Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

[CENTER][B][COLOR=#ff0000][SIZE=4]Przekaż swój 1% podatku na MOPSiKa [/SIZE][/COLOR][/B][/CENTER]

[CENTER][B][COLOR=#ff0000][FONT=Arial][COLOR=#333333][SIZE=3]Jeżeli zechcecie Państwo wesprzeć MOPSiKa 1% podatku oto dane do deklaracji [/SIZE][/COLOR][/FONT][SIZE=3][COLOR=#333333]:[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/B][COLOR=#ff0000][/CENTER]

[CENTER][B][FONT=Arial][COLOR=#333333][SIZE=3]TOWARZYSTWO OPIEKI NAD ZWIERZĘTAMI ODDZIAŁ W KOLE[/SIZE][/COLOR][/FONT][/B]
[B][SIZE=3][FONT=Arial][COLOR=#333333]ul. Nagórna 6, [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B]
[B][SIZE=3][FONT=Arial][COLOR=#333333]62-600 Koło [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B]
[B][SIZE=3][FONT=Arial][COLOR=#333333]NR KRS: 0000154454[/COLOR][/FONT][/SIZE][/B][/CENTER]

[CENTER][B][U][COLOR=#ff0000][FONT=Arial][SIZE=3]Dopisek: o/Koło - MOPSiK[/SIZE][/FONT][/COLOR][/U][/B][/CENTER]

[B][FONT=Arial][COLOR=#333333][SIZE=3]Dzięki umowie zawartej pomiędzy organizacjami uczestniczącymi w projekcie MOPSiK TOZ w [COLOR=#333333]Kole - Kolskie Centrum Adopcyjne ,,Futrzakowo,, przekaze całą kwotę z otrzymanego 1% [U]z dopiskiem o/Koło - MOPSiK [/U]na konto MOPSiKa. Wpłaty bez dopisku MOPSiK zasilą konto TOZ.[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/FONT][/B]
[/COLOR]

Edited by karolina.figiel
  • Replies 483
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O "z ust mi wyjęłaś". Miałam pisać do Ciebie z pytaniem, jak tam 1%. Wchodzę na stronę, a tam jest info. Jakoś się w rodzinie podzielimy, bo wiadomo 1% szedł na dogi, ale musimy Was wesprzeć, bo to super projekt. Myślę już, kogo jeszcze ze znajomych poprosić o wpłaty.
Pozdrawiam i trzymam mocno kciuki.

Posted

[quote name='Justyna Klimek']Zdecydowanie można. Trzeba je tylko tak powiesić, żeby wiatr nie zwiał. Ja już tak dwa straciłam...[/QUOTE]

znakiem tego , nie nadaja sie do naszego "kotla" , tutaj wieje z kazdej strony... a ostatnio orkany niemozliwe....

Posted

Czy ma ktoś coś na kształt prezentacji nt. zalet sterylizacji i kastracji psów, jakos w przystępny sposób pokazanie, jak z 1 suczki rodzi się kilka szczeniąt, po roku z nich kolejne kilka itp - chcę sugestywnie przekonać radnych o konieczności ujęcia choćby 50% zwrotu za sterylizację suk w uchwale rady gminy, którą musimy podjąć do końca stycznia! Taka prezentacja to połowa zwycięstwa, żeby i w ustawie było o usypianiu ślepych miotów i choć kilka sterylek rocznie po obniżonych kosztach - bo co z tego, ze pomogę napisać tekst uchwały, jak mnie na 15 radnych poprze 1?

Posted

[quote name='karolina.figiel']Wczoraj MOPSiK odwiedził miejscowość Powiercie w okolicach Koła, w Wielkopolsce.

Wysterylizowano/wykastrowano: 12 suk, 9 kotek i 3 kocury.

Zespół operacyjny powrócił szczęśliwie do domu:)[/QUOTE]

Brawo!!! :)

Posted

[quote name='malagos']Czy ma ktoś coś na kształt prezentacji nt. zalet sterylizacji i kastracji psów, jakos w przystępny sposób pokazanie, jak z 1 suczki rodzi się kilka szczeniąt, po roku z nich kolejne kilka itp - chcę sugestywnie przekonać radnych o konieczności ujęcia choćby 50% zwrotu za sterylizację suk w uchwale rady gminy, którą musimy podjąć do końca stycznia! Taka prezentacja to połowa zwycięstwa, żeby i w ustawie było o usypianiu ślepych miotów i choć kilka sterylek rocznie po obniżonych kosztach - bo co z tego, ze pomogę napisać tekst uchwały, jak mnie na 15 radnych poprze 1?[/QUOTE]

ulotka: [URL]http://koty.sos.pl/mix/sterylizacje_ulotka_1.pdf[/URL]

