Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

I JAK TU NIE WIERZYĆ W MAGIĘ ŚWIĄT ???
ŻYCZĘ WIGORKOWI ABY Z PRĘDKOŚCIĄ ŚWIATŁA ZNALAZŁ SIĘ W DOMKU UROCZEJ PANI MARTY A WAM CIOTECZKI SIŁY I WYTRWAŁOŚCI W TYM CO ROBICIE. ŻEBY DOBRO, KTÓRE CZYNICIE WRÓCIŁO DO WAS PO TYSIĄCKROĆ

[IMG]http://www.stronka-agusi.pl/gify/images/496ozdoby_2_stronka-agusi.gif[/IMG]

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wesolych Swiat kochani -Wam ,Waszym bliskim i wszystkim mokrym nochalom .Badzcie zdrowi ,szczesliwi i obdarzajcie sie wzajemnym zaufaniem i miloscia .

[url]http://www.youtube.com/watch?v=lQEv6OPsvfY&feature=related[/url]

[IMG]http://mojulubionypupilek.blox.pl/resource/pies_mikolaj.jpg[/IMG]

Posted

[B][FONT=Georgia][COLOR=red]Białych myśli lekkich jak puch,
niech Anioł przywieje z nieba,
otworzy skrzydłem nadziei,
i niech kolędę zaśpiewa,
bo dzisiaj jest piękny dzień,
wszystko się rodzi na nowo,
więc w blasku tajemnych świąt,
żyj zdrowo i kolorowo[/COLOR][/FONT][/B]

[B][FONT=Georgia][COLOR=red][/COLOR][/FONT][/B]
[B][FONT=Georgia][COLOR=red][IMG]http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/401252_296520567051498_100000806723184_772707_1634499512_n.jpg[/IMG][/COLOR][/FONT][/B]

[B][FONT=Georgia][COLOR=red][/COLOR][/FONT][/B]
[B][FONT=Georgia][COLOR=red]mokrych nosków i trącających z miłościa pycholków, wytrwałości i wiary dla wszystkich aniołów oddanych zwierzakom , rodzinnego ciepełka i radości :loveu:
[/COLOR][/FONT][/B]

Posted

[quote name='joteska']Igorek, zbliża sie drugi ważny dzień Twojego życia, bądź grzeczny i dzielny malutki :)[/QUOTE]
Igorku powodzenia .[IMG]http://4.bp.blogspot.com/_si1i6iw1oZA/Srn7Adbf_xI/AAAAAAAAAg4/Y7e3Jm-mR5o/s400/Gl%C3%BCcksklee,+Marienk%C3%A4fer.jpg[/IMG]

Posted

Dziękuję cioteczki kochane za kciukaski i dobre myśli:loveu:
Elunia, Igor wcale nie szczeka, czasem podszczeknie jak Donka5 go w kennelu zamyka ale i tak szybko się uspokaja, chyba nie rozumie czemu zostaje odseparowany od reszty ale Donka tak musi robić bo ma w domu dominatora Rexika wielkości nieco większej od ratlerka i Igor z nim się liczy:evil_lol: musi, nie ma opcji inaczej i nie rozumie czemu Rexio go nie kocha;)

Pani Marta wybiera się do Igora jutro, napięcie oczekiwania rośnie:lol:
dziś miałam drugi telefon w sprawie chłopaczka ale kojec i buda, co na zimę z uwagi na stawy i kręgosłup dla oneczków nie jest chyba wymarzoną opcją:evil_lol: Zaproponowałam Bruna z podpisu, który ma zabiezpieczenie gęstym futrem i inna genetyką:cool3: wysłałam zdjątka:cool1:
czekam rozmarzona na jutrzejsze wieści:saint1::thumbs:

wklejam przesłane skany rachunków za leki i wizyty oraz wyników badań, które były zrobione u veta Donki 5

[IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-QIr_PJJus10/TvohXYrzrRI/AAAAAAAAAiQ/SBGOCz7EyFc/s1024/CIMG2719.JPG[/IMG]

