Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

czy mogłabym dostać z powrotem Krysię ;) taka śliczna jest ... Evelin? Chyba będe mogła kiedyś przeprowadzić kontrolę poadopcyjną?co?Evelin?
Aaaaa zapomniałam całkiem! Filipa od Zasadzkas ma dom! Magda - ta dziewczyna o której pisałam ją weźmie! Zasadzkas kole wtorku ją przywiezie.
A teraz idę zmienić dziewczynom, bo TOZ za chwilę wkroczy ;)
Evelin - co one tam mają? Trawę? Zasiałaś?Czy skad masz?

Posted

ooo, ale się tu działo!:crazyeye:
witam Elurina na świńskim wątku, piękna agouti, mój ulubiony świnkolorek:loveu:
W ogóle same piękne świnie tu powklejane:p
Black Sheep, skąd Wy tam macie taką piękna koniczynę?!
Evelin, jakie masz urocze stadko!
no i następne 2 biedne świnie mają dom! Jesteście niesamowite!!!!!!:multi:

Posted

a co do świnkowej literatury to jak planowałam się zaświnić to szukałam po księgarniach i nic ciekawego nie było-same książki dla dzieci, a w nich podstawy same, pierdoły takie. Wiedzę na temat świń czerpię Forum tego: [URL]http://www.grebski.nazwa.pl/ccp_forum/[/URL] ,
a jeśli mam jakieś wątpliwosci to zakładam wątek i się pytam- hodowcy zawsze odpowiadają.

Posted

Pucka,widzisz to i tak cud,że ja zdjęcia wklejam....Ale w chwili wolnej ,jakbyś zupełnie nic nie miała do roboty,no wiesz takie kosmiczne nudy....superkosmiczne....to mam takie pytanie....Jak to wklejać takie powiększone zdjęcia? Wklejam przez fotosik....Ale chyba najpierw trzeba popracować w Power Point...
A tak naprawde to mnie samą wkurza,że tak nie umiem...
Kontrola poadopcyjna wskazana...30km od Mazur....Zapraszam w lecie..
A to co świniaki jedzą to owies wielkanocny....Deczko przerosniety,ale ekologiczny...tylko podlewany...

Posted

Dzięki, Alfa. Ja zebrałem troszkę poradników, w większości są bardzo ogólne. Zastanawiam się nad literaturą anglojęzyczną, jest troszke tego dostępne w księgarniach internetowych.
A zasadniczo korzystam z porad moich świnkowych wetów.
I dziękuję wszystkim za komplementy w imieniu moich chłopców.:lol:

Posted

ja zmniejszam najpierw zdjęcia w programie ACDSee (do 400) , a potem do fotosika i kopiuję adres :[I] pełny rozmiar na forum ,[/I] wklejam i jest :p
ACDsee można zassać z sieci za darmo :evil_lol: , a w fotosiku też można zmniejszać, tylko nie wiem jak-ale jak jest duże zdjecie to Fotosik mówi: [B]to zdjęcie jest za duuuuże, nie będzie widoczne w całoooości!(jakoś tak )[/B] i wyświetla takie okno z opcjami do ilu pikseli zmniejszyć to zdjęcie. Wybieram 400 i już.

Posted

[quote name='Alfa i Zuzia']Z literaturą polskojęzyczną ciężko, to fakt. A już o rasowych nie ma nic.[/quote]
No właśnie, ani porządnej literatury ani czasopisma gryzoniowego...Chyba świnki i inne gryzonie są u nas traktowane jako zwierzątka dla dzieci, dorosłym nie wypada być świnkomaniakiem:shake:

[quote name='Alfa i Zuzia'] Elurin, co to za zwierzę masz w avatarze? Wygląda jak pies wielkości konia....[/quote]
To jest pies wielkości psa;) To moja pierwsza sunia, Kama - sfotografowana z poziomu parteru.
To zdjęcie zawsze mi się podobało:lol:

Posted

Pucka....Krysię chcesz???? Chyba oszalałaś...Krysia nie do oddania,bezcenna...Juz podlasianka rasowa...
Wiedziałam co robię,jadąc jak najprędzej do Pucki....
Bo Jej się moje świniaki spodobały..
Pucka, ponazywałas mi świniaki..Krysia już tez Krysia na amen....