Posted

Wybaczcie ale myślę ,ze to w nawiązaniu do tematu a ja idąc za pytaniem malagos ponawiam je ;
[B][IMG]http://www.dogomania.pl/images/icons/icon1.png[/IMG] [/B]

[INDENT]Moi drodzy szukałam, szukałam i nie znalazłam [B]a bardzo ważne pytanie zadała[/B] [B]malagos,[/B] jest sporo informacji na temat ile ( hipotetycznie )z jednej kotki jest rocznie kociąt, potem ile ich jest w drugi, tzrecim , czwartym i piątym roku ale o psach NIC. Pokusiłam się o szybkie obliczenia 1 sunia średnio 6 szczeniąt raz w roku w miocie 3 sunie i 3 samce ( to nadal wszystko hipotetycznie ) [B]po 5 latach wychodzi mi ,że byłoby łącznie 7.168 psów obojga płci w prostej linii od tej suni i jej dzieci[/B] nie mówiąc o tym ile kolejnych sukach jakie zapłodnią samcyz tych miotów no i zdarza się ,że suka ma młode 2 razy w roku. [B]Czy ktoś prowadził takie wyliczenia , badania, gdzie ich szukać ?[/B] Jak pisze malagos były szalenie przydatne we wszelkich rozmowach z gminami nt. przeciwdziałania bezdomności .
Ewa [/INDENT]

Posted

twoje spostrzezenia i obliczenia Ewo sa sluszne i istotnie jest tak jak piszesz...(liczbe przez ciebie podana widzialam czesto w podobnych obliczeniach).
mnie ten temat od dlugiego czasu juz zajmuje i sporo na ten temat czytalam zwlaszcza o nadpopulacjach w Europie poludniowej i wschodniej... tam sytuacja jest podobnie katastrofalna jak i w Polsce.... przeprowadza sie podobne obliczenia jakie i ty nam przedstawilas.... w polskich publikacjach nie znalazlam zbyt duzo na ten temat
oprocz tego:
cytuje:

Jeśli nie będziemy ograniczać rozrodu kotów, urodzi się znacznie więcej kociąt niż społeczeństwo jest w stanie objąć opieką. Kocury osiągają dojrzałość płciową w wieku 6-10 miesięcy, kotki w wieku od 6 miesięcy do roku. Kotki w rui krzyczą głośno w celu przyciągnięcia kocurów, które walczą między sobą o dostęp do samicy. Akt płciowy jest bolesny dla kotki, która wydaje z siebie głośny krzyk. Z tego powodu okolicznym mieszkańcom często przeszkadzają stada niekastrowanych kotów na podwórku czy w piwnicy. Kotka może wydać na świat nawet cztery mioty w ciągu roku, przy średnio 3 kociętach w miocie (ale może być ich nawet 9!). Jeśli ani ona, ani żadne z kociąt nie zostanie poddane kastracji, w ciągu roku może pojawić się na świecie kilkadziesiąt dodatkowych, często niechcianych kociąt. Teoretycznie jedna niekastrowana kotka i jej potomstwo, które dalej się rozmnaża, może doprowadzić do urodzenia się wielu tysięcy nowych kotów. Często jednak kocięta urodzone na .wolności. nie przeżywają pierwszego roku umierając z powodu chorób, złych warunków czy zagryzione przez psy. Dlatego warto zapobiegać takim sytuacjom kastrując kotki. - koniec cytatu ze strony fundacji Zmienmy Swiat

od siebie dodam ze :
Wedlug obliczen wielu organizacji prozwierzecych powinno 73% wszystkich dojrzalych plciowo osobnikow obu plci zostac poddanych kastracji wzglednie sterylizacji aby problem bezdomnosci i nadpopulacji zniknal.

Posted

znalazlam:[url]http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl/download/sterylka.pdf[/url]

i to:
[url]http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl/download/sterylizacja.jpg[/url]

Posted

Bardzo dziękuje za inforamcje,
Przy okazji zobaczylam ,że plakat przez nas wydrukowany ( koty ) przydaje się :) . Niestety, sama muszę sobie opracować dane na temat rozrodczości psów , o kotach jest mnogo . Coś tam wyciągnę z danych jakie zamieszcza p. Wypych z Argosu. Zbiorę to do kupy skonsultuję z malagos i może coś sensonwego nam wyjdzie, być może i Waszej akcji przydatnego? U mnie w okolicznej lecznicy wiszą fajne plakaty ; Sterylizuj Kastruj - nie rozmnażaj , Adoptuj -nie kupuj , zdaje się ,że projekt sfinasowało miasto W-wa. Ewa

Posted

Przepraszam za spam,ale sprawa bardzo pilna !!!!

[INDENT][B]Czy znacie jakiegoś ozdrowieńca nosówki? Potrzebna jest pilnie jego krew. Ozdrowienie mogło mieć miejsce maksymalnie 1,5 roku temu[/B] - [B]NA CITO!!![/B] [/INDENT]