anetek100 Posted January 11, 2012 Author Posted January 11, 2012 tzn karmą już została zapłacona z naszej skarpety szczytnowskiej wiec oddawac tego nie trzeba:) po prostu chcemy roszponkę wpsierać i uzbierac na dalsze leczenie, poza tym jutro konczy sie bazarek na skarpete szczytnowską, wiec dodatkowy grosik będzie, ale antybiotyk będzie trzeba powtorzyc,maści nie maści i kastracja także troche to wyniesie Quote
roszponka Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Co do rtg.. ja myślę, że to niepotrzebny wydatek. Dysplazję ma na 100% . Typowe dysplastyczne objawy. Wyjdzie na zdjęciu , że jest .. i co? a klisza też kosztuje.. do tego stres psa.. albo nie daj Boże serce nie wytrzyma "głupiego jasia".. taka fanaberia, ale na pewno przyspieszy to powrót dop zdrowia : jeśli ktoś ma zbędną/ nadliczbową chondroitynę ( lub artroflex, choć w cuda nie wierzę) oraz coś z kwasami omega, to by się przydało.. póki co będziemy mu dawać łyżkę oliwy z oliwek i 1 jajko dziennie.. ------------------ Już zaliczyliśmy wieczorny spacer; Benio jest zachwycony trawą, zapachami.. mógłby niuchać bez końca :) choć sikać woli na chodnik ;) i dziwną ma manierę.. sika .. i idzie - sikając a druga dziwność, nie kładzie się na dywaniku ani w superaśnym przeolbrzymim " psim" pontonie tylko na twardej ziemi.. pewnie przyzwyczajenie ze schroniska.. ----------------- echhhh ale żebyście widziały tą biel po kąpieli... zdjęcia tego nie oddają :) jest biały jak śnieg i mięciutki jak kaczuszka :) :) :) Quote
MARCHEWA Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 (edited) Ja jestem w szoku,aż chce mi się płakać,wiedziałam,że nie jest z nim dobrze,ale nie przypuszczałam,że jest w tak opłakanym stanie. I jego pychol,taki wzruszający,zadowolony z ciepełka........... Aniu,gdyby nie Ty to ten biedak nadal by cierpiał-dziękuję ci jeszcze raz za tak wielka pomoc dla niego. Mam nowe fanty na bazarek dla Benia,przyjadą w piątek razem z Fazim. Anula,Tobie także dziękuję za wsparcie;) Edited January 11, 2012 by MARCHEWA Quote
roszponka Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 [quote name='MARCHEWA'] I jego pychol,taki wzruszający,zadowolony z ciepełka...........[/QUOTE] :diabloti: no mówiłam już.. jestem specjalistką od "robienia im dobrze" :diabloti: :diabloti: :lol: podtuczymy, wyleczymy.. + spacerki , to i mięśnie się pojawią.. myślę że wówczas ta dysplazja nie będzie takim dyskomfortem.. no a skóra.. no stan opłakany - faktycznie.. ale aktualnie śpi z pyszczkiem na dywaniku i wydaje się zadowolony :D jeszcze mu na noc zakroplę kropelki do oczu i przemyję zmiany skórne no aż bym go wycałowala, gdyby nie robale :shake: już bym go do łóżka zaprosiła, no ale zdaję sobie sprawę, że jak " odchoruje", to będzie próbować dominować, więc nie ma co.. kurde.. mam jak z "rexem".. ( Tarzanem) zakochałam się :loveu: Quote
Fundacja BERNARDYN Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Jesteśmy na zaproszenie Anety. Świetna robota. Jeśli będą jakieś problemy to dajcie znać. My przy kastracji zrobilibyśmy jednakt to rtg i przy okazji pobrali krew na tarczycę (nie doczytałam dokładnie czy wiadomo od czego te strupy i czy było (planowane jest) pobranie zeskrobiny z chorych miejsc do badania wymazu na posiew. Jeśli coś wyszłoby w wymazie to antybiogram, bo w schroniskach te choróbska lubią ulegać mutacji. Pozdrawiamy serdecznie i będziemy zaglądać :lol: Wycałujcie od nas tego szczęściarza!!!! Quote
Anula Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 A czy ktoś by mógł kupić w Aptece Olekardin omega 3+6+9+E.Są to kapsułki z olejem rybim i z wit E na oczka.Ja to stosuję u moich tymczasowiczków z super efektem.Kosztuje 24zł.W opakowaniu jest 60 kapsułek tj.na dwa miesiące. Quote