[IMG]http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/396329_298370820199806_100000806723184_778485_1039175163_n.jpg?dl=1[/IMG]

[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-hbnt2NujPIg/TvohbpxpCPI/AAAAAAAAAic/PmDZ647qcds/s800/CIMG2722.JPG[/IMG]

[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-rM4Zhkpoels/TvohZBSfmNI/AAAAAAAAAiU/ZBjv9L_9R-U/s1024/CIMG2720.JPG[/IMG]

[IMG]https://lh3.googleusercontent.com/-9ZcZuZ-1WMc/TvohaJN8gsI/AAAAAAAAAiY/k4qDR8YNwC8/s1024/CIMG2721.JPG[/IMG]

posiewy czyste! cPLI nie wskazuje na zapalenie trzustki :multi:
można chłopaczka troszkę dowapnić ;)

Posted

Niestety wizyta u Igora nie wypadła pomyślnie:shake:

Igor ofukał i odstraszył Pana jak ten go chciał na karku i łopatce pogłaskać, źle tez że podskakuje- musi być korygowany
Igor jest owczarkiem niemieckim- one i ile mam doświadczenie nie sa wylewne zwłaszcza w pierwszych kontaktach z nieznajomymi ludźmi zwłaszcza na swoim terenie, nie powinno sie ich pierwszemu głaskać, wyciągać rąk, patrzeć prosto w oczy zanim nie nabiorą zaufania i przekonania ,że nic stadu i im nie zagraża, dobrze ustawiac jest cialo bokiem i nie pochylać sie. Jak owczar jest gotowy wkleja sie sam łopatką w kolano i nadstawia doopkę do głasku. Niechciane zachowana opiekun musi natychmiast stanowczo ale bardzo spokojnie skorygować.

To samo dotyczy postępowania w pierwszych tygodniach po adopcji, żadnych poufałości, miziania, które wychodzą tylko od człowieka jeśli widzimy, ze pies sma o to nie prosi.
Igor jest mądry, trzeba mu pokazać co może co nie i nie zaskarbiać na siłe jego przestrzeni- zdjecie z moimi psiakami potulnego Igora nie jest fotomontażem;) u nas w domu po jednej korekcie już nie skakał by lizać po twarzy
Będziemy Igorka powoli szykować do kastracji
smutno ale nie poddajemy się:p

Posted

[quote name='Cantadorra']Joteska, nie zrozumiałam. Czy to znaczy, że wizyta ta o której piszesz, to była wizyta zapoznawcza przed adopcją i nic z tego nie wyszło?[/QUOTE]

Nie, Pani zrezygnowała:shake:

niemal rok temu do schroniska na Paluchu przywieziono psa- młodego owczarka niemieckiego ze zgłoszeniem , że pogryzł dziecko. Od razu został zamknięty w specjalnej klatce z kłódką i napisem- nie wolno wyprowadzać, groźny pies. Bywjąc w schronie odwiedzałam go tzn przykucałam bokiem do psa przy klatce i dawałam mu sie obwąchać, im bardziej nie wychodził, im bardziej był samotny tym bardziej był niespokojny- nie wiedział dlaczego i co z nim sie dzieje. Po wielu staraniach dostałam zgodę na wyprowadzenie tego psa na spacer na własną odpowiedzialność.

Szaman bo tak dostał na imię okazał sie radosnym normalnym psem po 40 min jak dałam mu sie wyhasac na długiej linie , jak wyładował energie złą i dobrą, jak doszedł do siebie. Po czasie ustawiania sie bokiem i tyłem do psa poczułam jak Szaman mnie poskubuje- tak to zachęta- pogłaszcz mnie, zainteresuj sie mną. Podskubywanie częste u owczarów, łapanie za opuszki palców lub wręcz za palce u owczarów bardzo łatwo zastąpić piłeczką lub patyczkiem. Szaman też podsakiwał chcąc dawać buzi a był wielki i po podskoczeniu wyższy ode mnie:evil_lol: mógłby powalić dużego faceta, wystarczyło pokazać idąc jakby cialem na psa - nie to moja przestrzeń- i on jak każdy inteligencik;) pojął w mig. Po godzinie Szaman pokazał mi swojego brzuchala i odtąd coraz częściej był wyprowadzany. Dziś pomimo etykietki psa agresywnego ma swojego kochającego Pana i 5 tys m2 działki. Myślę, że psy warto obserwować dokładnie i starać sie zrozumieć co do nas mówią...