Posted

Wkleję jeszcze parę fotek... a co mi tam;)
[IMG]http://img258.imageshack.us/img258/3661/bercik1yr4.jpg[/IMG]

Bercik w całej świnkowej okazałości
[IMG]http://img115.imageshack.us/img115/9684/bercik2qt4.jpg[/IMG]
Boluś jest bardzo tchórzliwy, w klatce najczęściej chowa się za domkiem lub w domku
[IMG]http://img168.imageshack.us/img168/5540/bolu3471hv4.jpg[/IMG]

[IMG]http://img456.imageshack.us/img456/8616/bolu3472pz9.jpg[/IMG]
A tu chłopcy razem - taki świnkowy walet
[IMG]http://img258.imageshack.us/img258/5199/razem1ic4.jpg[/IMG]
I na koniec bercikowy relaks z Bolusiem w tle
[IMG]http://img170.imageshack.us/img170/7868/razem2ty4.jpg[/IMG]

Posted

oj nie odda mi ;( ja wiedziałam że tak bedzie! To może udam przed Magdą, ze Filipy nie mam ;( Ciekawe co by mój TZ powiedział?;)
Elurin - czy ja mówiłam jak mi się twoje świnki podobają?
mi też Helkę nazwali! stoją teraz obie przy paśniku i jedzą sianko. Helenka wyciąga się tak do góry, że jest chuda jak przecinek! Ale ona wogóle wody nie pije! A teraz wiem, ze dostałaby napewno jakby się wyciągnęła jak przy paśniku. Hm ...Evelin ja naprawdę przyjadę! Nie myśl, że żartuję!

Posted

Owszem, ja - świnie mojej TZ skrobią wapno raz na jakiś czas.
A moi oczywiście patysie, czasem, łaskawcy, korę wierzby doruszą.
A wapno wisi, bo mi się nie chce go wyjąć:evil_lol:.
BTW, owszem, Pucka, coś wspominałaś o urodzie moich maluchów;)

Posted

Elurin,świniaki piekne...gryza się czasem?
Pucka,kontrola poadopcyjna wskazana...wydałas świniaki w liczbie 2 sztuki...mi..
Na razie wszystko ok...Po długim weekendzie majowym wyjasni sie sprawa płci (jesli wszystko będzie ok)
A potem możesz przyjechać....I zobaczyć Krysię...przecinkowata,ale jaki okrągły ma brzuszek...Je (to za mało powiedziane) , żre jakby nigdy nic nie jadła....A Waćka..ta to lubi jeść..I Pajunia słyszy,że tamte jedzą..i ona też chce...

Posted

[quote name='Elurin']A tu chłopcy razem - taki świnkowy walet
[IMG]http://img258.imageshack.us/img258/5199/razem1ic4.jpg[/IMG]
[/quote]
Tylko nie wiem, co pan Giertych na to :evil_lol:
Klatka dostarczona. Pucka, jak fajnie, że świnię obejrzałaś.
Dużą ma pupę, co? Ja po niedzieli wpadnę po ogóreczki przed pracą, to się dowiem, jak tam żyją. Pani dała za świniaka 2 tanie wina, bo to taki "sąsiad" znalazł, a nie sprzedawczynie bezpośrednio :roll:
Jejku, co za czasy: świnia wyrzucona na śmietnik i "honorowe" znaleźne.
Ech...
Powiedziałam w pracy, na świeżo o świniaczku i moja koleżanka ze łzami w oczach opowiadała, że jej najlepszym przyjacielem z dzieciństwa był świnek morski, którego dostała po śmierci taty. Miała wtedy 6 lat, a świniak żył z nią 10. Niestety, tak jak i ja, uczuliła się na świnki morskie i puchnie.
Ja miałam świnie całą podstawówkę. Nawet miały duży wybieg w ogrodzie, gdzie latem hasały. Teraz puchną mi oczy i twarz. A tak mi się przez Was zrobiło ckliwie na ten świński temat. Nie tylko mnie, mojej koleżance też.
Świnię Filipę przywiozę w pn lub wt, zostanie warszawianką ;)
A Grubego będziemy pilotować.
Serdecznie pozdrawiam.

