basia Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [QUOTE]Ogłaszam casting na imię dla Świnki![/QUOTE] Może Rupert, Ron, Rinaldo, Ricki, Rocki .. tak jakoś mnie na "r" wzięło ;) Pucka, świnka z twojego avatarka wygląda jak moderator :D Quote
pucka69 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Rupert jest fajnie! A może Roman - skoro duzy? "Moderator" - hm? To obelga czy pochawała dla Zyty? Basiu-wytłumacz się :) Quote
Guest Elżbieta481 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 A teraz my i pytania: jak często świnki powinny jadać,bo Mel mógłby jeśc nieustannie a ja nie wiem jak dawać jeść by było dobrze jak często powinno się czyścić klateczke jak wygląda wspomniana kilka postów wyżej kuweta dla świniaczka co sadzicie o serii karm dla świnek,,Anetka i jej świnka morska,, jakby było wiadomo cos o śwince poszukującej domu,ale bliżej tak z ok.Gdaańska,Tczewa,Sopotu to proszę dać nam znać... Ela Quote
agamika Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Pucka bardzo dziekuje za liste z transportem, ale włąsnie sie zorientowałam, ze to dzis jest 5 sierpnia, nie dam rady podjechać po Bazyla, najwczesniej moge jutro popołudniu:oops: . Waldi ja ekspertem nie jestem, ale co do jedzenia, to siano na pewno moze wcinac 24 na dobe bez przerwy ( z tego co pamietam, jest to nawet wskazane, ale moge sie mylic) Quote
pucka69 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 agamiko - bardziej mi o 6 sierpień chodziło - no ale to o świcie. waldi - siano i woda cały czas. Ja daję suche - ze względu na pracę - dwa razy dziennie. Myślę że 3 razy będzie tez ok. Jak je cały czas - to ok - tak ma byc! Lepsze suche to granulat - a jeżeli ziarno - to im mniej kolorowo tym lepiej. Wskazane jest, ale niech siano je bardziej niz ziarna - od zarna przytyje. A Koper az W-wy nie? Ja Helę mam z Gdańska - przyjechałą pociagiem z apsą. Kurcze - pani Magda od świnki Haliny do mnie napisała sms-a: "coś się dzieje z Halinka, od paru dni była taka spokojna, ciągle siedziała w domku, a od wczoraj widzę, że ma cały czas taką brudno-mokrą pupę i nie chce wogóle chodzić. tak jak ja połozę, tak leży.a z plecków nie ma siły sie przekręcić" świnka nie je i nie pije ... Wysłałam ją do Hematowetu - dzwoniłam, jest tam ktoś od świnek. Pani Magda już tam jedzie. Boję się :( Quote
zasadzkas Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Rupert jest the best, popieram :p Trzymam kciuki za Halinkę, żeby zdążyli jej pomóc. Wieści od Jana-Misi nie mam, bo nie byłam. Domek chyba na razie zrobimy mu z koszyka, jak y Pucki na wybiegu, bo jakby klatkę kupowali, niektóre modele mają w zestawie domki. P.S. Jestem doopa, nie nadaję się na tymczasy, bo nie mogę się potem rozstać. Dlatego będę miała 5 szczurów, nie 3 i smrodzik w pokoju. Niech mnie ktoś wyleczy :roll: Quote
pucka69 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 A ja mogę brać tylko facetów na tymczasy - bo trochę zdrowego rozsadku mi jeszcze zostało :) Pani Magda wróciła od weta, 10 zł wzieli tylko. Są dwie możliwosci: 1. optymistyczna - coś z ukł. pokarmowego - świnka dostała antybiotyk, glukozę i coś jeszcze i świnka szybko wyzdrowieje 2. pesymistyczna - ze to coś z sercem, wada wrodzona - świnka dorasta i po prostu serce "nie daje rady" Trzymamy kciuki !!!! Basiu! Oglądam powtórkę "Szkła.." - juz wiem skad moderator :) Quote
pucka69 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 waldi - jezeli chcesz Kopra to proszę - oto transport zmiau.pl [IMG]http://forum.miau.pl/images/smiles/icon_exclaim.gif[/IMG] [COLOR=green][B]Warszawa - Władysławowo[/B] przez [B]Trójmiasto[/B][/COLOR] (wyjazd o godz. 6 rano) 15 sierpnia [I](xandra)[/I] Quote