przepraszam za ten elaborat ale mi się ta jedna z wielu historii schroniskowych przypomniała. Myślę , ze Igor jest bardzo niepewny jutra, niepewny siebie, potrzebuje zdecydowania za niego, ma tez za sobą nieprzyjemne bolesne zabiegi, które też wymagają mądrego do niego podejścia by tego nie skojarzył i zapewnienia- nic bez Twojej zgody z Twoim ciałem nie zrobię..
smutno mi bardzo ale nie chcę tracić nadziei, ze Igorek trafi na swojego człowieka

Posted

Niby czekalismy na dobre wiesci -ale z drugiej strony ,to wynika z tego ,ze to jednak nie ten domek .Jakby go pokochali od pierwszego spojrzenia ,to nie zniecheciliby sie po jednym ofuknieciu .Tak jak juz joteska pisala ,do psa nieznajomego trzeba z cierpliwoscia ,nic na sile .Owczary sa bardzo madre i szybko potrafia ocenic sytuacje .Nigdy psu nie patrzy sie prosto w oczy jak sie go nie zna .Wtedy zostaje sie potraktowanym jak intruz .Trzeba miec nadzieje ,ze nastepnym razem chlopczyk trafi na swego ludzia .

Posted

[quote name='unixena']Niby czekalismy na dobre wiesci -ale z drugiej strony ,to wynika z tego ,ze to jednak nie ten domek .Jakby go pokochali od pierwszego spojrzenia ,to nie zniecheciliby sie po jednym ofuknieciu .Tak jak juz joteska pisala ,do psa nieznajomego trzeba z cierpliwoscia ,nic na sile .Owczary sa bardzo madre i szybko potrafia ocenic sytuacje .Nigdy psu nie patrzy sie prosto w oczy jak sie go nie zna .Wtedy zostaje sie potraktowanym jak intruz .Trzeba miec nadzieje ,ze nastepnym razem chlopczyk trafi na swego ludzia .[/QUOTE]

Co prawda, to prawda :)
Choć troszkę żal, że to jeszcze nie ten domek okazał się... :roll:

Posted

Jolu, nie zaluj prosze , ze TA adopcja nie doszla do skutku. To nie byli dla Igorka odpowiedni ludzie i sorry...nie chce sie wymadrzac ale psa sie nie oszuka, to nie byla ani ta energia, ani odpowiednia wiedza , by miec takiego psa. Kto odpowiedzialny wyciaga reke do psa , by [B]polozyc mu ja na karku przy poznaniu[/B]????? to nawet nie chodzi o ustawienie ciala ani -druga Jolu ;-)...o patrzenie psu w oczy( to sa dodatki do pokazaniu psu szacunku)...... ale o to, ze taki gest jest jeszcze gorszy, bo [B]pokazuje dominacje na "dzien dobry[/B]". Kazdy zdrowy, normalny, zrownowazony pies na to nie pozwoli. I slusznie ....niby dlaczego ktos obcy ma dominowac na jego terenie?

Igor jeszcze trafi na swojego czlowieka, bo ten byl za slaby dla niego ....tak mialo byc :-) Uszy do gory....przydzie czas na szczescie absolutne Igorka :-) och ...gdybym nie miala tyle swoich, bez zastanowienia wzielabym chlopaka .....

