Jump to content
Dogomania

Swinka-makabra,czyli Klub Pomocy Świnkoosobom.SZUKAMY DT dla swinek,w calej Polsce!

Recommended Posts

• Replies 8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='invictus hilaritas']moja trusia chyba przeziebiona jakas.. kicha czasami i jakby kaszlala - 3 razy dzisiaj.. myslalam ze to moze trawa jakos jej zle wlazla i odchrzaknela, ale teraz nie je i lezy na hamaczku.. :( co moge jej podac ? dostaje codziennie 10 kropli wit c.. :([/quote]
Kopiuję radę AniM ze świnkowego:
[I] Jeżeli prosiaczek często kicha i obciera sobie nosek łapką a nie jest jeszcze osowiały ,
co by oznaczało ciężkie przeziębienie, można mu pomóc robiąc dwa razy dziennie inhalacje -
tak zalecił mi weterynarz dr Wojtyś. Na szklankę wrzątku 1 łyżkę soli iwonickiej (do kupienia w aptece)
i 2-3 krople olejku (Olbas, Inhalol ew. Amol). Klatkę przykryć kocem i pod koc wsunąć miseczkę z tym płynem.
Zostawić na 15 minut. W czasie inhalacji objawy (kichanie) mogą się nasilać.
Bezpośrednio po inhalacji nie wypuszczać świnki na spacer (przez jakieś 10 min. niech posiedzi jeszcze w klatce).
Przez pierwsze 3 dni inhalacje robić 2 razy dziennie, jak zauważysz poprawę to jeszcze przez 4 dni raz dziennie.
Powinno pomóc. Jeżeli nie będzie poprawy to do lekarza.
Dobrego lekarza można poznać po tym, że jeżeli każe podać śwince antybiotyk, to zaleci również podawanie lakcidu lub trilacu.
Oczywiście dodatkowo należy podawać witaminę C w kroplach (Juvit, Cebion) - 10 kropli dla dorosłej świnki. Należy też zadbać by świnka miała ciepło. Najlepiej włożyć jej do klatki termofor lub butelkę z b ciepłą wodą zawiniętą w ręcznik lub ścierkę.
[/I] :)

Posted

Z refleksją przyszłam...

Chciałam mieć długowłosą świnkę...

Mam jednego grubego zadka, jednego poczochrańca i jednego terrorystę.

Czy ktoś mi może wyjaśnić JAK do tego doszło?:diabloti:

Posted

[quote name='Neris']

Chciałam mieć długowłosą świnkę...

Mam jednego grubego zadka, jednego poczochrańca i jednego terrorystę.

Czy ktoś mi może wyjaśnić JAK do tego doszło?:diabloti:[/quote]
Rysiek Rynkowski ma na to odpowiedź: [I]Daaaary, dary losu[/I] :evil_lol:

Posted

Dzisiaj postanowiłam zapobiec awanturom i pokroiłam marchewkę na 8 części. I CO?
Prążek MUSIAŁ mieć ten sam kawałek co Bazyli!!! MUUUUSIAAAŁ!!!!!!

Szkoda, że powiedzenie "zła, niedobra świnia" nic nie pomaga...

Posted

Teraz bardzo proszę los o jakąś długowłosą... może być jakaś pokręcona albo co.

A ten Cebion to Wam powiem do d... jest. Zanim z niego nakapię do gęby Prążkowi to połowa jest wszędzie obok. Jakoś niedobrze kapadło ma skonstruowane...

Posted

[quote name='invictus hilaritas']swinka na allegro:[URL]http://allegro.pl/item231456621_swinka_morska.html[/URL][/quote]

Dziwne, bardzo dziwne...

To ten proś o którym z panem korespondowałam. Pamiętacie, był już transport i facio napisał "no nie wiem, nie wiem, wszyscy by chcieli taką świnkę". Ktoś wygrał aukcję i nie odebrał świnki?

Posted

Nie zakończył przed czasem, obserwowałam sobie...
Była bez klatki

a widzieliście to?

[URL]http://allegro.pl/item239223091_chcesz_oddac_krolika_fretke_szynszyla_.html[/URL]

Dziwne nie?

Posted

[quote name='Neris']
A ten Cebion to Wam powiem do d... jest. Zanim z niego nakapię do gęby Prążkowi to połowa jest wszędzie obok. Jakoś niedobrze kapadło ma skonstruowane...[/quote]

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Bo kapie sie na łyżkę, a nie do gęby :loveu:
A potem strzykawką się zasysa z łyżki, a potem ze strzykawki to już wiadomo. Tylko nie za gwałtownie, z umiarem proszę, z umiarem.

Posted

Ja kapie prosto do ryjka :evil_lol: Kaziorro zawsze wstrzymuje oddech, a potem pluche na wszystkie strony :evil_lol: Chciałam zakomunikować, że Kaź bardzo szybko wraca do zdrowia :multi: Sama wetka jest zaskoczona :D Rana goi się w oczach! Wetka myślała, że będzie musiała szyć jak się oczyści, a tu klops, nie musi :P W ciągu 3 dni rana zmniejszyła się o 2/3 :multi:

Posted

[quote name='invictus hilaritas']to bardzo sie ciesze.. silna swinka z kazia ;) a ja inhaluje moje dziewczyny, caly pokoj pachnie mi tym olejkiem ;)[/quote]

Też się bardzo ciesze :multi: Mam nadzieje, że u Was to nie przeziębienie, ale inhalujcie sie :evil_lol: