kumplem Maxa ;), potem trafiła do nas Masza ...a rok później kuzynka zabrała Niunia ze schronu - prawie od razu się polubili,

jak zaczynają się gonić po podwórku czy w domu to należy się chować! biegają jak szaleni ;)

Czasem bywały chwilę kiedy miałam cała piątkę pod opieka w domu i tez był spokój ...oni po prostu wiedzą, że są rodziną i muszą się zgadzać :)

Posted

hmm ..taak...znaczy na ogródek ;)

czasami chodziłam z czwórką (jeszcze Zuzi z nami nie było), ale zazwyczaj jak już chadzam z trójką :)

Posted

na trzech ;) ...Holi z Maszą bardzo dobrze razem współgrają, nie plątają się, mają zwykłe smycze, a Zuzia ma flexi i też już nauczyła się, że nie wchodzi się pod nogi ani mnie ani innym psom ...i grzecznie idą:)

Posted

wiosna ...wczoraj wróciłam z pracy, przebrałam się i poszłam z psami nad Ślepiotkę... pięknie było i tak ciepło ...

a teraz powiedzcie mi ..jakim cudem na spacerze trwającym godzinę zrobiłam 100 zdjęć? ^^

ale aż tyle nie wstawię, nie bójcie się ;)

Holi czeka na patyk
IMG_5854.JPG

ale skoro ja nie wykazywałam chęci podniesienia żadnej witki, to sama się zajęła rozgryzaniem badyli
IMG_5856.JPG

a kiedy odwróciłam się w drugą stronę zobaczyłam to ...
IMG_5860.JPG

nawet Holi zdawała się zszokowana harcami Maszy
IMG_5861.JPG

zamyślona Holi
IMG_5865.JPG

cdn - proszę nie pisać ;)

Posted

Ale Holi melancholii się na długo nie poddaje ... zawsze wraca do swego zajęcia - i swych patyków
IMG_5866.JPG

mówiłaś coś?
IMG_5869.JPG

portrecik :)
IMG_5871.JPG

A Masza za naszymi plecami .. -->no a ja?
IMG_5872.JPG

Holi jak ma patyczki na Maszę nie zwraca uwagi
IMG_5875.JPG

Posted

spokojna Masia
IMG_5891.JPG

juz trochę nie spokojna ;)
IMG_5894.JPG

czeka na rzut patykiem ...a raczej na moment w którym pogna za ...ogonem Holi!
IMG_5897.JPg

a tu Holi ...z tym błyskiem w oczach ;)
IMG_5898.JPG

i jeszcze latająca Holi :) ->ona nie biegnie po trawie ...ona po niej ..hmm..sunie?^^
IMG_5901.JPG