Posted

Igor nie jest psem agresywnym,świetnie dogadywał się z moim synem w domu, w zamkniętym pomieszczeniu, gdzie latały piłki, były biegi. Ale to po paru dniach...kiedy się oswoił i poczuł domownikiem. Nie jest rozsądnym ,by nieznajoma osoba od razu głaskała nieznanego psa, na jego teraz podwórku. Pozwalamy się obwąchać , z daleka wyciągamy rękę, możemy psa zawołać. Ale normalnym jest, że oszczeka, albo poczuje się zagrożonym i pokaże zęby. Szkoda, ale lepiej teraz niż później. Ale nikt mi nie wmówi, że jest agresywny....

Posted

macie rację, poznałam go a baza- charakter- osobowość psa sie nie zmienia, nastawienie zas i owszem zmienia się u psów nawet w 5 minut- dostoswuje sie i jest bardzo ważne od opiekuna i otoczenia. Patrzenie w oczy u psów jest dominacją i wyzwaniem nawet do ataku. Niepatrzenie- ustawienie bokiem jest przekazem- chcę sie z Tobą zakolegować, poznajmy się, mam dobre zamiary. Jak dokładnie zaobserwujemy psy jak sie do siebie ustawiają widac to bardzo dobrze, dlatego dobrze by poznające się psy nie podchodziły do siebie z naprzeciwka tylko niejako dołączaly do spaceru idąc równolegle i mogły sobie swobodnie pupy obwąchać. Podstawowym zmyslem poznania jest węch- psiaki i psiaki z ludźmi muszą sie najpierw obwąchać zupełnie na siebie nie patrząc ,nie mówie byście zaraz poopki obwachiwali ale....dali czas na obwąchanie swojej:evil_lol:

Może przy następnym poznaniu rodziny powinnam o tym porozmawiać...nie każdy musi sie znać na zachowaniu psów a zwłaszcza owczarów, które sa przekochane i bezgranicznie oddane swoim ludziom ale bardzo rzadko dorosłe są przylepami do obcych jak w przypadku innych ras- ta rezerwa i pokojowe pełne szacunku zachowanie bardzo mi sie akurat podoba. Szacunek u psów oznacza nie przekraczanie własnej przestrzeni i nie dotykanie zanim nie ma przyzwolenia.

Pani stwierdziła na tej podstawie, ze Igor nie jest absolutnie psem rodzinnym i jest dominującym- bo sie od razu obcym nie poddał na swoim terenie i jednocześnie w obecności Donki i jej dziecka? Trudno sie z ta opinią pogodzić, jest psem jak najbardziej dla rodziny i z dziećmi ale jako samiec nie będzie tolerował wiecznie warczącego i odpędzającego go niepokojowego samca, to na pewno. Igor jest ciekawy psiaków i kastracja pomoże mu wyeliminować popęd, który teraz się ujawnia, Igora po prostu ciągnie do suczek;)

Posted

[quote name='Elżbietka_Cieszyn']Igor nie jest psem agresywnym,świetnie dogadywał się z moim synem w domu, w zamkniętym pomieszczeniu, gdzie latały piłki, były biegi. Ale to po paru dniach...kiedy się oswoił i poczuł domownikiem. Nie jest rozsądnym ,by nieznajoma osoba od razu głaskała nieznanego psa, na jego teraz podwórku. Pozwalamy się obwąchać , [I][B]z daleka wyciągamy rękę[/B][/I], możemy psa zawołać. Ale normalnym jest, że oszczeka, albo poczuje się zagrożonym i pokaże zęby. Szkoda, ale lepiej teraz niż później. Ale nikt mi nie wmówi, że jest agresywny....[/QUOTE]
Elu , dopoki pies nie uzna , ze "juz sie znamy" ...NIGDY nie wyciagamy do obcego psa pierwsi reke...nawet z daleka, bo ma prawo uznac taki gest za zagrozenie, nawet jak mamy w niej smakolyk :-)
Dawno temu popelnilam ten blad i o malo nie stracilam reki. Gdyby nie moj wrodzony brak strachu przed psami, co za tym idzie nie tracenie zimnej krwi w sytuacjach ekstremalnych ( nie mylic z brakiem szacunku i glupota) byloby marnie ;-)