pucka69 Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 no co? no co? najpierw to napisalam a dopiero potem sie dowiedzialam ze odebrałas;) Quote
pucka69 Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 Evelin - a moje zdjęcia będą jutro bo wprawdzie kabelek teraz mam ale za to aparat został w pracy :) Quote
bebebe1 Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 [quote name='invictus hilaritas']moja trusia chyba przeziebiona jakas.. kicha czasami i jakby kaszlala - 3 razy dzisiaj.. myslalam ze to moze trawa jakos jej zle wlazla i odchrzaknela, ale teraz nie je i lezy na hamaczku.. :( co moge jej podac ? dostaje codziennie 10 kropli wit c.. :([/quote] Kopiuję radę AniM ze świnkowego: [I] Jeżeli prosiaczek często kicha i obciera sobie nosek łapką a nie jest jeszcze osowiały , co by oznaczało ciężkie przeziębienie, można mu pomóc robiąc dwa razy dziennie inhalacje - tak zalecił mi weterynarz dr Wojtyś. Na szklankę wrzątku 1 łyżkę soli iwonickiej (do kupienia w aptece) i 2-3 krople olejku (Olbas, Inhalol ew. Amol). Klatkę przykryć kocem i pod koc wsunąć miseczkę z tym płynem. Zostawić na 15 minut. W czasie inhalacji objawy (kichanie) mogą się nasilać. Bezpośrednio po inhalacji nie wypuszczać świnki na spacer (przez jakieś 10 min. niech posiedzi jeszcze w klatce). Przez pierwsze 3 dni inhalacje robić 2 razy dziennie, jak zauważysz poprawę to jeszcze przez 4 dni raz dziennie. Powinno pomóc. Jeżeli nie będzie poprawy to do lekarza. Dobrego lekarza można poznać po tym, że jeżeli każe podać śwince antybiotyk, to zaleci również podawanie lakcidu lub trilacu. Oczywiście dodatkowo należy podawać witaminę C w kroplach (Juvit, Cebion) - 10 kropli dla dorosłej świnki. Należy też zadbać by świnka miała ciepło. Najlepiej włożyć jej do klatki termofor lub butelkę z b ciepłą wodą zawiniętą w ręcznik lub ścierkę. [/I] :) Quote
invictus hilaritas Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 dziekuje bardzo za rade .. mloda przez noc nie kichala, ale i tak to zrobie, poobserwuje a jak mi dzisiaj zznowu chrzaknie/ kaslnie to lece do weta.. Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 [quote name='pucka69']a jak tupnie nogą?[/quote] Pucka dalej sobie grabi..:diabloti: Quote
Neris Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Z refleksją przyszłam... Chciałam mieć długowłosą świnkę... Mam jednego grubego zadka, jednego poczochrańca i jednego terrorystę. Czy ktoś mi może wyjaśnić JAK do tego doszło?:diabloti: Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 [quote name='Neris'] Chciałam mieć długowłosą świnkę... Mam jednego grubego zadka, jednego poczochrańca i jednego terrorystę. Czy ktoś mi może wyjaśnić JAK do tego doszło?:diabloti:[/quote] Rysiek Rynkowski ma na to odpowiedź: [I]Daaaary, dary losu[/I] :evil_lol: Quote
zasadzkas Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 [quote name='Alfa i Zuzia']Rysiek Rynkowski ma na to odpowiedź: [I]Daaaary, dary losu[/I] :evil_lol:[/quote] O, jesoo, nie mogę :lol: Quote
Neris Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Dzisiaj postanowiłam zapobiec awanturom i pokroiłam marchewkę na 8 części. I CO? Prążek MUSIAŁ mieć ten sam kawałek co Bazyli!!! MUUUUSIAAAŁ!!!!!! Szkoda, że powiedzenie "zła, niedobra świnia" nic nie pomaga... Quote
pucka69 Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 no wiesz Nerisku - masz jeszcze czwarty róg klatki - wolny, samotny -czeka na długowłosą świnkę ....;) Quote
invictus hilaritas Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 swinka na allegro:[url]http://allegro.pl/item231456621_swinka_morska.html[/url] Quote
Neris Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Teraz bardzo proszę los o jakąś długowłosą... może być jakaś pokręcona albo co. A ten Cebion to Wam powiem do d... jest. Zanim z niego nakapię do gęby Prążkowi to połowa jest wszędzie obok. Jakoś niedobrze kapadło ma skonstruowane... Quote
Neris Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 [quote name='invictus hilaritas']swinka na allegro:[URL]http://allegro.pl/item231456621_swinka_morska.html[/URL][/quote] Dziwne, bardzo dziwne... To ten proś o którym z panem korespondowałam. Pamiętacie, był już transport i facio napisał "no nie wiem, nie wiem, wszyscy by chcieli taką świnkę". Ktoś wygrał aukcję i nie odebrał świnki? Quote
invictus hilaritas Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 moze mu cena nie odpowiadala i zakonczyl aukcje przed czasem.. a ona z klatka byla ost sprzedawana? Quote
Neris Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Nie zakończył przed czasem, obserwowałam sobie... Była bez klatki a widzieliście to? [URL]http://allegro.pl/item239223091_chcesz_oddac_krolika_fretke_szynszyla_.html[/URL] Dziwne nie? Quote
bebebe1 Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 [quote name='Neris'] A ten Cebion to Wam powiem do d... jest. Zanim z niego nakapię do gęby Prążkowi to połowa jest wszędzie obok. Jakoś niedobrze kapadło ma skonstruowane...[/quote] :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Bo kapie sie na łyżkę, a nie do gęby :loveu: A potem strzykawką się zasysa z łyżki, a potem ze strzykawki to już wiadomo. Tylko nie za gwałtownie, z umiarem proszę, z umiarem. Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 cebion można też podawać zakraplaczem-takim z gumowym kapturkiem. Wtedy jest mniejsze zagrożenie zachłyśnięcia się świnki niż jak się podaje strzykawką. Będę się rozglądać za długowłosym daaaaarem losu dla Neris;) Quote
Korenia Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Ja kapie prosto do ryjka :evil_lol: Kaziorro zawsze wstrzymuje oddech, a potem pluche na wszystkie strony :evil_lol: Chciałam zakomunikować, że Kaź bardzo szybko wraca do zdrowia :multi: Sama wetka jest zaskoczona :D Rana goi się w oczach! Wetka myślała, że będzie musiała szyć jak się oczyści, a tu klops, nie musi :P W ciągu 3 dni rana zmniejszyła się o 2/3 :multi: Quote
invictus hilaritas Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 to bardzo sie ciesze.. silna swinka z kazia ;) a ja inhaluje moje dziewczyny, caly pokoj pachnie mi tym olejkiem ;) Quote
Korenia Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 [quote name='invictus hilaritas']to bardzo sie ciesze.. silna swinka z kazia ;) a ja inhaluje moje dziewczyny, caly pokoj pachnie mi tym olejkiem ;)[/quote] Też się bardzo ciesze :multi: Mam nadzieje, że u Was to nie przeziębienie, ale inhalujcie sie :evil_lol: Quote
pucka69 Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 słuchajcie - to bardzo dziwna aukcja - 20 szt tych zwierząt chce? Quote
Recommended Posts