Posted

a ja miałam w pracy cyfrówkę - i jak jechałam do świnki to go wyjęłam - żeby mi za cięzko nie było! buuuu jestem beznadziejna!!!! zasadzkas - napewno nie ma tam tej świnki? bo mogłabym jutro podjechać i zrobić zdjęcie.

Posted

[quote name='Elurin']Nie. Jakoś mam dobrze wychowanych świnków:lol:.[/quote]
a w jakim wieku są prosiaki? Bo jak mój młodszy samiec dorósł to zaczęły się wojny-tzn. ten młodszy i większy zaczął dręczyć starszego. Nawet zaczęły się trochę gryźć ale bez krwawych ran-za to ja odniosłam ranę kiedy próbowałam wyciągnąć rozjuszonego Donka z klatki. Przypadkiem wbił mi siekacze w przedramię i na tych siekaczech wyciągnęłam go z kaltki. Urocze stworzenie! Od razu kupiałam 2 klatkę.
Ale to podobno nie jest regułą, hodowcy trzymają razem samce. Te które nie kryją.
Gratuluję grzecznych chłopaków!

Pucka, Zaszdzkas! Jaka świnia znowu? Bo była z nowych Filipa i ta ze sklepu, ze śmietnika. Czy jest jakaś nowa? Bo ja się pogubiłam, o jakiej świni teraz mówicie?
A czyta pani co śpiewa i gra na gitarze w jakimś tunelu dostała już świnkę?

Posted

Nie, te dwie.
Tylko ta ze sklepu/śmietnika to większa akcja ;) Załatwiona klatka i czytadła, bo Pani nie miała świnki. Jest też bardzo zaniedbana, co Pucka na żywe oczy sprawdziła: świerzb na dupce i pazurki koszmarnie zarośnięte, aż się wywijają. Jutro ma iść do weta. Pani ze sklepu ją przygarnie, ale potrzebowała troszkę pomocy.
Filipa jest ze Skierniewic, znalazła nowy dom i po niedzieli ją zawiozę do Pućki.
A pomiędzy to były takie dygresje, o moich świnkach z dzieciństwa i mojej koleżanki :p

Posted

[quote name='Alfa i Zuzia']a w jakim wieku są prosiaki? Bo jak mój młodszy samiec dorósł to zaczęły się wojny-tzn. ten młodszy i większy zaczął dręczyć starszego. Nawet zaczęły się trochę gryźć ale bez krwawych ran-za to ja odniosłam ranę kiedy próbowałam wyciągnąć rozjuszonego Donka z klatki. Przypadkiem wbił mi siekacze w przedramię i na tych siekaczech wyciągnęłam go z kaltki. Urocze stworzenie! Od razu kupiałam 2 klatkę.
Ale to podobno nie jest regułą, hodowcy trzymają razem samce. Te które nie kryją.
Gratuluję grzecznych chłopaków![/quote]
Bercik ma 8,5 mies., Boluś ok. 4-5 mies.
Jak podrosna, to pewno zaczną się naparzać na poważnie. Na razie Bercik dominuje Bolka - terkocze, kołysze zadem, te rzeczy. Ale Bolus się stawia :lol: - jak duży mu chce do domku wejść, to wyskakuje jak mała kudłata torpeda i tryka go głową:lol: .
Żarcie też zabiera Bercikowi sprzed nosa do domku i tam opycha na osobności.