MARCHEWA Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 [quote name='Fundacja BERNARDYN']Jesteśmy na zaproszenie Anety. Świetna robota. Jeśli będą jakieś problemy to dajcie znać. My przy kastracji zrobilibyśmy jednakt to rtg i przy okazji pobrali krew na tarczycę (nie doczytałam dokładnie czy wiadomo od czego te strupy i czy było (planowane jest) pobranie zeskrobiny z chorych miejsc do badania wymazu na posiew. Jeśli coś wyszłoby w wymazie to antybiogram, bo w schroniskach te choróbska lubią ulegać mutacji. Pozdrawiamy serdecznie i będziemy zaglądać :lol: Wycałujcie od nas tego szczęściarza!!!![/QUOTE]Dobrze,że Benio ma tylu przyjaciół;) [quote name='Anula']A czy ktoś by mógł kupić w Aptece Olekardin omega 3+6+9+E.Są to kapsułki z olejem rybim i z wit E na oczka.Ja to stosuję u moich tymczasowiczków z super efektem.Kosztuje 24zł.W opakowaniu jest 60 kapsułek tj.na dwa miesiące.[/QUOTE] Myślę,że w takim razie warto kupić. Quote
anetek100 Posted January 12, 2012 Author Posted January 12, 2012 i ja jestem witam w czwarteczek:) Quote
roszponka Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 (edited) dziękujemy za odwiedziny :) noc mineła spokojnie.. Benio w końcu przekonał się do legowiska.. dostał poduszkę i kładzie na niej pysio :) :) cudny widok szkoda, że nie było w nocy Anetki ;) co do zeskrobin, to też o tym myślałam.. ---------------- przy łuku żebrowym wyczułam niewielkiego guzka.. jest dobrze otorbiony.. ( wygląda mi na tłuszczaka, albo włókniaka), ale oczywiście bez badania się nie dowiemy.. myślę że przy kastracji, to faktycznie w sumie rtg można zrobić, choć jak mówię, bezwzględnie ma dysplazję :( no i może by usunąć na wszelki wypadek tego guzka.. ----------- Niuchacz z niego nieziemski.. po prostu chłonie wszelkie zapachy :) chętnie ogląda tv :) no patrzy jakby co rozumiał :) ----------- dziś Benio postanowił zwiedzić każdy kąt w mieszkaniu .. po prostu każdą, nawet najmniejszą przestrzeń dokładnie wyniuchał :) bardzo fajny, przepiękny pies będzie z niego.. niestety, na mojej podłodze nie jest w stanie wstać ( za ślisko chyba/ nie ma podparcia?) z dywanika czy legowiska, wstaje bez problemów większych.. po prostu powoli ale z podłogi - niestety.. raczej ślizga się, jakby czołga :( mam nadzieję, że mimo tego, znajdziemy mu, po doprowadzeniu do stanu używalności, dobry, kochający i wyrozumiały dom.. Edited January 12, 2012 by roszponka Quote
Anula Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 Roszponka wiem,żę to ingerencja w Twój prywatny dom ale nieśmiała prośba - może na czas pobytu Benka jakiś chodniczek możesz położyć,to by dało Benkowi swobodę ruchu. Quote
roszponka Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 (edited) oczywiście już o tym myślałam.. w poniedzialek ( bo od jutra mam zjazd na uczelni) podjadę do jakiegoś salonu z dywanami.. może mają jakieś tańsze resztki --------- Wysłałam już Anetce zdjęcia ze strzyżenia.. tylko czekać, aż wstawi --------- Wiecie, Benio z tych gadatliwych mocno ;) często mruczy .. wydaje fajne dźwięki.. chrapie jak śpi i śniło mu się, właśnie, że coś jadł, bo aż pyszczkiem ruszał :) --------- biedne te pisaki :,( jak można je tak traktować :( faktycznie, jak sobie pomyślę, że nie jeden Benek tak miał.. to ... echhh :,( Edited January 12, 2012 by roszponka Quote
roszponka Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 [quote name='MARCHEWA']Ja jestem w szoku,aż chce mi się płakać,wiedziałam,że nie jest z nim dobrze,ale nie przypuszczałam,że jest w tak opłakanym stanie. I jego pychol,taki wzruszający,zadowolony z ciepełka........... [/QUOTE] zapraszamy na odwiedziny :) padniesz, jak go zobaczysz :) no ta biel jest zaskakująca.. a sam Benio to istna żywa przytulanka.. w dodatku " gadająca" ;) Quote
roszponka Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 [quote name='Fundacja BERNARDYN'] Wycałujcie od nas tego szczęściarza!!!![/QUOTE] z buziakami wsrzymam się, do pozbycia się przez niego grzybicy ;) ale wymyziam i wygłaszczę na pewno :) :) Quote