agamika Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 mam nadzieje ,że Halinka wyzdrowieje.Mocno trzymam kciuki.. zasadzkas, gratuluje decyzji ;) i nowych pełnoprawnych członków rodzinki:razz: , a co do smrodku , to nie przejmój się Bolek trez niezle potrafi "pachniec" (Tola stanowczo była mniej wonna)...:shake: Quote
basia Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [QUOTE]Basiu! Oglądam powtórkę "Szkła.." - juz wiem skad moderator :smile:[/QUOTE] :lol: [QUOTE]Rupert jest the best, popieram :p[/QUOTE] Ja bym tak nazwała swoją świnkę ... gdybym ją miała :-( Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Waldi-tak jak pisała Pucka-siano i woda do woli, natomiast suchą karmę(daję granulat z cavia coplete z versalale laga) ja daję raz dziennie,mniej więcej po małej łyżeczce do herbaty. Pucka ma młode świnki-to może częściej ale Dorosłemu świniowi jednak lepiej dawać mniej-bo się zatuczy. Co do tej serii karmy o której piszesz-to jest to mieszanka ziaren-ja nie stosuję bo świnie wybierały co im bardziej smakowało a resztę wyrzucały. Takie zachowanie też może doprowadzić do zatuczenia.:) Warzywa daję dwa razy dziennie-głównie marchew, seler. Zielonke też 2 razy po garści. A co do siana to jeżeli ktoś suszy sobie sam-to siana świeżego się nie daje-tzn.takiego odrazu po wysuszeniu. Siano musi "dojrzewać" 2,3 tygodnie. Quote
pucka69 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Alfo - tylko raz dziennie po małej łyżeczce? to ja daje dwa razy dziennie po małej łyżeczce. Z czubkiem .Myślicie, ze to za dużo? Quote
Korenia Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [quote name='pucka69']Alfo - tylko raz dziennie po małej łyżeczce? to ja daje dwa razy dziennie po małej łyżeczce. Z czubkiem .Myślicie, ze to za dużo?[/quote] Co Wy im tak wydzielacie :O Mojemu Kaziowi sypie całą miskę, a nie jest gruby! Quote
pucka69 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 moze jest z natury szczupły? moja Hela ma jakiś tłuszczyk, chyba jakieś ćwiczenia fizyczne trzeba zaordynować!!! Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 [quote name='pucka69']Alfo - tylko raz dziennie po małej łyżeczce? to ja daje dwa razy dziennie po małej łyżeczce. Z czubkiem .Myślicie, ze to za dużo?[/quote] raczej nie, masz świnie młode, które jeszcze rosną. Ja ma dwa dorosłe samce które wygladają tak jak trzeba i chciałabym żeby tak zostało(noo, Filip ma trochę za duży brzuszek;)) To ile dawać suchej karmy-czyli paszy treściwej-zależy od tego co to za karma-czy bardziej czy mniej energetyczna(zazwyczaj dla młodych i rosnących czy karmiących ma więcej białka i energii), zależy od stanu fizjologicznego zwierza-czy to młode, dorosłe ,stare, hodowlane (ciężarne,karmiące, kryjące), zdrowe, chore, otyłe, prawidłowej konydycji, ile ma ruchu itd.Takie zasady stosuje się właściwie w żywieniu wszystkich zwierząt. Z tym że gryzonie i króliki są zwykle uogólniane:) i chyba tylko vitakraft sprzedaje osobno dla rosnących i dorosłych gryzoni i królików. Jak ktoś daje karmę gorszej jakości-to można więcej, ale to też zależy od tego w jakiej kondycji jest prosię i jak wykorzystuje karmę-tzn.jaką ma przemianę materii. Jedno może zjeść mniej, drugie więcej i nie jest za grube. Moje mają mało ruchu i zasadzie nic nie robią więc cavia complete to tylko dodatek do żywienia. Poradnik weterynaryjny zaleca dzienną dawkę treściwej dla dorosłego królika miniaturowego taką "ile mieści się na dnie filiżanki"-tak to okreleślono. A przecież prosię jest mniejsze i mniej ruchliwe. Króliki żyjące u mnie na działce w lecie dostają tylko zielsko, gałęzie i suchy chleb a i tak niektóre są pulpetami. A tracą mnóstwo energii na kopanie nor.:shake: Quote