Anula Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 O ile wiem Bernardyny są wspaniałymi psami,pogodnymi zazwyczaj łagodnymi jednym słowem pasterzami.Uwielbiam na nie patrzeć.Moja sąsiadka posiada Bernardyna,jest tak łagodnym psem,że mój pekińczyk chodzi do niego w odwiedziny a Benek chyba szczęśliwy,że mu się coś plącze pod brzuchem.Jednym słowem cudowne są.Mizianka dla niunia. Roszponka bardzo dziękuję Tobie za pomoc Benkowi.Szczerze pisząc to dziękuję za mało. Quote
roszponka Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 Nie no, daj spokój.. grunt by szybko mu pomóc i brać się za kolejne.. przykro mi strasznie, że to wygląda jak taka wyliczanka.. któremu się poszczęści :( ja to bym qiubnviuqwndncoqonc tym ludziom, co wyrzucają i źle traktują wszelakie zwierzęta :,( ---------------- Beniowi znów się coś śni :) przebiera łapkami jest przekochany ------------ swoją drogą, to na wiosnę/ lato przydała by się tam w schronisku jakaś akcja - strzyżenie psów.. żeby zobaczyć, "co słychać w szczecinie".. echhh Quote
Anula Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 Jeszcze coś się chciałam zapytać Benek ma jakieś ubranko,teraz jest względnie ale może się zmienić pogoda i na bank będzie mu zimno.Benki mają okazałe futro ale w przypadku naszej bidy to zero futra. Quote
roszponka Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 np w tym momencie jest u nas 7 stopni w plusie.. ale ubranka faktycznie nie ma.. Quote
Anula Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 [quote name='roszponka']np w tym momencie jest u nas 7 stopni w plusie.. ale ubranka faktycznie nie ma..[/QUOTE] No to trzeba chyba go wymierzyć i rozglądnąć się za nim.Wiesz pies jak będzie wyprowadzany tylko na smyczy bez większego ruchu to będzie mu zimno i może się przeziębić. Roszponka wymierz Benka od obroży do ogona to coś będziemy myśleć ale trzeba mieć wymiary. Quote
roszponka Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 to ja poprosze babcię żeby na drutach coś zrobiła.. będzie taniej.. może coś starego spruje to już wogóle nawet za włóczkę by nie trzeba było płacić.. ale mimo wszystko, do jutra postaram się go wymierzyć.. Quote
Anula Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 [quote name='roszponka']to ja poprosze babcię żeby na drutach coś zrobiła.. będzie taniej.. może coś starego spruje to już wogóle nawet za włóczkę by nie trzeba było płacić.. ale mimo wszystko, do jutra postaram się go wymierzyć..[/QUOTE] To wymierz go u nas jest dość tani sklep z takimi ubrankami to może mu kupię tylko muszę znać wymiary. Quote
Jagoda1 Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 Typowe ubranko bedzie lepsze, bo włoczkowe będzie nabierać wilgoci, jak bedzie padał snieg czy przy nawet małej mżawce. Benusiu, szczęściarzu, duuużo zdrowia:) Quote
anetek100 Posted January 12, 2012 Author Posted January 12, 2012 wstawiam foteczki ze strzyżenia..o losie:( Quote
roszponka Posted January 12, 2012 Posted January 12, 2012 no zdjęcia nie oddają jednak tego widoku rzeczywistego i zapachu.. :/ tam na pierwszym zdjęciu była ropa i kłaki odłaziły normalnie ze skórą.. a zwróćcie uwagę, że " z wierzchu" sierść wygląda w miarę ok.. no porażka.. stąd myśl, by na wiosnę obstrzyc tamtejsze psiaki.. --------- a z niespodzianek.. Benek zna komendę " daj łapę " i " daj głos" :) :) :) ale się zdziwiłam i ucieszyłam. :) ciekawe, czym jeszcze mnie zaskoczy.. bezwzględnie był psem pokojowym, bo widzę, jak patrzy na kanapę, przypomniało już mu się do czego służy legowisko, wylizuje talerze :/ wie, że najlepiej jest w kuchni, a jak się bierze smycz do ręki, tzn że będzie spacer.. ba! jak chce na dwór, grzecznie - nie nachalnie- drapie łapką .. (choć "łapką" w jego wypadku to brzmi ja żart ;) ) w drzwi :) Quote
anetek100 Posted January 12, 2012 Author Posted January 12, 2012 o matko jaki słodziak z naszego Benka tu wychodzi, mądry kochany i bepzieczny juz Beniutek, teraz będzie tylko lepiej:) Quote
Recommended Posts