Neris Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Świnka je, je, je i je. Wyrywa z ręki kawałki jabłka czy marchewki, które mu podaję. Z mieszanki ziaren wyciąga co mu się podoba, resztę wywala z miseczki. Prążek siedzi w domku i nie chce wyjść. Włożyłam mu do środka pokrojonego ogórka i marchewkę, nie wiem czy powinnam tak robić czy skłonić go do wyjścia? Quote
Guest Elżbieta481 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Wzielibyśmy Kopra,tylko my cały czas czekamy na klatkę taką porządną z tego sklepu.Obecnie Mel jest w tej w której przyjechał.Dwu tam nie ulokuje czekamy tez na domek.Może pózniej jak wreszcie wszystko sie podogrywa to będzie kumpel dla Mela.. Ela Quote
pucka69 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Nerisek! Nie denerwuj się! Rupert-Świnka to dorosły samiec. Całe swoje zycie był z człowiekiem. Jest oswojony. Nie przestraszy go byle Nerisek :) A Prążek - to maluch. Pewnie ciągle pamięta labo. A człowieka - jako nic przyjemnego. Dobrze, ze mu dałaś do domku. Czy zjadł? Waldi - ok. Quote
Halo (Alfa i Zuzia) Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Jakby ktoś miał np.doła, chciał sobie poprawić humor i ma do tego bogatą wyobraźnię to proszę sobie poczytać jak Marek Li przygotowuje siano dla świń-fragment: [I]Po prostu po kupieniu siana w sklepie, wycinam w dnie foliowej torby rogi a do otworu głównego wsadzam rurę, którą przez pół godzxiny leci ciepłe powietze, które ostatecznie podgrzewa całość do 60 stopni. Pewnie jest to wystarczajace do wybicia jaj. [/I] link: [URL]http://www.grebski.nazwa.pl/ccp_forum/viewtopic.php?t=823&highlight[/URL]= :lol: Quote
Elurin Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Neris - jest dobrze! Prążek jeszcze pewnie parę dni będzie wychodził, kiedy nie będzie Cię w pobliżu. Ważne, że chłopaki się nie tłuką. Świnkę podziwiam! Rupert - może być, był w XVII w. książę Rupert w Anglii;), pasuje! Wziąłem dziś Bercika na spacer po stole kuchennym. Pokręcił się chwilę, zlokalizował jabłka na talerzyku i zabrał się za jedzenie. Talerzyk się kręcił, więc przytrzymał jabłko łapką. Nie pomogło - to przeniósł łapkę na talerzyk. Zadziałało. Na chwilkę odszedł, wrócił do jabłka i od razu oparł łapkę na talerzu. I niech mi ktoś powie, że świnki nie są inteligentne i nie wyciągają wniosków:mad: Quote
agamika Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 :shake: ale to dogto wariuje:angryy: Ja jutro rano odbieram świnke z Jordanowa, ale powiem wam ,ze dziwny jest ten gościu od niej. Wysłał mi dzis smsa czy moze znam kogos kto ma fretke lub kota do oddania ? nie wiem o co chodzi, mi dajeb świnke w ciemno, nie pytajac sie nawet jakie warunki bedzie miec, nic ja tylko spytałam czy ogłoszenie aktualne i od razu mi odpisał ze swinka jest od juz do zabrania, a teraz ni z gruchy ni z pietruchy kota lub fretki szuka:crazyeye: . Dobrze ze w publicznym miejscu jestesmy jutro umówieni....;) Quote
pucka69 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 wiecie - ludzie nie myślą o papierach adopcyjnych dla gryzoni. Nawet dla psa - papiery adopcyjne dla osób spoza dogo i innych forum to dziwota ;) Jak ja odbierałam dwie swinki dla Czarnego Słoneczka - to też nic nie podpisywałam. Jak brałam Halinę dla Pani Magdy - tak samo. Dzwoniłam do Pani Magdy - nie odbiera telefonu, nie wiem co to oznacza. Quote
invictus hilaritas Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 niektorzy uwazaja ze zwierzaki powinno oddawac ludzion na zasadzie zaufania :-o tylko jak sie kogos nie zna dobrze, badz tez wogole nie zna ;) to jak tu mozna mowic o zaufaniu.. :shake: znowu ta swinka na allegro: [URL]http://allegro.pl/item223015551_swinki_morskie_rozetki.html[/URL] Quote
Recommended Posts